Acerola

In de wereld van vandaag zijn we voortdurend op zoek naar manieren om ons op natuurlijke wijze beter in ons vel te voelen. Als je je inname van vitamine C wilt verhogen, vraag je je misschien af welke fruitsoorten je dan best kunt eten. Hoewel je misschien direct denkt aan sinaasappels of kiwi’s, is er nog een tropische vrucht die meer dan de moeite waard is, vers of in supplementvorm: acerola.

De dieprode acerolakersen zijn rijk aan vitamine C en bieden bovendien een rijke variëteit aan gezondheidsvoordelen. De Maya’s, een van de inheemse groepen in Centraal-Amerika, waren al duizenden jaren geleden op de hoogte van de geneeskrachtige eigenschappen. Ze gebruikten Acerola om de weerstand van het lichaam te versterken. Maar wat maakt een acerolakers zo speciaal? En waarom zou je het aan je dieet willen toevoegen? Hier lees je de zuurzoete waarheid over acerola en de Top 6 gezondheidsvoordelen van deze prachtige rode vrucht!

Wat is Acerola en wat is de werking?

Acerola is een struikachtige plant die zijn oorsprong vindt in Mexico en Centraal- en Zuid-Amerika. Dit superfood wordt ook West-Indische kers, Barbados-kers of acelorakers genoemd. De bes heeft een zure, zelfs halfzoete smaak en wordt vaak gebruikt in jam, sappen, siropen en wijn.

Acerola produceert kersachtige bessen, maar toch is het geen echte kers. De bessen worden zowel in de moderne geneeskunde als in de volksgeneeskunde gebruikt. Zo gebruiken de Maya’s in Centraal-Amerika de kers al duizenden jaren om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Traditionele toepassingen zijn onder meer behandeling van leveraandoeningen, diarree, griep, verkoudheid en het verhogen van de algehele weerstand. Een echte powerbes dus!

Voedingsstoffenprofiel van acerola

Waarom is acerola zo geliefd in zowel de moderne als traditionele geneeskunde? Dit komt zonder enige twijfel door het ongeëvenaard voedingsstoffenprofiel van de bes! De meest voorkomende reden dat mensen deze vrucht consumeren in de vorm van extract of poedersupplementen is namelijk omdat de superfood zeer rijk is aan vitamine C. Vitamine C is een essentieel micronutriënt, welke het lichaam niet zelf aanmaakt. Dat betekent kortweg dat je het echt uit specifiek voeding moet halen. Iets wat ook meteen weer verklaart waarom zoveel mensen ernaar op zoek zijn.

Acerola levert naast vitamine C echter nog een andere belangrijke antioxidant, vitamine A. Je vindt ongeveer dezelfde hoeveelheid vitamine A in acerola als in wortelen, die bekend staan als een van de grootste natuurlijke vitamine A bronnen. Daarnaast bevat de acerolabes ook (een beperkte hoeveelheid) B-vitamines, magnesium, kalium, koper, zink en ijzer.

Ter verduidelijking: volgens Amerikaans onderzoek*, bevat 100 gram rauwe acerolakersen naar schatting:

 • 32 calorieën
 • 0,5 gram eiwit
 • 8 gram koolhydraten
 • 1 gram vezels
 • 1680 milligram vitamine C (1800 % ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid))
 • 38 milligram vitamine A (15 % ADH)
 • 0,8 milligram koper (10 % ADH)
 • Pantotheenzuur 0,309 (6 % ADH)
 • Riboflavine 0,06 mg (5 procent ADH)
 • 18 milligram magnesium (4 procent ADH)
 • 146 mg kalium (3 procent ADH)
 • Thiamine 0,02 mg (2 procent ADH)

* Dit onderzoek toonde tevens aan dat de grootste concentratie voedingsstoffen en antioxidanten beschikbaar is in biologisch geteelde acerolakersen. Deze kersen zijn rijk aan polyfenolische flavonoïde verbindingen die bekend staan als anthocyanen, die het dieprode pigment van de vrucht leveren. Deze verbindingen zijn het meest geconcentreerd in de schil van de vruchten.

-22%
17,95150,00

Top 7 voordelen van acerola

voordelen acerola

Zoals je hierboven hebt kunnen danken heeft Acerola haar gezondheidsvoordelen vooral te danken aan haar enorme rijkdom aan vitamine C. Je bent dus maar een kleine hoeveelheid acerolabessen of poeder nodig om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid Vitamine C binnen te krijgen! Maar wat deze vitamine, en ook de andere voedingstoffen in de Acerolabes zo bijzonder maakt, lees je hieronder in onze top 7 voordelen!

1. Anti-veroudering

Acerolakersen zitten boordevol krachtige Fytonutriënten. Deze stoffen helpen je om oxidatieve stress af te weren, een van de voornaamste oorzaken van ziekte en veroudering. Bovendien maken de aanwezige vitamine C en andere antioxidanten van acerola een van de beste vruchten om veroudering tegen te gaan. Regelmatige consumptie van acerola kan het verouderingsproces vertragen en vrije radicalen stabiliseren in ons lichaam. Daarnaast stimuleert de aanwezigheid van vitamine C in acerola de productie van collageen in ons lichaam, wat de elasticiteit en soepelheid van de huid ten goede komt.

2. Bevordert de spijsvertering en het metabolisme

De acerolakers wordt al lang gebruikt in traditionele geneeswijzen tegen diarree, maagpijn en leverstoornissen. Acerola bevordert met name een normale reactie op ontstekingen in de darmen. Acerola is caloriearm en ook zeer rijk aan voedingsvezels, wat effectief is voor je spijsvertering en metabolisme.

Hoewel acerola kersen niet zo veel vezels bevatten als sommige andere vruchten, is het nog steeds aanwezig in een aanzienlijke hoeveelheid en kan het zeker helpen bij om je spijsvertering beter op gang te brengen. Voedingsvezels bevorderen een soepele doorgang van voedsel door het maag-darmkanaal, wat constipatie, een opgeblazen gevoel, diarree, kramp en maagzweren verlicht. Inname van vezels geven onze maag een vol gevoel, zodat we minder eten. Bovendien helpen voedingsvezels zelfs de gevaarlijke cholesterol uit het hart te verwijderen.

3. Bevordert Gewichtsverlies

acerola en afvallen

Door de goede werking op je spijsverteringsstelsel kun je de Acerolakers ook perfect inzetten als aanvulling op je dieet! Dit doe je heel simpel door een klein beetje acerolapoeder toe te voegen aan je dagelijkse dieet! Let wel dat afvallen alleen werkt als je je complete leefwijze aanpast met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging! Acerola kan echter in deze omstandigheden het gewichtsverlies bevorderen!

4. Brain food

Dankzij het hoge gehalte aan anthocyanen kunnen deze bessen de werking van hersenreceptoren verbeteren en beschermen tegen geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen. Het hoge gehalte aan antioxidanten kan ook ontstekingen en oxidatieve stress verminderen die schade aan hersencellen en neuronen veroorzaken.

Hoewel klinische studies nog schaars zijn, bieden plantaardige antioxidanten veelbelovende aanwijzingen voor het vertragen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington.

Meer tips over hoe je je mentale gezondheid kunt verbeteren? Lees dan ook onze 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen

5. Geweldig voor je huid en haar

acerola voor huid en haar

Als je huid er dof, droog of geïrriteerd uitziet, kan acerola de oplossing zijn!

Vitamine C is niet alleen van vitaal belang voor je lichaam, maar ook voor de gezondheid van je huid. Ongeacht of het plaatselijk wordt aangebracht of via de mond wordt ingenomen, vitamine C helpt roodheid te verminderen en de huid egaliseren dankzij haar ontstekingsremmende eigenschappen.

Een jongere huid bevat hoge concentraties vitamine C, maar naarmate we ouder worden, raken deze concentraties uitgeput. Gevolg: we verliezen elastine en collageen, wat resulteert in fijne lijntjes en rimpels. Gelukkig is aangetoond dat vitamine C de collageenproductie stimuleert en zelfs de schade van een verouderde huid terugdraait. Acerola zorgt ook voor een diepe hydratatie, omdat het transepidermaal waterverlies (TEWL) vermindert. Hierdoor is je huid beter in staat om vocht vast te houden.

Sommige mensen gebruiken acerola-olie of extract in combinatie met andere vochtinbrengende oliën, zoals amandel- of kokosolie, op hun haar en hoofdhuid om beschadiging, roos, haarbreuk en infecties te voorkomen.

6. Verkoudheid en griep

Acerola een overvloedige hoeveelheid vitamine C, daarom wordt het vaak gebruikt om verkoudheid, griep en scheurbuik te bestrijden. Meerdere studies tonen een direct verband aan tussen het consumeren van gevarieerde voeding met veel vitamine C en een sterk immuunsysteem. Vitamine C stimuleert namelijk de productie van witte bloedcellen, bekend als lymfocyten en fagocyten. Deze cellen beschermen het lichaam tegen infecties en virussen.

Lees ook onze 9 Tips voor het verhogen van je Winter-weerstand!

7. Boost je energielevels

energielevel boosten

Vitamine C helpt je lichaam om L-carnitine aan te maken, een aminozuur dat de mitochondriën in je cellen gebruiken om energie te maken. Dus hoe meer vitamine C, hoe meer energie je hebt De kans is zeer klein om een teveel van deze vitamine in je lichaam te hebben, aangezien vitamine C in water oplosbaar is en het teveel via de natuurlijke weg wordt uitgescheiden. Volgens experts kan een dagelijkse dosis acerola het energiemetabolisme in de hersenen verhogen, waardoor je barst van energie!

Meer tips over hoe je je energielevel kunt verhogen? Lees dan nu ook onze 10 Tips voor meer Energie 

-22%
17,95150,00

 

********************************

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de gezondheidsvoordelen van acelora groot! En het mooie is dat je slecht een kleine hoeveelheid per dag nodig hebt en ook de calorieën in deze bes bijzonder laag zijn! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de juiste dosering (hierover hieronder meer):

Aanbevolen dosering

Qua dosering wordt een dagelijks één theelepel acelorapoeder aanbevolen, gemengd met een kop water of andere drank. Maar je kunt je dosis best bepalen op basis van het aanwezige vitamine C-gehalte in acelora. Voor volwassenen wordt over het algemeen een maximum van 2000 milligram vitamine C per dag aanbevolen, omdat deze hoeveelheid voor de meeste mensen een veilige bovengrens is. Het vitamine C-gehalte in acelera kan variëren naargelang het specifieke product dat je koopt. Volg daarom steeds zorgvuldig de doseringsaanwijzingen op het etiket.

Hoe gebruik ik acerola?

Acerola

Hoewel acerolakersen in hun rauwe, verse vorm kunnen worden geconsumeerd, is dit minder gebruikelijk vanwege hun korte houdbaarheid. Binnen de vijf dagen na de oogst zijn ze rot, waarbij veel van de voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Immers: hoe meer de vrucht rijpt, hoe meer vitamine C verloren gaat, en acerola rijpt zeer snel!

Acerola wordt om die reden veel vaker aangetroffen in supplementvorm. Vooral het poedersupplement is erg populair. Je kan het poeder heel gemakkelijk mengen in dranken, smoothies, yoghurt en eigenlijk in wat je maar wilt!

Allergenen en voorbehouden

Allergenen – Biologische Acerolapoeder van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. Biologische Acerolapoeder is uiteraard niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Acerola. Ook wordt het poeder verpakt in een ruimte waar noten worden verwerkt. Om die reden is Acerolapoeder niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Acerola en zwangerschap – Onderzoek naar de consumptie van acerola kersen tijdens de zwangerschap ontbreekt, dus op dit moment wordt aanbevolen dat je zwangere vrouwen acelorakersen alleen in gematigde hoeveelheden innemen, en dus zeker geen hoge doses gebruikt van aceloraextract of -poeder.

Acerola en medicatie – Bepaalde medicijnen kunnen mogelijk interfereren met vitamine C-supplementen. Als je medicatie neemt, overleg dan eerst met je arts voordat je acerola toevoegt aan je dieet. Er zijn wisselwerkingen mogelijk met onder meer de volgende medicijnen: antipsychotica, stollingsmedicijnen, oestrogeen-bevattende medicijnen, en medicijnen voor nier -en ijzeraandoeningen.

Eventuele bijwerkingen

Over het algemeen worden Acerola-supplementen als veilig beschouwd en door de meeste mensen goed verdragen. In zeldzame gevallen kan het innemen van (te) hoge doses leiden tot ophoping van vitamine C in het lichaam. Dit kan de volgende bijwerkingen leveren: spijsverteringsproblemen zoals diarree en krampen, misselijkheid en braken, duizeligheid, zweten en hoofdpijn. Raadpleeg bij twijfel dan ook altijd direct uw arts!

Conclusie: acerola is jouw kers op de taart!

Of je het nu in een smoothie voegt, het poeder over fruit strooit of het als sap drinkt, acerola zal je niet teleurstellen. De antioxidanten, flavonoïden, anthocyaninen, fenolzuren, vitaminen en mineralen zullen écht een verschil maken voor je gezondheid en welzijn.

Met een overvloed aan vitamine C biedt acerola een rijkdom aan antioxidanten die je helpen om jeugdig te blijven en je immuunsysteem te versterken. Acerola geeft ook een powerboost aan je energielevels, huid en spijsvertering.

 

Ook van de voordelen van Acerola genieten: Acerola poeder kopen!

********************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of wellicht ben je op zoek naar nog meer tips over het verbeteren van de weerstand? Lees dan onze 9 Tips voor het verhogen van je Winter-weerstand! en CBD Voordelen en Werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

>