Chiazaad
Chiazaad – een verrijking in je keuken

Chiazaad heeft op relatief korte tijd een stevige status verworven in de lijst van de meest populaire superfoods. Op tien jaar tijd is het aantal zoekopdrachten via Google voor dit kleine zaadje met maar liefst 800% gestegen.

Dat roept natuurlijk de vraag op wat er precies achter deze duizelingwekkende opmars van dit bijzondere superfood schuilt. Deze vraag beantwoorden we graag voor je. We leggen ook uit wat chiazaad precies is en wat het nou precies zo waardevol maakt.

Er doen verder best wel wat verhalen de ronde over schadelijke bijwerkingen van chiazaad. Ook deze houden we voor jou vakkundig onder het vergrootglas zodat je na het lezen van dit blogartikel weet of chiazaad gezond of gevaarlijk voor je is.

Wat zijn chiazaden?

Chiazaden zijn de minuscuul kleine zaadjes van de Salvia Hispanica. Dat is een muntachtige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Midden-Amerika. Ze vormden een belangrijk onderdeel in het dieet van de Azteken en de Maya’s die het vooral gebruikten als een energiebooster. Tegenwoordig staat het echter bekend om zijn gezonde voordelen en is het een vaak gebruikt en erg veelzijdig ingrediënt in onze keuken.

Chiazaad met yoghurt

Het bijzondere aan chiazaden is dat ze een waanzinnig hoog absorptievermogen hebben. De kleine zaadjes kunnen tot maar liefst 27 keer hun gewicht in water absorberen. Als je ze met water mengt, krijg je een gelachtige substantie die je op vele manieren kan gebruiken. Daar zoemen we straks wat dieper op in maar laten we eerst eens kijken welke voedingsmiddelen chiazaad precies bevat.

De voedingswaarde van chiazaad

Chiazaad kan je als een topper onder de superfoods beschouwen, omdat het o.a. boordevol omega 3-vetzuren, vezels, eiwitten en werkzame stoffen zit.

lepel met chiazaad

Om je een concreet idee te geven, twee eetlepels chiazaden bevatten

  • 140 calorieën
  • 11 gram vezels
  • 4 gram eiwitten
  • 3 gram koolhydraten
  • 7 gram onverzadigde vetten
  • Vitamine B, C en E
  • Mineralen als calcium, magnesium en fosfor
  • Sporenelementen zoals koper, zink, ijzer en mangaan

Vier gezonde voordelen van chiazaad*

1. Chiazaden ondersteunen de bloeddruk*

Studies tonen aan dat de aanwezige omega 3-vetzuren in chiazaden de bloeddruk helpen reguleren. Meer tips voor het verlagen van de bloeddruk, vind je hier: 10 tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!)

2. Chiazaad – goed voor de spijsvertering*

We weten al dat chiazaden enorm rijk zijn aan vezels, vezels die zorgen voor een goede werking van ons spijsverteringsstelsel.

ondersteuning spijsverteringsstelsel

3. Chiazaad reguleert de bloedsuikerspiegel*

De vezels in Chiazaadjes zijn in staat om de transformatie van koolhydraten naar glucose enig zins te vertragen. Hierdoor kun je de bloedsuikerspiegel beter in balans houden.

4. Chiazaad goed voor de botten*

Een aantal nutriënten in chiazaad zijn onmisbaar voor de gezondheid van ons beenderstelsel, met name calcium, magnesium, mangaan en een aantal B-vitamines dragen hieraan bij!

Meer weten over de voordelen van Chiazaad? Lees dan ook: Superfood Chiazaad voordelen

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Zijn er bijwerkingen of gevaren aan chiazaden?

Op zich zijn er geen noemenswaardige bijwerkingen verbonden aan het gebruik van chiazaden. Wel is het zo dat er een aantal risico’s aan verbonden zijn, maar dat heeft meer te maken met de manier waarop je het consumeert, dan met het voedingsmiddel zelf.

  • Chiazaad kan het slikken bemoeilijken

Je kan chiazaden best niet in hun rauwe vorm eten, omdat dan het risico bestaat dat ze in je slokdarm opzwellen en het slikken bemoeilijken. Vooral voor mensen die al last hebben van een vernauwde slokdarm, kan deze eenvoudige tip een hoop ellende besparen.

  • Overdaad schaadt

Ook is het precies zoals met andere voedingsmiddelen aangewezen om niet te overdrijven met het gebruik. De grote concentratie aan vezels is normaal heel gunstig voor ons spijsverteringsstelsel maar te veel vezels kunnen je maag helemaal overhoop halen. Dit kan leiden tot allerlei ongemakken zoals winderigheid, buikpijn, diarree en constipatie. Zeker wanneer je lijdt aan de ziekte van Crohn of het Prikkelbare Darm Syndroom doe je er best aan je gebruik van chiazaad te matigen.

Daarnaast kan de hoge concentratie aan omega 3-vetzuren chiazaden het bloed verdunnen. Als je dus bloedverdunners neemt of binnenkort een operatie moet ondergaan, is het aangewezen om even met je arts te overleggen. Ook mensen met een lage bloeddruk kunnen beter opletten, omdat chiazaad naar verluidt de diastolische bloeddruk waarden kan doen dalen.

De smaak

 

smoothie met chiazaad

Het wordt vaak opgehemeld als een mild voedingsmiddel met een licht nootachtige smaak. Als je het tot dusver nog niet hebt gedaan, haal het dan eens in huis voor je gebak, een heerlijke smoothie of dressing. Bij Spiruella ben je hiervoor aan het juiste adres. Bestel in de webshop hoogwaardig chiazaad van biologische oorsprong. Je zal merken dat je met dit wonderlijke superfood een reuze aanwinst in huis haalt en je er bovendien nog eens alle kanten mee uit kan in je keuken.

**************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of ontdek deze  geweldige Ayurvedische kruiden! Interesse in de werking van CBD olie? < Klik dan hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen