werking van Spirulina

Je hebt vast wel eens gehoord van superfoods – voedingsmiddelen of -supplementen met uitzonderlijk hoge voedingswaarden. Van alle producten die circuleren op de markt zijn er slechts enkelen die echt behoren tot de ultieme top van Superfoods, en daar is de superalg Spirulina er zonder enige twijfel 1 van! Waarom? Omdat de rijke aanwezigheid van eindeloos veel voedingstoffen in Spirulina ervoor zorgen dat de gezondheidsvoordelen van deze blauwgroene alg zo diepgaand zijn dat een dagelijkse portie je lichaam een flinke boost kan geven!

In deze blog ga ik je meenemen in de wereld van Spirulina! Want wat is de werking van Spirulina nou eigenlijk precies, wat doet het met je lichaam én wat zit er in Spirulina dat dit kan? Benieuwd? Lees dan snel verder voor het antwoord op deze vragen en onze Top 8 voordelen van deze kleine alg!

De herkomst van Spirulina

Voordat we de vraag “Wat is de werking van Spirulina?” gaan beantwoorden, is het belangrijk om eerst te kijken naar wat Spirulina precies is. Spirulina is een hele kleine, spiraalvormige, blauwgroene alg. Deze alg bestaat voor zover bekend al 3,5 miljard jaar en leeft in mineraalrijke meren en wateren. De meeste natuurlijke Spirulina kan gevonden worden in Mexico, Centraal-Afrika en Oost-Afrika. Vandaag de dag kweekt men deze wonderalg, vanwege zijn unieke gezondheidsvoordelen en enorme populariteit, echter ook in speciale buitentanks. Dit gebeurt veel in delen van Noord-Amerika en Azië.

Spirulina - alg

Spirulina is dus feitelijk een kleine alg en een 100% natuurlijk product. Toch kun je deze kleine alg niet zomaar uit het water halen en opeten. Nou ja, het kan wel, maar je schiet er niet echt veel mee op. Ons lichaam neemt de voedingsstoffen die in Spirulina zitten namelijk niet zomaar op doordat ons spijsverteringskanaal het algje niet kan verteren. Wetenschappers wilden Spirulina echter niet zo makkelijk opgeven. Zij waren immers tot de conclusie gekomen dat de alg een bron was aan vitaminen en mineralen. Een bron zo groot dat het zelfs wereldhonger zou kunnen uitroeien. Na jaren van onderzoeken kwamen zij tot een manier om de alg consumeerbaar te maken in de vorm van een poeder op tablet. Hier ging echter wel een complex en duur verwerkingsproces aan vooraf. Spirulia de superfood was een feit!

Helaas heeft Spirulina tot op heden niet kunnen leiden tot het tegenaan van wereldhonger. Het werkingsproces is nog altijd te complex en duur om Spirulina op standaard dagelijkse basis onder de complete wereldbevolking te verspreiden. Dit zit echter wel iets over de enorme voedzaamheid die Spirulina heeft!

Uitverkocht
14,9522,99

Welke voedingsstoffen zitten in Spirulina?

Goed, je weet dus waar Spirulina vandaan komt, en ook heb ik al enkele malen de rijke concentratie aan voedingsstoffen benoemd. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in! We weten natuurlijk allemaal dat ons lichaam eten en drinken nodig heeft om te overleven. Ons lichaam kan echter niet overleven op alleen maar cola en chips of water en brood. Ons lichaam heeft namelijk bepaalde voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zo moeten we zorgen dat we dagelijks voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten en zelfs (gezonde) vetten binnenkrijgen.

In veel voedsel dat we consumeren zijn substanties van deze voedingsstoffen aanwezig. Neem bijvoorbeeld het ijzer in spinazie, vitamine B12 in haring, vitamine C in sinaasappels en eiwitten in ei. De crux zit hem er echter in, dat we er vaak te weinig van innemen. Niet omdat we dat willen, maar eerder omdat we niet dagelijks alle voedingsstoffen in ons voedsel bijhouden en tellen.

werking van Spirulina - vitamines

Toen de wetenschappers onderzoek deden naar Spirulina kwamen zij erachter dat dit natuurlijke product rijk is aan vitamines (o.a. vitamine A, C, E en K, én de onmisbare B-vitamines B1, B2, B6 en B12), mineralen (zoals forfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium), eiwitten (60 tot 70%) en maar liefst 20 aminozuren. Zij zagen dan ook direct in dat Spirulina wel eens de perfecte aanvulling kon zijn op een gezond voedingspatroon. Hier hield het echter niet op. Zij ontdekten ook de aanwezigheid van essentiële vetzuren (gamma-linoleumzuur), fycocyanine, chlorofyl, polysachariden, sulfolipiden en glycolipiden. Voedingsstoffen die aantoonbaar het immuunsysteem ondersteunen, helpen om infecties en allergische reacties te bestrijden, slechte cholesterol te verlagen en zelfs kunnen helpen om af te vallen! Dit wonderalgje kon hiermee dus echt op eenvoudige manier zorgen dat het menselijk lichaam binnen krijgt wat het nodig heeft om optimaal te functioneren!

Belangrijkste Voedingswaarden in Spirulina per 100g

Energie                               1409 kJ / 332 kcal
Vet                                       0.8 g
waarvan verzadigd              0.4 g
Koolhydraten                       12,8 g
Suikers                                 –
Vezels                                  6,4 g
Eiwitten                                65,3 g
Zout                                     3,0 g
Vitamine B2                         0,3 mg
Vitamine B6                         0,7 mg
Chroom                               22,0 μg
IJzer                                    53.2 mg
Magnesium                         259 mg

Meer weten over de voedingstoffen en -waarden in Spirulina? Lees dan hier verder: Wat zit er in Spirulina? Uitleg over Vitamines, Mineralen en Vetzuren

Wat is de werking van Spirulina precies voor het lichaam? 

We kennen dus nu de herkomst van Spirulina en ook wat er allemaal in zit, maar wat doet de werking van Spirulina dan nou eigenlijk voor ons lichaam. De werking van Spirulina begint eigenlijk al in het water. Algen nemen namelijk niet alleen maar talrijke voedingstoffen op in het water, ook produceert het zuurstof door middel van de zon en koolstofdioxide. Dit zuurstof is natuurlijk de bron om planten en dieren te laten groeien en leven. Spirulina neemt feitelijk in ons lichaam ook een soortgelijke rol aan. Zo zorgt het dat ons lichaam voorzien wordt van alle essentiële voedingstoffen, stoffen die ook wij nodig hebben om te groeien en te leven. Nu halen wij deze gelukkig niet alleen maar uit Spirulina, maar ook uit tal van andere producten, maar hierdoor kan Spirulina wel een goede aanvulling zijn.

Krijgt ons lichaam namelijk alles binnen wat het nodig heeft dan kan het optimaal functioneren, en is de kans op een gezond leven groter. Waarom? De grootste reden hiervan is dat al deze essentiële voedingstoffen ervoor zorgen dat giftige stoffen uit ons lichaam worden gevoerd, onze weerstand verbeterd en ons immuunsysteem een aanzienlijke boost krijgen. Tel deze 3 hoofdfactoren bij elkaar op en je zal al snel tot de conclusie komen dat dit tal van gezondheidsvoordelen tern gevolge heeft. De belangrijkste 8 heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

Top 8 Gezondheidsvoordelen van Spirulina!

1. Spirulina helpt de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen

Hoge bloeddruk kan zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit kan zich uiten in een hartaanval, herseninfarct en tal van chronische nierziekten. Uit onderzoek blijkt dat een dagelijkse dosering van 4,5 gram (een theelepel) al kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Ook verlaagt Spirulina het ‘slechte’ LDL-cholesterol dat leidt tot hartaandoeningen. Het verhoogt ook het ‘goede’ HDL-cholesterol. Waarschijnlijk heeft Spirulina deze werking te danken aan de aanmaak van stikstofoxide, die ervoor zorgt dat de bloedvaten zich verwijden en ontspannen.

2. Spirulina kan het immuunsysteem een goede boost geven

Spirulina - gezond en gelukkig

Je immuunsysteem versterken kan door gezond en uitgebalanceerd te eten, veel te drinken, voldoende te bewegen en goed te slapen. Dit is voor de gemiddelde mens niet gemakkelijk. Wij hebben het vaak heel druk en hebben daardoor geen tijd om ook nog eens te denken aan al deze dingen. De stap naar een vergeten ontbijt of snelle hap is snel gemaakt. Het risico hiervan is echter dat we niet alle voedingsstoffen op de juiste manier binnen krijgen. Het resultaat hiervan is dat ons immuunsysteem kan verzwakken en we zo eerder moe, depressief of ziek worden.

Onder andere vitamine B, C, D, koper, zink en ijzer hebben een positief effect op het immuunsysteem. Spirulina bevat al deze stoffen en ook nog eens mineralen, proteïnen en antioxidanten. Hierdoor zal je immuunsysteem dus een gezonde boost krijgen!

3. Spirulina werkt ontstekingsremmend

In Spirulina zit het stofje fycocyanine. Dit stofje geeft Spirulina zijn prachtige blauwgroene kleur. Dit stofje heeft echter een veel belangrijkere eigenschap: het werkt ontstekingsremmend! Fycocyanine bestrijdt namelijk vrije radicalen en vermindert infecties. Hierdoor kan je minder last krijgen van chronische ontstekingen.

4. Spirulina kan ondersteunen bij bloedarmoede

Bloedarmoede kan iedereen overkomen. Het zorgt ervoor dat je erg moe wordt en je verzwakt voelt. Je hebt dan niet genoeg rode bloedcellen of hemoglobine (HB) in je bloed. HB zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed. Consumptie van Spirulina verhoogt het hemoglobine gehalte in het bloed en kan helpen om je meer energie te geven.

5. Spirulina verbetert je uithoudingsvermogen

werking van Spirulina - tennis

Spirulina heeft ook veel voordelen voor sporters. Het vergroot namelijk het uithoudingsvermogen en zorgt voor meer spierkracht. Om te begrijpen hoe dit kan is het belangrijk om te weten dat er door sporten oxidatieve schade kan ontstaan. Oxidatieve schade is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid van de spieren. Spirulina heeft een gunstige werking bij het minimaliseren van deze schade. Het verhogen van het uithoudingsvermogen wordt veroorzaakt door de vele antioxidanten die Spirulina rijk is. 

Meer lezen over verbeteren van uithoudingsvermogen? Kijk dan ook eens bij Ashwagandha Voordelen.

6. Spirulina kan zorgen voor verlichting bij allergieën

Bij allergische rhinitis, ook wel een ontsteking van de nasale luchtwegen, die wordt veroorzaakt door allergenen zoals dieren, pollen of stof kan het gebruik van Spirulina voor verlichting zorgen. Spirulina is daarmee een alternatieve behandeling om de symptomen van een allergische reactie te verminderen. Het helpt tegen een verstopte neus, niezen en jeuk.

7. Spirulina ondersteunt het spijsverteringsstelsel

De spijsvertering is een complex proces, wat bij veel mensen tot ongemak leidt. Spirulina bevat probiotica die kunnen helpen bij de processen in de darmen. Ze helpen om de spijsvertering gezond te houden, te beschermen en zorgen dat de spijsvertering goed werkt. Probiotica zorgt ervoor dat de hoeveelheid gezonde bacteriën in het spijsverteringsstelsel verhoogt wordt. Deze zijn nodig om de spijsvertering goed te laten verlopen. Spirulina kan ook helpen bij darmproblematiek zoals constipatie, omdat Spirulina de spijsvertering stimuleert en activeert.

8. Spirulina bevordert ontgifting van het lichaam

Soms wil je even een nieuwe start maken, en wil je het lichaam ontgiften. Hierbij kan Spirulina je helpen. Spirulina staat bekend om de ontgiftende eigenschappen die het heeft. De stof chlorofyl uit deze alg stimuleert de lever met het ontgiften van je lichaam. Gebruik het bijvoorbeeld als onderdeel van een detox, om de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam te stimuleren. Bij dagelijkse inname kan het er zelfs voor zorgen dat het lichaam vrij blijft van gifstoffen.

Meer weten over Spirulina en de voordelen? Lees dan ook: Spirulina: Alles over dit Superfood – Ontdek de 10 voordelen

Conclusie: Wat is de werking van Spirulina

Spirulina - Wees gezond én gelukkig
Wees gezond én gelukkig

Het is duidelijk dat Spirulina enorm veel gezondheidsvoordelen biedt. De superfood bevat enorm veel essentiële voedingsstoffen en is daarmee één van de meest complete voedingsbronnen op aarde. Het wordt ook niet voor niets het groene goud genoemd. Met enkele tabletten of theelepeltjes Spirulina is het dan ook de perfecte aanvulling op een gezonde levensstijl en kan het je net die extra boost geven waardoor je je nog beter voelt! Vergeet echter nooit dat Spirulina dient als een extra stimulans om je lichaam gezonder te krijgen, maar dat voor een echte gezonde levensstijl je naast Spirulina ook moet zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en gezond eten!

Ben je er na het lezen van de blog ook klaar voor, net als ik, om je leven over een andere boeg te gooien? Treed dan ook toe tot de wereld van Spirulina!

Spirulina poeder kopen? Spirulina tabletten kopen? Klik hier.

**************************************************

Meer weten over Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Benieuwd naar het gelijkwaardige zusje van Spirulina, genaamd Chlorella? Lees dan ook: Chlorella: Wat is het en wat doet het – Ontdek ook de Top 10 Effecten van Chlorella of 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *