8,9534,95

Bio Maca wortel poeder

Maca Poeder Biologisch

6,9521,50

Maca Poeder – Voordelen op een rijtje

Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om alle aspecten van je leven te verbeteren: lichaam, geest en misschien zelfs in de intieme kant in de slaapkamer? Maak dan snel kennis met de superfood genaamd Maca! Maca is een superfood uit Peru welke groeit in het prachtige Andesgebergte. Al duizenden jaren wordt het door de lokale bevolking gebruikt als natuurlijk afrodisiacum, maar ook om het uithoudingsvermogen en de energielevels te boosten.

Het is dus niet verwonderlijk dat dit kruid, in een wereld waarin steeds meer van ons gevraagd wordt, in de loop der jaren steeds populairder is geworden. Lees dus vooral verder om te ontdekken wat maca allemaal in haar mars heeft en hoe je maca het meest effectief kunt opnemen in je dieet!

8,9534,95

Bio Maca wortel poeder

Maca Poeder Biologisch

6,9521,50

Wat is Maca en wat is de werking?

Maca (Lepidium meyenii) is afkomstig van de macaplant. Maca is een kruisbloemige groente die familie is van de kool. Zowat alle groenten die eindigen op ‘kool’ vallen eronder, denk aan broccoli, bloemkool, boerenkool, spitskool,etc. Het belangrijkste eetbare deel van de macaplant is de wortel. Deze bestaat in verschillende kleuren, variërend van wit tot zwart.

 

Maca

De Macaplant groeit voornamelijk in de Andes van Peru, in zeer zware omstandigheden en op grote hoogten boven de 4000 meter. et wordt soms ook wel Peruaanse ginseng genoemd, hoewel het niet tot dezelfde botanische familie behoort als ginseng. Maca heeft dan ook vooral bij de lokale bevolking van Peru een lange geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik, en gezien de vele gezondheidsvoordelen is dit ook niet vreemd. Van oudsher werd de macawortel voornamelijk gebruikt om de vruchtbaarheid en de geslachtsdrift te verbeteren, maar ook om energie en het uithoudingsvermogen verbeteren.

Voedingsstoffen in maca

Het poeder van de macawortel heeft een hoge voedingswaarde en is een rijke bron van diverse vitaminen en mineralen.

Een theelepel (5 gram) macapoeder bevat ongeveer:

 • Calorieën: 16 kcal
 • Koolhydraten: 3,6 gram
 • Eiwit: 0,7 gram
 • Vezels: 0,36 gram
 • Vet: 0,18 gram
 • Vitamine C: 24% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
 • Koper: 15% ADH
 • Ijzer: 4% ADH
 • Kalium: 3% ADH
 • Vitamine B6: 3% ADH
 • Mangaan: 2% ADH

Uit deze cijfers kunnen we afleiden dat maca een stevige portie koolhydraten bevat, redelijk wat vezels en heel weinig vet. Het bevat ook een aantal essentiële vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer. Verder herbergt maca verschillende plantaardige verbindingen, waaronder glucosinolaten en polyfenolen.

8,9534,95

Bio Maca wortel poeder

Maca Poeder Biologisch

6,9521,50

Top 8 gezondheidsvoordelen van Maca

Maca - energie

Zoals hierboven al even kort toegelicht kan een kleine hoeveelheid Maca al zorgen voor een geweldige energieboost en libido verhogend effect. De gezondheidsvoordelen van Maca gaan echter, dankzij de rijke voedingsstoffen, verder dan dat! Hieronder heb ik de Top 8 van de meest genoemde voordelen van Maca voor je op een rijtje gezet:

1. Endocriene gezondheid

Maca staat bekend als hét superfood voor je endocriene systeem of hormoonstelsel. Het endocriene systeem is de verzameling van klieren in ons lichaam die hormonen produceren. Hormonen zijn verantwoordelijk voor de regulatie van de stofwisseling, groei en ontwikkeling, weefselfuncties, seksuele functie, voortplanting, slaap, en onze stemming en reactie op stress of trauma.

Maca heeft deze kwaliteiten vooral te danken aan de glucosinolaten (plantaardige alkaloïden), die we in overvloed aantreffen in de macawortel. Deze stoffen stimuleren namelijk ons endocriene systeem (vooral de hypofyse, klier onderaan in de hersenen), en dan vooral in ongunstige omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer we gestrest of angstig zijn. Wanneer de hypofyse optimaal functioneert, wordt ons hele endocriene systeem in balans gebracht.

2. Seksuele gezondheid: afrodisiacum en hormoonbalans

Maca - Libido

Maca is een bijzonder krachtig afrodisiacum. De oude Peruvianen namen deze krachtige wortel al in om de potentie van het mannelijk libido te verhogen. Studies hebben aangetoond dat maca de kwaliteit, de beweeglijkheid en het volume van het sperma bij mannen kan verbeteren. De glucosinolaten (plantaardige alkaloïden) in maca, kunnen ook een positieve effecten hebben op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Deze stoffen ondersteunen namelijk ons hormonale evenwicht. Ze reguleren tevens het oestrogeenniveau in het lichaam, wat de vruchtbaarheid bij vrouwen ten goede komt en de symptomen van het PMS (Premenstrueel Syndroom), het PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) en de menopauze doet afnemen.

Meer weten over libido verhogende superfoods? Lees dan nu ook: Top 10 Libido verhogende Superfoods voor Man en Vrouw (Natuurlijk)

Maca is ook een versterker van de werking van Horny Goat Weed Poeder.

3. Stress- en angstremmer

In ons snelle, hectische leven komt stress vaak om de hoek kijken. Een van de nadelige gevolgen van stress is ‘bijnieruitputting’ of vermoeide bijnieren. Als adaptogeen is maca in staat om de symptomen van deze aandoening te verlichten. Maca kan namelijk de hormonen reguleren die aangemaakt worden door de bijnieren. Een adaptogeen is enkel werkzaam in de gebieden van ons lichaam waar het nodig is. Als je lichaam een hormoon ‘overproduceert’, brengt maca dit terug tot een normaal niveau. Als je lichaam te weinig van een hormoon aanmaakt (‘onderproduceert’), helpt maca het niveau weer te verhogen en de juiste balans te vinden. Maca bevat bovendien plantaardige verbindingen, flavonoïden genaamd, die ook nog eens bijdragen tot deze psychologische voordelen. Maca is dus een heel krachtig wapen om dagelijkse stress en angsten te bestrijden.

Meer hulp bij Stress bestrijden? Kijk dan ook eens bij de werking van Ashwaganda  en andere Ayurveda kruiden.

4.  Fysiek uithoudingsvermogen en sportprestaties

Het voedingsprofiel van maca is zo indrukwekkend, dat atleten de wortel vaak gebruiken als vervanging voor steroïden om uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren. Maca is rijk aan proteïne, aminozuren, en andere vitaminen en mineralen, die een voor een belangrijk zijn als brandstof voor intensieve workouts en trainingen. Deze waardevolle voedingsstoffen boosten de energielevels op een duurzame en evenwichtige manier.

Bovendien kan de antioxiderende werking van maca spierpijn voorkomen na zware inspanningen. De antioxidanten verhogen het aantal immuuncellen die verantwoordelijk zijn voor spierherstel, en dit kan overbelasting of blessures van de spieren verminderen of zelfs voorkomen. Deze redenen maken macawortelpoeder een zeer populair supplement onder bodybuilders en atleten.

Meer tips over hoe je je energielevel kunt verhogen? Lees dan nu ook onze 10 Tips voor meer Energie

5. Bescherming tegen de zon

Maca en de Zon

Door maca aan te brengen op de huid, kan je je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Het is algemeen geweten dat ultraviolette (UV) stralen van de zon je huid kunnen verbranden en beschadigen. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan bovendien rimpels veroorzaken en het risico op huidkanker verhogen.

In studies zijn er zijn aanwijzingen gevonden dat uitgesmeerd macaextract, je huid kan beschermen tegen UV-straling. Dit positief effect wordt toegeschreven aan de polyfenol antioxidanten en glucosinolaten die aanwezig zijn in maca.

Belangrijke opmerking: Maca-extract is echter geen volwaardige vervanging van zonnecrème. Maca-extract kan de huid alleen beschermen wanneer het op de huid wordt aangebracht, niet wanneer het oraal wordt ingenomen.

6. Geheugen en leerfuncties in de hersenen

Traditioneel is maca een veelgebruikt middel door de inheemse bevolking van Peru om de prestaties van kinderen op school te verbeteren. De macawortel staat erom bekend om de hypothalamus te reguleren, die zich net boven de hypofyse bevindt en een sleutelrol speelt bij de regulatie van energie en focus. Een recent onderzoek suggereerde tevens dat maca nuttig zou kunnen zijn bij de behandeling van aandoeningen die onze leerprocessen beïnvloeden, zoals de ziekte van Alzheimer.

Meer tips over hoe je je mentale gezondheid kunt verbeteren? Lees dan ook onze 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen

8,9534,95

Bio Maca wortel poeder

Maca Poeder Biologisch

6,9521,50

7. Verzacht symptomen in de menopauze

Macapoeder kan de symptomen van de menopauze verzachten. De menopauze van een vrouw start op het moment dat de menstruatie definitief stopt. De natuurlijke afname van oestrogeen die in deze periode optreedt, gaat vaak gepaard met heel wat onaangename symptomen. Deze omvatten onder meer opvliegers, prikkelbaarheid, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, en slaapproblemen. Uit verschillende studies bij vrouwen in de menopauze bleek dat maca deze symptomen kon verzachten, voornamelijk qua opvliegers, nachtelijk zweten en verstoorde slaap.

Tijdens de fase voordat een vrouw de menopauze bereikt (de perimenopauze), fluctueren de oestrogeenspiegels, wat diverse onaangename klachten geeft. Als belangrijke balansbrenger van ons endocrien stelsel, kan maca helpen om de niveaus van het hormoon oestrogeen in evenwicht te houden.

Meer hulp in de menopauze? Kijk dan ook eens bij de werking van Shatavari.

8. Schoonheid: sprankelende huid, haar en nagels

Zelfs als je geen last hebt van acne, zijn er nog genoeg redenen waarom maca de moeite waard is om aan je schoonheidsritueel toe te voegen!

Maca bevat ongelooflijk veel voedingsstoffen. Het is onder meer een stevige bron van eiwitten, dé sleutel voor glanzend haar en sterke nagels. Een verstoring van het hormonale evenwicht is ook een oorzaak van haaruitval, zodat je met een dagelijkse dosis maca ook haaruitval kan verminderen.

Daarnaast is maca rijk is aan vitaminen die je huid er voller en stralend laten uitzien. De aanwezige vitamine C verhoogt namelijk de aanmaak van collageen en bestrijdt vrije radicalen die huidbeschadiging en ontstekingen kunnen veroorzaken. Maca werkt ook effectief voor de gevoelige huid. Het helpt je huid te weerstaan aan extreme temperaturen, tijdens hitte of zeer koud weer.

********************************

De gezondheidsvoordelen van Maca kunnen, zoals je in de bovenstaande Top 8 van voordelen hebt kunnen lezen, groot zijn!  Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de  juiste dosering (hierover hieronder meer) meer:

Aanbevolen dagelijkse dosering

Er is geen standaard doseringsrichtlijn bekend voor maca. Een typische dosis van 3 tot 5 gram per dag wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd, zonder duidelijke bijwerkingen. Algemeen wordt aangeraden om te beginnen met 2-3 gram (1 theelepel Macapoeder is ongeveer 2 gram) en dan langzaam op te werken tot max. 5 gram per dag. Op die manier kan je zien hoe je lichaam reageert en wat uiteindelijk de ideale dosis is voor jouw behoeften.

Hoe kan ik maca gebruiken in mijn dagelijks dieet?

Maca smoothie

Maca is heel gemakkelijk om toe te voegen aan je dieet. Macawortel wordt over het algemeen gedroogd en geconsumeerd in poedervorm, maar het is ook verkrijgbaar in capsules en als vloeibaar extract. De smaak van macapoeder wordt beschreven als aards en nootachtig.

Om de maximale gezondheidsvoordelen uit maca te halen, nemen de meeste mensen het in poedervorm. Je kunt heel eenvoudig een lepeltje poeder toevoegen aan havermout, smoothies, shakes, appelmoes, gebak, energierepen,… (wat je maar wilt!).

Eventuele bijwerkingen en voorbehouden

Naar huidig onderzoek brengt maca bij de meeste mensen geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Bij gebruik in gematigde doses, zal maca doorgaans dan ook geen bijwerkingen veroorzaken. Bewaar Maca poeder ook altijd goed afgesloten op een droge, donkere en koele plek én buiten het bereik van kinderen. Maca is ook geen vervanging voor gezonde voeding! Combineer Maca daarom, voor het beste effect, met een gezonde levenstijl en voldoende beweging.

Vanwege het effect op hormonen, moeten mensen met schildklierproblemen het gebruik van dit kruid echter vermijden. Dat komt omdat maca goitrogenen bevat, dit zijn stoffen die de normale werking van de schildklier zouden kunnen verstoren. Het is ook beter om maca niet te nemen, wanneer je behandelingen ondergaat die de hormoonspiegels veranderen, zoals behandelingen voor borstkanker.

Net als bij veel andere supplementen is maca niet getest op veiligheid bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, mensen met medische aandoeningen, of mensen die medicijnen gebruiken. In al deze gevallen strekt voorafgaand overleg met je zorgverlener tot de aanbeveling, als je deze superfood wenst opnemen in je dieet.

Allergenen

Biologische Macapoeder van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen.

Macapoeder is uiteraard niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Maca. Ook wordt het poeder verpakt in een ruimte waar noten worden verwerkt. Om die reden is Macapoeder niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Conclusie Maca: een powerhouse aan voedingsstoffen

Maca gezond

De macawortel herbergt een powerhouse aan voedingsstoffen, die de hormoonspiegels in balans brengen, stress en vermoeidheid bestrijden en je de broodnodige dosis energie te geven die je in deze moderne tijd misschien hard nodig hebt. Maca kan gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies of maaltijden en wordt vaak gebruikt bij om het energieniveau te verhogen. In combinatie met een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl kan je met een theelepel maca per dag je gezondheid een mooie upgrade geven!

Bij Spiruella koop je 100% biologisch gecertificeerde Macapoeder, en ben je er dus van verzekerd dat je een goed product aanschaft. Alhoewel Maca een geweldige superfood, boordevol gezondheidsvoordelen is, is het wel belangrijk om te houden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Ook is het belangrijk het te combineren met een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging!

Maca poeder kopen? <Klik dan hier!

 

8,9534,95

Bio Maca wortel poeder

Maca Poeder Biologisch

6,9521,50

 

*********************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid, neem dan ook eens een kijkje bij onze blog over de wonderalgjes Spirulina en Chlorella: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Wil je meer weten over Ayurvedische kruiden en waar deze allemaal goed voor zijn? Lees dan nu: Onze Top 11 van Ayurvedische kruiden!

Of lees hier meer over de voordelen en werking van CBD olie!

2 reacties op “Maca Poeder: Top 8 Voordelen en Werking

 1. Brigitte Asselberghs zegt:

  U beschrijft Maca, als het poeder van de wortel Het belangrijkste eetbare deel van de macaplant is de wortel.
  Bij het product schrijft u: macapoeder Biologisch. Bessen en vruchtenpoeder. Verwarrend en vreemd. Wat is macapoeder nu?

  • Manon van Spiruella zegt:

   Geachte mevrouw, bedankt voor uw oplettend oog. U heeft gelijk, dat is verwarrend. Het gaat om de wortel. Ik heb de categorie aangepast. Nogmaals dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *