Triphala is de Ayurvedische benaming voor een traditionele mix van drie vruchten: Amalaki, Bibhitaki en Haritaki. Het wordt in India al meer dan 1.000 jaar gebruikt. Dit komt omdat de precieze combinatie van deze 3 vruchten ongekend veel helende eigenschappen bevatten, waaronder het verhogen van de weerstand en het reinigen van ons darmstelsel. Eén van de Ayurvedische principes is dat een ziekte zich vooral kan ontwikkelen als de spijsvertering niet goed functioneert. Triphala zou volgens de Ayurvedische geneeskunde dan ook helpen om de spijsvertering gezond te houden.

Deze bijzondere mix van kruiden, Amalaki, Bibhitaki en Haritaki, wordt vandaag de dag wereldwijd steeds populairder vanwege de vele gezonde voordelen. Steeds meer mensen gebruiken Triphala poeder gedurende een langere periode en zijn er zeer positief over. In deze blog ga ik je dan ook alles vertellen over Triphala poeder en haar ongekende voordelen!

Meer weten over de Ayurvedische Geneeskunde en kruiden? Lees dan ook: Ontdek onze Top 11 van Ayurvedische kruiden

Wat is Triphala?

Triphala plant

De drie vruchten Amalaki, Bibhitaki en Haritaki groeien in het Himalaya gebied en zijn afkomstig van de Myrobalans bomen. Voor de speciale Triphala mix worden de drie vruchten in gelijke hoeveelheden met elkaar gemengd. Het is deze unieke mix van vruchten die zorgt voor de vele gezondheidsvoordelen! Alle drie de vruchten staan bekend om hun rijke aanwezigheid van werkzame stoffen en vitaminen, en de gezonde voordelen die hier bij komen kijken. Elke vrucht kan afzonderlijk voor veel toepassingen worden gebruikt, maar de combinatie ervan geeft meer voordelen. Laat ik de drie afzonderlijke vruchten eerst eens beschrijven:

1. Amalaki 

Amalaki wordt ook wel de Indische kruisbes of Amla genoemd. Het is een van de oudst bekende eetbare vruchten in India. In de Ayurveda wordt de Amalaki vrucht veelvuldig gebruikt voor het bevorderen van verjonging van de weefsels en voor het tegengaan van veroudering van het lichaam. De bomen waar deze vruchten aan groeien, komen wijdverspreid in India voor. De vruchten kunnen alleen in de wintermaanden worden geoogst en bevatten enorm veel vitamine C, aminozuren, mineralen en antioxidanten. In de Ayurvedische leer wordt de vrucht dus gezien als verjongend.

Lees hier meer over de Amalaki vrucht en de voordelen!

2. Bibhitaki 

Bibhitaki wordt in de Ayurvedische leer voornamelijk gebruikt bij de behandeling van infecties. De Bibhitaki vrucht groeit aan een lange, indrukwekkende bladverliezende boom die tot wel 50 meter hoog kan worden. De bloemen zijn klein, groengeel van kleur en hebben een sterke geur.

3. Haritaki 

Haritaki wordt ook wel ‘King of Medicine’ genoemd. De Haritaki is nog een vrij onbekende vrucht in Europa, terwijl het binnen de Ayurvedische geneeskunde veel gebruikt wordt. Haritaki is volgend de Ayurvedische leer goed voor de darmen en de spijsvertering en zou ondersteunen bij de opname van voedingsstoffen.

Wat is de werking van Triphala?*

Triphala wordt voornamelijk gebruikt bij problemen met de spijsvertering en wordt ook regelmatig ingezet om te detoxen. Maar naast een gunstige invloed op de spijsvertering heeft Triphala ook andere gezonde voordelen. Zo zou het gewichtsverlies stimuleren en de weerstand verbeteren.

Triphala kopen? <Klik hier!

Welke voedingsstoffen zitten in Triphala?

Triphala voedingsstoffen

In de Ayurvedische geneeskunde is Triphala een belangrijk voedingssupplement. De drie verschillende vruchten zijn rijk aan mineralen en vitamine C. Ook bevat het galiczuur, ellaginezuur en chebulinezuur. Verder bevat Triphala nog fenolen, alkaloiden, flavonoiden, terpnoiden, glycosiden, saponinen, tannines en pectine.

6 voordelen van Triphala*

1. Verbetert de spijsvertering*

2. Helpt bij gewichtsverlies*

3. Helpt bij ontgiften*

4. Ondersteunt de Weerstand*

5. Biedt ondersteuning bij stress*

6. Goed voor de huid*

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

**********************************

 

Aanbevolen dosering Triphala

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 3 tot 5 gram per dag (1 theelepeltje is ongeveer 2 gram). Triphala kun je innemen met water, melk, sapje, smoothie of yoghurt. De traditionele manier om Triphala in te nemen is echter als thee. Volgens de Ayurveda is het namelijk zeer belangrijk om het kruid echt te proeven, aangezien het spijsverteringsproces begint bij de smaak. Om Triphala thee te maken maak je allereerst een afkooksel door een kleine theelepel Triphala poeder toe te voegen aan een kop heet water. Roer deze vervolgens goed door en laat de thee enigszins afkoelen alvorens je begint met drinken!

Triphala is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met Triphala voelen de positieve effecten na 3-5 dagen.

Het supplement mag langere tijd ingenomen worden. Er wordt zelfs aangeraden om het minimaal 1 of 2 maanden te gebruiken. Ook kinderen kunnen het product innemen, halveer dan wel de dagelijks aanbeloven dosering.

Allergenen

Triphala Churna is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Triphala poeder, Haritaki, Bibhitaki of Amalaki. Ook dien je er rekening mee te houden dat Triphala verpakt wordt in een ruimte waar noten worden verwerkt!

Triphala poeder van Spiruella.nl is echter gegarandeerd vrij van: soja, lactose, gist, dierlijke bestanddelen, gelatine, vulstof, antiklontermiddel, glansmiddel, conserveermiddel en kleur-, geur- en smaakstoffen.

Voorbehouden

Combineer Triphala met gezonde voeding
Combineer Triphala met gezonde voeding

Gebruik je medicijnen, heb je lactatie problemen of  onderliggend lijdend, dan is het altijd verstandig om eerst een arts of deskundige te raadplegen, alvorens je Triphala gaat gebruiken. In verband met de mild laxerende werking wordt geadviseerd het niet te gebruiken bij diarree en gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden.

Triphala poeder is geen vervanging van normale voeding. Combineer het poeder dan ook altijd met een gezond voedingspatroon voor het beste resultaat. Bewaar Triphala op een droge en koele plek én buiten het bereik van kinderen. Overschrijdt ook nimmer de hierboven aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

Conclusie van Triphala

Triphala is een geweldige superfood, boordevol gezonde voordelen! Belangrijk is wel om je hierbij te houden aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en Triphala te combineren met een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging! Bij Spiruella koop je 100% biologisch gecertificeerde Triphala, en ben je er dus van verzekerd dat je een goed product aanschaft. Uiteraard is voor iedereen de ervaring en werking anders, maar we geloven dat Triphala een positieve invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid!

Triphala Churna Kopen? <Klik hier!

*********************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of wellicht wil je liever enkele goede tips voor het verbeteren van je weerstand? Lees dan onze 9 Tips voor het verhogen van je Winter-weerstand! en CBD Voordelen en Werking.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen