Stap in de schijnwerpers van innerlijke motivatie en plezier, waar dopamine, het “gelukshormoon,” de hoofdrol speelt. Ook bekend als het “beloningshormoon,” begeleidt dopamine ons door de reis van motivatie, genot en welzijn. In deze blogpost nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar natuurlijke superfoods en supplementen die de dopamineproductie kunnen stimuleren. Ontdek de sleutel tot een geactiveerde levensstijl en verhoogde vitaliteit.

De Werking van Dopamine in het Lichaam

Dopamine is een neurotransmitter die een cruciale rol speelt bij het reguleren van stemming, motivatie, concentratie en beloning. Het wordt vaak het “beloningshormoon” genoemd vanwege zijn betrokkenheid bij het ervaren van plezier. Dopamine wordt gesynthetiseerd uit aminozuren, zoals tyrosine, en de juiste voedingsstoffen spelen een sleutelrol in dit proces.

Natuurlijke Boosters voor Dopamineverhoging

 1. Cacao:
  • Cacao bevat fenylethylamine, een stof die de afgifte van dopamine in de hersenen kan stimuleren. Het is ook rijk aan magnesium, wat essentieel is voor een gezonde dopaminefunctie. Lees hier meer over cacao.
 2. Probiotica:
  • De darm-hersenen connectie is van invloed op neurotransmitters zoals dopamine. Probiotica, te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kunnen de darmgezondheid ondersteunen. Lees hier meer over probiotica.
 3. Omega-3 Vetzuren:
  • Omega-3 vetzuren, aanwezig in vette vis en chiazaad, kunnen de dopamineproductie verbeteren en bijdragen aan een gezonde hersenfunctie. Lees hier meer over Omega 3 vetzuren.
 4. Turmeric/Kurkuma:
  • Kurkuma, met zijn actieve bestanddeel curcumine, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de productie van dopamine stimuleren. Lees hier meer over Kurkuma voordelen.
 5. Gingko Biloba:
  • Gingko biloba wordt geassocieerd met verbeterde bloedcirculatie, wat gunstig kan zijn voor de hersenen en de productie van neurotransmitters zoals dopamine. Lees hier meer over Gingko Biloba.
 6. Vitamine D:
  • Onderzoek suggereert dat vitamine D-receptoren aanwezig zijn in gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij de dopamineproductie. Zonlicht en voeding zoals vette vis zijn goede bronnen van vitamine D. Lees hier meer over Vitamine D.
 7. L-Theanine:
  • L-Theanine, gevonden in groene thee, kan de productie van dopamine en andere neurotransmitters bevorderen, wat kan leiden tot verbeterde stemming en concentratie. Lees hier meer over L-Theanine.
 8. Mucuna Pruriens:
  • Mucuna pruriens bevat van nature levodopa, een voorloper van dopamine. Het kan de dopamineproductie verhogen en wordt traditioneel gebruikt om de stemming te verbeteren. Lees hier meer over Mucuna en Levodopa.

Wie Zou Deze Natuurlijke Boosters Moeten Gebruiken?

Deze natuurlijke boosters zijn geschikt voor iedereen die streeft naar een gebalanceerde stemming, verhoogde motivatie en verbeterde mentale focus. Mensen die zich vaak lusteloos voelen, weinig motivatie ervaren of moeite hebben met concentratie, kunnen specifiek baat hebben bij het toevoegen van deze natuurlijke boosters aan hun routine.

Hoe herken je een Dopamine tekort?

Het herkennen van een dopamine-tekort kan lastig zijn, omdat veel symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere gezondheidsproblemen. Bovendien is het belangrijk op te merken dat het moeilijk is om dopamine-tekort rechtstreeks te meten, aangezien dit meestal in de hersenen gebeurt. Hier zijn enkele mogelijke symptomen en indicaties die kunnen wijzen op een mogelijk dopamine-tekort:

 1. Veranderingen in Stemming:
  • Depressie: Een van de bekendste symptomen van een mogelijk dopamine-tekort is depressieve stemming, gevoelens van hopeloosheid en een gebrek aan interesse in normale activiteiten.
  • Angst: Een tekort aan dopamine kan ook gevoelens van angst en nervositeit veroorzaken.
 2. Problemen met Concentratie en Focus:
 3. Moeite met Slaap:
  • Slaapstoornissen, zoals moeite met in slaap vallen, onrustig slapen, of vroeg ontwaken, kunnen het gevolg zijn van een disbalans in dopamine. Lees hier tips voor beter slapen.
 4. Veranderingen in Gewicht:
  • Zowel gewichtsverlies als gewichtstoename kunnen voorkomen. Sommige mensen met een dopamine-tekort hebben verminderde eetlust, terwijl anderen juist meer gaan eten als reactie op emotionele stress. Lees hier meer over Superfoods voor afvallen.
 5. Motivatieproblemen:
  • Verminderde motivatie en moeite hebben met het starten en voltooien van taken kunnen wijzen op een gebrek aan dopamine, omdat dopamine nauw betrokken is bij het beloningssysteem van de hersenen.
 6. Lage Energie en Vermoeidheid:
  • Een tekort aan dopamine kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid en een gebrek aan energie.
 7. Mogelijke Motorische Problemen:
  • Hoewel dit vaak geassocieerd wordt met een tekort aan een andere neurotransmitter, namelijk acetylcholine, kunnen sommige motorische problemen zoals trillende handen voorkomen.

Wetenschappelijk Onderbouwde Voordelen

Onze aanbevelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies, waaronder “Effects of chocolate on cognitive function and mood” (2018), “The role of probiotics in the gut-brain axis” (2013), en “Curcumin: A review of its’ effects on human health” (2017). Deze studies onderstrepen de potentie van deze natuurlijke boosters voor dopamineverhoging.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel er enig onderzoek is naar de relatie tussen voeding en neurotransmitters zoals dopamine, niet alle beweringen over specifieke voedingsmiddelen of supplementen worden volledig ondersteund door wetenschappelijke studies. Hier zijn enkele studies die relevant zijn voor de genoemde superfoods en supplementen:

 1. Cacao:
  • “Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans” (2003) suggereert dat cacao flavanolen de bloedtoevoer naar de hersenen kunnen verbeteren, wat een positief effect kan hebben op de neurotransmitters, waaronder dopamine.
 2. Probiotica:
  • “The gut-brain axis: interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems” (2014) onderstreept de complexe interacties tussen de darmen en het brein, waarbij probiotica een mogelijke rol spelen in de regulatie van neurotransmitters.
 3. Omega-3 Vetzuren:
  • “Omega-3 fatty acids: evidence basis for treatment and future research in psychiatry” (2006) suggereert dat omega-3 vetzuren een rol spelen in de functie van neurotransmitters, waaronder dopamine.
 4. Turmeric/Kurkuma:
  • “Curcumin: a review of its’ effects on human health” (2017) onderzoekt de potentiële neuroprotectieve effecten van curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma.
 5. Gingko Biloba:
  • “Gingko biloba extract improves brain metabolism and mitochondrial function” (2012) suggereert dat gingko biloba mogelijk gunstige effecten heeft op de hersenfunctie.
 6. Vitamine D:
  • “Association of vitamin D receptor with attention-deficit/hyperactivity disorder” (2014) onderzoekt de associatie tussen vitamine D-receptoren in de hersenen en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).
 7. L-Theanine:
  • “L-Theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state” (2008) onderzoekt de effecten van L-theanine op mentale toestand, waaronder mogelijke invloeden op neurotransmitters.
 8. Mucuna Pruriens:
  • “Effect of Mucuna pruriens on oxidative stress mediated damage in aged rat sperm” (2009) onderzoekt de antioxidatieve eigenschappen van Mucuna pruriens.

Meer weten over het Boosten van je Serotonine? Lees dan hier!

Meer lezen over welke superfoods er goed zijn tegen stress? <Lees dan hier!

Lees hier meer over welke superfood er goed zijn voor je hersenen.

 

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Meer lezen over het Superfood van dit jaar: Shilajit? <Klik dan hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen