Maitake, Koning van de paddenstoelen

De traditionele geneeskunde uit oosten brengt ons weer een fantastische paddenstoel. Maitake, ook wel eikhaas genoemd, is geliefd vanwege zijn aromatische smaak én de gezonde voordelen. 

De maitake paddenstoel heeft een stimulerend effect en versterkt de weerstand. Deze dansende paddenstoel wordt aanbevolen bij vermoeidheid, zwakheid en periode van herstel. Ook helpt deze paddenstoel soort bij ongemakken door pollen of stof. En dat is nog niet alles. 

Het bied je bovendien een betere weerstand tegen stress, versterkt het immuunsysteem, verlaagt het cholesterol gehalte, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Kortom, we gaan het hebben over de “Koning van de paddenstoelen”. Ontdek de verrassende voordelen van Maitake, samen met de dosering en de eventuele bijwerkingen. 

Wat is maitake?

Maitake is een gaatjeszwam waarvan de vruchtlichamen in grote bundels groeien aan de voet van loofbomen, vooral eikenbomen. Het is een parasitaire paddenstoel die de wortels van levende bomen aantast en in het hout wit rot veroorzaakt. 

Onmiddellijk gevaar voor de boom is er daarbij niet, want de zwam kan jarenlang verschijnen zonder dat zijn gastheer er opvallend onder lijdt. Bundels van de eikhaas kunnen wel een diameter van een 50 tot 60 cm bereiken.

In de Chinese geneeskunde wordt maitake veel gebruikt. Ten eerste vanwege de heilzame werking die deze paddenstoel heeft. Ten tweede vanwege de culinaire kwaliteiten. Je kan eikhaas bereiden door ze te bakken, roosteren en koken. Het vruchtvlees is wit en krokant. Echter zodra je de paddenstoel gebruikt voor kookkunsten gaan er helaas veel voedingsstoffen verloren. 

Voor geneeskrachtig gebruikt wordt dan ook een grifola frondosa extract aanbevolen, waarbij de ingrediënten geconcentreerd aanwezig zijn. Maitake extrakt is verkrijgbaar als supplement in poedervorm, vloeistof of als maitake capsule.

Paddenstoelenpoeder

Maitake Poeder Biologisch

15,9542,50

Maitake Grifola Frondosa

Een mond vol ‘maitake grifola frondosa’ oftewel in het Nederlands eikhaas paddestoel. De Latijnse naam is dus Grifola Frondosa, wat ‘vol met bladeren’ betekent. Als je de maitake paddestoel ziet, begrijp je waar deze paddenstoel bladeren naam vandaan komt. 

In Nederland en België worde de naam Maitake en Eikhaas gebruikt. Voor de Franstalige Belgen is deze superfood verkrijgbaar onder de naam ‘poule de bois’, wat boskip betekent. In het Engels heet het ‘Hen of the woods’ en heeft als bijnaam dansende paddenstoel. Wil je in Duitsland maitake bestellen, dan kan je dit doen onder de naam ‘Klapperschwamn’. 

De Koning van de paddenstoelen

Maitake of Grifola frondosa is een eetbare paddenstoel uit Oost-Azië, die nu over de hele wereld wordt gekweekt vanwege zijn voedingswaarde en medicinale waarden. In het wild vormt het tijdens de herfst maanden enorme clusters aan de boombasis, waaraan je de eikhaas herkennen kan. Dankzij het indrukwekkende formaat heeft het deze paddenstoel de bijnaam opgeleverd “De koning van de paddenstoelen”.

Deze paddenstoel is recentelijk in het westen populair geworden vanwege zijn gezondheid en vitaliteit bevorderende effecten. Mensen uit Japan en China gebruiken het al eeuwenlang in hun keuken en in de traditionele geneeskunde. De vraag of eikhaas eetbaar is, hebben we bij deze dan ook beantwoord.

Wist je dat in het Japans maitake ‘dansende paddestoel’ betekent? De legende zegt dat mensen van een vreugdedans maakte bij het vinden van deze paddenstoel in het wild, wetende over zijn helende eigenschappen.

Traditioneel en modern gebruik

Oude medische geschriften uit het oosten noemen maitake als een krachtig middel om de longen en lever te beschermen en de “qi” of levenskracht te stimuleren. Traditionele Chinese geneeskunde gebruikt deze paddenstoel als adaptogeen. Dit is een tonicum dat het hele lichaam in balans brengt en de stressbestendigheid verbetert. 

In de moderne geneeskunde gebruiken mensen voornamelijk maitake om het immuunsysteem te verbeteren, diabetes te bestrijden en de behandeling van kanker te ondersteunen. 

De voor- en nadelen van superfoods maitake paddestoel op een rij: 

Positieve werking:
– Stimuleert de immuun respons.
– Verbetert de metabolische gezondheid.
– Kan kankercellen afremmen.
– Kan ovulatie veroorzaken.
– Vermindert oxidatieve stress. 

De bijwerking maitake:
– Kan allergische reacties veroorzaken.
– Onbekend of het veilig is voor gebruik bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
– Actieve componenten en werkingsmechanisme. 

Voedingswaarde champignon maitake

Dat maitake gezond is, bewijst wel de voedingswaarde van de reishi shiitake maitake champignon. Verse paddestoel eikhaas van 70 gram levert slechts 22 calorieën op en bevat 1,4 g eiwit, 4,9 g koolhydraten en 0,1 g vet. Maitake-paddenstoelen zijn een uitstekende bron van bèta-glucaanvezels, vitamine D en fosfor. De voedingswaarde van de champignon maitake op een rij: 

 • Calorieën: 22
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 0,7 mg
 • Koolhydraten: 4,9 g
 • Vezel: 1,9 g
 • Suikers: 1,5 g
 • Eiwit: 1,4 g
 • Vitamine D: 20 mg
 • Fosfor: 52 mg
 • Kalium: 143 mg
 • Koolhydraten

Een portie verse maitake-paddenstoelen bevat slechts 4,9 gram koolhydraten, waardoor het een koolhydraatarm voedingsmiddel is. Champignons kunnen koolhydratenrijke ingrediënten en voedingsmiddelen vervangen (evenals vetrijke en calorierijke voedingsmiddelen zoals rood vlees).

Vetten

Maitake-paddenstoelen bevatten verwaarloosbare vetten, met slechts 0,1 gram vet per portie. De bereiding van het koken zal echter het vetgehalte van de paddenstoelen veranderen, vooral als je olie of boter gebruikt bij de bereiding.

Eiwit

Hoewel Grifola Frondosa vol zit met andere voedingsstoffen, zijn ze eiwitarm voedsel. Een portie van 70 gram paddestoelen bevat slechts 1,4 gram eiwit. 

Vitamines en mineralen

Net als andere paddenstoelen soorten bevat Grifola Frondosa vitamines en mineralen. Een enkele portie maitake paddenstoelen bevat 20 mg vitamine D, 52 mg fosfor en ongeveer 143 mg kalium.

Calorieën maitake paddestoelen

70 gram verse Maitake paddestoelen bevatten ongeveer 22 calorieën. 

Samengevat is de eikhaas een geweldige bron van vitamine D en andere mineralen, waaronder fosfor en kalium. Een portie verse maitake mushroom is voedzaam en levert minimale calorieën, eiwitten en vet op. 

Gezondheidsvoordelen Eikhaas

Eikhaas bevat een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Of je ze nu als voedsel of als supplement gebruikt. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar het gedrag van maitake en zijn voedingsstoffen bij mensen. Het meeste onderzoek komt voort uit laboratorium- of dierstudies.

Versterkt het immuunsysteem

Een belangrijk onderdeel van eikhaas is bèta-glucaan, een type polysacharide. Dit is een lang molecuul koolhydraten waarvan wordt vastgesteld dat dit het immuunsysteem beïnvloedt. Bètaglucaan is een oplosbare vezel die goed is voor onze spijsvertering en bovendien de immuun functie kan versterken.

Hoewel maitake poeder vaak wordt gebruikt om de immuun functie te verbeteren, is er momenteel een gebrek aan wetenschappelijk onderzoeken om deze maitake eigenschappen bij mensen testen. De meeste onderzoeken die zijn gedaan in laboratoria. 

Nog meer versterking van het immuunsysteem? kijk dan ook eens bij de werking van Ashwagandha.

Vertraagt mogelijk de groei van kanker

Eikhaas kan de groei van kanker vertragen. Er wordt momenteel veel onderzoek hier naar gedaan. In laboratorium onderzoek hebben wetenschappers ontdekt dat maitake-extracten de groei van bepaalde tumoren kunnen vertragen. 

Door activiteit in immuuncellen (zoals natuurlijke killercellen en T-cellen) te stimuleren, wordt aangenomen dat maitake de groei van kankercellen helpt af te remmen. Van een bestanddeel van bèta-glucaan, bekend als de D-fractie, is gevonden dat het antitumor activiteit bevat. 

Onderzoekers moeten echter nog aantonen dat Grifola Frondosa enige kanker bestrijdende voordelen biedt in gecontroleerde klinische onderzoeken. De resultaten tot nu toe zijn afkomstig uit laboratorium onderzoeken.

Helpt de bloedsuikerspiegel verlagen

Sommige dierstudies suggereren dat maitake de bloedglucose spiegels kan verlagen. Een voorlopige dierstudie wees uit dat maitake paddenstoelenextract de insulineresistentie verbeterde. Van deze gezondheidstoestand is bekend dat deze het risico op diabetes type 2 (evenals hartaandoeningen) verhoogt. Insulineresistentie treedt op wanneer het lichaam niet goed reageert op insuline, een hormoon dat een sleutelrol speelt bij het gebruik van de bloedsuikerspiegel voor energie.

Werkt bloeddruk verlagend

Maitake kan helpen de bloeddruk te verlagen, zo blijkt uit onderzoek op dieren. Een onderzoek bij ratten wees uit het maitake extract bescherming bood tegen hoge bloeddruk. Naast het verhogen van de insuline gevoeligheid en het terugdringen van sommige aspecten van ontstekingen.

Meer hulp bij bloeddruk verlagen? Kijk dan ook eens bij de werking van Chlorella.

Kan helpen bij PCOS

Een voorstudie is veelbelovend voor mensen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). In de studie namen 80 patiënten of clomifeen-citraat (Clomid, een vruchtbaarheidsmedicijn) of driemaal daags 3 tabletten dat maitake poeder bevatte. 

De onderzoekers ontdekten dat bij de paddenstoelen behandeling de ovulatie cyclussnelheid verbeterde. Maar het bleek nog niet zo effectief te zijn als clomifeen. Er is echter een mogelijkheid om superfood maitake te gebruiken wanneer traditionele behandelingen falen.

Bijwerkingen Maitake

Het consumeren van maitake paddenstoelen als voedsel wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Er is verder weinig bekend over de bijwerkingen of veiligheid van regelmatig of langdurig gebruik van maitake paddenstoelen extract.

Bijwerkingen Maitake-supplementen zouden een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen. Zoals bloedsuiker verlagende medicijnen en bloedverdunners. Het wordt ook aangeraden om maitake niet te gebruiken gedurende twee weken voor een geplande operatie. 

In sommige gevallen kan een voedingssupplement product doses afgeven die verschillen van de gespecificeerde hoeveelheid voor elk kruid. In andere gevallen kan het product verontreinigd zijn met stoffen zoals metalen. Koop daarom altijd bij een vertrouwde leverancier je voedingssupplementen, zoals Spiruella. Onze producten zijn veilig en zuiver. 

De veiligheid van het supplement is niet vastgesteld bij kinderen, vrouwen die zwanger zijn, moeders die borstvoeding geven, mensen met medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken. 

Hoewel allergieën voor paddenstoelen, waaronder Lions Mane, Reishi en Maitake, zeldzaam zijn, moeten mensen met een schimmelallergie deze paddenstoelen vermijden. 

Eikhaas/Maitake kopen

Het maitake extract is online verkrijgbaar als maitake champignon extract. Geniet van de smaakmaker en de gezonde voordelen door eikhaas kopen online. Mensen gebruiken maitake om de immuniteit, leverfunctie en stressrespons te ondersteunen, terwijl modern onderzoek een opwindend antikankerpotentieel onthult. 

Wil je ook de verrassende voordelen van maitake ontdekken? Koop dan de cordyceps fungus paddenstoel in poedervorm bij Spiruella. Wij verkopen alleen hoge kwaliteit en zuivere supplementen. 

Maitake paddestoel kopen kan je direct online doen in onze webshop. Heb je vragen over grifola frondosa kopen, of wil je meer weten over de magische maitake werking? Contacteer ons dan, we staan je altijd graag te woord.

Paddenstoelenpoeder

Maitake Poeder Biologisch

15,9542,50

Interesse in andere Paddenstoelen? Kijk dan ook eens bij de voordelen en werking van Lions Mane , Chaga , Shiitake , Reishi en Cordyceps.

Lions mane kopen doe je hier!

Cordyceps Sinensis Poeder Biologisch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.