Spirulina Gezond

Heb jij al eens gehoord van de superfood Spirulina? Vast Wel! Spirulina wordt namelijk steeds bekender, en dat is niet zonder reden. Deze kleine alg bevat namelijk ontelbaar veel essentiële voedingsstoffen. Voedingsstoffen die erom bekend staan dat zij goed zijn voor ons lichaam. Maar wat is het nou precies in Spirulina dat het zo gezond maakt? In deze Blog ga ik een antwoord geven op de vraag: “Waarom is Spirulina gezond?”! Dit ga ik niet alleen doen met een heleboel informatie over de kleine superalg, maar ook met een Top 8 van redenen waarom Spirulina bij iedereen op het dagelijkse menu zou moeten staan! Lees dus vooral verder als je alles wilt weten of deze populaire superfood!

Wat is Spirulina precies?

Spirulina is een 3.5 miljard jaar oud, blauwgroen, zoutwateralgje die van nature groeit in alkalische, mineraalrijke zoutwatermeren. De meeste natuurlijke Spirulina kan gevonden worden in Mexico, Hawaii, Centraal-Afrika en Oost-Afrika. Vandaag de dag kweekt men deze wonderalg echter ook in speciale buitentanks in delen van Noord-Amerika en Azië. De alg Spirulina is echter niet direct vanuit het water consumeerbaar! Deze moet eerst bewerkt worden alvorens ze opgenomen kunnen worden door het menselijk lichaam. Om van de algen een poeder te maken, wordt Spirulina uit de zoetwaterbassins geoogst, zodra ze volgroeid zijn. Ze worden uitgezeefd met behulp van speciale zeven, verschillende keren gewassen en vervolgens gedroogd. Tijdens dit unieke proces wordt er niets aan toegevoegd of aan onttrokken.

Wat maakt Spirulina gezond? 

Spirulina gezond
De vele voedingsstoffen maken Spirulina gezond!

Spirulina is misschien wel, samen met haar zusje Chlorella, het meest voedzame voedsel ter wereld. Dit komt omdat deze superfoods een uitzonderlijk hoge voedingswaarden hebben en zo goed als alle essentiële voedingsstoffen bevatten die ons lichaam nodig heeft. Zo behoort Spirulina met een eiwitgehalte van 55% tot 70% tot een van de rijkste proteïnebronnen en heeft het dankzij de aanwezigheid van fycocyanine en allophycocyanine een buitengewone werking op onze weerstand.

Hier houdt het echter niet op! Spirulina is namelijk ook nog eens een natuurlijke bron van vitamines (o.a. vitaminen A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 en B11), mineralen (forfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium) en essentiële vetzuren (bv. gamma-linoleumzuur). Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn om overtuigd te raken dat Spirulina goed voor het lichaam is, dan is het wellicht ook nog goed om te weten dat Spirulina ook rijk is aan Fytonutriënten, als chlorofyl, polysachariden, sulfolipiden en glycolipiden.

Benieuwd naar het gelijkwaardige zusje van Spirulina, genaamd Chlorella? Lees dan ook: Chlorella: Wat is het en wat doet het – Ontdek ook de Top 10 Effecten van Chlorella 

De voedingswaarden van Spirulina:

eetlepel Spirulina gezond

In een eetlepel (7 gram) gedroogde Spirulina zit:

 • 20 calorieën
 • ruim 4 gram eiwit
 • 1,67 gram koolhydraten
 • 0,54 gram vet
 • 8 milligram calcium
 • 2 milligram ijzer
 • 14 milligram magnesium
 • 8 milligram fosfor
 • 95 milligram kalium
 • 73 milligram natrium
 • 0,7 milligram vitamine C

 

Daarnaast is Spirulina ook een goede, plantaardige bron van vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), koper, en ijzer.

De Top 8 redenen waarom Spirulina goed voor je is 

Nu we weten welke voedingsstoffen in Spirulina zitten, kunnen we kijken naar het effect dat dit heeft op het lichaam. In deze paragraaf som ik dan ook de Top 8 redenen op die duidelijk maken waarom Spirulina goed voor je is!

1. Spirulina is een bron van magnesium*

Magnesium ondersteunt het spiergebruik en de hartslag, maar kan ook helpen tegen bijvoorbeeld spierkramp. Daarnaast is magnesium verantwoordelijk voor het produceren van eiwitten en energie. Het is een onmisbare stof in het lichaam, en helaas krijgen veel mensen er te weinig van binnen. Het gebruiken van Spirulina is een goede manier om dit aan te vullen.

2. Spirulina zit bomvol eiwitten*

Boordevol eiwitten

Spirulina zit vol eiwitten, het bestaat namelijk voor 65 tot 70 procent uit proteïne. Dit is zelfs drie keer zoveel eiwit dan er in kip zit. Spirulina is hiermee een van de grootste plantaardige eiwitbronnen ter wereld. De kwaliteit van het eiwit is heel goed. Spirulina bevat een eiwit soort die zeer goed verteerbaar is door mensen, doordat de alg geen cellulose celwanden heeft. Dit maakt Spirulina zeer interessant voor sporters, en voor mensen die een eiwitrijk dieet volgen.

3. Spirulina is rijk aan onverzadigde vetzuren*

Onverzadigde vetten zijn erg goed voor je, omdat ze het LDL-cholesterol van het bloed verlagen. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed en zorgt uiteindelijk voor hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetzuren zijn te vinden in bijvoorbeeld olijfolie, vis en noten. Er is echter nog een bron van onverzadigde vetzuren: Spirulina.

De blauwgroene alg genaamd Spirulina is rijk aan onverzadigde vetzuren. Dit zijn de hele gezonde omega 3 vetten. Per 100 gram bevat Spirulina 2,7 gram onverzadigde vetzuren. Hiervan zijn iets meer dan 2 gram zelfs meervoudig onverzadigd. Dit maakt het een goede vervanging voor bijvoorbeeld vis, en een ideaal supplement voor veganisten en vegetariërs.

4. Spirulina, rijk aan vitamine A*

Vitamine A en zeaxanthine zijn samen verantwoordelijk voor de functie van de ogen. Spirulina bevat beide elementen in vrij grote hoeveelheden.

5. Spirulina stimuleert het metabolisme*

Spirulina en afvallen
Een strakke buik! Wie droomt daar nu niet van!

Deze superfood kan dankzij de vele werkzame stoffen ook het metabolisme stimuleren. Een hogere stofwisseling geeft je het gevoel dat je meer energie hebt.

6. Spirulina ondersteunt het spijsverteringsstelsel*

De spijsvertering is een van de belangrijkste processen in het menselijk lichaam. In de darmen zijn tal van goede en slechte bacteriën te vinden. Het is belangrijk dat dit alles in goede balans blijft. De werkzame stoffen in Spirulina kunnen hierbij ondersteunen, doordat zij pro-biotica bevat. Pro-biotica zorgt ervoor dat de hoeveelheid goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel verhoogt worden.

7. Spirulina voor de mentale gezondheid*

Veel mensen kampen met mentale problemen of zitten even niet lekker in hun vel. Zij voelen zich niet in balans. Goede voeding kan een hulpmiddel zijn om je weer beter te gaan voelen. Gezien de rijke hoeveelheid voedingsstoffen in Spirulina kan dit dus een perfecte stimulans zijn om je lichaam en geest weer in balans te krijgen.

8. Spirulina stimuleert het energielevel*

extra energie nodig?

Spirulina is een bom van vitaminen en mineralen. Maar bijzonder is dat Spirulina ook nog eens veel ijzer bevat.

Vitaminen, mineralen én ijzer staan erom bekend dat zij zorgen dat je je energieker kunt voelen.

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Zijn er ook ongezonde aspecten aan Spirulina?

We hebben nu behandeld waarom Spirulina gezond is en wat de voordelen zijn, maar een vraag die daarop vaak volgt is: “wat zijn dan de nadelen en ongezonde aspecten. Hierover kan ik eigenlijk vrij kort zijn:

Spirulina is door het Centrum voor voedselveiligheid geclassificeerd als voedselbron en toegepaste voeding, en wordt “algemeen beschouwd als veilig”. Deze classificatie betekent dat gezonde mensen geen negatieve gevolgen ondervinden indien zij zich houden aan de aanbevolen doseringen. Eventuele negatieve bijwerkingen als misselijkheid, vermoeidheid, buikpijn en/of hoofdpijn komen veelal voort uit (te) hoge doseringen, Ook kunnen de beschreven bijwerkingen van toepassing zijn op mensen die net beginnen met Spirulina, wat weer te verklaren is door het vrijkomen en afvoeren van de gifstoffen in het lichaam.

Ook in enkele andere gevallen is Spirulina mogelijk niet geschikt om te consumeren en is het raadzaam altijd eerst een arts te raadplegen: 

 • Jichtklachten
 • nierstenen
 • fenylketonurie
 • bloedingsstoornissen
 • schildklieraandoening
 • auto-immuunziekte of stofwisselingsziekte.
 • Zwangerschap en/of borstvoeding
 • Medicijn gebruik

Tip: Consumeer geen wild geoogste Spirulina. Deze kan verontreinigd zijn met zware metalen en bacteriën, en in grote hoeveelheden kunnen deze toxines uw lever belasten of beschadigen. Koop daarom alleen biologische en gecertificeerde Spirulina bij een betrouwbare partij!

Toepassing en aanbevolen hoeveelheid

Spirulina avocado
Strooi een beetje Spirulina over je avocado recept en smullen maar!

Na het lezen van deze lijst gezondheidsvoordelen heb je vast zin om Spirulina op te nemen in je voedingspatroon. Je kunt Spirulina bijvoorbeeld innemen als poeder. Deze kan je dan verwerken in verschillende gerechten als avocado’s en pesto, maar ook mixen met een lekkere smoothie of een gezonde chiapudding. Het is daarnaast ook mogelijk om Spirulina heel simpel in te nemen als tablet. Dit kan op elk moment van de dag, maar bij voorkeur een half uur voor de maaltijd met een groot glas water.

Ontdek hier enkele heerlijke Spirulina recepten: Top 5 gezonde en lekkere Spirulina recepten

Zoals gezegd is Spirulina gezond voor zowel lichaam als geest, het is echter wel belangrijk om je te houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Voor volwassenen en tieners variëren de aanbevolen doseringen van 3 tot 5 gram per dag, wat neerkomt op 7 tot 12 biologische Spirulina tabletten van 400 mg per dag of 2 theelepels poeder (een theelepel bedraagt ongeveer 2 gram).

Conclusie: Voel je energieker en opgewekter

Probeer Spirulina eens uit en geniet van de gezonde voordelen die de superfood met zich meebrengt. Je krijgt allerlei goede voedingsstoffen binnen en voelt je daarnaast energieker en opgewekter, hebt minder last van je darmen en voelt je sneller verzadigd. Kortom: Spirulina past perfect in een gezond en voedzaam voedingspatroon.

Benieuwd naar nog meer informatie en voordelen over deze geweldige superalg, lees dan nu: Spirulina: Alles over dit Superfood – Ontdek de 10 voordelen

Meer weten over Superfoods in het algemeen? Lees dan : Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Kijk ook eens bij het zusje van Spiruelina: Chlorella, wat is het en wat is de werking?

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen