Spirulina, een prachtige alg met een blauwgroene kleur, wordt beschouwd als een van de oudste en meest voedbare levensvormen op aarde! Al eeuwen geleden werd Spirulina gebruikt door de Azteken en Afrikaanse inboorlingen als voedselbron en om verschillende kwaaltjes te behandelen.

Vandaag staat Spirulina wereldwijd bekend als een superfood – een alles-in-één bron van voedingsstoffen!

Voor je je laat verleiden door het exotische Spirulina, zal ik je precies uitleggen wat deze alg is, wat het doet en wat de spirulina voordelen zijn. Spirulina is niet voor niets dé superfood van dit moment!

Wat is Spirulina en is spirulina gezond?

Spirulina is een 3.5 miljard jaar oud, blauwgroen, zoutwateralgje die haar naam dankt aan haar spiraalvormige structuur. Van nature groeit Spirulina in alkalische, mineraalrijke zoutwatermeren, maar ook in mineraalrijke zoetwaters kunnen ze heel goed aarden.

Er bestaan twee soorten Spirulina, namelijk Arthrospira platensis en Arthrospira maxima. Deze twee soorten worden wereldwijd gekweekt vooral in tropische klimaten zoals Hawaii, maar ook in Mexico, China en India, en gebruikt als voedingssupplement.

De algen zijn echter niet direct vanuit het water consumeerbaar! Deze moet eerst bewerkt worden alvorens ze opgenomen kunnen worden door het menselijk lichaam.

Om van de algen een poeder te maken, wordt Spirulina uit de zoetwaterbassins geoogst, zodra ze volgroeid zijn. Ze worden uitgezeefd met behulp van speciale zeven, verschillende keren gewassen en vervolgens gedroogd. Tijdens dit unieke proces wordt er niets aan toegevoegd of aan onttrokken.

Tijdens dit proces kan men echter wel de blauwe en groene pigmenten van elkaar scheiden. Hierdoor krijg je een groene en blauwe Spirulina variant, beiden met een deels andere functie.

Zo bevat het blauwe pigment van Spirulina fycocyanine. Deze stof geeft Spirulina haar blauwe kleur, maar is ook een krachtige antioxidant die de immuniteit stimuleert. Het groene pigment bevat daarentegen veel chlorofyl. Een stof die dus zorgt voor de groene kleur, maar ook bekend staat om zijn ontgiftende en lever-ondersteunende werking.

14,9547,50
-9%
11,9529,50
16,9557,50

Wat zit er precies in Spirulina?

Spirulina is, samen met haar zusje Chlorella, een van de populairste en meest besproken superfoods. Dit komt omdat deze superfood een uitzonderlijk hoge voedingswaarde heeft en alle essentiële voedingsstoffen bevat die ons lichaam nodig heeft. Zo behoort Spirulina met een eiwitgehalte van 55% tot 70% tot een van de rijkste proteïnebronnen.

Heeft het dankzij de aanwezigheid van fycocyanine en allophycocyanine een buitengewone werking én is het ook nog eens een natuurlijke bron van vitamines (o.a. vitaminen A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 en B11) en mineralen (forfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium.

Spirulina

Spirulina biedt daarnaast ook een overvloed aan essentiële vetzuren, waaronder een van de zeldzaamste, gamma-linoleumzuur.

Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn dat is wellicht ook nog goed om te weten dat Spirulina rijk is aan Fytonutriënten, als chlorofyl, polysachariden, sulfolipiden en glycolipiden. Voedingsstoffen die het lichaam ondersteunen, het cholesterol op peil houden en evt. ondersteunen bij het afvallen!

Kortom: Spirulina zit vol met voedingstoffen die ons lichaam hard nodig heeft om optimaal te presteren!

Meer weten over het zusje genaamd Chlorella? Lees dan: Chlorella: Wat is het en wat doet het – de Top 10 Effecten van Chlorella.

Basis voedingsinformatie van Spirulina

Spirulina is samengesteld uit een super cocktail van voedingsstoffen die waardevol zijn voor je gezondheid. De concentratie van eiwitten en vitaminen hebben ertoe geleid dat velen deze alg geclassificeerd hebben als het meest voedingsrijke voedsel op de planeet.

Een eetlepel (7 gram) gedroogd Spirulina bevat:

  • Calorieën: 20
  • Eiwitten: 4 gram
  • Vetten: 0,54 gram
  • Koolhydraten: 1,67 gram
  • Vezels: 0 gram
  • Suiker: 0 gram
  • 8 mg calcium
  • 2 mg ijzer
  • 14 mg magnesium
  • 8 mg fosfor
  • 95 mg kalium
  • 73 mg natrium
  • 0,7 mg vitamine C

Het bevat daarnaast ook thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur, en vitamine B-6, A, en K.

Let wel dat deze wonderalg geen vervanging is voor “normaal” voedsel. Spirulina is een voedingssupplement en functioneert het beste bij een gezonde levensstijl!

Gemiddelde calorieën

Spirulina is een caloriearm voedingsmiddel. Hou er rekening mee dat Spirulina natrium bevat, wanneer je een zoutloos dieet volgt.

Wat deze voedingsstoffen nu een voor een zo bijzonder maken, lees je hieronder uitgebreid in de bespreking van de 10 belangrijkste voordelen van Spirulina!

Meer weten over de voedingsstoffen in Chlorella? Lees dan: Wat zit er in Chlorella en Wat is de Werking?

10 Voordelen van Spirulina

Hoe werkt spirulina in het lichaam en wat zijn de voordelen? Je leest het hieronder!

1. Eiwitten

Spirulina, boordevol eiwitten

Ten eerste valt het hoge eiwitgehalte op. Gedroogde Spirulina bestaat voor ongeveer 60 tot 70% uit eiwitten. Dit is ongeveer 10% meer eiwitten dan zusje Chlorella.

Spirulina wordt als een van de weinige plantaardige bronnen beschouwd als een ‘compleet eiwit’. Dit wil zeggen dat deze mini-alg alle essentiële aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft.

Bovendien is herhaaldelijk bewezen dat de eiwitten in deze superalg heel goed door ons lichaam worden opgenomen.

Weetje – Vanwege de hoge proteïnesamenstelling van Spirulina gebruikte NASA deze superfood om het dieet van astronauten die op missie zijn te verrijken! 

2. Lipiden (vetten)

Spirulina levert meervoudig onverzadigde vetten, waaronder omega 6. Het is daarmee complementair aan Chlorella, dat meer omega 3 bevat.

3. Minerale zouten en sporenelementen

Spirulina bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals ijzer en koper. Om een ijzertekort aan te vullen, is het echter raadzaam de voorkeur te geven aan Chlorella, dat rijker is aan ijzer.

Je kunt deze superfoods natuurlijk ook combineren! Spirulina kan in combinatie met Chlorella nuttig zijn voor veganisten of vegetariërs die niet voldoende ijzer in hun dieet hebben.

Het mineraal magnesium, ondersteunt de normale dagelijkse orgaanfuncties zoals spiergebruik en je hartslag. Het is ook verantwoordelijk voor de productie van eiwitten en het creëren van energie.

4. Vitaminen

Spirulina is een natuurlijke en rijke bron van vitamines (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 en B11). Met name de aanwezigheid van een goede verhouding vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine) en vitamine K1 maakt dat deze superalg een echte toevoeging is aan het dieet.

Zo levert slechts 3 gram Spirulina bijna de volledige dosis vitamine K1 die door de gezondheidsinstanties wordt aanbevolen, en het kan zelfs tot 40 microgram leveren!

5. Ondersteunt immuniteit en weerstand

Spirulina is rijk aan heel wat vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het behoud van een goede immuniteit en weerstand. Voornamelijk vitamine E, C, en B6 dragen hieraan bij. Een ander belangrijk stofje in Spirulina die hieraan bijdraagt is fycocyanine.

6. Hartgezondheid

De eiwitten in Spirulina verminderen de opname van cholesterol en ondersteunen het triglyceridengehalte, waardoor het je slagaders ondersteunt en dus zo het hart minder wordt belast.

Ook ondersteunt Spirulina de productie van stikstofmonoxide in je lichaam, wat de bloedvaten helpt te ontspannen. Op die manier kan je op een natuurlijke manier je normale bloeddruk op peil houden.

7. Energie booster

Spirulina is een bom van vitaminen en mineralen. Maar bijzonder is dat Spirulina ook nog eens veel ijzer bevat. Vitaminen, mineralen én ijzer staan erom bekend dat zij zorgen dat je je energieker kunt voelen.

Voor een gezonde energieboost, raden voedingsdeskundigen aan om 1 theelepel spirulinapoeder te combineren met 350 ml limoensap en het mengsel in te vriezen in de vorm van ijsblokjes.

Spirulina en limoen boosten namelijk de energieprestaties omdat ze suiker ontsluiten uit onze cellen. Het koude van het ijs zorgt voor een energieboost en geeft je lichaam als het ware een wake-up call.

8. Spirulina en sport

Zijn spirulina-proteïnerepen the next big thing? Dat zou wel eens goed kunnen!

Fycocyanine en fycocyanobiline, de werkzame stoffen in Spirulina, bieden ondersteuning aan het uithoudingsvermogen en spierherstel. Als je je fysieke prestaties wilt verbeteren door middel van Spirulina, neem je het best zo’n 5 tot 10 gram per dag in. Idealiter verdeel je deze over een drietal innames gedurende de dag.

9. Detox en lever

Spirulina is rijk aan chlorofyl en fycocyanine. Ze helpen zo om je lichaam te ontdoen van verontreinigende stoffen zoals zware metalen en toxines. Hiermee ondersteunen ze je immuniteit en weerstand. Ook kan Spirulina helpen bij hetreinigen van uitscheidingsorganen zoals de lever.

Als detox supplement is het aanbevolen om Spirulina te combineren met Chlorella. Chlorella bevat meer chlorofyl Wees zeer alert en kritisch bij de aankoop van deze supplementen, en ga zeker de kwaliteit na. Deze algen moeten namelijk extra zuiver zijn.

10. Gewicht verliezen

Spirulina

Hoewel Spirulina een explosieve voedingsbom is, bevat het slechts 20 calorieën per eetlepel. Heel weinig dus! Het bevat ook een aminozuur genaamd l-fenylalanine, dat in verband wordt gebracht met het onderdrukken van de eetlust.

Spirulina kan dus prima gebruikt worden in je dieet als je wilt afvallen. Als ultieme voedingsbom heeft Spirulina bovendien de neiging om te werken als eetlustremmer en bovendien vult het bepaalde voedingstekorten aan.

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van Spirulina

Voor volwassenen en tieners variëren de aanbevolen doseringen van 3 tot 4 gram per dag, wat neerkomt op 4 tot 6 biologische Spirulina tabletten van 400 mg per dag of een flinke theelepel poeder.

Er is echter geen gestandaardiseerde dosering voor Spirulina. In onderzoekstudies werden steeds verschillende doseringen gebruikt. Deze dosering varieert meestal rond de 3 tot 4 gram per dag.

Extra tip – Kunnen Spirulina en Chlorella tegelijk worden geconsumeerd?

Jazeker, het is zelfs aanbevolen, voor een extra vitaliserend effect. Voor een volwassene kan de dosering van Chlorella en Spirulina, in combinatie genomen, variëren van 2 tot 4 gram per dag, en per product.

Voor een caloriearm dieet, of als je dieet slecht uitgebalanceerd is, is het aanbevolen om 2 tot 4 gram Spirulina en Chlorella te combineren in een 50/50 verhouding. Je consumeert in dat geval dus dagelijks evenveel Spirulina als Chlorella.

Naargelang je eigen behoefte kun je ervoor kiezen Chlorella en/of Spirulina te consumeren, alleen of gecombineerd, in kuren (van bijvoorbeeld 3 maanden, 2 keer per jaar) of gedurende het hele jaar.

Extra tip – Op welk moment tijdens de dag neem ik Spirulina het beste in?

Spirulina wordt doorgaans ‘s ochtends ingenomen met een glas water of in je smoothie (bowl). Je kan de inname ervan ook spreiden over de dag, afhankelijk van je doelen.

Wanneer je een Spirulina supplement combineert met Chlorella, wordt aanbevolen om Chlorella ‘s morgens op een lege maag in te nemen en Spirulina later tijdens de dag, in de middag of avond.

Voor wie is Spirulina geschikt?

Spirulina is geschikt voor verschillende mensen vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele groepen mensen die baat kunnen hebben bij het gebruik van spirulina:

  1. Vegetariërs en veganisten: Spirulina is een goede bron van plantaardige eiwitten en bevat essentiële aminozuren.
  2. Sporters en actieve individuen: Spirulina bevat een scala aan voedingsstoffen, zoals ijzer, magnesium en B-vitaminen, die belangrijk zijn voor het behoud van energie, spierherstel en prestaties. Het kan helpen bij het verbeteren van uithoudingsvermogen en het verminderen van spiervermoeidheid.
  3. Mensen met een verzwakt immuunsysteem: Spirulina bevat antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, die het immuunsysteem kunnen ondersteunen en helpen bij de bescherming tegen ziekten.
  4. Mensen die hun algehele welzijn willen verbeteren: Spirulina kan helpen bij het ontgiften van het lichaam, het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het versterken van het cardiovasculaire systeem. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde huid en haar.

Bijwerkingen, allergenen en risico’s van Spirulina

Spirulina is door het Centrum voor voedselveiligheid geclassificeerd als voedselbron en toegepaste voeding en wordt “algemeen beschouwd als veilig”.

Deze classificatie betekent dat, hoewel er negatieve bijwerkingen (misselijkheid, vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn) kunnen zijn in het geval van (te) hoge doseringen, gezonde mensen geen negatieve gevolgen ondervinden in aanbevolen doseringen.

Veelal zijn de beschreven bijwerkingen ook alleen van toepassing op mensen die net beginnen met Spirulina en is dit te verklaren door het vrijkomen van gifstoffen.

Allergenen

Spirulina is vrij van geur, kleur en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. Houdt er echter rekening mee dat Spirulina verpakt is in een ruimte waar noten worden verwerkt en daardoor niet geschikt is voor mensen met een notenallergie.

Ook is Spirulina niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor jodium, plankton, algen, Chlorella of Spirulina

Aandoeningen en ziektes

Raadpleeg je arts voordat je Spirulina gaat gebruiken in de volgende gevallen: je hebt jicht, nierstenen, fenylketonurie, bloedingsstoornissen, een schildklieraandoening, een auto-immuunziekte of stofwisselingsziekte.

Spirulina en zwangerschap

Spirulina is een natuurlijk supplement dat geschikt is voor jonge moeders die hun immuunsysteem en dat van hun kinderen willen versterken. Het is wel zeer belangrijk om waakzaam te blijven voor wat betreft de kwaliteit en de herkomst van de geconsumeerde biologische Spirulina.

Omdat zwangerschap een bijzondere situatie is, is het altijd verstandig om vooraf het advies van je arts in te winnen.

Wild geoogste Spirulina

Ook moet je extra opletten met Spirulina die in het wild wordt geoogst. Deze kan namelijk verontreinigd zijn met zware metalen en bacteriën. In grote hoeveelheden kunnen sommige van deze toxines je lever belasten of beschadigen. Het is daarom aangewezen om alert te zijn en steeds het kwaliteitslabel te controleren wanneer je Spirulina wenst aan te kopen.

Zoals met alle supplementen, is het dus belangrijk om je arts te raadplegen voordat je Spirulina begint te gebruiken. Dit geeft je de gelegenheid om met je arts te bespreken of Spirulina geschikt voor je is en of je het kan consumeren in combinatie met andere medicijnen en/of supplementen die je mogelijk gebruikt.

Spirulina poeder of Spirulina tabletten kopen?

Welke studies zijn er gedaan naar de werking van Spirulina?

Hier zijn 10 studies (van de vele 100-en die er zijn gedaan) die zijn uitgevoerd naar de werking van spirulina:

  1. Karkos PD, et al. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:531053.
  2. Belay A, et al. An In Vivo Study of the Antioxidant Properties of Spirulina Extracts and Spirulina-Phycocyanin on the Liver and Kidneys of Rats. Biomed Res Int. 2016;2016:6473276.
  3. Khan Z, et al. Nutritional and Therapeutic Potential of Spirulina. Curr Pharm Biotechnol. 2016;17(7):612-622.
  4. Torres-Duran PV, et al. Spirulina maxima Prevents Indomethacin-Induced Gastric Ulcers in Rats. Phytother Res. 1999;13(5):410-413.
  5. Deng R, et al. Hypolipidemic, Antioxidant, and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina. Cardiovasc Ther. 2010;28(4):e33-e45.
  6. Babadzhanov AS, et al. Chemical Composition of Spirulina Platensis Cultivated in Uzbekistan. Chem Nat Compd. 2004;40(3):276-279.
  7. Cheong SH, et al. Spirulina Prevents Atherosclerosis by Reducing Hypercholesterolemia in Rabbits Fed a High-Cholesterol Diet. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(1):34-40.
  8. Mao TK, et al. Effects of a Spirulina-Based Dietary Supplement on Cytokine Production from Allergic Rhinitis Patients. J Med Food. 2005;8(1):27-30.
  9. Parikh P, et al. Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus. J Med Food. 2001;4(4):193-199.
  10. Shalaby EA, et al. Spirulina Supplementation in Patients with Non-Alcoholic Steatohepatitis: A Pilot Study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2012;16(6):809-815.

Hoe gebruik je Spirulina in je dagelijkse routine?

Wat kies je: poeder, tabletten of capsules?

Het eerste wat je moet bepalen is welke vorm je Spirulina wilt aanschaffen – spirulina poeder, capsules of tabletten. Elke vorm heeft zijn voor- en nadelen. Een ding is zeker: ze zijn alle drie heel effectief!

Spirulina poeder is wat goedkoper en kun je gemakkelijk doseren in de gewenste hoeveelheid. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om snel een eetlepel Spirulina aan je ochtendlijke smoothie toe te voegen. Spirulinapoeder kan ook perfect door voedsel worden gemengd.

Poeder kan soms wel onhandig zijn als je Spirulina buitenshuis wilt consumeren. Als je besluit om spirulinapoeder te gebruiken in plaats van tabletten, kun je natuurlijk altijd je eigen Spirulina capsules maken!

Tabletten en capsules zijn uiteraard handiger om mee te nemen in je tas als je onderweg bent. Zowel tabletten als capsules kan je gemakkelijk consumeren waar je wilt, en wanneer je wilt. Je kunt tabletten ook vermalen tot een fijn poeder en op die manier direct aan dranken en gerechten toevoegen.

Let wel dat deze wonderalg geen vervanging is voor “normaal” voedsel. Spirulina is een voedingssupplement en functioneert het beste bij een gezonde levensstijl!

Tot slot

Als je eenmaal bekend bent met de smaak van Spirulina, wees dan avontuurlijk – probeer het eens toe te voegen aan gehaktballetjes, een dipsaus of zelfs brownies! Meng bijvoorbeeld 2 theelepels spirulinapoeder door je pestosaus om je maaltijd een voedingsboost te geven, strooi het poeder over een salade of meng het door een zuiderse salsa!

Spirulina gerecht

Tegenwoordig valt Spirulina niet meer weg te denken uit het leven van veel gezondheidsgerichte eters. En met reden! Indrukwekkende voordelen, toch? Dit is waarom het tijd is om afscheid te nemen van je kop koffie en hallo te zeggen tegen een Spirulina smoothie!

Meer weten over Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Wil je het Verschil weten tussen Spirulina en Chlorella, en welke beter is? Kijk dan hier!

14,9547,50
-9%
11,9529,50

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

***************************

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!). 

Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik natuurlijk altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien.

Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen! Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn instagram handle vinden: IG: @ambramarcucci

Sportieve groetjes, Ambra

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

3 thoughts on “Ontdek De 10 Spirulina Voordelen: Alles Over Dit Superfood in 2025!

  1. Marc DC says:

    Ik lees nergens dat Spirulina ontgeurend is. Ik neem al 35 jaar Spirulina en in kan dat getuigen. Ook moet je de mensen verwittigen dat poeder stuift en inademen zeer slecht is voor de longen. Verder niets dan lof.

  2. Pingback: 9 Super supplementen om je leven nog leuker te maken - Elnora

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *