Acerola

In de wereld van vandaag zijn we voortdurend op zoek naar manieren om ons op natuurlijke wijze beter in ons vel te voelen. Als je je inname van vitamine C wilt verhogen, vraag je je misschien af welke fruitsoorten je dan best kunt eten. Hoewel je misschien direct denkt aan sinaasappels of kiwi’s, is er nog een tropische vrucht die meer dan de moeite waard is, vers of in supplementvorm: acerola.

De dieprode acerolakersen zijn rijk aan vitamine C en bieden bovendien een rijke variëteit aan gezonde voordelen. De Maya’s, een van de inheemse groepen in Centraal-Amerika, waren al duizenden jaren geleden op de hoogte van de krachtige eigenschappen. Zo gebruikten zij Acerola om de weerstand van het lichaam te versterken. Maar wat maakt een acerolakers zo speciaal? En waarom zou je het aan je dieet willen toevoegen? Hieronder lees je de alles wat je moet weten over deze prachtige rode vrucht!

Wat is Acerola en wat is de werking?

Acerola is een struikachtige plant die zijn oorsprong vindt in Mexico en Centraal- en Zuid-Amerika. Dit superfood wordt ook West-Indische kers, Barbados-kers of acelorakers genoemd. De bes heeft een zure, halfzoete smaak en wordt vaak gebruikt in jam, sappen, siropen en wijn.

Acerola produceert kersachtige bessen, maar toch is het geen echte kers. De Maya’s in Centraal-Amerika gebruikten de kers al duizenden jaren om zijn krachtige eigenschappen. Een echte powerbes dus!

Voedingsstoffenprofiel van acerola

Waarom is acerola zo geliefd? Dit komt zonder enige twijfel door het ongeëvenaard voedingsstoffenprofiel van de bes! De meest voorkomende reden dat mensen deze vrucht consumeren in de vorm van extract of poedersupplementen is namelijk omdat de superfood zeer rijk is aan vitamine C. Vitamine C is een essentieel micronutriënt, welke het lichaam niet zelf aanmaakt. Dat betekent kortweg dat je het echt uit specifiek voeding moet halen. Iets wat ook meteen weer verklaart waarom zoveel mensen ernaar op zoek zijn.

Acerola levert naast vitamine C echter nog een andere belangrijke vitamine, namelijk vitamine A. Je vindt ongeveer dezelfde hoeveelheid vitamine A in acerola als in wortelen, die bekend staan als een van de grootste natuurlijke vitamine A bronnen. Daarnaast bevat de acerolabes ook een beperkte hoeveelheid B-vitamines, magnesium, kalium, koper, zink en ijzer.

Ter verduidelijking: volgens Amerikaans onderzoek*, bevat 100 gram rauwe acerolakersen naar schatting:

 • 32 calorieën
 • 0,5 gram eiwit
 • 8 gram koolhydraten
 • 1 gram vezels
 • 1680 milligram vitamine C (1800 % ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid))
 • 38 milligram vitamine A (15 % ADH)
 • 0,8 milligram koper (10 % ADH)
 • Pantotheenzuur 0,309 (6 % ADH)
 • Riboflavine 0,06 mg (5 procent ADH)
 • 18 milligram magnesium (4 procent ADH)
 • 146 mg kalium (3 procent ADH)
 • Thiamine 0,02 mg (2 procent ADH)

Bessen & Vruchtenpoeder

Acerola Poeder Biologisch

16,9529,95

Top 7 voordelen van acerola

voordelen acerola

Zoals je hierboven hebt kunnen danken heeft Acerola haar gezonde voordelen vooral te danken aan haar enorme rijkdom aan vitamine C. Je bent dus maar een kleine hoeveelheid acerolabessen of poeder nodig om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid Vitamine C binnen te krijgen! Maar wat deze vitamine, en ook de andere voedingstoffen in de Acerolabes zo bijzonder maakt, lees je hieronder in onze top 7 voordelen!

1. Goed voor de huid*

Acerolakersen zitten boordevol krachtige Fytonutriënten en vitamine C. Fytonutriënten en vitamine C helpen je om oxidatieve stress af te weren, een van de voornaamste oorzaken van huidveroudering. Daarnaast stimuleert de aanwezigheid van vitamine C in acerola de productie van collageen in ons lichaam. Collageen is een belangrijk lijmeiwit in je lichaam. Onze gewrichten, botten, spieren, kraakbeen, haren, nagels, bindweefsel en onze huid bestaan uit collageen. Als onderdeel van ons bindweefsel zorgt het door het hele lichaam voor elasticiteit en stevigheid.

2. Bevordert de spijsvertering* 

De acerola-kers wordt al lang gebruikt in de traditionele geneeskunde tegen o.a. diarree en maagpijn, maar ook ter bevordering van de leverfuncties. Acerola is namelijk caloriearm en ook zeer rijk aan voedingsvezels, wat effectief is voor je spijsvertering en metabolisme.

Hoewel acerola kersen niet zo veel vezels bevatten als sommige andere vruchten, is het nog steeds aanwezig in een aanzienlijke hoeveelheid en kan het zeker helpen bij om je spijsvertering op gang te brengen. Voedingsvezels bevorderen een soepele doorgang van voedsel door het maag-darmkanaal. Inname van vezels geven onze maag tevens een vol gevoel, zodat we minder eten.

3. Biedt ondersteuning bij afvallen*

acerola en afvallen

Inname van vezels geven onze maag een vol gevoel, zodat we minder eten. Door de goede werking op je spijsverteringsstelsel kun je de Acerola-kers dan ook perfect inzetten als aanvulling op je dieet!  Dit doe je heel simpel door een klein beetje acerolapoeder toe te voegen aan je dagelijkse dieet! Let wel dat afvallen alleen werkt als je je complete leefwijze aanpast met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging!

4. Brainfood*

Dankzij het hoge gehalte aan anthocyanen in de Acerola-kers kunnen deze bessen de werking van hersenreceptoren ondersteunen.

Meer tips over hoe je je mentale gezondheid kunt verbeteren? Lees dan ook onze Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen

5. Goed voor het haar*

acerola voor huid en haar

Vitamine C is niet alleen van belang voor je lichaam, maar ook het haar. Sommige mensen gebruiken acerola-olie of extract in combinatie met andere vochtinbrengende oliën, zoals amandel- of kokosolie, op hun haar en hoofdhuid om deze gezond te houden.

6. Weerstand*

Acerola heeft een overvloedige hoeveelheid vitamine C, en wordt daarom gebruikt om de weerstand te ondersteunen. Vitamine C stimuleert namelijk de productie van witte bloedcellen, bekend als lymfocyten en fagocyten. Witte bloedcellen ondersteunen het lichaam en de immuniteit.

Lees ook onze 9 Tips voor het verhogen van je Winter-weerstand!

7. Boost je energielevels*

energielevel boosten

Vitamine C helpt je lichaam om L-carnitine aan te maken, een aminozuur dat de mitochondriën in je cellen gebruiken om energie te maken. Dus hoe meer vitamine C, hoe meer energie je hebt

Meer tips over hoe je je energielevel kunt verhogen? Lees dan nu ook onze 10 Tips voor meer Energie 

Bessen & Vruchtenpoeder

Acerola Poeder Biologisch

16,9529,95

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de *voordelen van acelora groot! En het mooie is dat je slecht een kleine hoeveelheid per dag nodig hebt en ook de calorieën in deze bes bijzonder laag zijn! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de juiste dosering (hierover hieronder meer):

Aanbevolen dosering

Qua dosering wordt een dagelijks één theelepel acelorapoeder aanbevolen, gemengd met een kop water of andere drank. Maar je kunt je dosis best bepalen op basis van het aanwezige vitamine C-gehalte in acelora. Voor volwassenen wordt over het algemeen een maximum van 2000 milligram vitamine C per dag aanbevolen, omdat deze hoeveelheid voor de meeste mensen een veilige bovengrens is. Het vitamine C-gehalte in acelera kan variëren naargelang het specifieke product dat je koopt. Volg daarom steeds zorgvuldig de doseringsaanwijzingen op het etiket.

Hoe gebruik ik acerola?

Acerola

Hoewel acerolakersen in hun rauwe, verse vorm kunnen worden geconsumeerd, is dit minder gebruikelijk vanwege hun korte houdbaarheid. Binnen de vijf dagen na de oogst zijn ze rot, waarbij veel van de voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Immers: hoe meer de vrucht rijpt, hoe meer vitamine C verloren gaat, en acerola rijpt zeer snel!

Acerola wordt om die reden veel vaker aangetroffen in supplementvorm. Vooral het poedersupplement is erg populair. Je kan het poeder heel gemakkelijk mengen in dranken, smoothies, yoghurt en eigenlijk in wat je maar wilt!

Allergenen en voorbehouden

Allergenen – Biologische Acerolapoeder van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. Biologische Acerolapoeder is uiteraard niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Acerola. Ook wordt het poeder verpakt in een ruimte waar noten worden verwerkt. Om die reden is Acerolapoeder niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Acerola en zwangerschap – Onderzoek naar de consumptie van acerola kersen tijdens de zwangerschap ontbreekt. Raadpleeg altijd eerst je arts of verloskundige alvorens je Arerola inneemt!

Acerola en medicatie – Bepaalde medicijnen kunnen mogelijk interfereren met vitamine C-supplementen. Als je medicatie neemt, overleg dan eerst met je arts voordat je acerola toevoegt aan je dieet. Er zijn wisselwerkingen mogelijk met onder meer de volgende medicijnen: antipsychotica, stollingsmedicijnen, oestrogeen-bevattende medicijnen, en medicijnen voor nier -en ijzeraandoeningen. Raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je Arerola inneemt!

Eventuele bijwerkingen

Over het algemeen worden Acerola-supplementen als veilig beschouwd en door de meeste mensen goed verdragen. In zeldzame gevallen kan het innemen van (te) hoge doses leiden tot ophoping van vitamine C in het lichaam. Dit kan de volgende bijwerkingen leveren: spijsverteringsproblemen zoals diarree en krampen, misselijkheid en braken, duizeligheid, zweten en hoofdpijn. Raadpleeg bij twijfel dan ook altijd direct uw arts!

Conclusie: acerola jouw kers op de taart?!

Of je het nu in een smoothie voegt, het poeder over fruit strooit of het als sap drinkt, acerola zal je niet teleurstellen. De flavonoïden, anthocyaninen, fenolzuren, vitaminen en mineralen kunnen écht een verschil maken .

Ook van de voordelen van Acerola genieten: Acerola poeder kopen!

********************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of wellicht ben je op zoek naar nog meer tips over het verbeteren van de weerstand? Lees dan onze Tips voor het verhogen van je Winter-weerstand! en CBD Voordelen en Werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen