werking van Spirulina

Je hebt vast wel eens gehoord van superfoods – voedingsmiddelen of -supplementen met uitzonderlijk hoge voedingswaarden. Van alle producten die circuleren op de markt zijn er slechts enkelen die echt behoren tot de ultieme top van Superfoods, en daar is de superalg Spirulina er zonder enige twijfel 1 van! Waarom? Omdat de rijke aanwezigheid van eindeloos veel voedingstoffen in Spirulina ervoor zorgen dat de voordelen van deze blauwgroene alg zo diepgaand zijn dat een dagelijkse portie je lichaam een goede boost kan geven!

In deze blog ga ik je meenemen in de wereld van Spirulina! Want wat is de werking van Spirulina nou eigenlijk precies, wat doet het met je lichaam én wat zit er in Spirulina dat dit kan? Benieuwd? Lees dan snel verder voor het antwoord op deze vragen en onze Top 6 voordelen van deze kleine alg!

De herkomst van Spirulina

Voordat we de vraag “Wat is de werking van Spirulina?” gaan beantwoorden, is het belangrijk om eerst te kijken naar wat Spirulina precies is. Spirulina is een hele kleine, spiraalvormige, blauwgroene alg. Deze alg bestaat voor zover bekend al 3,5 miljard jaar en leeft in mineraalrijke meren en wateren. De meeste natuurlijke Spirulina kan gevonden worden in Mexico, Centraal-Afrika en Oost-Afrika. Vandaag de dag kweekt men deze wonderalg, vanwege zijn unieke gezondheidsvoordelen en enorme populariteit, echter ook in speciale buitentanks. Dit gebeurt veel in delen van Noord-Amerika en Azië.

Spirulina - alg

Spirulina is dus feitelijk een kleine alg en een 100% natuurlijk product. Toch kun je deze kleine alg niet zomaar uit het water halen en opeten. Nou ja, het kan wel, maar je schiet er niet echt veel mee op. Ons lichaam neemt de voedingsstoffen die in Spirulina zitten namelijk niet zomaar op doordat ons spijsverteringskanaal het algje niet kan verteren. Wetenschappers wilden Spirulina echter niet zo makkelijk opgeven. Zij waren immers tot de conclusie gekomen dat de alg een bron was aan vitaminen en mineralen. Een bron zo groot dat het zelfs wereldhonger zou kunnen uitroeien. Na jaren van onderzoeken kwamen zij tot een manier om de alg consumeerbaar te maken in de vorm van een poeder op tablet. Hier ging echter wel een complex en duur verwerkingsproces aan vooraf. Spirulina de superfood was een feit!

Helaas heeft Spirulina tot op heden niet kunnen leiden tot het tegenaan van wereldhonger. Het werkingsproces is nog altijd te complex en duur om Spirulina op standaard dagelijkse basis onder de complete wereldbevolking te verspreiden. Dit zit echter wel iets over de enorme voedzaamheid die Spirulina heeft!

Welke voedingsstoffen zitten in Spirulina?

Goed, je weet dus waar Spirulina vandaan komt, en ook heb ik al enkele malen de rijke concentratie aan voedingsstoffen benoemd. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in! We weten natuurlijk allemaal dat ons lichaam eten en drinken nodig heeft om te overleven. Ons lichaam kan echter niet overleven op alleen maar cola en chips of water en brood. Ons lichaam heeft namelijk bepaalde voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zo moeten we zorgen dat we dagelijks voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten en zelfs (gezonde) vetten binnenkrijgen.

In veel voedsel dat we consumeren zijn substanties van deze voedingsstoffen aanwezig. Neem bijvoorbeeld het ijzer in spinazie, vitamine B12 in haring, vitamine C in sinaasappels en eiwitten in ei. De crux zit hem er echter in, dat we er vaak te weinig van innemen. Niet omdat we dat willen, maar eerder omdat we niet dagelijks alle voedingsstoffen in ons voedsel bijhouden en tellen.

werking van Spirulina - vitamines

Toen de wetenschappers onderzoek deden naar Spirulina kwamen zij erachter dat dit natuurlijke product rijk is aan vitamines (o.a. vitamine A, C, E en K, én de onmisbare B-vitamines B1, B2, B6 en B12), mineralen (zoals forfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium), eiwitten (60 tot 70%) en maar liefst 20 aminozuren. Zij zagen dan ook direct in dat Spirulina wel eens de perfecte aanvulling kon zijn op een gezond voedingspatroon. Hier hield het echter niet op. Zij ontdekten ook de aanwezigheid van essentiële vetzuren (gamma-linoleumzuur), fycocyanine, chlorofyl, polysachariden, sulfolipiden en glycolipiden. Voedingsstoffen die aantoonbaar de weerstand ondersteunen! Dit wonderalgje kon hiermee dus echt op eenvoudige manier zorgen dat het menselijk lichaam binnen krijgt wat het nodig heeft om optimaal te functioneren!

Belangrijkste Voedingswaarden in Spirulina per 100g

Energie                               1409 kJ / 332 kcal
Vet                                       0.8 g
waarvan verzadigd              0.4 g
Koolhydraten                       12,8 g
Suikers                                 –
Vezels                                  6,4 g
Eiwitten                                65,3 g
Zout                                     3,0 g
Vitamine B2                         0,3 mg
Vitamine B6                         0,7 mg
Chroom                               22,0 μg
IJzer                                    53.2 mg
Magnesium                         259 mg

Meer weten over de voedingstoffen en -waarden in Spirulina? Lees dan hier verder: Wat zit er in Spirulina? Uitleg over Vitamines, Mineralen en Vetzuren

Wat is de werking van Spirulina precies voor het lichaam? 

We kennen dus nu de herkomst van Spirulina en ook wat er allemaal in zit, maar wat doet de werking van Spirulina dan nou eigenlijk voor ons lichaam. De werking van Spirulina begint eigenlijk al in het water. Algen nemen namelijk niet alleen maar talrijke voedingstoffen op in het water, ook produceert het zuurstof door middel van de zon en koolstofdioxide. Dit zuurstof is natuurlijk de bron om planten en dieren te laten groeien en leven. Spirulina neemt feitelijk in ons lichaam ook een soortgelijke rol aan. Zo zorgt het dat ons lichaam voorzien wordt van alle essentiële voedingstoffen, stoffen die ook wij nodig hebben om te groeien en te leven. Nu halen wij deze gelukkig niet alleen maar uit Spirulina, maar ook uit tal van andere producten, maar hierdoor kan Spirulina wel een goede aanvulling zijn.

Krijgt ons lichaam namelijk alles binnen wat het nodig heeft dan kan het optimaal functioneren, en is de kans op een gezond leven groter. Waarom? De grootste reden hiervan is dat al deze essentiële voedingstoffen ervoor zorgen dat giftige stoffen uit ons lichaam worden gevoerd en onze weerstand een boost krijgen. Tel deze hoofdfactoren bij elkaar op en je zal al snel tot de conclusie komen dat dit tal van gezondheidsvoordelen ten gevolge heeft. De belangrijkste heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

Top 6 Gezondheidsvoordelen van Spirulina!*

Spirulina - gezond en gelukkig

1. Spirulina ondersteunt de bloeddruk*

2. Spirulina kan de weerstand een goede boost geven*

3. Spirulina kan ondersteunen bij bloedarmoede*

4. Spirulina stimuleert uithoudingsvermogen*

5. Spirulina ondersteunt het spijsverteringsstelsel*

6. Spirulina bevordert ontgifting van het lichaam*

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Meer weten over Spirulina en de voordelen? Lees dan ook: Spirulina: Alles over dit Superfood – Ontdek de 10 voordelen

Conclusie: Wat is de werking van Spirulina

Spirulina - Wees gezond én gelukkig
Wees gezond én gelukkig

Het is duidelijk dat Spirulina enorm veel gezondheidsvoordelen biedt. De superfood bevat enorm veel essentiële voedingsstoffen en is daarmee één van de meest complete voedingsbronnen op aarde. Het wordt ook niet voor niets het groene goud genoemd. Met enkele tabletten of theelepeltjes Spirulina is het dan ook de perfecte aanvulling op een gezonde levensstijl en kan het je net die extra boost geven waardoor je je nog beter voelt! Vergeet echter nooit dat Spirulina dient als een extra stimulans om je lichaam gezonder te krijgen, maar dat voor een echte gezonde levensstijl je naast Spirulina ook moet zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en gezond eten!

Ben je er na het lezen van de blog ook klaar voor, net als ik, om je leven over een andere boeg te gooien? Treed dan ook toe tot de wereld van Spirulina!

Spirulina poeder kopen? Spirulina tabletten kopen? Klik hier.

**************************************************

Meer weten over Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Benieuwd naar het gelijkwaardige zusje van Spirulina, genaamd Chlorella? Lees dan ook: Chlorella: Wat is het en wat doet het – Ontdek ook de Top 10 Effecten van Chlorella of 

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen