Wat is Moringa

Er zijn weinig superfoods die op korte tijd meer naam en faam hebben verworven dan Moringa. De plant kwam oorspronkelijk enkel in India en Pakistan voor maar omdat hij zo’n krachtige werking heeft, teelt men hem nu ook in andere delen van Azië en Afrika.

Maar wat is Moringa precies en waarom kan Moringa ook voor jou een meerwaarde betekenen?

Daar krijg je in deze blog een antwoord op. Je verneemt niet alleen wat Moringa is, maar je ontdekt ook meer over de verbluffende voedingswaarde van de plant en waar hij goed voor is. Verder kom je nog aan de weet wat de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties zijn.

Dus, als je het fijne wil weten over dit populaire superfood, lees dan verder en ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze opmerkelijke plant.

Wat is Moringa, de magische levensboom?

Moringa is een boom die traditioneel in Azië en Afrika groeit. Zowel de bladeren, de bloemen, de wortel, de schors als de zaden bezitten talrijke geneeskrachtige eigenschappen. Daarnaast kan je Moringa ook gebruiken om water te zuiveren en de handen te wassen.

Het is een snelgroeiende plant die behoort tot de familie van de Moringaceae. De bladeren en de zaadpeulen van de plant eet men in het Oosten vaak als groenten. Het is er één van de meest verbouwde planten en het gebruik ervan is er dan ook wijd en zijd verspreid.

De boom heeft afhangende bladeren en de vruchten bevatten donkerbruine, ronde zaden. De bloemen van de Moringa hebben een aangename geur en zijn witgeel van kleur. Moringa heeft ook nog een aantal andere namen, zoals de trommelstok boom (naar de vorm van de zaadpeulen), mierikswortelboom (naar de smaak van de wortel) en benolie boom.

Moringa bloemen

De plant staat erom bekend droge klimaten erg goed te kunnen verdragen. Bovendien begint hij al een half jaar na het aanplanten te bloeien. Een groot voordeel van Moringa is dat je het dus relatief makkelijk en goedkoop kan verbouwen.

Dit, in combinatie met het indrukwekkende nutriëntenprofiel ervan, verklaart ook meteen waarom programma’s om ondervoeding tegen te gaan in Indië en Afrika er vaak gebruik van maken.

De fenomenale voedingswaarde van Moringa

De Moringa boom bevat maar liefst 9 aminozuren, 46 antioxidanten en 92 voedingsstoffen. Een nadere blik leert ons dat de concentratie aan sommige voedingsstoffen om van te duizelen is.

Zo bevatten 100 gram moringabladeren ongeveer:

 • 1980 mg calcium (247 % ADH)
 • 45 mg ijzer (322% ADH)
 • 495 mg magnesium (132% ADH)
 • 1,51 mg vitamine A (189% ADH)

Het loont de moeite om de voedingswaarde van Moringa te zetten naast die van een aantal voedingsmiddelen die vaak geprezen worden als rijke bron aan voedingsstoffen.

Het blijkt dat Moringa

 • 7 keer zoveel vitamine C bevat als sinaasappelen
 • 10 keer zoveel vitamine A als wortelen
 • 17 keer zoveel calcium als melk
 • 15 meer kalium dan bananen &
 • 25 keer meer ijzer dan spinazie

Het is deze waanzinnige combinatie van voedingsstoffen waaraan Moringa met andere woorden zijn bijnaam van levensboom te danken heeft. Samen met de aanwezigheid van het co-enzym NADH zorgt dit ervoor dat onze productie van energie op celniveau de hoogte in gaat.

Waar is Moringa goed voor?

Zo zijn we gelijk ook aanbeland bij één van de belangrijkste redenen waarom je Moringa kan gebruiken. Het is een superfood dat als geen ander onze natuurlijke energie kan boosten.

natuurlijke energie boosten

 

Als je weet dat gemiddeld twee op drie Nederlanders dagelijks een kop koffie drinkt, ligt het alternatief voor de hand. Er bestaan namelijk weinig betere manieren om vermoeidheid tegen te gaan dan met Moringa. Je hebt zo goed als geen vervelende bijwerkingen zoals bij koffie en Moringa put in tegenstelling tot cafeïne ook je bijnieren niet uit.

Daarnaast biedt Moringa nog een aantal andere gezonde voordelen*:

 • Moringa ondersteunt het afweersysteem*;
 • bevordert een goede spijsvertering*;
 • ondersteunt het herstellend vermogen van de huid*.

Meer weten over de voordelen van Moringa? Klik dan hier!

Bijwerkingen en contra-indicaties

Er zijn tot op heden weinig tot geen bijwerkingen bekend. Bij grote dosissen kan Moringa wel tot een aantal klachten en ongemakken leiden. We hebben het dan vooral over spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid.

Er zijn ook een aantal gevallen waarin het gebruik van Moringa sterk af te raden is. Hierbij gaat het vooral over diabetes, lage bloeddruk en het gebruik van medicijnen voor de schildklier. Verder zouden de wortel en de schors minder geschikt zijn voor consumptie omdat ze een aantal toxische stoffen kunnen bevatten.

Conclusie

Als je dus op zoek bent naar een effectief én gezond superfood om eventuele voedingstekorten en/of vermoeidheid tegen te gaan, kan je gegarandeerd geen grotere voltreffer in huis kan halen dan Moringa.

Wil je meer weten over een ander superfood dat een bom aan voedingsstoffen bevat, lees dan zeker onze blog over Spirulina, de werking ervan en de top-6 voordelen. Of verdiep je in het potentieel van gerstegras en tarwegras, twee krachtige superfoods met elk hun eigen voordelen en werking.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen