verbeterde hersenfunctie

Bij een gezonde leefstijl denken we vaak aan het gezond houden van je lichaam. Maar ook je brein heeft aandacht nodig om gezond te blijven. Want wat hebben we aan een gezond lichaam, als onze hersenen niet naar behoren functioneren?

Een ziekte of beschadiging aan de hersenen noemen we ook wel een hersenaandoening. Enkele voorbeelden hiervan zijn een beroerte, hersenbloeding, dementie, Alzheimer en Parkinson. Hersenaandoeningen kunnen voortkomen uit aangeboren en/of erfelijke aandoeningen, maar ook het gevolg zijn van een hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, diabetes, roken en alcoholgebruik. Allemaal factoren die niet goed zijn voor de gezondheid van de hersenen.

Het goede nieuws is echter wel dat je deze laatste factoren met een klein beetje inspanning, door je leefstijl te veranderen, zelf kunt aanpakken! In deze blog geef ik je dan ook 7 tips voor een verbeterde hersenfunctie, maar ook hoe je je hersens gezond kunt houden.

Oorzaak en gevolg van slechte hersenfunctie

Een van de belangrijkste functies van onze hersenen is het geheugen. Doordat we dingen kunnen opnemen en onthouden kunnen we goed functioneren in de maatschappij. Als we ouder worden merken we echter al snel dat geheugenproblemen zich aandienen. Veelal wordt er dan meteen gedacht aan ouderdom en dementie. Wat uiteraard ook zeer zeker het geval kan zijn. Toch hoeft dit beslist niet altijd het geval te zijn.

Geheugenproblemen kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door depressie, vitaminetekort (calcium), schildklierproblemen, diabetes, ophoping van afvalstoffen, infectieziekten of een verminderde doorbloeding. Een ander groot probleem is dat deze factoren niet alleen maar kunnen leiden tot geheugen problemen, maar ook tot hersenaandoeningen als de eerder genoemde beroerte en hersenbloeding. Het goede nieuws is echter wel dat je in deze gevallen zelf actie kunt ondernemen! Raadpleeg uiteraard altijd wel eerst een arts of specialist voor een professionele diagnose van je “hersenprobleem”!

-9%
Uitverkocht
15,95 14,50
-18%
27,50 22,50
-12%

Ontdek onze 7 tips voor een verbeterde hersenfunctie.

Zit het probleem voor het slecht functioneren van je hersenfunctie in je leefstijl, of wil je juist dat je hersenen gezond blijven, dan kun je hier zoals gezegd zelf enige actie op ondernemen! Hoe je dit kunt doen, lees je in de onderstaande 7 tips voor het gezond houden en verbeteren van de hersenfunctie.

1. Sporten en Bewegen!

verbeterde hersenfunctie - sporten en bewegen

We beginnen met een van de belangrijkste punten in deze lijst: Sporten! Want ja, bewegen is goed voor je hersenen. Het verlaagt je bloeddruk en je cholesterol en dat heeft weer een positief effect op je hersenen. Door voldoende en regelmatig te bewegen, raken je hersenen beter doorbloed. Dit zorgt voor meer voeding en zuurstof voor je brein. Bovendien zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en nieuwe verbindingen.

Door te sporten houd je niet alleen je lichaam in topvorm, maar ook je hersenen! Sporten stimuleert ook de aanmaak van neurotrofines. Deze stoffen zijn belangrijk voor de cognitieve processen en zijn betrokken bij het onderhoud van je hersenen. Sporten helpt je dus om nieuwe dingen te leren. Maar het verbetert ook je concentratie en beschermt je hersenen tegen het ouder worden. Dus ga hardlopen, fitnessen, stevig wandelen of bijvoorbeeld zwemmen en zorg op die manier goed voor je brein.

Geen energie om te sporten? Lees dan onze blog: 10 Tips voor meer Energie

2. Gebruik je hersenen

Je hebt ze niet voor niets. Je mag ze dus ook gebruiken. Door regelmatig nieuwe dingen te leren, daag je je hersenen uit en maakt je brein nieuwe verbindingen aan. Dit hoeft uiteraard geen complete studie te zijn, maar zit hem al in het leren van kleine dingen. Zo kun je een nieuw recept proberen, een boek lezen, een instrument leren bespelen, een nieuwe taal leren of een moeilijke puzzel maken. Zorg dus voor afwisseling en bedenk eens iets anders dan weer een avond voor de tv hangen, hoe aanlokkelijk dat wellicht ook klinkt.

Onze hersenen zijn continu in ontwikkeling en veranderen voortdurend. Bepaalde hersengebieden kunnen groter of kleiner worden, er kunnen nieuwe verbindingen ontstaan en er kunnen verbindingen verdwijnen. Ons brein is eigenlijk een beetje kneedbaar en extra inspanning is goed om het in topvorm te houden. Wanneer je regelmatig zorgt voor nieuwe prikkels, houd je je brein jong en gezond.

3. Zorg voor een gezond gebit

verbeterde hersenfunctie: gezond gebit

Ok, dit lijkt misschien een vreemde tip. Want wat heeft je gebit met je hersenen te maken? Chronische ontstekingen in je mond kunnen ook in je hersenen leiden tot ontstekingen. En die ontstekingen in de hersenen kunnen weer de oorzaak zijn van Alzheimer, Parkinson en depressie. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen de gezondheid van je mond en je geheugen. Een bacterie die tandvleesontstekingen veroorzaakt zou zelfs mogelijk een rol kunnen spelen bij de ziekte van Alzheimer. Extra reden om goed voor je tanden te zorgen. Goed poetsen, flossen en regelmatig naar de tandarts gaan is dus beslist geen overbodige luxe.

4. Eet gezond en laat de drank en sigaretten staan!

Je hersenen hebben veel verschillende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Een gezond voedingspatroon is daarom erg belangrijk. Denk hierbij aan fruit, bladgroenten (zoals andijvie, sla en spinazie), volle granen, vette vis en olijfolie. Ook is het belangrijk om voldoende te drinken. Je hersenen bestaan voor 80% uit water en hebben daarom ook veel water nodig. Je dag beginnen met een groot glas water kan wonderen doen. Maar ook groene thee zou je aandacht en geheugen kunnen verbeteren. Teveel alcohol en roken daarentegen kan leiden tot een hersenbeschadiging.

Wanneer je vaak en regelmatig ongezond eet, zal je brein dit vanzelf laten merken. Je krijgt hoofdpijn, wordt duizelig of je kunt je niet goed concentreren. Verkeerd voedsel, zoals suikerrijk kant-en-klaar voedsel en cafeïne heeft invloed op je korte termijn geheugen. Het kan zelfs leiden tot angst. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de hersenen van mensen die gezond eten jonger zijn dan die van mensen met minder gezonde eetgewoontes.

5. Zorg voor een goede nachtrust

Slaap als een pasgeboren baby!

Wanneer je een nacht niet goed slaapt, merk je de volgende dag direct dat je je moeilijker kunt concentreren. Goed slapen is heel erg belangrijk voor je hersenen. Je brein moet ook kunnen rusten en opladen, net als je lichaam. Wanneer je slaapt, worden je hersenen als het ware gereinigd. Schadelijke stoffen worden dan weggespoeld. En alles wat je overdag hebt meegemaakt, wordt ’s nachts verwerkt. Dat gebeurt vooral tijdens onze diepe slaap. Te weinig diepe slaap heeft dus gevolgen voor je geheugen.

Meer weten over het belang van een goede nachtrust? Lees dan ook mijn 8 tips voor beter slapen en een goede nachtrust

6. Verminder stress

Het klinkt logisch: stress is niet goed voor je brein. Door stress verouderen je hersenen sneller en functioneren ze minder goed. Je vergeet dingen sneller, bent eerder afgeleid en bent gevoeliger voor negatieve emoties. Langdurige stress hangt samen met depressie, burn-out en angststoornissen. Het kan je hersengebieden ontregelen en soms zelfs beschadigen. Ook kan langdurige stress leiden tot een verlies aan hersenmassa. Zorg dus voor voldoende rustmomenten. Probeer manieren te vinden om je te ontspannen en doe dingen waar je blij van wordt.

7. Superfoods voor een verbeterde hersenfunctie

verbeterde hersenfunctie - ontdek superfoods

Er is dus heel veel wat je zelf kunt doen om je hersenen gezond te houden. Er zijn echter ook veel superfoods die hieraan kunnen bijdragen. Een ‘hersenvriendelijk menu’ bestaat namelijk uit een maaltijd boordevol vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren. En laat dit nu precies datgene zijn waar enkele superfoods extreem rijk aan zijn!

De vele vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren in superfoods zorgen voor een goede en snelle communicatie tussen de zenuwcellen in je hersenen. Wanneer je in de basis te weinig van deze stoffen binnenkrijgt, kan dit leiden tot cognitieve problemen, zoals verminderde concentratie of vergeetachtigheid. Door dus dagelijks een kleine dosis van een van de onderstaande Superfoods in te nemen kun je heel simpel je hersens gezond houden en zelfs zorgen voor een verbeterde hersenfunctie. Lees dus vooral ook de onderstaande Blogs en ontdek alles wat je moet weten over deze voedingsrijke hersenfunctie verbeteraars, en al hun andere gezondheidsvoordelen:

 

 • Lions Mane Paddenstoel hersenvoordelen

  Lion’s mane wordt vooral geprezen om zijn positieve effecten op het brein. 

  – Het voorkomt mogelijk hersenaandoeningen zoals dementie, Alzheimer en Parkinson.
  – Verbetert het geheugen.
  – Zorgt voor betere gemoedstoestand en focus.

 • Shilajit voor verbeterde hersenfunctie
 • Fulvinezuur is een krachtig antioxidant, en de gulle hoeveelheid ervan in Shilajit maakt deze superfood een krachtige bondgenoot van onze hersenen! Ons zenuwstelsel bestaat uit belangrijke eiwitten, en één daarvan is het tau-eiwit. Een ophoping van het tau-eiwit kan hersencellen beschadigen. Zo is de ophoping van tau-eiwit een van de belangrijkste oorzaken van neurologische ziektes zoals Alzheimer. Shilajit kan dankzij haar antioxiderende effecten neurologische problemen voorkomen of verminderen.
 • -9%
  Uitverkocht
  15,95 14,50

  Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

  Shilajit Poeder Premium

  15,5047,50
-9%
Uitverkocht
15,95 14,50
-18%
27,50 22,50
-12%

Meer weten over Ayurvedische kruiden en hoe deze kunnen helpen bij talloze gezondheidsproblemen, klik dan hier!

***************************************

Kun je niet wachten om met deze tips aan de slag te gaan? Als je bovenstaande tips gaat toepassen, zal je al snel het verschil gaan merken. Heb je nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen je graag verder!

 

Wil je meer weten over het verbeteren van je weerstand of het tegen gaan van ontstekingen? Lees dan ook onze 9 Tips voor verhogen van je weerstand en onze 7 Tips voor Tegengaan van Ontstekingen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *