Spirulina gevaarlijk - Welnee!

Deze blauwgroene zoutwateralg wordt dankzij haar helende werking met de dag populairder. Dit komt doordat steeds meer mensen zelf de gezondheidsvoordelen van Spirulina ervaren. Spirulina bevat de rijkste bron van eiwitten op aarde en heeft alle essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Dankzij deze bom aan vitaminen, mineralen, eiwitten, en meer, zou Spirulina zorgen voor meer energie, de weerstand ondersteunen, helpen bij het detoxen van het lichaam en helpen om gewrichten soepel te houden.

Nu klinkt dit wellicht te mooi om waar te zijn! En zal je je ongetwijfeld afvragen als er zoveel voordelen zijn, wat dan de nadelen zijn! In deze blog ga ik je daarom antwoord geven op de vraag of Spirulina gevaarlijk is. En wat de eventuele nadelen en bijwerkingen zijn van Spirulina. Zo kun je een weloverwogen keuze maken of deze superfood ook jou kan overtuigen van haar krachten!

Spirulina gevaarlijk?

Spirulina gevaarlijk
Spirulina gevaarlijk? Niet volgens NASA!

Spirulina is één van de superfoods die met recht een superfood genoemd mag worden. De alg groeide 3 miljard jaar geleden al op de aarde en wordt al even lang als voedselbron gebruikt door plant en dier. Spirulina werd echter vooral bekend bij de mensheid toen het door de NASA in de jaren zeventig als supplement werd gebruikt voor astronauten. De NASA was op zoek naar potentieel voedsel voor de ruimtevaart dat rijk is aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen én bovendien compact is om mee te nemen op ruimtemissies. De NASA heeft daarom veel onderzoeken gedaan naar Spirulina. Je kunt je hierbij afvragen of NASA het zou gebruiken voor zijn astronauten als het niet veilig was?

Toch krijg ik regelmatig vragen van mensen die zich afvragen of Spirulina gevaarlijk is. Deze angst is voornamelijk ontstaan omdat uit diverse onderzoeken is gebleken dat veel blauwalgen Microcystine bevatten. Ik zal je dus maar meteen geruststellen door de zeggen dat deze stof niet voorkomt in 100% zuivere en gecertificeerde Spirulina.

Maar wanneer spreken we van zuivere en gecertificeerde Spirulina? Oorspronkelijk groeit Spirulina in mineraalrijke meren in Mexico, Centraal-Afrika en Oost-Afrika. Vandaag de dag kweekt men deze wonderalg, vanwege zijn unieke voordelen en enorme populariteit, echter ook in speciale buitentanks. De Spirulina die je koopt bij betrouwbare superfood webshop, is doorgaans gekweekt in speciale tanken, in schoon en zuiver water. Hierdoor is Spirulina niet verontreinigd met andere (giftige) soorten blauwalgen. Uiteraard wordt hier ook streng op gecontroleerd. Koop je Spirulina let dan altijd wel op of je een biologisch gecertificeerd product koopt!

-9%

Houd je aan de aanbevolen dagelijkse dosering

Spirulina gevaarlijk? Niet als je je houdt aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid!

Laat ik vooropstellen dat Spirulina het meest voedzame eten ter wereld is. Het bevat veel vitamines, mineralen en aminozuren. Maar zoals ik altijd aangeef, is het voor het beste resultaat belangrijk om superfoods als Spirulina te combineren met gezonde voeding en voldoende beweging.

Zoals bij elk voedingssupplement, is het daarnaast altijd belangrijk, voor je veiligheid, om je te houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook is het verstandig om de dosering langzaam op te bouwen zodat je kunt zien hoe je lichaam reageert. Reageert je lichaam goed op Spirulina dan kun je dit langzaam gaan uitbouwen naar de aanbevolen hoeveelheid (in totaal 2 tot 6 tabletten van 500mg per dag of 1 tot tweemaal per dag 3 tot 4 gram poeder). Wanneer je twijfelt of je Spirulina kunt gebruiken, is het raadzaam om een arts of apotheker te raadplegen.

Wist je trouwens dat je met een klein beetje Spirulina poeder ook enkele heerlijke gerechten kunt maken? Niet? Lees dan snel: 5 Gezonde én Lekkere Spirulina Recepten of probeer het eens met blauwe Spirulina: Blue Spirulina (Blauwe Spirulina): 5 lekkere recepten!

Spirulina is bestempeld als veilig

Spirulina is door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) bestempeld als veilig. Dit betekent dat gezonde mensen geen negatieve gevolgen ondervinden wanneer zij zich houden aan de aanbevolen doseringen. De beschreven bijwerkingen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn, komen soms voor bij mensen die net beginnen met Spirulina. Dit is te verklaren door het vrijkomen van gifstoffen in het lichaam. Deze klachten verdwijnen meestal automatisch weer na enkele dagen.

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Koop altijd Spirulina van hoogwaardige kwaliteit

Wel is het altijd belangrijk om goed te kijken waar je het supplement koopt. Er bestaat veel verschil in kwaliteit. Een slechte kwaliteit Spirulina kan schadelijk voor je zijn. Alle producten die wij aanbieden in onze webshop zijn gecontroleerd en geanalyseerd en voldoen aan de hoogste eisen en richtlijnen van de Europese Voedsel & Warenautoriteit.

Ook hebben wij jarenlange ervaring op het gebied van raw & biologische voeding. Onze webshop is Skal gecertificeerd. Skal Biocontrole is de toezichthouder in Nederland als het gaat om aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten. Onze biologische producten voldoen aan de wettelijke eisen voor biologische productie en zijn goed te herkennen aan het groene blaadje. Dit is het officiële EU-biologisch keurmerk.  Zonder dit keurmerk mag een bedrijf het biologische label op producten of op een website niet dragen.

Bijwerkingen en nadelen van Spirulina

Spirulina gevaarlijk?
Het gebruik van Spirulina tijdens de zwangerschap is niet onderzocht!

Zoals elk voedingssupplement en zoals elk medicijn, kan ook Spirulina bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen komen echter zelden voor. De meest voorkomende bijwerkingen komen door een te hoge dosering of doordat je net bent begonnen met het gebruik van Spirulina. De meeste mensen kunnen Spirulina zonder moeilijkheden gebruiken. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen:

Hieronder vind je een lijst met mogelijke bijwerkingen en nadelen van Spirulina.

  • Sommige mensen (en met name kinderen) kunnen maagproblemen en diarree krijgen als zij veel Spirulina nemen. Heeft dit niet te maken met de dosering en verdwijnen de (lichte) klachten niet na enkele dagen, neem dan contact op met een arts of specialist.
  • Spirulina kan nadelig zijn voor mensen met een auto-immuunziekte. Aangezien je immuunsysteem sterker wordt bij het gebruik van Spirulina, kunnen de klachten erger worden. Raadpleeg daarom in het geval van een auto-immuunziekte altijd eerst je arts alvorens je Spirulina wilt gaan gebruiken.
  • Spirulina kan een wisselwerking hebben in combinatie met andere medicijnen. Hierdoor kan het effect van bepaalde medicijnen verminderen. Raadpleeg daarom in het geval van medicijngebruik altijd eerst je arts alvorens je Spirulina wilt gaan gebruiken.
  • Als je gevoelig bent voor algen kan het ook leiden tot allergische reacties, waardoor het problemen in de luchtwegen kan veroorzaken. Weet je niet zeker of je allergisch bent voor algen? Neem dan eerst een klein beetje Spirulina om te kijken hoe je lichaam hierop reageert. Als dit goed gaat dan kan je de dosis langzaam opbouwen.
  • Het gebruik van Spirulina tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding is niet onderzocht. Het is daarom niet bekend of het gebruik tijdens de zwangerschap wel veilig is (voor moeder en het ongeboren kind). Raadpleeg daarom in het geval van zwangerschap of borstvoeding altijd eerst je arts of verloskundige alvorens je Spirulina wilt gaan gebruiken.
  • Jicht (een pijnlijke ontsteking van het gewricht) kan bij het gebruik van Spirulina verergeren.
  • Ook kan Spirulina nierstenen verergeren, gebruik daarom geen Spirulina als je last van nierstenen hebt. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je Spirulina wilt gaan gebruiken.
  • Tot slot kan Spirulina ook fenylketonurie (hyperfenylalaninemie – een zeldzame en erfelijke stofwisselingsziekte) verergeren. Neem altijd eerst contact op met je arts alvorens je Spirulina wilt gaan gebruiken.

*************************

Conclusie: Is Spirulina gevaarlijk?

Spirulina gevaarlijk of veilig?

Spirulina is gewoonweg één van de meest complete voedingsbronnen op aarde. Het wordt niet voor niets het groene goud genoemd. Met enkele tabletten of theelepeltjes Spirulina is het dan ook de perfecte aanvulling op een gezonde levensstijl en kan het je net die extra boost geven waardoor je je nog beter voelt! Vergeet echter nooit dat Spirulina dient als een extra stimulans om je lichaam gezonder te krijgen, maar dat voor een echte gezonde levensstijl je naast Spirulina ook moet zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en gezond eten!

Zuivere Spirulina, gekocht in een betrouwbare en gecertificeerde webshop, is dus zeker veilig te noemen. Zolang je je wel houdt aan de aanbevolen dossering! Ook is altijd belangrijk om bij twijfel, ziekte, medicijngebruik, zwangerschap en borstvoeding (zie bovenstaande informatie) een deskundige, arts of apotheker te raadplegen alvorens je Spirulina gebruikt!

Wil je meer weten over de werking, voordelen en voedingsstoffen in Spirulina? Lees dan vooral hier verder: Wat is de werking van Spirulina? – Ontdek onze TOP 8 voordelen

-9%

Ben je ook benieuwd naar het net zo werkzame zusje van Spirulina, genaamd Chlorella? Ontdek dan alles wat je moet weten hier:  Chlorella: Wat is het en wat doet het – Ontdek de Top 10 Effecten van Chlorella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen