Matcha! Wellicht heb je de naam van deze steeds populairder wordende superfood wel eens voorbij zien komen? Maar wat is Matcha nou eigenlijk precies? Wat kun je er mee? En wat doet het voor jouw gezondheid? Ik vertel je er graag meer over!

Matcha is een bijzondere groene thee en wordt beschouwd als één van de gezondste groene theesoorten. Wist je dat één kopje van deze superfood evenveel antioxidanten bevat als 10 kopjes ‘normale’ groene thee? Antioxidanten zijn van grote waarde voor ons lichaam. Deze stoffen beschermen ons namelijk tegen vrije radicalen, maar ook tegen allerlei (chronische) ziektes. Het fijne aan groene Matcha thee is dat het, mits je gaat voor goede kwaliteit, dat het een heerlijke zoete smaak heeft. De Matcha van mindere kwaliteit bevat namelijk minder L-Theanine, waardoor de smaak vaak bitterder is. Een goede kwaliteit Matcha kun je daarom ook heel goed gebruiken als smaakmaker in gebak, toetjes, smoothies en ijsjes.

Je kunt dus gerust stellen dat Matcha niet alleen een enorm gezonde superfood is, maar bovendien ook nog erg lekker! Meer weten? Lees dan snel verder!

De subtiele werking van Matcha Poeder!

De letterlijke betekenis van Matcha is ‘gepoederde thee’. Het komt oorspronkelijk uit China, maar is vooral bekend geworden in Japan. Hier wordt het vaak gebruikt tijdens de traditionele Japanse theeceremoniën. Het poeder wordt met heet water opgeklopt tot een schuimige groene vloeistof. Tijdens deze ceremonie is er veel aandacht voor de voorbereiding, het serveren en het drinken van de thee. Het is dan ook een exclusief drankje dat rijk is aan aminozuren, vitaminen en mineralen en veel voordelen kent voor je gezondheid.

De theeplanten die gebruikt worden voor Matcha worden, ongeveer drie weken voor de oogst, in de schaduw geplaatst. Hierdoor vertraagt de groei en neemt de concentratie aminozuren toe. Ook worden de bladeren donkerder. De beste blaadjes worden met de hand geplukt, gedroogd en vervolgens verpulverd tot poeder. Doordat de plant in de schaduw staat, produceert deze meer L-Theanine en cafeïne. De combinatie van deze twee stoffen zou zorgen voor een rustgevend gevoel. Matcha thee kan je stressniveau verlagen, je helderheid en leerprestaties vergroten, ouderdomseffecten verminderen, de vetverbranding verbeteren en cholesterol verlagen. Een waar superfood!

Welke voedingsstoffen bevat Matcha?

Matcha is rijk aan antioxidanten. Bovendien bevat het één specifieke krachtige antioxidant die tot de categorie ‘catechinen’ behoort. Deze sterke antioxidant komt alleen voor in planten: de catechine EGCG. Juist deze antioxidant maakt dat het zo goed is voor je gezondheid. Het verkleint namelijk de kans op diabetes en beroertes, het is goed voor je bloedvaten en helpt tegen aderverkalking. Behalve dat Matcha rijk is aan antioxidanten, bevat het ook veel chlorofyl. Dit zorgt ervoor dat je bloed meer zuurstof kan opnemen en dat je immuunsysteem verbetert. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen, zoals calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten.

Top 10 voordelen van Matcha

Matcha heeft enorm veel positieve effecten op de algehele gezondheid. Zo verhoogt het je weerstand en verbetert het je immuunsysteem. Het zorgt voor ontspanning, verhoogt de concentratie en stimuleert het vermagerproces. Het rijke gehalte aan antioxidanten vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt het bij het tegengaan van hart- en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Dankzij al deze geneeskrachtige eigenschappen is Matcha wereldwijd een populair superfood. Het wordt gebruikt voor verschillende kwalen en ziektes. Welke dat precies zijn, lees je hieronder in onze Top 10 van meest genoemde Matcha voordelen!

1. Vertraagt de veroudering in ons lichaam

De vele antioxidanten remmen de veroudering in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten soepeler blijven en het verlaagt het cholesterolgehalte. Hierdoor helpt het tegen hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten. Er zijn studies die aantonen dat het zou helpen tegen kanker. EGCG zou effectief zijn tegen verschillende soorten kanker. Houd er rekening mee dat dit reageerbuis- en dierstudies waren. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe deze resultaten zich kunnen vertalen naar de mens.

2. Verhoogt de weerstand

De vitaminen en mineralen calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten versterken je immuunsysteem. De speciale catechine antioxidant EGCG is bovendien effectief in het bestrijden en beschermen van het lichaam tegen verschillende bacteriële en virale infecties.

3. Helpt bij stress

Matcha bevat L-theanine, dit heeft een kalmerend effect. Deze stof staat erom bekend stress en angstaanvallen te verminderen en je hartslag te kalmeren. Het zorgt dus voor een gevoel van ontspanning. Het geeft een ​​stabiele langdurige energiestoot zonder de gebruikelijke zenuwachtige bijwerkingen van cafeïne en stimulerende middelen.

Meer hulp bij het verlagen van stress? Kijk dan ook eens bij de adaptogenen Ashwagandha en Rhodiola werking  en uiteraard CBD olie werking en voordelen.

4. Ondersteunt de spijsvertering

De aanwezige chlorofyl voert schadelijke metalen af. Het zorgt dus voor een detox. Cafeïne bevordert ook de ontlasting. Het helpt bij een optimale werking van onze darmen. Veel mensen die problemen hebben met hun spijsvertering gebruiken Matcha en ervaren hiervan de voordelen.

5. Biedt hulp bij het afvallen

Matcha en afvallen

Matcha bevat leptine. Dit wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd. De belangrijkste functie is namelijk om aan je hersenen door te geven dat je voldoende gegeten hebt. Door het drinken van Matcha thee zal je hongergevoel afnemen waardoor je sneller afvalt. Daarnaast houdt het de bloedsuikerspiegel in balans waardoor de stofwisseling verbetert. Het verhoogt het energieverbruik en stimuleert de vetverbranding. Hierdoor kan het gewichtsverlies bevorderen.

6. Verhoogt de concentratie

De L-theanine in Matcha zorgt ervoor dat er dopamine en serotonine worden aangemaakt. Dit zorgt voor meer helderheid en een verhoogd concentratievermogen. De aanwezige cafeïne wordt geleidelijk afgegeven, waardoor je een langdurig en prettig effect ervaart. Je krijgt extra energie, een groter concentratievermogen én tegelijkertijd wordt je kalmer.

Meer weten over hoe je je cognitieve functies kunt verbeteren? Lees dan vooral ook onze blog met 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen!

7. Verhoogt het energie-level

Matcha - meer energie

De cafeïne in combinatie met de L-theanine geeft je een 4-6 uur durende gelijkmatige en kalme energiestroom. Ook zorgt het ervoor dat je alerter bent en dat je je beter kunt concentreren. Matcha is dus een goed alternatief voor koffie en andere energiedranken. En een andere mooie bijkomstigheid is dat je, in tegenstelling tot energiedranken, van deze superfood niet gaat stuiteren.

Meer weten? Lees ook: 10 Tips voor meer Energie

8. Verbetert de hersenfunctie

Verschillende onderzoeken tonen aan dat Matcha Poeder de hersenfunctie kan verbeteren. Ook zou het aanzienlijke verbeteringen veroorzaken in aandacht, reactietijd en geheugen.

Wil je nog meer ondersteuning van je hersen-gezondheid en geheugen? Klik dan hier.

9. Zorgt voor een betere mondhygiëne

Slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriële holtes in je mond. De antibacteriële eigenschappen van Matcha thee houden de bacteriën op afstand, waardoor je een beter gebit krijgt.

Meer hulp hierbij nodig? Kijk dan ook eens bij Chlorella, wat is het?

10. Goed voor de huid

Naast alle hierboven genoemde gezondheidsvoordelen is Matcha thee geweldig voor je huid. De aanwezige catechines deactiveren de vrije radicalen in de huid en zorgen voor vertraging van huidveroudering. Je kunt zelfs een gezichtsmasker maken van het poeder en rechtstreeks aanbrengen op de huid. Ideaal om bijvoorbeeld acne te bestrijden.

Andere tips voor een mooiere huid Kijk dan ook eens bij Neem werking.

****************************************************

Matcha kent zoals je hebt kunnen zien vele gezondheidsvoordelen! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de  juiste dosering (hierover hieronder meer) meer:

Gebruik en dosering van Matcha Poeder

Matcha Thee

We raden aan om maximaal twee theelepels Matcha te gebruiken per dag. Dit in verband met de aanwezige cafeïne. Voor de bereiding van Matcha thee meng je één à twee theelepels poeder samen met 100 ml water. Het opkloppen zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water mengen. Bovendien krijg je dan die mooie schuimlaag. Let er wel op dat het water dat je gebruikt niet te heet is.

Je kunt het poeder ook toevoegen aan je ontbijtgranen, ijs, sappen, melk, yoghurt, taarten, cakes, smoothies en desserts. Het is altijd belangrijk om de dagelijkse dosering niet te overschrijden.

Bijwerkingen en voorbehouden

Zo ver bekend zijn er weinig tot geen bekende bijwerkingen voor het drinken van Matcha thee. Maar, zoals elk kruidensupplement of medicijn, kan ook Matcha ongewenste effecten hebben. Deze risico’s komen vooral voor bij bepaalde mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Het gebruik van Matcha kan dan angst, maagklachten, misselijkheid of slapeloosheid veroorzaken. Als Matcha thee met andere cafeïne houdende stimulerende middelen gecombineerd wordt, kan dit de hartslag en bloeddruk verhogen.

Daarnaast bevat Matcha thee ook hoge hoeveelheden bioactieve stoffen, waardoor er bijwerkingen kunnen ontstaan als het wordt ingenomen met bepaalde medicijnen of supplementen. Voor de meeste gezonde mensen is het drinken van Matcha thee veilig. Neem echter altijd eerst contact op met jouw (huis)arts.

Jonge kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten het gebruik van Matcha vermijden. Ook mensen met ziektes of aandoeningen waarvoor zij medicatie nemen, moeten extra voorzichtig handelen en het gebruik van Matcha overleggen met hun arts.

Allergenen

Niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Matcha. Verpakt in een ruimte waar ook noten worden verwerkt. Vrij van: Geur, kleur en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. Bewaren bij kamertemperatuur, afgesloten en uit het zonlicht. Buiten bereik van kinderen houden. Dit product is geen vervanging van gevarieerde voeding.

Conclusie

Het is niet zonder reden dat Matcha steeds populairder wordt! De gezondheidsvoordelen zijn enorm. Én het veroorzaakt over het algemeen geen negatieve bijwerkingen. Voor de meeste mensen is het veilig te gebruiken. Via Spiruella kun je eenvoudig biologisch gecertificeerde Matcha poeder bestellen. Wij verpakken het goed en sturen het dan snel naar het adres van je keuze. Heb je nog vragen? Neem dan gerust even contact op.

Matcha Poeder biologisch kopen? Klik hier!

Matcha Groene Thee poeder Biologisch 100 gram

 

**************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of onze 9 tips om je weerstand te verbeteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *