Acai Bowl
Smullen van een Acai bowl!

 

Acai poeder behoort tot een superfood. Op zich niet vreemd als we kijken naar de heilzame werking die deze kleine bes uit de Amazone op ons lichaam heeft. Acai staat bekend om z’n ontstekingsremmende eigenschappen en anti-verouderingswerking. Het is dan ook rijk aan beschermende antioxidanten, omega-vetzuren, aminozuren en voedingsvezels. Is deze superfood in poedervorm echt zo briljant als de makers ervan beweren? 

Wat is acai poeder?

Acai poeder wordt gemaakt van verse acai-bessen die alleen in het Amazone gebied te vinden zijn. Diep in het Amazone regenwoud worden de bessen geoogst uit de açaizeiro palmbomen. Voor de kenners onder ons is de botanische naam van deze palmsoort ‘Euterpe oleracea’. 

Acai-bessen zijn eigenlijk steenvruchten, maar gemakshalve spreken we van bessen. Het zijn ronde vruchten van 2 tot 3 cm groot en zien eruit als een kruising tussen een druif en bosbes. De besjes zijn donkerblauw van kleur. De smaak is aards en ook een beetje olieachtig. Sommige mensen ervaren de smaak van acaibessen als pittig, anderen als zoet en een beetje als nootachtig pure chocolade. 

Acai staat bekend als “dé wonderbes uit de Amazone”. De inheemse bevolking gebruikt de Acai-bes al eeuwenlang tegen kwaaltjes en als extra voedingsbron. Vanwege de hoge nutriënten dichtheid wordt de bes nu wereldwijd als superfood beschouwd. 

Acai poeder wordt gemaakt van verse acai-bessen. Omdat de bessen zeer bederfelijk zijn, al binnen 24 uur, worden ze gevriesdroogd en in poedervorm aangeboden. Op deze manier blijven alle rijke voedingsstoffen goed bewaard. 1 kilo gevriesdroogd acai poeder staat gelijk aan 20 kilo verse acai-bessen. Acai poeder kan je mengen met muesli, smoothies, yoghurt of vruchtendrankjes.

15,9551,50

Is acai poeder gezond?

Dankzij het hoge gehalte aan voedingsstoffen met een overvloed aan vitamines en mineralen is de acai poeder wereldwijd een populair superfood. Vooral sporters zweren bij het powerfruit. Het hoge vetgehalte maakt van açai voor hen een waardevolle energieleverancier, vergelijkbaar met een avocado of een handvol noten.

Over het algemeen kan acai poeder bijdragen aan een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet, maar het is geen tussendoortje om flink af te vallen. Verse acai bevat met 200 calorieën per 100 gram relatief veel calorieën voor een steenvrucht. Ter vergelijk, eenzelfde hoeveelheid blauwe bessen bevat gemiddeld maar 36 calorieën. 

Daarentegen verbetert acai poeder de vetstofwisseling, wat dan toch weer kan helpen bij gewichtsverlies. Tevens helpt het bij het verlagen van het cholesterol- en insulinewaarde bij mensen met overgewicht.

 

Acai bessen
Acai bessen

Polyfenolen

Açaibessen zitten vol met polyfenolen, welke de meest krachtige antioxidanten uit onze voeding is. Acai poeder biedt dan ook talrijke gezondheidsvoordelen. Polyfenolen vind je in plantaardige bronnen zoals groenten, fruit, kruiden en specerijen. Polyfenolen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen, namelijk: 

  1. Favonoïden: dit zijn sterke antioxidanten. Ze beschermen de plant tegen schade en vraat. 
  2. Tannines: Deze stoffen hebben een beschermende werking op de plant.
  3. Lignine: Deze cellen geven de plant zijn stevigheid.

Açaibessen hebben hun prachtige dieppaarse kleur te danken aan het polyfenol ‘anthocyaan’. De gezondheidsvoordelen van açai zijn voornamelijk toe te schrijven aan de zeer hoge concentraties van deze polyfenolen. Polyfenolen voeding werken namelijk ontstekingsremmend, zijn cardio (hart) en neuro protectief (brein). 

Voedingswaarde acai bessen

Acai bessen is eigenlijk een heel unieke steenvrucht die alleen in Brazilië voorkomt. Door de hoge concentratie antioxidanten is acai poeder een zeer gezond superfood. Door de samenstelling is het een directe bron van vitamine A en C, die de huid en de afweer helpen. Ook bevat het vitamine B en D. Bovendien bevatten acai bessen een hoog gehalte aan biologisch plantaardig eiwit, dat zelfs hoger is dan eieren. Het is ook rijk aan vezels, Omega 3, 6 en 9 en bevat dus ook veel antioxidanten. 

Daarnaast bevat acai poeder mineralen die van belang zijn voor verschillende stofwisselingsprocessen. Dit zijn ijzer, magnesium, natrium, fosfor, zink, natrium, kalium en koper. Het hoge ijzergehalte (4,3 mg/100 gr) en magnesium (21 mg/100 gr) zijn voor een vrucht zeer opvallend. 

Per 100 gram acai bessen zijn de voedingswaarden als volgt: 

  • Calorieën: 200 kcal
  • Eiwitten: 5 gram
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Vetten: 19 gram
  • Vezels: 32,5 gram
15,9551,50

Acai poeder voordelen

De acai poeder voordelen zijn zeer groot. Dat is ook niet vreemd, gezien de rijke mineralen, vitaminen, polyfenolen (antioxidanten), vetzuren en andere waardevolle stoffen. Wat zijn de top-7 gezondheidsvoordelen van acai poeder? 

1 – Gaat celschade tegen

Acaibessen kan je zien als een antioxidant-boost. Antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen oxidatieve stress. Antioxidanten zorgen dat vrije radicalen onschadelijk gemaakt worden en werken vervolgens beschermend voor je lichaam. Dit helpt vroegtijdige veroudering tegen te gaan en reduceert het risico op welvaartziekten.

Meer interesse in celschade tegengaan? Kijk dan ook eens bij Spirulina werking en voordelen.

2 – Stralende huid

Acai poeder bevat gezonde essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor de opbouw van een gezonde huid. Ook de antioxidanten in acai-bessen zorgen voor een mooie stralende huid. Dit komt omdat ze rimpelvorming, UV-schade en vroegtijdige huidveroudering tegen gaan.

Meer weten over een stralende huid? Kijk dan ook een bij Neem werking en MSM Poeder werking.

3 – Behoud van gezond gewicht

Ondanks de hoge calorieën, geven wetenschappelijke onderzoeken veelbelovende resultaten dat açai een rol kan spelen in het bereiken van een gezond gewicht. Er zijn aanwijzingen dat acaibessen verbetering brengt in de suiker- en vethuishouding van ons lichaam. Dit zijn belangrijke kenmerken voor een gezond metabolisme en een succesvol afslank proces. 

4 – Verbeterde suiker- en vetstofwisseling

Het toevoegen van acai poeder aan je dagelijkse voeding heeft een positief effect op de cholesterolwaarden. Als ook op een verbeterde bloedsuikerspiegel en insulinewaarde. Dankzij deze verbeteringen wordt het risico hart- en vaatziekten gereduceerd. Het bevordert ook de darmwerking en spijsvertering. 

 

5 – Sneller spierherstel na sporten

Sporters hebben baat bij acaipoeder, vanwege het sneller spierherstel. Bij geregeld gebruik van acaipoeder is er minder oxidatieve stress na een workout. Dit bevordert dan ook sneller het herstel van spierschade, waardoor je een intensief trainingsschema makkelijk kan volhouden. 

6 – Vermindert gewrichtsklachten

Acai heeft een ontstekingsremmende effect bij gewrichtsklachten, zoals artrose en artritis. Daardoor verbetert de bewegelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat reumapatiënten die acai poeder toevoegen aan hun dagelijks dieet ook minder pijn ervaren, waardoor de kwaliteit van leven vooruit gaat. 

Meer hulp nodig bij vermindering van gewrichtsklachten? Kijk dan ook een bij CBD Olie werking en voordelen.

7  -Beschermt en verbetert cognitieve functie

Inname van acai poeder is bestudeerd op neuro protectieve eigenschappen. Dat wil zeggen in hoeverre acai-bessen kunnen bijdragen aan bescherming van de hersenen. Als ook om schade van neurodegeneratieve ziekten te gaan. Denk hierbij aan de ziekte van Alzheimer of Parkinson. Deze ziektes kunnen niet worden genezen, maar onderzoek wijst uit dat diëten die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende polyfenol het risico op deze ziekten verlagen. 

Concreet kan de anthocyanine-antioxidant, die overvloedig aanwezig is in acaibessen, oxidatieve stress en ontsteking verlagen. En daarbij de gezondheid van de hersenen bevorderen. Van anthocyanen is ook aangetoond dat ze het geheugen verbeteren. Ze worden verondersteld te werken door neuro-inflammatie te remmen, synaptische signalering te activeren en de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren.

Meer Tips voor verbeteren van de hersenfunctie? Klik hier!

15,9551,50

 

Heerlijke Acai bowl
Heerlijke acai bowl

Acai bowl maken

Acai poeder kan je toevoegen aan vruchtensap of yoghurt. Maar je kan ook een Acai Bowl maken. Acai bowls zijn één van de populairste manieren waarbij dit superfood wordt vermengd tot een smoothie-bowl met verschillende toppings. Maak van jouw ontbijt een feestje en start de dag met een groente- of fruitsmoothie met acai poeder. Een acai bowl is overigens een heerlijke en gezonde aanvulling bij een sneetje volkoren brood. 

Ben je op zoek naar een ontbijt welke je een lang verzadigd gevoel geeft? Maak dan binnen 15 minuten een Quinoa proteïne porridge met acai poeder. Dit recept is ook ideaal als je glutenvrij moet of wil eten. Quinoa is een goed alternatief voor havermout vlokken. Voeg voor de gezonde boost 1 tot 2 theelepels acaipoeder toe aan het acai bowl recept. Dit geeft jouw bowl niet alleen een mooie kleur, maar ook een boost van vitamines, magnesium, ijzer en calcium. Meng het geheel goed door elkaar en start de dag vol energie met jouw gezonde warme acai-bowl. 

Lees hier meer over een Acai bowl recept.

Acai poeder kopen

Wil je ook profiteren van de acai poeder voordelen en acai poeder kopen? Breng dan een bezoek aan de online winkel van Spiruella waar je heel eenvoudig acai bestellen kan. Bij Spiruella is acai poeder altijd biologisch en van premium kwaliteit. De kwaliteit van acai is belangrijk, daar dit deel uitmaakt van de textuur, smaak en consistentie van je acai bowl. 

Net zoals bij alle andere superfoods is het van belang dat je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt. Bewaar acai poeder altijd afgesloten op een droge plek bij kamertemperatuur én buiten het bereik van kinderen. Daarnaast is het ook geen vervanging van gezonde en gevarieerde voeding. Combineer acai poeder daarom altijd met een gezond voedingspatroon én voldoende beweging voor het beste resultaat.

Wil je de gezonde bes uit de Amazone ook toevoegen aan jouw dagelijkse voedingspatroon? Bestel dan bij Spiruella.nl de biologische acai poeder. Wij bieden acai aan in kleine hoeveelheden van 100 en 200 gram, zodat je rustig kan kijken of het bevalt. Mocht je nog vragen hebben over deze wonderbes of andere superfoods? Neem dan zeker een keertje contact met ons op.

 

Acai poeder (gevriesdroogd) Biologisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *