verlagen van de bloeddruk - panorama

We weten allemaal dat een hoge bloeddruk niet goed voor je is. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Het ondersteunen van de bloeddruk, wanneer deze te hoog is, is dus zeer belangrijk voor de gezondheid. Zo kan door een te hoge bloeddruk cholesterol zich ophopen in je aderen. Je bloedvaten worden nauwer waardoor de kans op een hartinfarct of beroerte toeneemt.

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, komt voor bij maar liefst 1 op de 4 Nederlanders. En kun je herkennen aan de volgende symptomen: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid, rusteloosheid en wazig zien.

Maar wat kun je nou eigenlijk doen voor het ondersteunen van de bloeddruk? Het antwoord op deze vraag lees je in de onderstaande 10 tips voor het ondersteunen van de bloeddruk! Allereerst ga ik je echter uitleggen wat een hoge bloeddruk precies in houdt:

Wat is een hoge bloeddruk?

We spreken van een hoge bloeddruk, wanneer de bloeddruk een bovendruk heeft van 140 en een onderdruk van 90 is. Heb je een bloeddruk van 180/110 (of zelfs hoger) dan spreken we van een ernstig verhoogde bloeddruk. Bij een bovendruk tussen 120 en 140 heb je een normale bloeddruk, een normale onderdruk ligt daarentegen tussen de 65 en 85. Je kunt thuis eenvoudig regelmatig je bloeddruk controleren met een bloeddrukmeter, maar je kunt dit ook bij de huisarts laten doen.

Oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk

De oorzaak van een hoge bloeddruk is in de meeste gevallen onbekend. Toch kunnen er wel een aantal zaken van invloed zijn op de bloeddruk. Meestal hebben deze zaken te maken met een slechte leefstijl. Zo kan het zijn dat je te weinig lichaamsbeweging hebt, schade hebt aan de nieren, last hebben van overgewicht, maar ook stress en slaapproblemen kunnen een belangrijke rol spelen bij de bloeddruk. Tevens zijn er ook medicijnen die als bijwerking een verhoging van de bloeddruk ten gevolge kunnen hebben. In veel gevallen kun je een verhoogde bloeddruk herkennen aan een of meerdere van de volgende symptomen: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid, rusteloosheid en wazig wordend zicht. Het is dan ook verstandig om bij twijfel altijd je bloeddruk op te meten! Heb je geen bloeddrukmeter, neem dan contact op met je huisarts.

verlagen van de bloeddruk - voorkom hartproblemen

Maar waarom is de bloeddruk nou zo belangrijk! Dat is heel simpel! Een hoge bovendruk verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Zo kan een te hoge druk de wanden van je bloedvaten beschadigen of  kunnen stofjes, als cholesterol, zich ophopen waardoor de bloedvaten nauwer worden. Allemaal problemen die kunnen leiden tot een hartinfarct of beroerte. Ook moet in het geval van een hoge bloeddruk het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Hierdoor wordt je hartspier dikker en stijver en neemt de pompkracht af. Gevolg: hartfalen! Tot slot kan er bij een te hoge bloeddruk ook schade ontstaan aan andere organen, zoals de ogen en de nieren! Heb je een te hoge bloeddruk, neem dit dan ook zeer zeker serieus! Gelukkig is wel dat in veel gevallen een aanpassing in je leefstijl de bloeddruk kan verlagen!

Ontdek hier onze 10 Tips voor het ondersteunen van de Bloeddruk

verlagen van de bloeddruk (1)

Zoals gezegd kan een gezonde leefstijl het risico op een hoge bloeddruk verminderen. Er is dus heel veel wat je zelf kunt doen om een hoge bloeddruk te voorkomen. Veel van deze tips liggen voor de hand, maar ik deel ze graag met je. Lees dus snel verder en ontdek wat je kunt doen ter voorkoming van een te hoge bloeddruk!

1. Stop met roken

Rook je en heb je een hoge bloeddruk? Dan is het slim om hier direct mee te stoppen. Nicotine is schadelijk voor je hart. Het vernauwt namelijk de bloedvaten en zorgt voor een hogere bloeddruk. Als je rookt terwijl je bloeddruk al te hoog is, is dat dus extra schadelijk. Bovendien werken medicijnen tegen een hoge bloeddruk minder goed bij mensen die roken. Roken verhoogt dus het risico op hart- en vaataandoeningen. Alle reden om toch maar weer eens een poging te doen om te stoppen.

2. Drink geen alcohol

Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor zowel sterke drank, als voor bier en wijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs een klein beetje alcohol de bloedruk al kan laten stijgen. Maar natuurlijk geldt hier wel dat hoe meer je drinkt, hoe groter het risico is. Mensen met een hoge bloeddruk kunnen alcohol dus maar het beste zo veel mogelijk laten staan.

3. Eet gezond

verlagen van de bloeddruk - noten en zaden

Door gezond te eten kun je je bloeddruk op een eenvoudige manier ondersteunen. Het eten van (te) veel suiker, ongezonde vetten, junkfood, rood vlees en zout kan zorgen voor een te hoge bloeddruk. Een gezond (plantaardig) voedingspatroon, zoals noten en zaden, groenten, fruit en peulvruchten kunnen daarentegen bijdragen aan een goede bloeddruk. Gelukkig komen er steeds meer lekkere plantaardige vleesvervangers op de markt.

4. Eet minder zout

Het menselijk lichaam heeft zout nodig! Zout regelt de vochtbalans in het lichaam en zorgt voor een goede werking van de spieren en de zenuwen. Je hebt ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig per dag. Teveel zout kan echter zorgen voor een hoge bloeddruk. Er zit veel zout in kant en klaar maaltijden, sauzen uit pakjes en zakjes en zoute snacks. In verse, onbewerkte producten zit over het algemeen geen toegevoegd zout.

5. Omega-3 voor een gezonde bloeddruk

biologische-chlorella-kopen
Bloeddruk verlagen? Probeer eens de wonderalgjes Spirulina en Chlorella

Dagelijkse inname van omega-3 ondersteunt het behoud van een gezonde bloeddruk. Je kunt bijvoorbeeld 1 keer per week vette vis eten. Maar ook omega-3 visolie biedt een extra aanvulling op jouw voedingspatroon. Je kunt er ook voor kiezen om plantaardige omega-3 olie te nemen. Deze is gemaakt van algen en is dan ook rijkelijk aanwezig in de superalgjes Chlorella en Spirulina. Andere plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren zijn lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad.

Chiazaad of Lijnzaad: Welke is gezonder?  en lees hier meer over Omega3 en Krillolie.

6. Mineralen voor een gezonde bloeddruk

De mineralen kalium en magnesium hebben een positief effect op je bloeddruk. Kalium zorgt voor een goede balans van de hoeveelheid natrium in jouw lichaam. Het helpt ook om het teveel aan natrium uit jouw lichaam te verwijderen. Kalium zit onder andere in bananen, avocado’s, mango’s, peren, zwarte chocolade, vijgen en rozijnen. Magnesium verwijdt de bloedvaten en kan daardoor een bloeddruk verlagend effect hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende magnesium binnenkrijgen 40% minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Magnesium zit in avocado’s, noten, zaden, vette vis, bananen, groene bladgroenten en tal van andere superfoods.

 7. Beperk je overgewicht

verlagen van de bloeddruk - afvallen

Heb je last van overgewicht en een hoge bloeddruk? Dan kan het helpen om af te vallen. Hoe meer je weegt, hoe meer bloed er nodig is om je lichaam te voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. En meer bloed zorgt weer voor een hogere druk op  je bloedvaten. Je kunt proberen af te vallen door je voedingspatroon aan te passen of door meer te bewegen. Ook zijn er superfoods die hierbij kunnen ondersteunen.

8. Probeer meer te bewegen

Door regelmatig te bewegen of te sporten, kun je je bloeddruk ondersteunen. Het helpt al als je een paar keer per week gaat wandelen of fietsen.

Ben je te moe om te sporten? Lees dan ook onze blog: Tips voor meer Energie

9. Verminder stress

Veel mensen weten dat roken, alcohol en ongezond eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Maar wist jij ook dat stress een belangrijke veroorzaker is van een hoge bloeddruk? Je hartspier heeft dan namelijk extra zuurstof nodig. Veel mensen hebben tegenwoordig een hoge bloeddruk door de stress die ze ervaren, en het bijkomende probleem dat ze niet meer fatsoenlijk kunnen slapen. We leven in een hectische maatschappij en leven een gehaast leven. Het is altijd goed om te kijken op welke gebieden je het rustiger aan kunt doen. Of om eens te kijken naar de dingen die jou veel energie kosten. Af en toe een moment voor jezelf kan wonderen doen!

Meer weten over hoe je jouw nachtrust, ten gevolge van o.a. stress, kunt verbeteren? Lees dan ook: Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust

10. Superfoods voor een gezonde bloeddruk

Kurkuma Turmeric

Er is dus heel veel wat je zelf kunt doen om je bloeddruk te verlagen. De meest voorkomende oplossingen zitten echter in gezond eten en voldoende lichaamsbeweging. Vandaag de dag kun je behoorlijk wat superfoods vinden met bloeddruk regulerende kwaliteiten. Deze superfoods zorgen er bijvoorbeeld voor, dankzij de rijkelijke aanwezigheid van tal van essentiële voedingsstoffen, dat de bloedvaten zich ontspannen en verwijden, ook hebben veel superfoods een positief effect op je cholesterol. Ik zet hieronder de beste superfoods voor het ondersteunen van de bloeddruk een rijtje:

Lees hier meer over de Superfoods die je kunnen helpen:

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Wil jij af van je hoge bloeddruk? Dan is er werk aan de winkel. Als je bovenstaande tips gaat toepassen, zal je hopelijk het verschil gaan merken. Het belangrijkste is echter dat je niet te lang afwacht. Je hebt maar een lichaam, dus ga er dan ook goed en verstandig mee om! En bij twijfel, raadpleeg dan altijd een arts of specialist!

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen