Mucuna pruriens, een tropische peulvrucht die uitzonderlijk snel groeit en rijk is aan verschillende  nutriënten. In de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda, worden verschillende bestanddelen van deze peulvrucht dan ook gebruikt voor de behandeling van verschillende ziektes en kwalen, maar ook om het libido te verhogen. Het belangrijkste bestandsdeel in deze is levodopa (l-dopa). Levodopa is de voorloper van dopamine, een neurotransmitter die o.a. vrijkomt bij het eten van vlees, vis, eieren, melkproducten, avocado, noten, zaden en peulvruchten. Dopamine ondersteunt in ons lichaam de cognitieve vaardigheden en motorische functies, maar ook de beleving van genot en beloning. Door het innemen van Mucuna stimuleer je dus het Dopamine gehalte in je lichaam!

Ben je benieuwd geworden naar deze boon en wil je meer weten over wat Mucuna Pruriens precies is? Wat het kan doen met je lichaam en of het ook een toegevoegde waarde heeft voor jou? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over deze geweldige superfood en de TOP voordelen van Mucuna Pruriens! Mucuna Pruriens kopen? <Klik hier!

Wat is Mucuna Pruriens precies?

Mucuna Pruriens is een boon, om precies te zijn: een peulvrucht. Het wordt ook wel ‘fluweelboon’ of ‘jeukboon’ genoemd. De boon komt van een tropische klimplant die voornamelijk groeit op plekken met een tropisch, warm klimaat. Denk aan de Bahama’s, India en ook Zuid China, Afrika of Amerika. Mucuna Pruriens wordt ook wel fluweelboon genoemd omdat sommige bonen zachte haartjes bevatten.

De reden waarom deze klimplant (uit de vlinderbloemigen familie) zo populair is, is omdat de paarse peulvruchten rijk zijn aan belangrijke nutriënten waaronder levodopa (l-dopa). Het is zelfs zo dat deze stof in geen enkel ander product, wereldwijd, zo sterk vertegenwoordigd is. Deze belangrijke stof regelt tal van processen in onze hersenen die invloed hebben op onze motoriek, stemming, slaap, gedrag, seksualiteit en het denkvermogen. Mucuna Pruriens wordt dan ook niet voor niets al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde ter behandeling van tal van aandoeningen.

Mucuna Pruriens & Levodopa 

Macuna Pruriens - hersens

Zoals eerder aangegeven staat Mucuna Pruriens vooral bekend om de rijkelijke aanwezigheid van het stofje levodopa. In de boon zit namelijk een percentage van maar liefst 3,1 tot 6,7 Levodopa. Hiermee is Mucuna Pruriens de rijkste Levodopa Bron ter wereld.

De bijzondere werking van levodopa (dopamine)

Levodopa, ook wel L-dopa genoemd, is de voorloper van dopamine. Dit houdt in dat wanneer je Levodopa inneemt, je lichaam het automatisch omzet naar dopamine. Dopamine is één van de belangrijkste neurotransmitters. Het heeft in onze hersenen namelijk invloed op 4 verschillende hoofdactiviteiten:

 1. Het regelen van bewegingen (motorische activiteiten).
 2. Reguleren van beloning en plezier in onze hersenen. Dankzij dopamine kun je dus plezier en genot ervaren.
 3. Reguleren van emoties, cognitieve functies (geheugen, waarnemen, concentratie, aandacht etc.) en motivatie.
 4. Reguleren van de afgifte van hormonen.

Zoals je kunt zien heeft dopamine dus nogal wat functies in ons lichaam en is het zonder meer onmisbaar. In de volksmond wordt dopamine ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het ervoor zorgt dat men genot en beloning kan ervaren.

 

Wat doet de dopamine met het lichaam?

Dopamine

We weten nu dus dat levodopa wordt omgezet in dopamine en dat deze neurotransmitter er onder andere voor zorgt dat we beter kunnen bewegen, genot en plezier kunnen ervaren, de cognitieve functies gereguleerd worden en de hormonale huishouding beter functioneert. In principe is het niet standaard nodig om extra dopamine in te nemen, want de hersenen maken het van nature aan. Dit gebeurt echter niet doorlopend en ook moet onze hersenen getriggerd worden om het stofje (voldoende) aan te maken.

Het aanmaken van dopamine door de hersenen gebeurd bijvoorbeeld door te sporten. Wellicht heb je het zelf wel eens ervaren. Een heerlijk euforisch en voldaan gevoel na het sporten! Een gevoel dat je de wereld weer aan kunt. Dat gevoel wordt feitelijk dus veroorzaakt door de dopamine die je tijdens het sporten hebt aangemaakt. Dit is echter niet het enige wat dopamine aanmaakt. Ook seks, eten (vlees, vis, eieren, melkproducten, avocado, noten, zaden en peulvruchten) of drugs stimuleren de aanmaak. Nu begrijp je vast wel dat als we een te kort hebben aan deze componenten, de hersenen dus ook minder dopamine aanmaken.

De aanmaak van dopamine bevorderen

Mucuna Pruriens - sporten

Je kunt de aanmaak van dopamine in je lichaam dus op verschillende manieren bevorderen. Dit kan op de natuurlijke manier, maar ook door dagelijks een paar gram Mucuna Pruriens in te nemen. Hieronder een overzicht hoe je de natuurlijke aanmaak van dopamine kunt bevorderen:

 • Voldoende beweging – Sporten bevordert de aanmaak van dopamine. Denk maar eens terug aan dat voldane gevoel na het sporten. Het is niet voor niets dat sommige mensen sportverslaafd zijn, dan komt puur omdat ze ‘verslaafd’ zijn aan dat onoverwinnelijk gevoel aan het einde van de sportsessie.
 • Gebalanceerd voedingspatroon – Zorg dat je een gebalanceerd dieet volgt met voldoende eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetzuren. Omega 3 is ook zeer belangrijk omdat deze vetzuren zeer goed zijn voor je hersenen. Omega 3 zit in vette vis zoals zalm, forel, haring, makreel of sardientjes. Ook vitamine B en C zijn zeer belangrijk. Deze zijn veelvuldig vertegenwoordigd in groenten (paprika, tomaten, boerenkool) en fruit (bessen, aardbeien, citrusvruchten). Volkoren granen, noten en aardappelen bevatten ook veel vitaminen en mineralen die wonderen doen voor je dopamine aanmaak.
 • Voldoende vitamine DVitamine D is erg belangrijk voor je lichaam. Het probleem is dat je lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Het enige natuurlijke middel die jou kan voorzien van flink wat vitamine D is de zon. Dagelijks ongeveer 15 minuten met je blote gezicht, armen of borst in de zon is al genoeg. Ben je op leeftijd, heb je een gekleurde huid of kom je weinig buiten? Dan zou een vitamine D supplement geen overbodige luxe zijn.
 • Voldoende slaap – Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Alles in je lichaam werkt beter als je voldoende slaapt, zo ook de aanmaak van dopamine. Wist je dat dopamine er juist voor zorgt dat je waakzaam bent en dus echt ‘wakker’? ’s Ochtends maakt je lichaam het meeste dopamine aan. Naarmate de avond nadert wordt de voorraad dopamine steeds lager, wat helpt om ’s avonds beter te slapen. Een verstoorde nachtrust, verstoord ook deze belangrijke cyclus waardoor je bijvoorbeeld momenten hebt dat je overdag heel moe bent en ’s nachts klaarwakker in bed ligt.

Zit er ergens een kink in de kabel doordat je bijvoorbeeld slecht slaapt, niet gezond eet of te weinig sport, dan kan het zijn dat je lichaam ook maar weinig Dopamine aanmaakt. Te weinig Dopamine, en dus te weinig geluksgevoel, kan vervolgens weer leiden tot stress en depressies.

De symptomen van een dopamine tekort?

Maar goed, wanneer we je nu eigenlijk precies of je een te kort hebt aan Dopamine, en of het verstandig is om dit te verhogen met Mucuna? Een dopamine tekort kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Geestelijke vermoeidheid
 • Gevoelens van somberheid en depressie
 • Drang hebben naar zoetigheid
 • Een licht en onrustig gevoel in je hoofd
 • Moeite hebben met het controleren van emoties
 • Trillend ogen of handen
 • Gewrichtspijnen
 • Geen tot minder zin in seks

De Top 7 voordelen van Mucuna Pruriens*

Zoals gezegd is het niet voor iedereen direct noodzakelijk om Mucuna Pruriens in te nemen, omdat niet iedereen een tekort aan dopamine heeft. Toch levert het wonderpeulvruchtje volgens de Ayurveda nog meer voordelen op. Voordeel waardoor het voor jou misschien toch aantrekkelijk is om ook wat Mucuna Pruriens op het menu te zetten.

1. Libido Verhogend*

Dopamine heeft een invloed op het libido. Zo verhoogt het de geslachtsdrift, helpt het om langer vol te houden en verbetert het de kwaliteit van een erectie. Voor mannen die moeite hebben om hun orgasme te bereiken door een lage gevoeligheid, of misschien omdat ze net een orgasme hebben gehad, kan deze boon dus wellicht uitkomst bieden!

Meer weten over libido verhogende superfoods? Lees dan ook: Top 10 Libido verhogende Superfoods voor Man en Vrouw

2. Stress*

Uit sommige onderzoeken is gebleken dat Mucuna Pruriens kunnen helpen bij stress. Wanneer je stress ervaart, stijgt het hormoon cortisol in je lichaam. Cortisol verstoord vervolgens de dopamine aanmaak in de hersenen. Een dopamine te kort ontstaat hierdoor al snel. Wanneer je Mucuna inneemt, en zo je dopamine probeert te reguleren, kan dit dus helpen bij stress. Hoewel dit een zeer logische aanname is, moet hier nog wel meer en uitgebreider onderzoek naar worden gedaan om de daadwerkelijke effectiviteit vast te leggen.

Nog meer hulp met het tegengaan van stress? kijk dan ook eens bij Rhodiola Werking. Rhodiola kopen, dan klik je hier!

3. Goed voor de Hersenen*

Wanneer we ouder worden gaan bepaalde cognitieve functies achteruit. Dopamine staat erom bekend deze functies te ondersteunen en te reguleren.

Meer ondersteuning van de hersenfunctie? Kijk dan ook een bij Shilajit Werking en Lions Mane.

4. Gezonde huid*

Ondanks dat de onderzoeken hierna nog in volle gang zijn, zijn wetenschappers enthousiast over de mogelijkheden die Mucuna Pruriens kan hebben voor de huid. Zo zouden de werkzame stofjes in Mucuna huidcellen kunnen beschermen. Helaas is dit echter nog niet wetenschappelijk uitgewezen!

Meer hulp nodig voor een mooiere huid? Kijk dan ook eens bij Neem Werking.

5. Rusteloze benen*

Levodopa wordt wel eens ingezet om mensen met rusteloze benen te helpen. Hoewel hier nog geen duidelijk bewijs over is, schijnt het in sommige gevallen een erg doeltreffend middel te zijn om rusteloze benen aan te pakken.

6. Verlagen van de Bloedsuikerspiegel*

Dierstudies hebben aangetoond dat Mucuna pruriens de bloedsuikerspiegel zou kunnen verlagen. Mucuna pruriens bevat een inositol genaamd d-chiro-inositol. D-chiro-inositol zou de effecten van insuline kunnen nabootsen en zo kunnen helpen om de suikerspiegel te verlagen.

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Gebruik en dosering van Mucuna Pruriens Poeder

Mucuna Pruriens poeder

Mucuna Pruriens poeder kun je mengen met water of vruchtensap, maar ook toevoegen aan  yoghurt of een smoothie De aanbevolen dosering van de Mucuna Pruriens poeder is ongeveer 1 tot 3 theelepels per dag. Het is heel belangrijk dat deze dagelijkse hoeveelheid niet overschreden wordt. Te veel levodopa in je lichaam kan een overproductie van dopamine veroorzaken en te veel dopamine in je lijf kan op zijn beurt weer negatieve gevolgen hebben. Houd het dus bij de aanbevolen dosering.

Het is daarnaast belangrijk het gebruik van Mucuna Pruriens poeder langzaam op te bouwen. Houd daarvoor de volgende stappen aan:

 1. Begin met ¼ theelepel Mucuna Pruriens poeder per dag. Blijf dit een aantal dagen doen en let goed op eventuele bijwerkingen (deze staan later vermeld).
 2. Verhoog de dosis naar 1 theelepel per dag. Houd ook dit een aantal dagen aan. Krijg je alsnog last van bijwerkingen, ga dan terug naar stap 1 of neem contact op met je arts!
 3. Verhoog nu de dosis naar maximaal 3 keer per dag 1 theelepel*. Krijg je last van bijwerkingen, ga dan terug naar stap 2 of neem contact op met je arts!

*Mocht je onder begeleiding zijn van een natuurgeneeskundige, dan moet je uiteraard de voorgeschreven dosering aanhouden.

Gebruik en dosering van Mucuna Pruriens Capsules

Mucuna Pruriens capsules neem je bij voorkeur in met water. De aanbevolen dosering is 2 maal daags, in totaal 2 tot 4 capsules. Ook hier is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. Te veel levodopa in je lichaam kan een overproductie van dopamine veroorzaken en te veel dopamine in je lijf kan op zijn beurt weer negatieve gevolgen hebben.

Zorg ervoor dat je de Mucuna Pruriens capsules langzaam op bouwt, door gebruik te maken van de volgende stappen:

 1. Begin met 1 capsule Mucuna Pruriens per dag. Blijf dit een aantal dagen doen en let goed op eventuele bijwerkingen (deze staan later vermeld).
 2. Verhoog de dosis naar 2 capsules per dag. Houd ook dit een aantal dagen aan. Krijg je alsnog last van bijwerkingen, ga dan terug naar stap 1 of neem contact op met je arts!
 3. Verhoog nu de dosis naar maximaal 4 capsules per dag*. Krijg je last van bijwerkingen, ga dan terug naar stap 2 of neem contact op met je arts!

*Mocht je onder begeleiding zijn van een natuurgeneeskundige, dan moet je uiteraard de voorgeschreven dosering aanhouden.

Bijwerkingen van Mucuna Pruriens

Doordat Mucuna Pruriens een natuurlijk middel is wordt vaak gedacht dat het geen kwaad kan, maar dat is niet het geval. Overdosering kan wel degelijk gevolgen hebben omdat men in dat geval te veel levodopa binnen krijgt en uiteindelijk dus ook te veel dopamine. Houd je om die reden altijd aan de dosering. Mogelijke bijwerkingen van Mucuna Pruriens zijn hoofdpijn, zweten, hartkloppingen, diarree, droge mond en/of allergische reactie. Krijg je na het gebruik van Mucuna (aanhoudend) last van een of meer van deze symptomen, neem dan contact op met een arts of specialist.

Wanneer Mucuna Pruriens niet gebruiken?

Mucuna Pruriens is ook niet voor iedereen geschikt. Onderstaand kun je lezen wie dit middel beter even links kan laten liggen:

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: tijdens de zwangerschap en in de periode dat er borstvoeding gegeven wordt maakt het lichaam prolactine aan. Dit hormoon stimuleert de borstgroei en melkproductie. Dopamine kan de productie van prolactine afremmen. Om die reden wordt Mucuna Pruriens afgeraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
 • Mensen met hart- en vaatziekten: lijd je aan hart- en vaatziekten dan is het zeer onverstandig om Mucuna Pruriens in te nemen. Mucuna Pruriens heeft namelijk de bijwerking dat het de bloeddruk kan verlagen.
 • Mensen met diabetes: er zijn aanwijzingen dat Mucuna Pruriens mogelijk de bloedsuikerspiegel iets kan verlagen. Pas daarom erg op als je diabetes hebt (type I en type II). Wil je graag Mucuna Pruriens gebruiken, overleg dit altijd met je arts en controleer regelmatig je bloedsuikerspiegel.
 • Mensen met (risico op) psychose of schizofrenie: zoals we eerder beschreven heeft dopamine effect op onze gemoedstoestand. Een overdosering kan de hersenen dermate prikkelen dat het een psychose kan veroorzaken. Mocht je last hebben (gehad) van psychoses of lijden aan schizofrenie, dan is gebruik van Mucuna Pruriens ten strengste af te raden omdat het jouw ziektebeeld kan verergeren.
 • Mensen met maag- of darmklachten: er zijn aanwijzingen dat levodopa bij mensen problemen kan veroorzaken in de darmen of de maag. Hoewel nog niet specifiek bij het gebruik van Mucuna Pruriens is geconstateerd, is het goed om geen risico te nemen.
 • Allergie voor de plant of vrucht: Mucuna Pruriens is een peulvrucht en behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Het kan zijn dat je allergisch bent voor deze planten.
 • Mensen die al medicatie slikken: slik je al medicatie, neem dan nooit zonder overleg je met arts Mucuna Pruriens in. Het kan namelijk een vervelende wisselwerking hebben met je huidige medicatie. Vraag daarom je huisarts om advies.

Allergenen

Ben je allergische voor planten uit de vlinderbloemenfamilie dan zal Mucuna Pruriens waarschijnlijk ook een allergische reactie bij je uitlokken.

Heb je een notenallergie? Ook dan is het beter om Mucuna Pruriens te laten voor wat het is. Het product wordt namelijk verpakt in een ruimte waar ook noten worden verwerkt.

Mucuna Pruriens van spiruella.nl is vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen. Verder bevat het geen zuivel, soja, gist, suiker, maïs, conserveringsmiddelen en vulmiddelen.

Conclusie: Mucuna Pruriens: Wat is het en wat doet het?

Het is duidelijk dat deze superfood enorm veel kan betekenen voor je lichaam en geest!  Helemaal als je je even wat minder voelt kan deze fluweelboon je trekken uit je dagelijkse sleur. Vergeet echter nooit dat Mucuna Pruriens  slechts een supplement is die dient als aanvulling. Mucuna Pruriens is dus geen vervanging voor lichaamsbeweging en gezond eten.

Mucuna Pruriens kopen? < Klik hier!

****************

Meer weten over Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Of

Ontdek het geheim van de Wonderalgen Spirulina en Chlorella: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

2 reacties op “Mucuna Pruriens: Wat is het en wat doet het? – Top 7 Voordelen en Werking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen