omega-3 vette vis

Lang voordat de term superfoods zelfs maar opgang begon te maken, waren omega-3 vetzuren al een ‘hot item’ in de voedingswetenschap. Het onderzoek ernaar begon al tijdens de jaren ’70 van de vorige eeuw, maar de geschiedenis ervan gaat zelfs veel verder terug. Zo was het gebruik van omega-3 vetzuren bij de oude Romeinen als voedingssupplement naar verluidt stevig ingeburgerd.

Maar wat maakt de voedingssupplementen die rijk zijn aan deze omega-3 vetten zo bijzonder? Daar gaan we hier dieper in. We leggen uit wat ze zijn, waarom ze zo waardevol voor ons zijn en in welke soorten voeding ze van nature aanwezig zijn. Tegelijkertijd ontkrachten we ook een wijdverbreide mythe over een bepaalde categorie van omega 3-supplementen.

Vervolgens bespreken we een aantal spectaculaire gezonde voordelen van omega-3 vetten en laten we ook mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen aan bod komen. Zo ben je helemaal op de hoogte en kan je voor jezelf uitmaken of omega-3 vetzuren voor jou een ideale toevoeging aan je dieet zijn.

visoliesupplement

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Omega-3 vetzuren behoren tot de categorie van de meervoudig onverzadigde vetzuren. Zij zijn nauw verwant aan de Omega-6 en Omega-9 vetzuren. Het zijn essentiële bouwstenen voor de celwand en zorgen ervoor dat allerlei processen die in ons lichaam op celniveau plaatsvinden optimaal kunnen verlopen.

De drie verschillende soorten omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De eerste soort is van plantaardige oorsprong, de twee andere zijn van dierlijke oorsprong en komen van nature voor in vette vissoorten.

 

Waarom zijn omega-3 vetzuren zo belangrijk?

Ons Westers dieet is gedurende de laatste decennia ingrijpend veranderd. Vele omega-3 vetzuren zijn in onze voeding daardoor vervangen door Omega-6 vetzuren. Bijgevolg zitten we met een verhouding die afhankelijk van de bronnen varieert van 10:1 tot 30:1 (Omega-6 vs. Omega-3).

Ideaal gezien is deze verhouding ongeveer 4:1. Zoals je kan zien is deze verhouding dus enorm uit balans. Het probleem is dat deze onevenwichtige verhouding kan leiden tot een waslijst aan allerlei klachten en ziekten. Dit verklaart ook meteen waarom het voor onze gezondheid een prioriteit is om meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

Wat zijn bronnen van omega-3 vetzuren?

En zo komen we gelijk aan bij de volgende vraag: hoe kan ik er dan voor zorgen dat ik meer omega-3 vetzuren ga opnemen? Want er zijn hoofdzakelijk twee bronnen van voeding die omega-3 vetzuren bevatten.

Dierlijke bronnen

Vette vis, zoals makreel, wilde zalm, ansjovis en dergelijke bevatten grote hoeveelheden eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit is één van de hoofdredenen waarom de Wereldgezondheidsorganisatie aanraadt om één tot twee keer per week vis te eten.

Als je met andere woorden niet regelmatig vette vis op je menu hebt staan, is een visoliesupplement een perfecte manier om je gezondheid te bevorderen.

Plantaardige bronnen

Alfa-linoleenzuur (ALA) is net zoals EPA en DHA een essentieel vetzuur wat betekent dat het niet door ons lichaam kan worden aangemaakt. ALA komt in grote hoeveelheden voor in bijvoorbeeld lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie en walnoten.

lijnzaad

Waarom is het verschil tussen plantaardige en dierlijke omega-3 vetzuren zo belangrijk?

Het zal je al wel opgevallen zijn dat men je op het internet regelmatig om de oren slaat met de term ‘plantaardig’. Alsof deze altijd zaligmakend zou zijn. Hoewel we bekend staan als vurige voorvechters van plantaardige voeding, moeten we in dit geval toch voorbehoud aantekenen.

Het is eenvoudigweg onwaar dat je supplementering met plantaardige bronnen van Omega-3 vetzuren op dezelfde hoogte als die met dierlijke bronnen kan stellen.

Hoe komt dat?

ALA is een essentiële voorloper van EPA en DHA. Dat wil zeggen dat ons lichaam in staat is om zelf DHA en EPA aan te maken uit ALA. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen die verklaren waarom ALA inferieur is aan EPA en DHA als voedingssupplement.

1. Ons lichaam zet slechts een klein percentage van ALA in EPA en DHA om

Helaas is ons lichaam niet in staat om dit proces van omzetting efficiënt te laten verlopen. Bij volwassen jonge mannen bleek volgens een studie gepubliceerd in de British Journal of Nutrition dat die percentages voor DHA en EPA op respectievelijk max. 4 tot 8 procent lagen.

2. DHA en EPA blijken veel meer gezondheidsvoordelen te bezitten dan ALA

Hoewel er zeker voordeel te halen valt uit supplementering met alfa-linoleenzuur is het bewijs voor DHA en EPA veel krachtiger en specifieker. Zo is aangetoond dat het risico op hart- en vaatzieken erdoor sterk afneemt en ze onze cognitieve functies en ons gezichtsvermogen ondersteunen.

3. Via onze voeding krijgen we normaal gezien genoeg alfa-linoleenzuur (ALA) binnen

Er is dus alleen al om deze reden meestal geen nood aan extra ALA, bijvoorbeeld via een voedingssupplement.

alfalinoleenzuur

We willen de vegetariërs onder ons allesbehalve tegen de schenen schoppen, maar de cijfers spreken boekdelen. Als je een supplement wil nemen om te genieten van de vele gezondheidsvoordelen die omega-3 vetzuren bieden, raden we je aan om een visoliesupplement te nemen.

Wat zijn de voordelen van omega-3 vetzuren?

1. Omega-3 vetzuren bieden ondersteuning bij stress*

Stress is zonder meer een plaag in het Westen. Haast iedereen krijgt er vroeg of laat in zijn leven wel eens mee af te rekenen. Het gebruik van omega 3-vetzuren verlaagt volgens studies de kans op het ontstaan van langdurige stress.

omega-3 bij depressie

2. Omega-3 vetzuren goed voor het hart*

Hartaanvallen en beroertes vormen vandaag de belangrijkste doodsoorzaak in het Westen. Nadat men vastgesteld had dat dit soort ziektes bij gemeenschappen die veel vis eten veel minder voorkwam, is men hier onderzoek naar beginnen doen.

Zo ontdekte men dat omega-3 vetzuren een optimale werking van ons hart ondersteunen door

  • de triglyceriden te verlagen
  • onze bloeddruk te stabiliseren
  • de klontering van het bloed tegengaan
  • de hartslag beter te reguleren

Meer weten? Lees ook onze tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!)

3. Omega 3 vetzuren goed voor onze ogen* 

Bij volwassenen kunnen omega-3 vetzuren helpen bescherming bieden tegen:

  • Glaucoom
  • Maculaire degeneratie, een aandoening aan het centrale deel van het netvlies waardoor je steeds minder scherp gaat zien
  • Het droge ogen syndroom, één van de meest voorkomende oogziektes

gezonde ogen

4. Omega-3 vetzuren ondersteunen de optimale werking van onze hersenen*

Het menselijk brein gebruikt omega-3 vetzuren om hersen- en zenuwcellen aan te maken. Ze ondersteunen in hoge mate het leervermogen en ons geheugen maar daarnaast vertonen zo nog bijkomende voordelen voor onze hersenen.

Lees ook: 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen

5. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap en kindertijd*

De eerste 1000 dagen van het leven, te tellen vanaf de conceptie, zijn van doorslaggevend belang. Zij bepalen in grote mate de gezondheid waarvan we in ons latere leven al dan niet van kunnen genieten. Ons brein en ons lichaam groeien tijdens deze periode enorm snel en hoe meer nutriënten en essentiële omega-3 vetzuren we binnen krijgen, hoe beter.

zwangere vrouw

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties van omega-3 vetzuren

De dagelijkse maximale aanbevolen hoeveelheid bedraagt 5 g EPA/DHA volgens de Amerikaanse FDA. Zolang je deze niet overschrijdt, loop je geen risico op schadelijke bijwerkingen. Er kunnen zich wel milde symptomen voordoen zoals misselijkheid, diarree, hoofdpijn, last aan de maag, maagzuur, een slechte adem en zweetgeur.

Naast deze mogelijke neveneffecten, zijn er tot op heden twee contra-indicaties bekend. Sommige studies suggereren dat je de inname van omega-3 supplementen beter kan vermijden indien je geneesmiddelen voor bloedklonters neemt. Zij zouden namelijk invloed kunnen uitoefenen op de werking van deze medicijnen. Tot slot is voorzichtigheid ook geboden bij allergieën aan vis- en schaaldieren.

Lees hier meer over Krillolie     en Groenlipmossel.

Wil jij ook gebruik maken van de verbluffende voordelen van omega-3 vetzuren, zijn de omega-3 capsules van Spiruella.nl een prima keuze

 

***************************************

 

Meer weten over Superfoods? Lees dan Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze Lijst met Superfoods! – Meer weten over een superfood die je kan helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Maca, de Peruviaanse alleskunner onder de Superfoods

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen