In onze drukke levens, waar stress een constante metgezel lijkt te zijn, is het vinden van natuurlijke manieren om onze geest te kalmeren en ons welzijn te bevorderen van onschatbare waarde. Gelukkig biedt moeder natuur een schat aan superfoods en supplementen die specifiek ontworpen zijn om stress te verminderen en onze geestelijke gezondheid te ondersteunen. In deze blogpost duiken we dieper in op enkele voedingsmiddelen en supplementen die als natuurlijke bondgenoten dienen in onze strijd tegen stress.

1. Ashwagandha: Adaptogene Rustgever

Ashwagandha, een adaptogeen kruid uit de Ayurvedische geneeskunde, staat bekend om zijn vermogen om het lichaam in staat te stellen zich aan te passen aan stressoren. Onderzoek suggereert dat ashwagandha-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van stress en angst, terwijl ze ook een positieve invloed hebben op de cortisolniveaus, ons “stresshormoon.”

Lees hier meer over Ashwagandha.

2. Rhodiola Rosea: Natuurlijke Stemming-Verbeteraar

Rhodiola Rosea is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om vermoeidheid te verminderen en de stemming te verbeteren. Studies suggereren dat het regelmatig gebruik van Rhodiola Rosea kan bijdragen aan een vermindering van stressgerelateerde symptomen, zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Lees hier meer over Rhodiola.

3. Kamille: Kalmerende Thee voor een Kalme Geest

Kamille, bekend om zijn kalmerende eigenschappen, is niet alleen een rustgevende thee voor het slapengaan, maar kan ook overdag worden genoten om stress te verminderen. De antioxidanten in kamille kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van ontspanning.

4. Magnesium: Ontspannend Mineraal voor Stressvermindering

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden biochemische reacties in het lichaam, waaronder diegene die betrokken zijn bij stressregulatie. Onderzoek suggereert dat magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst, en ook een positieve invloed kunnen hebben op de slaapkwaliteit.

Lees hier meer over magnesium.

5. Omega-3 Vetzuren: Hersenvoedsel voor een Gezonde Geest

Omega-3 vetzuren, die overvloedig aanwezig zijn in vette vis zoals zalm en chiazaad, spelen een cruciale rol in de gezondheid van de hersenen. Onderzoek suggereert dat regelmatige consumptie van omega-3 vetzuren kan bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde mentale toestand.

Lees hier meer over Omega 3 Vetzuren.

6. Kurkuma: Ontstekingsremmend voor een Rustige Geest

Kurkuma, met zijn actieve bestanddeel curcumine, staat niet alleen bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen maar ook om zijn potentieel om de stemming te verbeteren. Studies tonen aan dat curcumine stress en angst kan verminderen door het reguleren van neurotransmitters in de hersenen.

Lees hier eer over de vele voordelen van Kurkuma.

7. Probiotica: De Link tussen Darm en Brein

De gezondheid van de darmen staat in directe relatie tot onze mentale gezondheid. Probiotica, de goede bacteriën die in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en kimchi voorkomen, kunnen een positieve invloed hebben op de hersenchemie en stress verminderen.

Lees hier meer over Probiotica.

8. Groene Thee: L-theanine voor Ontspanning

Groene thee bevat het aminozuur L-theanine, dat bekend staat om zijn ontspannende effecten. Onderzoek suggereert dat L-theanine de productie van ontspannende neurotransmitters stimuleert, waardoor het een waardevol supplement is voor stressvermindering.

Lees hier meer over L-Theanine.

Conclusie over superfoods voor het verlagen van stress

Stress verminderen met behulp van superfood supplementen is niet alleen haalbaar maar ook een natuurlijke en gezonde benadering van welzijn. Het integreren van deze voedingsmiddelen en supplementen in je dagelijkse routine kan een merkbare verlichting bieden van de alledaagse spanningen. Onthoud dat ieder lichaam uniek is, dus het kan even duren voordat je de ideale combinatie voor jou vindt. Gun jezelf de tijd en geniet van de reis naar een kalme geest en een gezonder leven.

Ondersteunende onderzoeken:

Hier zijn enkele studies en onderzoeken die de bevindingen ondersteunen met betrekking tot de stressverlagende eigenschappen van de genoemde superfoods en supplementen:

 1. Ashwagandha:
  • Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian Journal of Psychological Medicine, 34(3), 255–262.
 2. Rhodiola Rosea:
  • Olsson, E. M., von Schéele, B., & Panossian, A. G. (2009). A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study of the standardised extract shr-5 of the roots of Rhodiola rosea in the treatment of subjects with stress-related fatigue. Planta Medica, 75(2), 105–112.
 3. Kamille:
  • Amsterdam, J. D., Li, Y., Soeller, I., Rockwell, K., Mao, J. J., & Shults, J. (2009). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy for generalized anxiety disorder. Journal of Clinical Psychopharmacology, 29(4), 378–382.
 4. Magnesium:
  • Boyle, N. B., Lawton, C., & Dye, L. (2017). The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety and stress—A systematic review. Nutrients, 9(5), 429.
 5. Omega-3 Vetzuren:
  • Ginty, A. T., & Conklin, S. M. (2015). Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial. Psychiatry Research, 229(1-2), 485–489.
 6. Kurkuma:
  • Ng, Q. X., Koh, S. S. H., Chan, H. W., Ho, C. Y. X., Lim, D. Y., & Yeo, W. S. (2017). Clinical use of curcumin in depression: A meta-analysis. Journal of the American Medical Directors Association, 18(6), 503–508.
 1. Probiotica:
  • Benton, D., Williams, C., & Brown, A. (2007). Impact of consuming a milk drink containing a probiotic on mood and cognition. European Journal of Clinical Nutrition, 61(3), 355–361.
 2. Groene Thee (L-theanine):
  • Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L. R., & Ohira, H. (2007). L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological Psychology, 74(1), 39–45.

 

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Meer lezen over het Superfood van dit jaar: Shilajit? <Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen