products-camu_camu_vrucht.spiruella

Velen onder ons hebben dit waarschijnlijk ooit gehoord in hun kindertijd of zeggen het nu tegen hun eigen kinderen: “Eet wel je fruit op!” of “Eet sinaasappels, ze bevatten vitamine C!” Klinkt dat bekend? Vast wel! Het is overigens ook een uitstekend advies, want Sinaasappels zijn een rijke bron aan vitamine C. Maar wist je dat de sinaasappel niet de krachtigste bron van vitamine C is? Deze is namelijk te vinden in een superfood uit het Amazonegebied! Met veel plezier stel ik je dan ook voor aan de vitamine C bom genaamd camu camu!

Nu hoor ik je denken….Camu wat? Geen zorgen, dit is een reactie die ik vaker krijgen! Als je er dus nog nooit van gehoord hebt, hoef je niet te wanhopen. Toch is het wel de hoogste tijd om kennis te maken met deze bijzondere superfood! In deze blog ga ik je dus ook meenemen in de wereld van Camu Camu! Je ontdekt hier simpelweg alles wat je moet weten over camu camu: wat het is, hoe het werkt, hoe het smaakt, welke gezondheidsvoordelen het biedt, hoe je dit superfood het best inneemt en meer! Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Wat is Camu Camu en hoe werkt het?

Camu camu (Myrciaria dubia) is een kleine, struikachtige boom die groeit langs de oevers van de rivieren in het Amazoneregenwoud, voornamelijk in Peru en Brazilië. Deze kleine boom groeit in de moerassige regio’s van het Amazoneregenwoud van Zuid-Amerika en kan tot drie meter hoog worden. De bessen worden meestal in het voorjaar geplukt als ze nog groen zijn. Dan bevatten ze het hoogst mogelijke gehalte aan vitamine C. Ze worden vanuit een kano met de hand geplukt. Wanneer de vruchten zijn geoogst en gedroogd, wordt van het vruchtvlees Camu Camu poeder gemaakt. Het voordeel van poeder is dat het langer houdbaar blijft én je het makkelijk kunt toevoegen aan een smoothie of sapje.

De rode bessen en bladeren van de plant worden al duizenden jaren lang gebruikt om allerlei kwalen te behandelen, van een koortslip tot netelroos. Ook ondersteunt het je immuunsysteem en energieniveau en draagt het bij aan het behoud van sterke botten. Dit komt doordat de bes eenantimicrobiële, antioxidant-, en antiproliferatieve (onderdrukt de celgroei, voornamelijk van kwaadaardige cellen) eigenschappen heeft, die vooral toe te schrijven zijn aan het hoge vitamine C-gehalte. Vitamine C is een krachtig antioxidant welke het lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen. Er zitten echter nog veel meer nuttige voedingsstoffen in deze kleine bes:

De Voedingsstoffen in camu camu

We weten al dat camu camu een powerhouse is van vitamine C. Dit superfood bevat meer dan 50 keer zoveel vitamine C per gram als sinaasappels en is, volgens onderzoekers, een van de krachtigste natuurlijke bronnen van vitamine C op de planeet.

Maar dat is nog niet alles: ook bevat het een overvloed aan antioxidanten om het lichaam te beschermen als ontstekingsremmer en als verdediger tegen schade door vrije radicalen en oxidatieve stress.

De bessen hebben daarnaast ook een verrassend aminozuurprofiel met valine, leucine en serine, die nuttig zijn voor tal van lichaamsfuncties, waaronder spiergroei.

Naast antioxidanten, aminozuren en fytochemicaliën bevat camu camu ook kalium en bètacaroteen.

Naar schatting bevat 100 gram camu camu:

  • 0,4 gram eiwit
  • 0,2 gram vet
  • 2145 milligram vitamine C
  • 2,1 milligram mangaan
  • 0,2 milligram koper
  • 0,5 milligram ijzer
  • 12,4 milligram magnesium
  • 7 milligram calcium
  • 83,8 milligram kalium
  • 0,4 milligram zink
Uitverkocht

Bessen & Vruchtenpoeder

Camu Camu poeder

14,9544,95

Top 6 voordelen van vitaminebom camu camu

Camu Camu - vitamines

​​Camu camu dankt vrijwel al haar gezondheidsvoordelen aan haar royale hoeveelheden van vitamine C. Acerola en acai poeder zijn twee superfoods die bekend staan om hun extreem hoge vitamine C gehalte, maar camu camu levert zelfs meer vitamine C dan de twee samen! Deze vitamine speelt een rol bij veel vitale lichaamsfuncties, zoals de productie van aminozuren en neurotransmitters. Hieronder lees je een paar van de vele redenen waarom je deze superfood in je dagelijkse routine zou moeten opnemen!

1. Krachtig antioxidant: beschermt cellen tegen vrije radicalen

Vrije radicalen behoren tot de belangrijkste boosdoeners die verantwoordelijk zijn voor leeftijdsgerelateerde chronische aandoeningen zoals kanker. Vitamine C, waar camu camu vol van zit, is een krachtig antioxidant. Andere aanwezige antioxidanten zijn flavonoïden, anthocyanen en ellaginezuur. De antioxiderende eigenschappen van deze stoffen beschermen onze cellen tegen vrije radicalen en helpen de gezondheid van je DNA te ondersteunen.

Camu camu vermindert oxidatieve stress, wat de belangrijkste oorzaak is van ontstekingen. Chronische ontsteking ligt aan de basis van veel gezondheidsproblemen. Een antioxidant-rijk superfood als deze powerbes kan je goed gebruiken in tijden van stress.

Meer weten over natuurlijke pijnstilling? Ontdek nu onze 8 tips voor Natuurlijke Pijnstilling  en de voordelen van CBD Olie

2. Boost het immuunsysteem

Camu camu geeft je immuunsysteem een natuurlijke boost dankzij haar hoge vitamine C- en antioxidantgehalte. Zo kan vitamine C de duur en de ernst van virale infecties verminderen. Antioxidanten versterken dan weer de immuunrespons door je immuuncellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

Daarnaast is deze bes tevens een rijke bron van polyfenolen, die antimicrobiële eigenschappen hebben. Dit superfood draagt daarom bij aan de algemene gezondheid van de darmen. Gezonde darmbacteriën ondersteunen een gezonde gewichtsbeheersing, immuunfunctie, gezondheid van het hart. Voor de beste resultaten kies je voor camu camu van de hoogste kwaliteit die gecertificeerd biologisch zijn.

Meer tips om je weerstand te verhogen tijdens de winter, lees je hier: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!

3. Gezichtsvermogen en gezondheid van de ogen

camu camu - ogen

Camu camu kan ook een positief effect hebben op oogproblemen, die vaak voorkomen naarmate men ouder wordt. Vitamine C, anthocyanen en andere flavonoïden kunnen de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds achteruit gaat) en het verlies van gezichtsscherpte vertragen. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is de meest voorkomende oogziekte bij oudere mensen. Bij deze ziekte wordt de gele vlek (macula) op het netvlies aangetast.

Bovendien bevat deze kleine vitaminebom ook carotenoïden zoals luteïne. Luteïne wordt ook wel de oogvitamine genoemd en wordt vaak gebruikt als preventieve natuurlijke behandeling voor cataract, en andere oogaandoeningen.

4. Verbetert de ijzeropname

IJzer is een essentieel mineraal dat een vitale rol speelt bij belangrijke lichaamsfuncties, zoals het transport van zuurstof van de longen naar andere lichaamsdelen. Een ijzertekort komt vaak voor bij jonge vruchtbare vrouwen en kan ernstige klachten geven. Deze bestaan voornamelijk uit vermoeidheid, uitputting en een verzwakt immuunsysteem.

Verrassend genoeg is het eten van meer ijzerrijke voeding niet altijd de oplossing voor een laag ijzergehalte. Een laag ijzergehalte is vaak het gevolg van een slechte ijzeropname. Inname van vitamine C-rijke superfoods kan daarbij helpen. Een goede ijzeropname zorgt ervoor dat je je meer alert, energiek en uitgerust voelt én dat je immuunsysteem optimaal blijft functioneren.

5. Verbetert de motivatie, het humeur en de geest

Een dieet met een dagelijkse portie camu camu, komt ook je neurologische en psychologische functies ten goede. Vitamine C heeft namelijk antidepressieve eigenschappen en ondersteunt een gezond zenuwstelsel.

Om die reden wordt soms naar vitamine C verwezen als ‘neurovitamine’. De vitamine speelt een belangrijke rol bij de productie van serotonine (het gelukshormoon) en noradrenaline. Norepinefrine is zowel een hormoon als een neurotransmitter en helpt je lichaam bij de afbraak van vet in tijden van stress, zodat je voldoende energie hebt om gefocust te blijven en activiteiten te doen, een cruciale factor voor het behoud van je geestelijke gezondheid.

De vitamine B3 (niacine) in camu camu is ook een neurovitamine. Deze vitamine ondersteunt dan weer de productie van dopamine. We associëren deze neurotransmitter met lichamelijke coördinatie, motivatie, plezier en beloning. Een andere werkzame stof is quercetine genaamd (een antioxidant) zou vergelijkbare effecten geven als cafeïne op de cognitieve functie en het geheugen.

Meer weten over hoe je je cognitieve functies kunt verbeteren? Lees dan vooral ook onze blog met 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen!

6. Jeugdige huid

camu camu

Vitamine C is een belangrijke stof bij de aanmaak en vernieuwing van collageen.

Collageen is een eiwit dat ons lichaam aanmaakt om de gezonde structuur van je huid, tanden, tandvlees, kraakbeen en botten te behouden. Als een van de rijkste bronnen van vitamine C, is deze powerbes dus de beste vriend voor je huid.

De quercetine beschermt je huid ook tegen nadelige effecten van blootstelling aan de zon. Hoewel bescherming tegen de zon nog steeds essentieel is, kan het de natuurlijke weerstand van je lichaam tegen UV-stralen versterken.

Uitverkocht

Bessen & Vruchtenpoeder

Camu Camu poeder

14,9544,95

 

********************************

De gezondheidsvoordelen van Camu Camu kunnen, zoals je in de bovenstaande voordelen hebt kunnen lezen, groot zijn! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de  juiste dosering (hierover hieronder meer) meer:

Dosering en potentiële bijwerkingen

De aanbevolen dagelijkse hoeveel Camu Camu poeder is 2 gram per dag (1 theelepel is ongeveer 2 gram). Camu Camupoeder meng je ideaal door water, sappen, yoghurt, smoothies en desserts. Dankzij de zure, fruitige smaak is het ook nog eens een perfecte dorstlesser. 

De mogelijke bijwerkingen van camu camu zijn toe te rekenen aan het hoge vitamine C-gehalte. Slechts 1 theelepel (2 gram) kan bijna 300 mg vitamine C leveren, wat bijna 4 keer meer is dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze stof. Hoeveelheden vitamine C tot 2000 mg per dag worden echter voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Het consumeren van te grote hoeveelheden vitamine C kan daarentegen leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals diarree en misselijkheid. Deze symptomen verdwijnen meestal als de inname van vitamine C wordt verminderd.

Zolang je je aan de aanbevolen hoeveelheid houdt, is het onwaarschijnlijk dat je te veel vitamine C binnenkrijgt. Het is echter wel verstandig om het etiket te controleren, omdat verschillende merken verschillende hoeveelheden vitamine C kunnen bevatten.

Hoe gebruik je camu camu: poeder of capsule?

camu camu - smoothie

Er zijn vele manieren om van camu camu poeder te genieten. De eenvoudigste weg is om een theelepel biologisch poeder te mengen met een glas water om je spijsvertering ’s ochtends op gang te brengen. Als je weinig tijd hebt of de zurige smaak wilt vermijden, kun je de capsulevorm overwegen.

Camu camu poeder is zeer veelzijdig. Het poeder is gemakkelijk te mengen in yoghurt, melk smoothies, havermout, en zelfs gezichtsmaskers! Voor een gezichtsmasker kun je het poeder heel eenvoudig mengen met wat olijfolie, yoghurt en honing.

Voorbehouden

Vitamine C bevordert de ijzerabsorptie, dus camu camu wordt niet aangeraden voor mensen met aandoeningen met een te veel aan ijzer (bijvoorbeeld hemochromatose). Een teveel aan vitamine C komt echter zelden voor omdat vitamine C oplosbaar is in water en dus niet in je lichaam wordt opgeslagen.

Voor zwangere vrouwen wordt aangeraden om het in kleine hoeveelheden te consumeren, vanwege het hoge vitamine C gehalte. Inname in te grote hoeveelheden (meer dan 1 theelepel camu camu poeder per dag) kan schadelijke effecten hebben op de zwangerschap.

Als je medicijnen gebruikt, is het raadzaam om met je arts te overleggen voordat je een camu camu poeder of supplement neemt. Zo interfereert camu camu onder meer met sommige medicijnen voor chemotherapie.

Allergenen

Biologische Camu Camu van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. Het is uiteraard niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Camu Camu.

Conclusie: nutritionele vitamine C-krachtpatser!

Deze geweldige vitaminebom is een natuurlijke en lekkere manier om je algemeen welzijn te verbeteren. Dit superfood is een van de rijkste bronnen van vitamine C. In tijden van stress heeft je lichaam nog meer vitamine C nodig. Je immuunsysteem, geest en huid zullen dus wel varen bij een dagelijkse portie! Onthoud echter wel dat Camu een aanvulling is op je dieet! Gezond eten en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel voor het optimaal functioneren van je lichaam en geest!

Camu Camu kopen? Klik dan hier!

Uitverkocht

Bessen & Vruchtenpoeder

Camu Camu poeder

14,9544,95

*********************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of wellicht wil je liever enkele goede tips voor het verbeteren van je nachtrust? Lees dan onze 8 Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.