Guarana vrucht

Guarana is dé superfood als het gaat om het opkrikken van je energie. Het geheime ingrediënt? Guaranine. Dit is een natuurlijke vorm van cafeïne. Het grootste verschil tussen cafeïne en guaranine is dat guaranine veel langzamer door je lichaam geabsorbeerd wordt. Daarom voel je het cafeïne-effect veel langer en gelijkmatiger. De Guarana zaden bevatten bovendien maar liefst vier keer zoveel cafeïne als koffie. Wat maakt dat de Guarana plant de meest cafeïnerijke plant ter wereld.

Guarana heeft echter ook diverse gezondheidsvoordelen! Zo gebruiken Indianenstammen uit het tropische regenwoud van Zuid-Amerika het al eeuwenlang tegen vermoeidheid. Zij brouwen de zaden van de plant om er een energiedrank van te maken. De Indianen noemen het ook wel ‘energiezaad’ of ‘fontein van de jeugd’. Een leuk feitje is dat de gemiddelde levensverwachting van deze indianengroepen veel hoger dan die van andere Amazonewoudbewoners, maar of dat door Guarana komt is natuurlijk de vraag. Guarana wordt door de indianen niet alleen gebruikt voor extra energie, ook gebruiken ze het als geneesmiddel tegen diarree, koorts, kramp en hoofdpijn.

Benieuwd geworden naar alle voordelen van dit Zuid-Amerikaanse energiemiddel? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over Guarana!

Wat is Guarana precies en waar komt het vandaan?

Guarana is een nootachtig zaadje welke groeit aan een klimplant in het Amazonegebied in Brazilië, net ten zuiden van de evenaar. Brazilië is dan ook logische wijs de grootste producent van Guarana. In het wild zien de planten eruit als een liaan die wel tot 10 meter lang kan worden. De bladeren van de plant zijn intens groen van kleur. De bloemen zijn wit of witgeel. De rode of bruine vruchten groeien in trossen en wanneer ze rijp zijn lijken de zaden op de ogen van een kind. Er is een legende die zegt dat de plant niet afkomstig is uit een zaad, maar uit de ogen van een goddelijk kind dat door een slang is gedood.

Guarana Soda

Sinds de jaren 50 van de twintigste eeuw, wordt de plant ook in Europa verkocht. In de Verenigde Staten en Brazilië is het de meest gebruikte opwekkende en versterkende plant. Het is hét natuurlijke dopingmiddel voor sporters. Maar het voordeel van Guarana is dat het weinig gevaar oplevert. Vanwege het hoge cafeïnegehalte wordt het in Brazilië ook toegevoegd aan veel frisdranken. ‘Guarana soda’ is daar dan ook een nationale frisdrank. Meer dan 25% van de frisdranken in Brazilië bevat Guarana als hoofdingrediënt. Ook maken ze er Braziliaanse chocolade van. Oké, cafeïne, frisdrank en chocola. Maar dat is nog niet alles. Deze superfood biedt nog veel meer!

-9%
7,9524,95

Wat is de werking van Guarana?

Guarana wordt gebruikt om zowel geestelijke als fysieke prestaties te verbeteren. Na een vermoeiende training helpt deze superfood het lichaam om te zuiveren en energie te geven. Guarana wordt langzaam door het lichaam opgenomen waardoor er sprake is van een langdurige afgifte van energie. Dit in tegenstelling tot koffie, dat zorgt voor een snelle energiestoot en een snelle energieafname. Guarana is ook minder verslavend dan koffie en leidt veel minder tot nervositeit en slapeloosheid. Misschien heb je ’s ochtends het gevoel dat je de snelle rush van koffie nodig hebt, probeer dan eens Guarana. Deze levert je namelijk niet alleen een boost, maar gedurende de hele dag meer duurzame energie. Ook als je geen koffieliefhebber bent kan deze superfood de perfecte oplossing zijn!

Guarana - energie

Guarana werkt dus eigenlijk als een tonicum. Een tonicum is een versterkend middel dat het hele lichaam of specifieke delen ervan kan stimuleren en versterken. Een tonicum is een natuurlijk geneesmiddel dat is bedoeld voor het verlichten van klachten of het verbeteren van bepaalde lichaamsfuncties. Er zijn veel soorten tonicums die we vaak onbewust gebruiken, omdat ze zijn toegevoegd aan voeding of drank.

Daarnaast werkt deze energieplant ook als een nervinum. Dat betekent dat het de hersenfuncties stimuleert, het denkvermogen verbetert, zorgt voor meer alertheid en een hogere stresstolerantie. Het is licht slaapverwekkend, pijnstillend en kalmerend. Hierdoor kan het ook een geneeskrachtig middel zijn bij de volgende aandoeningen: geestelijke vermoeidheid bij het studeren, lusteloosheid, concentratiestoornissen, problemen met het geheugen, stress, een uitgeput gevoel, hoofdpijn en migraine, zenuwpijnen, menstruatiepijnen en depressie.

Welke voedingsstoffen zitten in Guarana poeder?

Dankzij de vele voedingsstoffen is deze Zuid-Amerikaanse Superfood een uiterst doeltreffend stimulerend middel met meerdere interessante eigenschappen. Guaranazaden hebben een cafeïnegehalte van 2,5 tot 6%. Dat is 2 tot 6 keer zoveel als koffie. De aanwezige tannine vertraagt de afgifte van de cafeïne, zodat de effecten ervan langer duren. De hoge concentratie cafeïne werkt stimulerend en beïnvloedt de activiteit van bepaalde neurotransmitters in de hersenen om het energieniveau te verhogen.

Daarnaast bevat de guaranavrucht een breed scala aan krachtige antioxidanten, zoals tanninen, saponinen, theobromine en catechinen. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen schadelijke stoffen en chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Guarana bevat ook veel andere belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer, kalium, magnesium, fosfor en calcium. Daarnaast bevat het ook nog sporenelementen, vitamines, essentiële vetzuren en aminozuren. Het wordt niet voor niks de Zuid-Amerikaanse energiebom genoemd!

Top 10 voordelen van Guarana poeder

Inheemse stammen kennen al eeuwenlang de voordelen die deze energie verhogende plant te bieden heeft. Voor hen is het niet alleen een bron van energie, maar ook een middel tegen diarree, hoge bloeddruk, koorts en migraine. Ze gebruiken het ook als pijnstiller en ter voorkoming van aderverkalking. Het biedt dus veel interessante gezondheidsvoordelen. Ik heb de meest genoemde voordelen hieronder even voor je op een rijtje gezet:

1. Verhoogt het energieniveau

Een klein beetje poeder van deze plant per dag zorgt ervoor dat je je vitaler, krachtiger en weer helemaal in vorm vormt! Het verhoogt je uithoudingsvermogen en bestrijdt lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Daarom is Guarana ook een zeer geschikt voedingssupplement voor bij het sporten. Het verbetert je prestaties bij fysieke activiteiten.

Op zoek naar meer energie, lees dan ook eens over Ashwagandha werking en Maca voordelen.

2. Zorgt voor een verhoogd concentratievermogen

De hoge concentratie guaranine stimuleert je waakzaamheid. Je voelt je alerter en kunt je beter concentreren. Ook heeft het een sterk en stimulerend effect op onze geest en geeft meer focus. Het geeft een boost als het gaat om het geheugen en het leervermogen.

Meer tips over hoe je je mentale gezondheid kunt verbeteren? Lees dan ook onze 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen.

3. Stimuleert en versterkt het immuunsysteem

Guarana beschermt je lichaam tegen spijsverteringsproblemen, griep, koorts, maagpijn en reuma. Wil je je weerstand verhogen en afscheid nemen van al die typische winterkwaaltjes? Guarana kan hiervoor een oplossing bieden.

Meer tips om je weerstand te verhogen tijdens de winter, lees je hier: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!

4. Vermindert stress

Guarana werkt als een nervinum, wat betekent dat het invloed heeft op je zenuwsysteem,. Ook kan het stressverlagend werken doordat het nerveuze spanning verlicht. Daarnaast is door onderzoek aangetoond dat het bloeddrukverlagende eigenschappen heeft. Guarana wordt daarom vaak ingezet bij zwakke zenuwen, hoge bloeddruk, neuralgie (zenuwpijn) door stress en hoofdpijn door stress.

-9%
7,9524,95

5. Helpt tegen fysieke pijn

Een volgende geweldige eigenschap van deze Zuid-Amerikaanse superfood is dat het pijn verlichtend werkt en daardoor als natuurlijke pijnstiller kan worden gebruikt bij o.a. hoofdpijn en migraine, maar ook bij pijnlijke bijverschijnselen van gewrichtsziekten zoals bijvoorbeeld artritis en reuma.

Meer weten? Ontdek nu ook onze 8 tips voor Natuurlijke Pijnstilling

6. Ondersteunt bij afvallen

Guarana afvallen

Neem afscheid van die extra kilo’s! Nog een mooi extraatje is namelijk dat Guarana je hongergevoel vermindert én werkt als vetverbrander. Het bevat  namelijk alkaloïden en vetten die gevoelens van honger verminderen. De hoge concentratie cafeïne, zorgt er daarnaast voor dat je stofwisseling harder werkt. En een snellere stofwisseling betekent, zoals je ongetwijfeld weet, dat je lichaam meer en sneller calorieën verbrandt. Daarom wordt dit middeltje ook vaak gebruikt bij programma’s om gewicht te verliezen. Je hebt er slechts een kleine hoeveelheid van nodig dus je hoeft je geen zorgen te maken om de eventuele extra calorieën.

7. Kan helpen tegen duizeligheid

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ontsteking van het evenwichtsorgaan, de ziekte van Ménière, hartritmestoornissen, hyperventilatie en een lage bloeddruk. Heb je last van duizeligheid dan Guarana helpen om de duizeligheid enigszins te verlichten. Blijf echter altijd alert en neemt contact op met je huisarts of specialist als de duizeligheidsklachten niet van eenmalige aard zijn.

8. Ondersteunt het hart

Eerste onderzoeken hebben aan getoond dat Guarana slechte cholesterol kan verminderen en zo de gezondheid van het hart en de bloedvaten zou kunnen verbeteren. Dit onderzoek is echter nog in het beginstadium, waardoor meer studies nodig zijn voordat hierover meer aanbevelingen over kunnen worden gedaan.

9. Heeft een gunstige invloed op ouderdomsverschijnselen

Vanwege de sterke antioxiderende eigenschappen is Guarana een veelgebruikt ingrediënt in de cosmetica-industrie. Het wordt dan ook toegevoegd aan diverse schoonheidsmiddelen, zoals olie, crème en shampoo. Het beschermt je huid (anti-rimpel eigenschappen) en helpt bij vet haar. Bovendien bevordert het cafeïnegehalte de bloedtoevoer naar de huid. Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in Guarana het doorzakken van je wangen kan verminderen, de huid strakker kan maken en rimpels rond je ogen of kraaienpootjes kan minimaliseren.

10. Biedt bescherming bij chronische aandoeningen

Tot slot is uit diverse onderzoeken naar voren gekomen dat Guarana wellicht een vorm van bescherming kan bieden tegen chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Tot dusver toonden verscheidene dier- en reageerbuisstudies aan dat Guarana de groei van kankercellen enigszins kan onderdrukken. De potentiële anti-kanker eigenschappen van Guarana komen waarschijnlijk voort uit het gehalte aan xanthines. Let wel dat ook hier geldt dat meer onderzoek op mensen is vereist voordat Guarana voor de behandeling van kanker kan worden aanbevolen. Het ziet er echter veelbelovend uit!

********************************

De gezondheidsvoordelen van Guarana kunnen, zoals je in de bovenstaande Top 10 van voordelen hebt kunnen lezen, groot zijn! Guarana kan immers gebruikt worden bij een breed scala aan kwalen als vermoeidheid, een uitgeput gevoel, lusteloosheid, een slechte conditie, herstel na ziekte, ouderdomszwakte, bijnierinsufficiëntie, hartproblemen, griep, overgewicht en stress. Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de  juiste dosering (hierover hieronder meer) meer:

Aanbevolen Dosering Guarana

Guarana dosering

De aanbevolen dagelijkse hoeveel Guaranapoeder is 1 tot 2 kleine theelepeltjes per dag (1 theelepel is ongeveer 2 gram). Guarana poeder kun je eenvoudig toevoegen aan je favoriete smoothie, shake of sapje. Of simpelweg mengen met een beetje water. Let wel dat net als met alle andere superfoods het ook bij Guarana poeder belangrijk is om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.

Voorbehouden

Ben je zwanger, geef je borstvoeding, gebruik je medicijnen, heb je lactatie problemen of onderliggend lijdend, dan is het altijd verstandig om eerst een arts of deskundige te raadplegen alvorens je Guarana poeder gaat gebruiken. Guarana is ook geen vervanging van gezond en gevarieerd voedsel. Combineer het poeder daarom altijd met een gezond voedingspatroon én voldoende beweging voor het beste resultaat.

Bewaar Guarana poeder ook altijd goed afgesloten op een droge, donkere en koele plek én buiten het bereik van kinderen.

Net als met andere cafeïne houdende producten moeten mensen met hartproblemen of een hoge bloeddruk oppassen wanneer ze grote hoeveelheden Guarana nuttigen.

Allergenen

Biologische Guarana poeder van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen.

Guarana poeder is uiteraard niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Guarana. Ook wordt het poeder verpakt in een ruimte waar noten worden verwerkt. Om die reden is Guarana poeder niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Conclusie van Guarana

Kun jij wel een goede dagelijkse cafeïneboost gebruiken, maar is de hele dag koffie drinken om dit te bereiken niet aan je besteed? Probeer dan eens Guarana ! Deze poeder zit namelijk niet alleen boordevol cafeïne, maar ook vol van andere gezonde voedingstoffen en gezondheidsvoordelen! Zo helpt Guarana o.a. om zowel geestelijke als fysieke prestaties te verbeteren en helpt het na een vermoeiende training om het lichaam te zuiveren en vernieuwde energie te geven. Bij Spiruella koop je 100% biologisch gecertificeerde Guarana, en ben je er dus van verzekerd dat je een goed product aanschaft. Alhoewel Guarana een geweldige superfood, boordevol gezondheidsvoordelen is, is het wel belangrijk om te houden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Ook is het belangrijk Guarana combineren met een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging!

Guarana Poeder kopen? < Klik dan hier!

-9%
7,9524,95

*********************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of wellicht ben je op zoek naar nog meer tips over het verhogen van je energielevel? Lees dan vooral onze 10 Tips voor meer Energie!

 

Mer weten over de werking van CBD olie? Lees dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

>