Acai Bowl
Smullen van een Acai bowl!

 

Acai poeder behoort tot een superfood. Op zich niet vreemd als we kijken naar de heilzame werking die deze kleine bes uit de Amazone op ons lichaam heeft. Het is dan ook rijk aan vitaminen, mineralen, omega-vetzuren, aminozuren en voedingsvezels. Maar is deze superfood in poedervorm echt zo briljant als de makers ervan beweren? 

Wat is acai poeder?

Acai poeder wordt gemaakt van verse acai-bessen die alleen in het Amazone gebied te vinden zijn. Diep in het Amazone regenwoud worden de bessen geoogst uit de açaizeiro palmbomen. Voor de kenners onder ons is de botanische naam van deze palmsoort ‘Euterpe oleracea’. 

Acai-bessen zijn eigenlijk steenvruchten, maar gemakshalve spreken we van bessen. Het zijn ronde vruchten van 2 tot 3 cm groot en zien eruit als een kruising tussen een druif en bosbes. De besjes zijn donkerblauw van kleur. De smaak is aards en ook een beetje olieachtig. Sommige mensen ervaren de smaak van acaibessen als pittig, anderen als zoet en een beetje als nootachtig pure chocolade. 

Acai staat bekend als “dé wonderbes uit de Amazone”. De inheemse bevolking gebruikt de Acai-bes al eeuwenlang tegen kwaaltjes en als extra voedingsbron. Vanwege de hoge nutriënten dichtheid wordt de bes nu wereldwijd als superfood beschouwd. 

Acai poeder wordt gemaakt van verse acai-bessen. Omdat de bessen zeer bederfelijk zijn, al binnen 24 uur, worden ze gevriesdroogd en in poedervorm aangeboden. Op deze manier blijven alle rijke voedingsstoffen goed bewaard. 1 kilo gevriesdroogd acai poeder staat gelijk aan 20 kilo verse acai-bessen. Acai poeder kan je mengen met muesli, smoothies, yoghurt of vruchtendrankjes.

Is acai poeder gezond?

Dankzij het hoge gehalte aan voedingsstoffen met een overvloed aan vitamines en mineralen is de acai poeder wereldwijd een populair superfood. Vooral sporters zweren bij het powerfruit. Het hoge “gezonde” vetgehalte maakt van açai voor hen een waardevolle energieleverancier, vergelijkbaar met een avocado of een handvol noten.

Over het algemeen kan acai poeder bijdragen aan een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet, maar het is geen tussendoortje voor een ieder die flink wil afvallen. Verse acai bevat met 200 calorieën per 100 gram relatief veel calorieën voor een steenvrucht. Ter vergelijk, eenzelfde hoeveelheid blauwe bessen bevat gemiddeld maar 36 calorieën. Daarentegen verbetert acai poeder wel de vetstofwisseling, wat dan toch weer kan helpen bij gewichtsverlies. T

 

Acai bessen
Acai bessen

Polyfenolen

Açaibessen zitten vol met polyfenolen. Polyfenolen vind je in plantaardige bronnen zoals groenten, fruit, kruiden en specerijen. Polyfenolen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen, namelijk: 

 1. Favonoïden
 2. Tannines
 3. Lignine

Açaibessen hebben hun prachtige dieppaarse kleur te danken aan het polyfenol ‘anthocyaan’. De gezonde voordelen van açai zijn voornamelijk toe te schrijven aan de zeer hoge concentraties van bovengenoemde 3 polyfenolen. 

Voedingswaarde acai bessen

Acai bessen is eigenlijk een heel unieke steenvrucht die alleen in Brazilië voorkomt. Door de hoge concentratie werkzame stoffen is acai poeder een zeer gezond superfood. Door de samenstelling is het een directe bron van vitamine A en C, die de huid en de afweer ondersteunen. Ook bevat het vitamine B en D. Bovendien bevatten acai bessen een hoog gehalte aan biologisch plantaardig eiwit, dat zelfs hoger is dan eieren. Het is ook rijk aan vezels, Omega 3, 6 en 9. 

Daarnaast bevat acai poeder mineralen die van belang zijn voor verschillende stofwisselingsprocessen. Dit zijn ijzer, magnesium, natrium, fosfor, zink, natrium, kalium en koper. Het hoge ijzergehalte (4,3 mg/100 gr) en magnesium (21 mg/100 gr) zijn voor een vrucht zeer opvallend. 

Per 100 gram acai bessen zijn de voedingswaarden als volgt: 

 • Calorieën: 200 kcal
 • Eiwitten: 5 gram
 • Koolhydraten: 4 gram
 • Vetten: 19 gram
 • Vezels: 32,5 gram

Acai poeder voordelen

De acai poeder voordelen zijn zeer groot. Dat is ook niet vreemd, gezien de rijke mineralen, vitaminen, polyfenolen (antioxidanten), vetzuren en andere waardevolle stoffen. Wat zijn de top-7 gezondheidsvoordelen van acai poeder? 

 1. Ondersteunt de immuniteit*
 2. Goed voor de huid*
 3. Ondersteunt het behoud van een gezond gewicht*
 4. Geeft energie*
 5. Ondersteund bij vermoeidheid*
 6. Goed voor de natuurlijke afweer*
 7. Beschermt de cellen tegen oxidatie*
 8. Bevat veel anthocyaniden (resveratrol)*

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Acai bowl maken

Heerlijke Acai bowl
Heerlijke acai bowl

Acai poeder kan je toevoegen aan vruchtensap of yoghurt. Maar je kan ook een Acai Bowl maken. Acai bowls zijn één van de populairste manieren waarbij dit superfood wordt vermengd tot een smoothie-bowl met verschillende toppings. Maak van jouw ontbijt een feestje en start de dag met een groente- of fruitsmoothie met acai poeder. Een acai bowl is overigens een heerlijke en gezonde aanvulling bij een sneetje volkoren brood. 

Ben je op zoek naar een ontbijt welke je een lang verzadigd gevoel geeft? Maak dan binnen 15 minuten een Quinoa proteïne porridge met acai poeder. Dit recept is ook ideaal als je glutenvrij moet of wil eten. Quinoa is een goed alternatief voor havermout vlokken. Voeg voor de gezonde boost 1 tot 2 theelepels acaipoeder toe aan het acai bowl recept. Dit geeft jouw bowl niet alleen een mooie kleur, maar ook een boost van vitamines, magnesium, ijzer en calcium. Meng het geheel goed door elkaar en start de dag vol energie met jouw gezonde warme acai-bowl. 

Lees hier meer over een Acai bowl recept.

Acai poeder kopen

Wil je ook profiteren van de acai poeder voordelen en acai poeder kopen? Breng dan een bezoek aan de online winkel van Spiruella waar je heel eenvoudig acai bestellen kan. Bij Spiruella is acai poeder altijd biologisch en van premium kwaliteit. De kwaliteit van acai is belangrijk, daar dit deel uitmaakt van de textuur, smaak en consistentie van je acai bowl. 

Net zoals bij alle andere superfoods is het van belang dat je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt. Bewaar acai poeder altijd afgesloten op een droge plek bij kamertemperatuur én buiten het bereik van kinderen. Daarnaast is het ook geen vervanging van gezonde en gevarieerde voeding. Combineer acai poeder daarom altijd met een gezond voedingspatroon én voldoende beweging voor het beste resultaat.

Wil je de gezonde bes uit de Amazone ook toevoegen aan jouw dagelijkse voedingspatroon? Bestel dan bij Spiruella.nl de biologische acai poeder. Wij bieden acai aan in kleine hoeveelheden van 100 en 200 gram, zodat je rustig kan kijken of het bevalt. Mocht je nog vragen hebben over deze wonderbes of andere superfoods? Neem dan zeker een keertje contact met ons op.

 

Acai poeder (gevriesdroogd) Biologisch

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen