Maca Poeder – Voordelen op een rijtje

Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om alle aspecten van je leven te verbeteren: lichaam, geest en misschien zelfs in de intieme kant in de slaapkamer? Maak dan snel kennis met de superfood genaamd Maca! Maca is een superfood uit Peru welke groeit in het prachtige Andesgebergte. Al duizenden jaren wordt het door de lokale bevolking gebruikt als natuurlijk afrodisiacum, maar ook om het uithoudingsvermogen en de energielevels te boosten.

Het is dus niet verwonderlijk dat dit kruid, in een wereld waarin steeds meer van ons gevraagd wordt, in de loop der jaren steeds populairder is geworden. Lees dus vooral verder om te ontdekken wat maca allemaal in haar mars heeft en hoe je maca het meest effectief kunt opnemen in je dieet!

Wat is Maca en wat is de werking?

Maca (Lepidium meyenii) is afkomstig van de macaplant. Maca is een kruisbloemige groente die familie is van de kool. Zowat alle groenten die eindigen op ‘kool’ vallen eronder, denk aan broccoli, bloemkool, boerenkool, spitskool, etc. Het belangrijkste eetbare deel van de macaplant is de wortel. Deze bestaat in verschillende kleuren, variërend van wit tot zwart.

 

Maca

De Macaplant groeit voornamelijk in de Andes van Peru, in zeer zware omstandigheden en op grote hoogten boven de 4000 meter. Het wordt soms ook wel Peruaanse ginseng genoemd, hoewel het niet tot dezelfde botanische familie behoort als ginseng. Maca heeft dan ook vooral bij de lokale bevolking van Peru een lange geschiedenis van culinair gebruik, en gezien de vele gezondheidsvoordelen is dit ook niet vreemd. Van oudsher werd de macawortel voornamelijk gebruikt om de vruchtbaarheid en de geslachtsdrift te verbeteren, maar ook om energie en het uithoudingsvermogen verbeteren.

Voedingsstoffen in maca

Het poeder van de macawortel heeft een hoge voedingswaarde en is een rijke bron van diverse vitaminen en mineralen.

Een theelepel (5 gram) macapoeder bevat ongeveer:

 • Calorieën: 16 kcal
 • Koolhydraten: 3,6 gram
 • Eiwit: 0,7 gram
 • Vezels: 0,36 gram
 • Vet: 0,18 gram
 • Vitamine C: 24% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
 • Koper: 15% ADH
 • IJzer: 4% ADH
 • Kalium: 3% ADH
 • Vitamine B6: 3% ADH
 • Mangaan: 2% ADH

Uit deze cijfers kunnen we afleiden dat maca een stevige portie koolhydraten bevat, redelijk wat vezels en heel weinig vet. Het bevat ook een aantal essentiële vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer. Verder herbergt maca verschillende plantaardige verbindingen, waaronder glucosinolaten en polyfenolen.

Top 4 gezondheidsvoordelen van Maca*

Maca - energie

Zoals hierboven al even kort toegelicht kan een kleine hoeveelheid Maca al zorgen voor een geweldige energieboost en libido verhogend effect. De gezondheidsvoordelen van Maca gaan echter, dankzij de rijke voedingsstoffen, verder dan dat! Hieronder heb ik de Top 8 van de meest genoemde voordelen van Maca voor je op een rijtje gezet:

1. Endocriene gezondheid*

Maca staat bekend als hét superfood voor je endocriene systeem of hormoonstelsel. Het endocriene systeem is de verzameling van klieren in ons lichaam die hormonen produceren. Hormonen zijn verantwoordelijk voor de regulatie van de stofwisseling, groei en ontwikkeling, weefselfuncties, seksuele functie, voortplanting, slaap, en onze stemming en reactie op stress of trauma.

Maca heeft deze kwaliteiten vooral te danken aan de glucosinolaten (plantaardige alkaloïden), die we in overvloed aantreffen in de macawortel. Deze stoffen stimuleren namelijk ons endocriene systeem (vooral de hypofyse, klier onderaan in de hersenen), en dan vooral in ongunstige omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer we gestrest zijn. Wanneer de hypofyse optimaal functioneert, wordt ons hele endocriene systeem in balans gebracht.

2. Seksuele gezondheid: afrodisiacum en hormoonbalans*

Maca - Libido

De oude Peruvianen namen deze krachtige wortel al in om de potentie van het mannelijk libido te verhogen. Studies hebben aangetoond dat maca de kwaliteit, de beweeglijkheid en het volume van het sperma bij mannen kan verbeteren. De glucosinolaten (plantaardige alkaloïden) in maca, kunnen ook een positieve effecten hebben op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Deze stoffen ondersteunen namelijk ons hormonale evenwicht.

Meer weten over libido verhogende superfoods? Lees dan nu ook: Top 10 Libido verhogende Superfoods voor Man en Vrouw (Natuurlijk)

Maca is ook een versterker van de werking van Horny Goat Weed Poeder.

3.  Fysiek uithoudingsvermogen*

Het voedingsprofiel van maca is zo indrukwekkend, dat atleten de wortel vaak gebruiken als vervanging voor steroïden om uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren. Maca is rijk aan proteïne, aminozuren, en andere vitaminen en mineralen, die een voor een belangrijk zijn als brandstof voor intensieve workouts en trainingen. Deze waardevolle voedingsstoffen boosten de energielevels op een duurzame en evenwichtige manier.

Meer tips over hoe je je energielevel kunt verhogen? Lees dan nu ook onze 10 Tips voor meer Energie

Maca kopen? <Klik hier!

4. Verzacht symptomen in de menopauze*

Macapoeder kan de symptomen van de menopauze verzachten. De menopauze van een vrouw start op het moment dat de menstruatie definitief stopt. De natuurlijke afname van oestrogeen die in deze periode optreedt, gaat vaak gepaard met heel wat onaangename symptomen. Deze omvatten onder meer opvliegers, prikkelbaarheid, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, en slaapproblemen.

Tijdens de fase voordat een vrouw de menopauze bereikt (de perimenopauze), fluctueren de oestrogeenspiegels, wat diverse onaangename klachten geeft. Als belangrijke balansbrenger van ons endocrien stelsel, kan maca helpen om de niveaus van het hormoon oestrogeen in evenwicht te houden.

Meer hulp in de menopauze? Kijk dan ook eens bij de werking van Shatavari.

 

********************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

Aanbevolen dagelijkse dosering

Er is geen standaard doseringsrichtlijn bekend voor maca. Een typische dosis van 3 tot 5 gram per dag wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd, zonder duidelijke bijwerkingen. Algemeen wordt aangeraden om te beginnen met 2-3 gram (1 theelepel Macapoeder is ongeveer 2 gram) en dan langzaam op te werken tot max. 5 gram per dag. Op die manier kan je zien hoe je lichaam reageert en wat uiteindelijk de ideale dosis is voor jouw behoeften.

Hoe kan ik maca gebruiken in mijn dagelijks dieet?

Maca smoothie

Maca is heel gemakkelijk om toe te voegen aan je dieet. Macawortel wordt over het algemeen gedroogd en geconsumeerd in poedervorm, maar het is ook verkrijgbaar in capsules en als vloeibaar extract. De smaak van macapoeder wordt beschreven als aards en nootachtig.

Om de maximale gezondheidsvoordelen uit maca te halen, nemen de meeste mensen het in poedervorm. Je kunt heel eenvoudig een lepeltje poeder toevoegen aan havermout, smoothies, shakes, appelmoes, gebak, energierepen,… (wat je maar wilt!).

Eventuele bijwerkingen en voorbehouden

Naar huidig onderzoek brengt maca bij de meeste mensen geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Bij gebruik in gematigde doses, zal maca doorgaans dan ook geen bijwerkingen veroorzaken. Bewaar Maca poeder ook altijd goed afgesloten op een droge, donkere en koele plek én buiten het bereik van kinderen. Maca is ook geen vervanging voor gezonde voeding! Combineer Maca daarom, voor het beste effect, met een gezonde levenstijl en voldoende beweging.

Vanwege het effect op hormonen, moeten mensen met schildklierproblemen het gebruik van dit kruid echter vermijden. Dat komt omdat maca goitrogenen bevat, dit zijn stoffen die de normale werking van de schildklier zouden kunnen verstoren. Het is ook beter om maca niet te nemen, wanneer je behandelingen ondergaat die de hormoonspiegels veranderen, zoals behandelingen voor borstkanker.

Net als bij veel andere supplementen is maca niet getest op veiligheid bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, mensen met medische aandoeningen, of mensen die medicijnen gebruiken. In al deze gevallen strekt voorafgaand overleg met je zorgverlener tot de aanbeveling, als je deze superfood wenst opnemen in je dieet.

Allergenen

Biologische Macapoeder van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen.

Macapoeder is uiteraard niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Maca. Ook wordt het poeder verpakt in een ruimte waar noten worden verwerkt. Om die reden is Macapoeder niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Conclusie Maca: een powerhouse aan voedingsstoffen

Maca gezond

De macawortel herbergt een powerhouse aan voedingsstoffen, die de hormoonspiegels in balans brengen, stress en vermoeidheid bestrijden en je de broodnodige dosis energie te geven die je in deze moderne tijd misschien hard nodig hebt. Maca kan gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies of maaltijden en wordt vaak gebruikt bij om het energieniveau te verhogen. In combinatie met een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl kan je met een theelepel maca per dag je gezondheid een mooie upgrade geven!

Bij Spiruella koop je 100% biologisch gecertificeerde Macapoeder, en ben je er dus van verzekerd dat je een goed product aanschaft. Alhoewel Maca een geweldige superfood, boordevol gezondheidsvoordelen is, is het wel belangrijk om te houden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Ook is het belangrijk het te combineren met een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging!

Maca poeder kopen? <Klik dan hier!

 

 

*********************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid, neem dan ook eens een kijkje bij onze blog over de wonderalgjes Spirulina en Chlorella: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Wil je meer weten over Ayurvedische kruiden en waar deze allemaal goed voor zijn? Lees dan nu: Onze Top 11 van Ayurvedische kruiden!

Of lees hier meer over de voordelen en werking van CBD olie!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

7 reacties op “Maca Poeder: Top 4 Voordelen en Werking

 1. Brigitte Asselberghs zegt:

  U beschrijft Maca, als het poeder van de wortel Het belangrijkste eetbare deel van de macaplant is de wortel.
  Bij het product schrijft u: macapoeder Biologisch. Bessen en vruchtenpoeder. Verwarrend en vreemd. Wat is macapoeder nu?

  • Manon van Spiruella zegt:

   Geachte mevrouw, bedankt voor uw oplettend oog. U heeft gelijk, dat is verwarrend. Het gaat om de wortel. Ik heb de categorie aangepast. Nogmaals dank!

  • robinxl zegt:

   Hallo Nancy, Er is geen bekend risico van interactie tussen maca en de anticonceptiepil, dus in principe is het veilig om ze samen te gebruiken.

   Maca is een voedingssupplement dat soms wordt gebruikt om de hormonale balans te verbeteren en de energie en het uithoudingsvermogen te verhogen. Het kan worden gebruikt in combinatie met andere supplementen en medicijnen, waaronder de anticonceptiepil.

   Het is echter altijd belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u begint met het gebruik van nieuwe supplementen of medicijnen, vooral als u al medicijnen gebruikt. Uw arts kan u adviseren over mogelijke interacties of bijwerkingen en u helpen bepalen of het veilig is om maca te gebruiken terwijl u de anticonceptiepil gebruikt. Ik ben geen dokter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen