Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof die je lichaam nodig heeft voor tal van belangrijke functies. Deze krachtige antioxidant staat ook bekend onder andere benamingen, zoals L-ascorbinezuur en ascorbaat. In deze blogpost duiken we dieper in de wereld van vitamine C, ontdekken we de verschillende soorten, ontrafelen we de voordelen, en begrijpen we hoe het werkt om jouw gezondheid een boost te geven.

Verschillende Soorten Vitamine C

Voordat we in de voordelen duiken, laten we eens kijken naar de verschillende vormen van vitamine C. Naast het gangbare ascorbinezuur, zijn er ook afgeleide vormen zoals natriumascorbaat en calciumascorbaat. Elk heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, waardoor er een breed scala aan keuzes is die kunnen voldoen aan verschillende behoeften.

-17%
-22%
-17%

Voordelen van Vitamine C

De voordelen van vitamine C zijn talrijk en divers. Allereerst staat het bekend om zijn krachtige antioxidant-eigenschappen, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in je lichaam. Dit draagt bij aan de bescherming van cellen tegen schade en veroudering. Bovendien speelt vitamine C een cruciale rol bij de collageensynthese, wat essentieel is voor gezonde huid, haar en nagels.

Werking in je Lichaam

Wanneer je vitamine C inneemt, begint het zijn werk als een krachtige antioxidant. Het dringt cellen binnen en beschermt ze tegen schadelijke moleculen. Daarnaast stimuleert het de productie van collageen, wat nodig is voor de gezondheid van bindweefsels, bloedvaten, en zelfs botten. Het fungeert ook als een immuunversterker, waardoor je lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden.

Wie Zou Het Moeten Gebruiken?

Vitamine C is geschikt voor iedereen die streeft naar een gezondere levensstijl. Het is vooral gunstig voor mensen met een drukke levensstijl, rokers, en ouderen, omdat zij mogelijk een verhoogde behoefte aan deze essentiële vitamine hebben. Voor degenen die hun immuunsysteem willen versterken of hun huid willen verbeteren, is vitamine C een waardevolle toevoeging aan hun dagelijkse routine.

Bijwerkingen en Veiligheid

Over het algemeen is vitamine C veilig bij de aanbevolen dosering. Bij hogere doses kunnen sommige mensen milde bijwerkingen ervaren, zoals maagklachten. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden, tenzij geadviseerd door een zorgprofessional.

Combinaties en Synergie

Vitamine C kan goed samengaan met andere voedingsstoffen om de algehele gezondheid te verbeteren. Het wordt vaak gecombineerd met vitamine E, zink, en selenium voor een synergetisch effect op het immuunsysteem en de antioxidantbescherming.

-17%
-22%
-17%

Voedselbronnen van Vitamine C

Hoewel supplementen handig kunnen zijn, is het belangrijk om ook vitamine C uit voedselbronnen te halen. Citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits, bessen, paprika’s, kiwi’s en broccoli zijn uitstekende natuurlijke bronnen van vitamine C.

Lees hier meer over CamuCamu, een echte Vitamine C bom.

Lees hier meer over welke superfoods vol met Vitamine C zitten.

Waarom Is Het Lastig Om Voldoende Vitamine C Te Krijgen?

In de hectiek van het moderne leven kan het een uitdaging zijn om voldoende vitamine C uit voeding te halen. Onregelmatige eetgewoonten, bewerkte voedingsmiddelen en stress zijn factoren die de inname van deze essentiële vitamine kunnen beïnvloeden. Daarom kan het aanvullen met vitamine C-supplementen een handige en effectieve manier zijn om ervoor te zorgen dat je lichaam de benodigde hoeveelheid krijgt.

Is Vitamine C Gevaarlijk?

Over het algemeen is vitamine C veilig en goed verdragen, zelfs bij langdurig gebruik. Er zijn echter enkele zeldzame gevallen van overgevoeligheid gemeld. Het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen voordat je begint met een nieuw supplement, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Hoe goed kan je lichaam Vitamine C opnemen?

De opname van vitamine C in je lichaam is een complex proces dat afhankelijk is van verschillende factoren. Over het algemeen wordt vitamine C goed opgenomen, maar er zijn enkele nuances die van invloed kunnen zijn.

 1. Voedingsbronnen vs. Supplementen:
  • Vitamine C uit natuurlijke voedingsbronnen, zoals fruit en groenten, wordt over het algemeen efficiënt opgenomen. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen vaak vezels, bioflavonoïden en andere stoffen bevatten die de absorptie bevorderen.
  • Supplementen van vitamine C worden ook goed opgenomen, maar de efficiëntie kan variëren. Het type vitamine C-supplement (ascorbinezuur, natriumascorbaat, calciumascorbaat, enz.) kan invloed hebben op de absorptie.
 2. Opnamemechanismen:
  • De opname van vitamine C vindt voornamelijk plaats in de dunne darm. Specifieke transporters in de darmwand, zoals SVCT1 en SVCT2, spelen een cruciale rol bij het absorberen van vitamine C in de bloedbaan.
  • De absorptie van vitamine C is een actief proces dat wordt beïnvloed door de beschikbaarheid van deze transporters.
 3. Doseringspatroon:
  • Het lichaam kan vitamine C beter opnemen als het in kleinere hoeveelheden wordt ingenomen gedurende de dag in plaats van in één grote dosis. Dit komt doordat de absorptiecapaciteit van deze transporters beperkt is.
 4. Individuele Factoren:
  • De individuele gezondheidstoestand en genetische variaties kunnen ook invloed hebben op de opname van vitamine C. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen of genetische kenmerken kunnen mogelijk minder efficiënt vitamine C opnemen.
 5. Concurrente Inname van Voedingsstoffen:
  • Sommige voedingsstoffen kunnen de opname van vitamine C verbeteren, zoals vitamine E, terwijl anderen zoals koper en ijzer de opname kunnen belemmeren. Een gebalanceerd dieet draagt bij aan een optimale opname.

Het is belangrijk op te merken dat het lichaam ook een regulerend mechanisme heeft om overmatige hoeveelheden vitamine C uit te scheiden als dat nodig is. Dit betekent echter niet dat het veilig is om extreem hoge doses in te nemen, aangezien dit kan leiden tot bijwerkingen.

Waarom kiezen voor ´slow release´ gebufferde Vitamine C supplement?

Het kiezen voor “slow release” vitamine C, ook wel bekend als gebufferde vitamine C, kan verschillende voordelen hebben voor bepaalde mensen of in specifieke situaties. Hier zijn enkele redenen waarom je kunt overwegen om gebufferde vitamine C te gebruiken:

1. Milde opname en minder maagirritatie:

 • Gebufferde vitamine C wordt vaak geformuleerd met mineralen zoals calcium of magnesium, waardoor het minder zuur is dan puur ascorbinezuur. Dit kan maagirritatie verminderen, wat voordelig is voor mensen die gevoelig zijn voor zure supplementen of maagklachten ervaren bij het innemen van standaard vitamine C.

2. Langdurige afgifte van vitamine C:

 • Het “slow release” aspect van gebufferde vitamine C zorgt ervoor dat de vitamine C geleidelijk aan het lichaam wordt afgegeven over een langere periode. Dit kan helpen om een meer constante bloedspiegel van vitamine C te behouden, waardoor de voordelen gedurende de dag worden verspreid.

3. Voorkomen van overmatige dosering:

 • Doordat gebufferde vitamine C langzaam wordt vrijgegeven, is er minder kans op piekconcentraties in het bloed, wat het risico op bijwerkingen bij overmatige inname kan verminderen. Het maakt het gemakkelijker voor het lichaam om de vitamine C op te nemen en te gebruiken zonder overschot.

4. Geschikt voor gevoelige magen:

 • Mensen met gevoelige magen of spijsverteringsproblemen kunnen baat hebben bij gebufferde vitamine C, omdat het minder belastend kan zijn voor het maag-darmkanaal.

  5. Combinatie met mineralen:

  • Gebufferde vitamine C bevat vaak minerale buffers zoals calciumascorbaat of magnesiumascorbaat. Deze mineralen hebben zelf ook gezondheidsvoordelen en dragen bij aan de algehele voedingsbalans.

  6. Geschikt voor langdurige inname:

  • Voor mensen die van plan zijn om vitamine C gedurende een langere periode in te nemen, kan een slow-releaseformule handig zijn. Het biedt een meer geleidelijke ondersteuning zonder de schommelingen die gepaard kunnen gaan met snellere absorptie.

  7. Stabiele bloedspiegels:

  • Het handhaven van stabiele bloedspiegels van vitamine C kan voordelig zijn voor continue ondersteuning van het immuunsysteem, collageensynthese en andere functies waarbij vitamine C betrokken is.

  Hoewel gebufferde vitamine C voordelen kan bieden, is het belangrijk om te benadrukken dat de keuze voor een bepaalde vorm van vitamine C afhangt van individuele behoeften en voorkeuren. Voordat je begint met een nieuw supplement, vooral als je gezondheidsproblemen hebt, is het raadzaam om met een zorgprofessional te overleggen. Deze kan je persoonlijke situatie beoordelen en advies geven over welke vorm van vitamine C het meest geschikt is voor jou.

 

-17%
-22%
-17%

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Meer lezen over het Superfood van dit jaar: Shilajit? <Klik dan hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen