Matcha! Wellicht heb je de naam van deze steeds populairder wordende superfood wel eens voorbij zien komen? Maar wat is Matcha nou eigenlijk precies? Wat kun je er mee? En wat doet het voor jouw gezondheid? Ik vertel je er graag meer over!

Matcha is een bijzondere groene thee en wordt beschouwd als één van de gezondste groene theesoorten. Het fijne aan groene Matcha thee is dat het, mits je gaat voor goede kwaliteit, dat het een heerlijke zoete smaak heeft. De Matcha van mindere kwaliteit bevat namelijk minder L-Theanine, waardoor de smaak vaak bitterder is. Een goede kwaliteit Matcha kun je daarom ook heel goed gebruiken als smaakmaker in gebak, toetjes, smoothies en ijsjes.

Je kunt dus gerust stellen dat Matcha niet alleen een gezonde superfood is, maar bovendien ook nog erg lekker! Meer weten? Lees dan snel verder!

De subtiele werking van Matcha Poeder!

De letterlijke betekenis van Matcha is ‘gepoederde thee’. Het komt oorspronkelijk uit China, maar is vooral bekend geworden in Japan. Hier wordt het vaak gebruikt tijdens de traditionele Japanse theeceremoniën. Het poeder wordt met heet water opgeklopt tot een schuimige groene vloeistof. Tijdens deze ceremonie is er veel aandacht voor de voorbereiding, het serveren en het drinken van de thee. Het is dan ook een exclusief drankje dat rijk is aan aminozuren, vitaminen en mineralen en veel voordelen kent voor je gezondheid.

De theeplanten die gebruikt worden voor Matcha worden, ongeveer drie weken voor de oogst, in de schaduw geplaatst. Hierdoor vertraagt de groei en neemt de concentratie aminozuren toe. Ook worden de bladeren donkerder. De beste blaadjes worden met de hand geplukt, gedroogd en vervolgens verpulverd tot poeder. Doordat de plant in de schaduw staat, produceert deze meer L-Theanine en cafeïne. De combinatie van deze twee stoffen zou zorgen voor een rustgevend gevoel.

Welke voedingsstoffen bevat Matcha?

Matcha is rijk aan werkzame stoffen. Bovendien bevat het één specifieke krachtige stof die tot de categorie ‘catechinen’ behoort. Deze sterke stofkomt alleen voor in planten: de catechine EGCG. Juist deze maakt dat het zo goed is voor je gezondheid. Matcha is echter ook rijk aan chlorofyl, en veel vitaminen en mineralen, zoals calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten.

Top 7 voordelen van Matcha

Matcha heeft veel positieve effecten op de algehele gezondheid. Zo ondersteunt het je weerstand en immuniteit. Ook kan het zorgen voor ontspanning, de hersenfunctie stimuleren en het afval ondersteunen. Allemaal dankzij de vele voedingsstoffen!  Dankzij al deze eigenschappen is Matcha wereldwijd ook een populair superfood. Welke eigenschappen dat precies zijn, lees je hieronder in onze Top 10 van meest genoemde Matcha voordelen!

1. Ondersteunt de weerstand

De vitaminen en mineralen calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten ondersteunen de immuniteit. De werkzame stof catechine (EGCG) is bovendien effectief in het ondersteunen van onze algehele weerstand

2. Stress

Matcha bevat L-theanine, een stof die erom bekend staat een kalmerend effect te hebben, maar ook zorgt voor een ​​stabiele energiestoot, maar dan zonder de gebruikelijke zenuwachtige bijwerkingen van cafeïne en stimulerende middelen.

Meer hulp bij stress? Kijk dan ook eens bij de adaptogenen Ashwagandha en Rhodiola werking en uiteraardCBD olie werking en voordelen.

3. Ondersteunt de spijsvertering

De aanwezige stof chlorofyl staat erom bekend dat het in het lichaam schadelijke metalen afvoert. Het zorgt dus voor een detox effect. Veel mensen die problemen hebben met hun spijsvertering gebruiken Matcha, om deze weer op peil te brengen.

4. Ondersteunt bij het afvallen

Matcha en afvallen

Matcha bevat leptine. Dit wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd. De belangrijkste functie is namelijk om aan je hersenen door te geven dat je voldoende gegeten hebt. Daarnaast houdt Matcha ook de bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je stofwisseling kan verbeteren. Hierdoor kan het gewichtsverlies bevorderen.

5. Verhoogt de concentratie

De L-theanine in Matcha zorgt ervoor dat er dopamine en serotonine worden aangemaakt. Deze stofjes staan erom bekend dat zij zorgen voor een goed gevoel, helderheid, ontspanning en een verhoogd concentratievermogen.

Meer weten over hoe je je cognitieve functies kunt verbeteren? Lees dan vooral ook onze blog met 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen!

6. Verhoogt het energie-level

Matcha - meer energie

De cafeïne in Matcha, combinatie met de L-theanine, geeft je lichaam een 4-6 uur durende gelijkmatige en kalme ondersteuning van de energiestroom. Matcha is dus een goed alternatief voor koffie en andere energiedranken. En een andere mooie bijkomstigheid is dat je, in tegenstelling tot energiedranken, van deze superfood niet gaat stuiteren.

Meer weten? Lees ook: 10 Tips voor meer Energie

7. Goed voor de huid

Naast alle hierboven genoemde gezondheidsvoordelen is Matcha thee ook goed voor de huid. Dit komt door de aanwezige catechines. Je kunt zelfs een gezichtsmasker maken van het poeder en rechtstreeks aanbrengen op de huid.

Andere tips voor een mooiere huid Kijk dan ook eens bij Neem werking.

****************************************************

Matcha kent zoals je hebt kunnen zien vele voordelen! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de  juiste dosering (hierover hieronder meer) meer:

Gebruik en dosering van Matcha Poeder

Matcha Thee

We raden aan om maximaal twee theelepels Matcha te gebruiken per dag. Dit in verband met de aanwezige cafeïne. Voor de bereiding van Matcha thee meng je één à twee theelepels poeder samen met 100 ml water. Het opkloppen zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water mengen. Bovendien krijg je dan die mooie schuimlaag. Let er wel op dat het water dat je gebruikt niet te heet is.

Je kunt het poeder ook toevoegen aan je ontbijtgranen, ijs, sappen, melk, yoghurt, taarten, cakes, smoothies en desserts. Het is altijd belangrijk om de dagelijkse dosering niet te overschrijden.

Bijwerkingen en voorbehouden

Zo ver bekend zijn er weinig tot geen bekende bijwerkingen voor het drinken van Matcha thee. Maar, zoals elk kruidensupplement of medicijn, kan ook Matcha ongewenste effecten hebben. Deze risico’s komen vooral voor bij bepaalde mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Het gebruik van Matcha kan dan angst, maagklachten, misselijkheid of slapeloosheid veroorzaken. Als Matcha thee met andere cafeïne houdende stimulerende middelen gecombineerd wordt, kan dit de hartslag en bloeddruk verhogen.

Daarnaast bevat Matcha thee ook hoge hoeveelheden bioactieve stoffen, waardoor er bijwerkingen kunnen ontstaan als het wordt ingenomen met bepaalde medicijnen of supplementen. Voor de meeste gezonde mensen is het drinken van Matcha thee veilig. Neem echter altijd eerst contact op met jouw (huis)arts.

Jonge kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten het gebruik van Matcha vermijden. Ook mensen met ziektes of aandoeningen waarvoor zij medicatie nemen, moeten extra voorzichtig handelen en het gebruik van Matcha overleggen met hun arts.

Allergenen

Niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Matcha. Verpakt in een ruimte waar ook noten worden verwerkt. Vrij van: Geur, kleur en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. Bewaren bij kamertemperatuur, afgesloten en uit het zonlicht. Buiten bereik van kinderen houden. Dit product is geen vervanging van gevarieerde voeding.

Conclusie

Het is niet zonder reden dat Matcha steeds populairder wordt! De gezondheidsvoordelen zijn enorm. Én het veroorzaakt over het algemeen geen negatieve bijwerkingen. Voor de meeste mensen is het veilig te gebruiken. Via Spiruella kun je eenvoudig biologisch gecertificeerde Matcha poeder bestellen. Wij verpakken het goed en sturen het dan snel naar het adres van je keuze. Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact op.

Matcha Poeder biologisch kopen? Klik hier!

Matcha Groene Thee poeder Biologisch (ceremonial) vanaf 125 gram

 

**************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of onze 9 tips om je weerstand te verbeteren!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen