Chaga, Koning van de Mushrooms (Berkenweerschijnzwam)

Chaga paddestoel wordt steeds vaker ingezet als booster voor de weerstand. Chaga is een paddenstoel met een lange geschiedenis. Voornamelijk groeit deze bijzondere mushroom op de barst van berkenbomen in koude klimaten, zoals in Scandinavië, Canada, Siberië en Alaska. De kruid is laag in calorieën, rijk aan vezels en gevuld met antioxidanten. 

Bovendien heeft Chaga de hoogste ORAC waarde van alle plantaardige voeding in de wereld. Het wordt daarom ook wel de ‘Paddenstoel van onsterfelijkheid’ genoemd. Dankzij deze bijzondere eigenschap vindt het inmiddels ook de weg naar Nederland. Hoogwaardige en geconcentreerde Chaga capsules hebben dan ook veel voordelen. Welke? Lees snel verder!  

Wat is Chaga?

Voordat we ingaan op de vele voordelen, moeten we eerst weten ‘wat is Chaga?’. Chaga is één van de zes populaire paddenstoelen en heet in het Latijns ‘Inonotus obliquus’. De rij van de zes krachtige paddenstoelen in Nederland zijn dan ook Lions Mane, Chaga, Reishi, Cordyceps, Shiitake en Maitake. 

Chaga mushroom is eigenlijk de parasiet van de berkenboom, de berkenweerschijnzwam. Wanneer je de Koning van de kruiden ziet, zal de zwam je waarschijnlijk niet eens opvallen. Het is een zwarte zwam op boom, ook wel berkenzwam genoemd. Zodra je de Chaga-paddestoel openmaakt heeft het een helder oranje binnenkant en zit boordevol met belangrijke voedende stoffen. 

Berkenweerschijnzwam bevat een zeer groot aantal actieve componenten die een antitumorale en een antivirale werking hebben. De Chaga-superfood helpt je met name om je lichaam in balans te brengen en te houden. Het is dan ook een chaga-tonic. Het wordt ook wel de ‘paddenstoel van onsterfelijkheid’ genoemd, vanwege de heilzame werking op ons lichaam. 

In het Nederlands noemen we de paddenstoel Berkenweerschijnzwam chaga, in Engels chaga mushroom, in het Duits chaga pilz en in het Latijns Inonotus obliquus.

Is Chaga gezond?

Chaga is een bijzondere en krachtige paddenstoel. Het heeft een adaptogene werking. Dat wil zeggen dat de chaga-mushroom helpt om je lichaam in balans te houden, waardoor je beter beschermt bent tegen invloeden van buitenaf. 

Een greep uit de bekendste gezondheid voordelen Chaga zijn: 

– Boost van de weerstand;
– Goed voor het hart- en vaatstelsel;
– Verbetert de vitaliteit en versterkt het algehele lichaam;
– Goed voor het ontgiften van het lichaam.

Chaga Poeder kopen? <Klik hier!

Chaga Capsules kopen? <Klik hier

Chaga mushroom werking

De Chaga champignon wordt gezien als een superfood met heilzame eigenschappen. Vooral in de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt chaga superfood veelvuldig toegepast. Eén van de bekendste chaga mushroom werkingen is het vermogen om de weerstand te stimuleren. Er is zelfs een mythe dat in een Siberisch dorpje de inwoners geen koffie, maar chaga thee dronken. De reden was, dat ze geen geld hadden voor koffie. Wat bleek, in dat dorpje waren er opvallend weinig zieken. Dit werd toegeschreven aan de bijzondere chaga thee werking. 

De chaga paddenstoel bevat een groot scala aan goede en actieve ingrediënten. De belangrijkste zijn polysachariden, betulinezuur, melanine en fytosterolen. Verder bevat berkenweerschijnzwam plantaardige steroïden, zoals lanosterol en inotodiol. 

Al deze ingrediënten hebben afzonderlijk van elkaar een specifieke werking op ons lichaam. Maar samen is de berkenweerschijnzwem werking nog sterker en dragen ze bij aan veel gezonde voordelen. 

Al deze actieve ingrediënten hebben afzonderlijk gezien een specifieke werking, maar samen zijn ze sterker en dragen ze allemaal bij aan het versterken van onze weerstand. 

We lichten de belangrijkste ingrediënten toe van deze geneeskrachtige paddenstoel. 

Hoogste ORAC waarde

Chaga heeft de hoogste ORAC-waarde van alle plantaardige voeding die er bestaat. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.

ORAC is een methode om vast te stellen hoeveel werkzame stoffen een voedingsmiddel bevat en daarmee in welke mate dit voedingsmiddel in staat is om lichaamscellen te beschermen tegen vrije radicalen. Hoe hoger de ORAC value des te gezonder is het voedingsmiddel. Berkenweerschijnzwam bevat naar zeggen de hoogste ORAC waarde van alle plantaardige voeding in de wereld. 

SOD 

Volgens wetenschappers bevat deze mushroom de hoogst mogelijke dosis SOD , ook wel Super Oxide Dismutase genoemd. 

Betulinezuur 

Betulinezuur is een plantaardige stof die met name in grote hoeveelheden terug te vinden is in berkenbast en de berkenweerschijnzwam. Het natuurlijke zuur is een zogenaamde pentacyclische triterpenoïde. 

Het paddenstoel supplement bevat naast een hoog gehalte aan betulinezuur ook bèta-glucanen (meervoudige suikers). Deze stoffen  hebben een ondersteunden functie voor onze weerstand. Bèta-glucanen vallen onder de soort polyschariden.

Fytosterolen

Vooral plantaardige oliën zijn rijk aan vetten en bevatten sterolen (bèta-sitosterol, campesterol, brassicasterol), die erg veel op cholesterol lijken. Vandaar de naam fyto-sterolen. Deze plantaardige sterolen komen veel voor in noten, sojabonen en paddenstoelen. De fytosterolen in chagapoeder zijn steroïden waarvan lanosterol en inotodiol de belangrijkste zijn. Deze brengen onze weerstand weer terug in balans.

Vitamines in Chaga extract poeder

Chaga extract poeder bevat zeer veel vitamines die ons lichaam dagelijks nodig hebben. Het is rijk aan vitamine B-comples, D, Kalium, Cesium, Rubidium, vezels, aminozuren, selenium koper, ijzer, zink, mangaan en calcium. 

Hoe Chaga gebruiken?

De beste manier om het paddenstoel supplement toe te passen is om gebruik te maken van een chaga extract of chaga poeder. Een chaga-extract zit bijvoorbeeld verwerkt in chaga capsules. Chaga poeder heeft een licht vanille achtige smaak en kan je door je eten mengen. De Koning van de kruiden is geurloos. 

Je kan van het poeder of extract chaga thee maken. Zet heet water op en laat dit koken. Zodra het kookt voeg je de poeder of het extract toe. Laat het tenminste 45 minuten borrelen. Bij voorkeur niet voluit laten koken. Hoe langer je het kookt, hoe sterker de chaga-thee wordt. Je kan het extract ook uit de chaga mushroom capsules halen en, net als de poeder, toevoegen aan yoghurt. Of maak een chaga-smoothie ervan.

Chaga koffie of thee maken? Klik dan hier!

Meest onderzochte paddenstoel

De berkenweerschijnzwam is één van de meest onderzochte paddenstoel ter wereld. De Inonotus obliquus wordt toegepast en verkocht als medicinale paddenstoel en geniet daardoor bekendheid bij het grote publiek. In de wetenschap is deze zwam al vele decennia in onderzoek. Vooral vanwege de kanker remmende en helende eigenschappen die eraan worden toegeschreven.

De berkenweerschijnzwam is een langzaam groeiende parasiet die groeit op beschadigde en zieke berken en uitsluitend voorkomt in koude regio’s in de berkenbossen van Rusland (Siberië), Korea, het noorden van Europa (Scandinavië), het noorden van de Verenigde Staten en in Canada. Groeit chaga in Nederland? Nee, daar is het niet koud genoeg voor. 

Beschadigde, stervende en oude berken zijn de meest geschikte voedingsbodem voor de sporen van deze berkenzwam. De zwam kan het hele jaar door worden aangetroffen omdat hij vele jaren op zijn gastheer parasiteert. 

In het najaar en de winter is de chagazwam het beste zichtbaar, omdat de zwam dan niet aan het zicht wordt onttrokken door het bladerdek van zijn gastheer. De geneeskrachtige paddenstoel kan niet gecultiveerd worden zonder zijn specifieke eigenschappen te verliezen. Daarom wordt chaga alleen in wild geoogst voor alternatieve medische toepassingen.

Chaga bijwerkingen

Chaga is een natuurlijke schimmel dat door de meeste mensen goed wordt verdragen. Mogelijke chaga bijwerkingen zijn dat het de bloedplaatjes aggregatie kan afremmen. Gebruik daarom geen berkenweerschijnzwam als je een auto-immuunziekte hebt, bloedverdunners gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft. 

Chaga kopen

In Nederland kan je chaga kopen in de voedingssupplement winkels. Berkenweerschijnzwam kopen kan je eenvoudig en snel doen via de online winkel van Spiruella. Je kan bij ons chaga poeder kopen welke verwerkt is in de chaga capsules. Chaga dosering is 1 tot 3 capsules per dag, tijdens of na de maaltijd met water innemen.

Chaga extract kopen bij Spiruella geniet grote voordelen, aangezien wij enkel hoge kwaliteit producten verkopen. De ‘Paddenstoel van onsterfelijkheid’ geniet vele gezondheid voordelen, en wordt dan ook wel de ‘Koning van de kruiden’ genoemd. 

De chaga capsules van Spiruelle zijn 100% biologisch. In een doosje zitten 60 capsules. Wil je chaga thee maken? Dan kan je de capsule van 500 mg openbreken en deze toevoegen aan het water. Laat het water tenminste 45 minuten tot maximaal 3 uur langzaam koken. Zo komt de werkzame stof het beste tot zijn uiting. 

Kan jouw weerstand wel een oppepper gebruiken? Chaga kopen Nederland is toegestaan en is dan ook bij de chaga-shop Spiruella verkrijgbaar voor de Nederlandse markt. Heb je eventueel vragen over chaga-mushroom kopen of waarom chaga kopen België verboden is? Neem dan gerust contact met ons op, we geven je graag uitleg. 

Wil je meer weten over één van de zes bekendste paddenstoelen? Bekijk dan ook eens onze blogs over Lions Mane, Reishi, Cordyceps, Shiitake en Maitake.

Chaga Poeder kopen? <Klik hier!

Chaga Capsules kopen? <Klik hier

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen