chiazaad of lijnzaad

Chiazaad en lijnzaad, je hebt vast weleens van beiden gehoord. Denk je erover na om de zaden toe te voegen aan je dieet? De afgelopen jaren zijn beide zaden bekende superfoods geworden. Veel mensen voegen ze dan ook toe aan hun havermout, smoothies, yoghurt, salades en rijstgerechten. Het zijn de ideale producten om jezelf een extra boost te geven. Beide zaden zijn namelijk ongelooflijk rijk aan voedingsstoffen en hebben meerdere voordelen. Alhoewel chiazaad en lijnzaad op elkaar lijken, bestaan er wel degelijk verschillen tussen de twee zaden. Zo heeft elke zaad ook weer unieke eigenschappen.

Dus wat zijn chiazaad en lijnzaad nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen deze twee zaden en is er een gezondere keuze? Ontdek dit en meer in dit artikel en leer zo alles wat je moet weten over deze twee superfoods.

Wat is Chiazaad?

chiazaad of lijnzaad

Chiazaden komen oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala en zijn afkomstig van de Salvia hispanica plant, ook wel bekend als de chia plant. Deze zaadjes worden in deze regio al honderden jaren gebruikt, zo vormden ze vroeger ook al onderdeel van de oude Azteekse en Maya diëten. Het zijn kleine, ovale zaadjes die zowel verkrijgbaar zijn in het wit als in het zwart. Chiazaden zijn een bekende superfood omdat ze bomvol voedingsstoffen zitten. Zo zijn deze zaadjes een belangrijke bron aan omega-3-vetzuren, vezels, vetten, calcium, ijzer, magnesium, zink en selenium.

De gezonde voordelen van Chiazaad

Vanwege de hoeveelheid voedingsstoffen is chiazaad één van de meest populaire superfoods. Deze rijke hoeveelheid voedingsstoffen zorgen bovendien voor talloze voordelen. De belangrijkste heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet: 

 • Rijk aan omega 3-vetzuren*
 • Goed voor je darmflora*
 • Helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel*
 • Geeft een vol gevoel, waardoor het ondersteunt bij het afvallen*
 • Stimuleert het behoud van gezonde en fitte spieren*
 • Ondersteunt het energieniveau*
 • Ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid*
 • Ondersteunt de nachtrust*

Meer weten over de bovenstaande voordelen? Lees dan ook onze: Top-10 Superfood Chiazaad voordelen 

 

Chiazaad – Hoe te gebruiken?

Hoe kun je chiazaden nou het beste gebruiken? Je kunt deze zaden heel of gemalen consumeren. Als je de chiazaadjes heel eet, dan voegen ze een lekkere crunch toe aan je gerecht en je zult je er ook sneller vol door voelen. Je kunt de hele zaadjes dan ook goed toevoegen aan gerechten zoals parfaits, salades of crackers, gezien ze zich makkelijk aan de smaak van het gerecht aanpassen. Gemalen chiazaden kun je verder uitstekend toevoegen aan pudding, smoothies, mousse of havermout. Voeg dan wel wat meer water toe, de gemalen chiazaden kunnen namelijk wel je gerecht uitdrogen.

De lekkerste Chiazaad smoothie tips vind je hier: Chia zaden smoothies of probeer eens ons Chiapudding met mangomousse recept!

Wat is Lijnzaad?

Lijnzaad bestaat ook al een hele tijd, zo wordt de oorsprong ervan teruggeleid tot het begin van de beschaving. Ze behoren dan ook tot de oudste gewassen die in Europa, Azië en de Verenigde Staten groeien. De Latijnse naam voor lijnzaad is Linum usitatissimum, wat “zeer nuttig” betekent. En dat is ook wat lijnzaad is, het zaad is namelijk heel veelzijdig en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt: van kleding, olie tot voeding. Tegenwoordig staat lijnzaad vooral bekend om zijn vele voordelen dankzij voedingsstoffen zoals omega-3-vetten, vezels en eiwitten.

De gezondheidsvoordelen van Lijnzaad

Net als bij Chiazaad zorgen ook bij lijnzaad de grote hoeveelheid voedingsstoffen voor talloze gezondheidsvoordelen. Ook hier heb ik dus de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet: 

 • Rijk aan omega 3-vetzuren*
 • Bron van vezels*
 • Goed voor de darmflora*
 • Ondersteunt bij afvallen*
 • Ondersteunt bij droogheid van de huid*
 • Bied ondersteuning om de bloeddruk te reguleren*
 • Bron van lignanen*

Lijnzaad – Hoe te gebruiken?

chiazaad of lijnzaad

Lijnzaad zijn bruine of goudkleurige zaadjes die iets platter en groter zijn dan chiazaad. Je kunt ze vaak heel of gemalen kopen. En terwijl chiazaad vrij flauw smaakt, heeft lijnzaad een wat nootachtige smaak. Lijnzaad is dan ook uitstekend toe te voegen aan een verscheidenheid aan gerechten. Je kunt ze gemalen op gerechten strooien: van salades, smoothies, soepen, ontbijtgranen tot zelfs gebak. Verder kun je lijnzaad ook heel gebruiken, strooi de hele zaadjes bijvoorbeeld bovenop je avocado toast voor een lekkere crunch. De milde, nootachtige smaak van lijnzaad zal hierbij een lekkere toevoeging zijn op de smaak van je gerecht.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Wat is het verschil en welk zaad is beter?

chiazaad of lijnzaad

Dus wat is nou het verschil tussen chiazaad en lijnzaad? Alhoewel beide zaden geweldige bronnen van vezels zijn, levert chiazaad wel ongeveer het dubbele aan vezels op. Ook levert chiazaad net wat meer omega-3-vetzuur op, alhoewel het verschil vrij klein is (met 1,8 gram per eetlepel chiazaad en 1,6 gram per eetlepel lijnzaad). Chiazaad “verslaat” lijnzaad verder ook wat betreft het eiwitgehalte, alhoewel hier de marges ook klein zijn (chiazaad bevat ongeveer 1,7 gram eiwit per eetlepel, terwijl lijnzaad 1,3 gram eiwit per eetlepel bevat). Chiazaad is verder ook een betere bron aan ijzer en calcium. Maar het is zeker niet zo dat chiazaad het op alle vlakken van lijnzaad “wint”. Lijnzaad bevat bijvoorbeeld meer proteïne, mangaan, koper en kalium.

Maar is dus een van de twee zaden beter? Chiazaad en lijnzaad delen een erg vergelijkbaar voedingsprofiel en zijn beide rijk aan eiwitten, vezels, omega-3-zuren, magnesium, zink en een aantal andere belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor zijn de voordelen van beide zaden ook vergelijkbaar, alhoewel er net wel wat verschillen zijn.

Conclusie: Lijnzaad of Chiazaad

Kortom, zowel chiazaad als lijnzaad kennen vele voordelen. Beide zaden zijn dan ook een lekkere en gezonde toevoeging aan je dieet. Maar wat nou de beste keuze is? Het gaat er dan net om wat je zoekt. Voor een extra boost, kun je deze twee superfoods ook heel goed samen gebruiken. Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen, van welke superfoods dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon.

**************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook onze Top 11 van Ayurvedische kruiden of ontdek meer over CBD olie en haar bijzondere werking op lichaam en geest!

Chia zaden biologisch

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen