Ayurveda, Ayurvedische leefstijl, Ayurvedische kruiden, Ayurvedische geneeskunde. We hebben allemaal de termen weleens gehoord. Maar wat betekent het ook alweer precies? In deze blog leg ik het graag aan je uit. Ayurveda is om te beginnen een traditionele Indiase levenswijze en geneeswijze. Het wordt gezien als één van de oudste geneeswijzen ter wereld. Ayus betekent ‘leven’ en veda betekent ‘kennis’. Ayurveda betekent dus letterlijk ‘kennis van het leven’. Het is de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. De Ayurvedische leer is door de WHO (World Health Organization) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde. De Ayurvedische geneeskunde gaat uit van holistische principes en de helende werking van natuurlijke kruiden. Welke kruiden dit precies zijn, en wat de werking is, ontdek je in onze onderstaande Top 11 van Ayurvedische kruiden!

Holistisch principe

Ayurvedische kruiden - yin yang

De Ayurvedische geneeskunst gaat uit van het holistische principe. Dat wil zeggen dat de mens wordt gezien als één geheel. Onze lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele facetten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kijkt dus niet naar één specifieke klacht, maar naar het geheel. De Ayurvedische leer gaat er dus van uit dat ziektes ontstaan wanneer het evenwicht is verstoord door bijvoorbeeld verkeerde voeding of verkeerde levenswijzen. Als alles in balans is, dan ben je in harmonie en stroomt de energie vrij door je lichaam. Je hebt dan geen lichamelijke of geestelijke klachten. Met behulp van de juiste voeding, meditatie, aanpassingen in je levensstijl en Ayurvedische kruiden kun je zorgen voor een optimale balans.

Ayurvedische kruiden

Het belangrijkste doel van de Ayurveda is het bevorderen en behouden van de gezondheid. Ayurvedische kruiden kunnen hierbij ondersteuning bieden. Ze worden zowel gebruikt voor het behandelen van klachten als het voorkomen van gezondheidsproblemen. De kruiden helpen het lichaam te ontgiften en hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast kunnen ze de spijsvertering bevorderen, mentale helderheid vergroten en zenuwen kalmeren. De Ayurvedische geneeswijze wordt steeds populairder. Steeds meer mensen ontdekken dan ook de kruiden die een positieve invloed hebben op hun lichaam en welzijn. Deze volgende 11 Ayurvedische kruiden worden al duizenden jaren gebruikt om de gezondheid te ondersteunen.

11 Ayurvedische kruiden

Ayurvedische kruiden - eten

1. Amla Amalaki

Amla Amalki, ook wel bekend als Amla of de Indiase kruisbes, is een echte Ayurvedische superfood. Het grootste deel van de bes (het blad, de wortel en zaad) bevatten Ayurvedische geneeskundige eigenschappen, maar de vrucht zelf is het belangrijkste bestandsdeel. De vrucht zelf zit namelijk boordevol belangrijke voedingsstoffen als vitamine A (bètacaroteen), B en C, mineralen (calcium, kalium, ijzer) en antioxidanten als tannines, emblicanines, punigluconines, pectine, flavonoïden en polyfenolen. 

Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat het kan bijdragen aan tal van gezondheidsvoordelen! Zo stimuleert het je immuunsysteem, bestrijdt het vrije radicalen, voorkomt het ontstekingen, verricht het wondering voor je spijsverteringsstelsel en is het tevens goed voor de ogen, haar en huid. Meer informatie over Amla, lees je hier! Meer weten over het tegengaan van ontstekingen? Lees dan ook: 7 Tips voor Tegengaan van Ontstekingen

-11%

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Amla Amalaki poeder Biologisch (Indiase Kruisbes)

8,9519,95

2. Ashwagandha

ashwagandha

Ashwagandha betekent vrij vertaald “Kracht van een paard”. Het wordt in India al duizenden jaren gebruikt vanwege de gunstige werking op lichaam en geest. Het poeder staat ook wel bekend als Withania somnifera, Indiase ginseng of Winterkers. Het eeuwenoude geneeskrachtige kruid valt onder de adaptogene kruiden, ofwel rustgevende kruiden. Adaptogenen worden al eeuwenlang gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde om energie op te wekken, de gemoedstoestand te verbeteren en stress te verminderen. Het helpt om je mentale en lichamelijke weerbaarheid te vergroten. Perfect dus als je veel last hebt van stress.

Ginseng kopen? >Klik hier!

Ook biedt het veel andere gezondheidsvoordelen. Ashwagandha wordt ook gebruikt om ontstekingen tegen te gaan, acne te behandelen (ondersteunt je huid), uithoudingsvermogen te verbeteren, je hart te ondersteunen en te helpen met slaapproblemen. Meer informatie over Ashwagandha, lees je hier! Meer weten over het tegengaan van slaapproblemen? Lees dan ook: 8 Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust

-15%

3. Kurkuma Turmeric

Kurkuma, ook wel heilig poeder, geelwortel of Koenjit genoemd, wordt al eeuwen gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde voor het voorkomen van ziektes en om de gezondheid te ondersteunen. Dit komt doordat Kurkuma veel vitaminen en mineralen, maar met name vitamine B6, vitamine C, ijzer, magnesium en kalium bevat. De belangrijkste stof in Kukuma is echter de antioxidant curcumine. De aanwezigheid van deze stoffen maakt dat Kurkuma kan helpen tegen infecties, ontstekingen, koorts en spijsverteringsproblemen. Daarnaast zou het ook een positief effect hebben bij reumapatiënten en mensen met leveraandoeningen en hart- en vaatziekten. Meer weten over Kurkuma Turmeric? Lees dan ook: Kurkuma Turmeric: Alles over dit Superfood (Geelwortel/Koenjit)

 

4. Astragalus (Gele leider of Huang Qi)

Astragalus membranaceus, ook wel gele leider of Huang Qi genoemd, is een van de meest krachtige adaptogeen kruiden uit China. Al meer dan 2000 jaar ondersteunt het bij mensen het immuunsysteem en maakt het mensen vitaler en stressbestendiger. Ook wordt het veel ingezet in de Ayurvedische geneeskunde als middel tegen hartritmestoornissen, te hoge bloeddruk, versterking van de longen, allergieën en virussen. Het kruid zou namelijk op een krachtige wijze virussen doden en de luchtwegen ondersteunen zodat je beter kunt ademen. Daarnaast is astragalus ook goed in te zetten bij mensen die tegen een burn-out aanlopen. Astragalus zorgt namelijk ook meer meer energie en dat je beter bestand bent tegen stressprikkels. Astragalus uitproberen? Neem dan een kijkje in onze shop: Biologische Astragalus poeder

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Astragalus poeder biologisch

9,9526,95

5. Gember (Ginger) 

De botanische naam voor Gember is Zingember officinale. Gember wordt al meer dan 3000 jaar gekweekt, in onder anderen Centraal-Afrika, Guatemala, China, Japan, India en Jamaica. Velen kennen Gember als bestandsdeel van gemberkoekjes, maar in China en India wordt gember al eeuwen gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Dit komt omdat gember maar liefst 17 medicinale werkende stoffen bezit: magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6, gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen, shogaol. Al deze stoffen maken dat Gember volgens de Ayurvedische geneeskunde een geweldig middel is bij o.a. Alzheimer, artritis, spijsverteringsproblemen, vermoeide spieren, verlagen van de bloedsuikerspiegel, ontstekingen, wagenziekte, maagklachten, maar ook om af te vallen en het libido te verhogen!

Lees hier meer over Libido verhogende Superfoods!

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Gember (Ginger) poeder biologisch

9,5016,50

6. Koreaanse Panax Ginseng 

Ayurvedische kruiden - Ginseng

Koreaanse Panax Ginseng is afgeleid van het Griekse woord ‘panacea’, wat letterlijk ‘geneest alles’ betekent. De Koreaanse Panax Ginseng struiken groeien op de bergen van Oost-Azië, voornamelijk in Zuid-Korea, China en Japan. De wortel van de Ginsengplant wordt gebruikt om supplementen van te maken en wordt ingezet bij veel uiteenlopende soorten klachten. Zo is het een krachtige adaptogeen welke het aanpassingsvermogen verhoogt bij psychisch en fysiek belastende omstandigheden. Om deze reden wordt Koreaanse Ginseng ook veel gebruikt door sporters. Het bevordert het lichamelijk en geestelijk welzijn, geeft energie en een gevoel van vitaliteit. 

Een andere belangrijke werking van Ginseng is dat het helpt bij vermoeidheid, uitputting en concentratieverlies. Ook bevordert het een goede werking van het immuunsysteem en helpt het bij het verminderen van stress. Er zijn daarnaast studies die hebben aangetoond dat Koreaanse Ginseng het cholesterol- en suikergehalte in het bloed vermindert, waardoor dit Ayurvedische kruid ook kan helpen bij de behandeling van hoge cholesterol en diabetes type 2. Tot slot schijnt het gebruik van Ginseng ook een libido verhogend effect te hebben. Meer weten over Koreaanse Panax Ginseng kopen? Lees dan hier verder: Koreaanse Panax Ginseng werking en voordelen

Ginseng kopen? Klik hier!

7. Triphala Churna 

Triphala is de Ayurvedische benaming voor een traditionele mix van drie vruchten: Amalaki, Bibhitaki en Haritaki. Precies deze combinatie zou helende eigenschappen bevatten, zoals het reinigen van ons darmstelsel. Eén van de Ayurvedische principes is dat een ziekte zich vooral kan ontwikkelen als de spijsvertering niet goed functioneert. Triphala helpt om de spijsvertering gezond te houden en een verstoorde darmwerking te herstellen. Het helpt bij constipatie, gasvorming en buikkrampen. Triphala staat er in de Ayurvedische geneeskunde ook om bekend dat zij een optimale ondersteuning biedt voor het immuunsysteem en de darmflora op sublieme wijze ondersteunt. Dit komt door de ontgiftende werking van Triphala in de darmen en lever.

Hier lees je meer over Triphala Churna en werking.

Triphala kopen? <Klik hier!

Door het gebruik van Triphala zou je kortom gewichtsverlies in de buikstreek kunnen bevorderen, de stoelgang kunnen versoepelen, gasvorming kunnen voorkomen en buikkrampen kunnen elimineren. Hier houdt het echter niet op want ook het lever wordt op een natuurlijke wijze gereinigd, waardoor automatisch ook het energieniveau ondersteund wordt. Tot slot zou het ook veroudering worden tegengegaan, de conditie van de ogen verbeteren en een libido verhogend effect hebben. Meer weten over libido verhogende superfoods? Lees dan ook: Top 10 Libido verhogende Superfoods

Uitverkocht

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Triphala Churna poeder biologisch

8,9519,95

8. Shatavari 

Shatavari, ook wel Asparagus racemosus genoemd, is een soort van asperge die groeit in rotsachtige bodems in India en de Himalaya. Het is een belangrijk Ayurvedisch kruid voor vrouwen. Zo zou het helpen om het lichaam van de vrouw in balans te houden en de vruchtbaarheid te bevorderen. Shatavari heeft daarnaast ook een rustgevende werking en is goed voor de ademhaling, spijsvertering, libido, zenuwstelstel en om de symptomen van de menopauze verminderen.

Meer over Shatavari lees je hier.

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Shatavari Poeder Biologisch Kopen

8,9524,95

9. Rehmannia (Chinees Vingerhoedskruid) 

Rehmannia glutinosa, ook wel Chinese vingerhoedskruid genoemd, is een ayurvedisch kruid die voorkomt in centraal China. Volgens de traditionele visie ligt de harmonie van tegengestelde, maar complementaire krachten – yin en yang – ten grondslag aan een goede gezondheid. Men denkt dat Rehmannia helpt bij onevenwichtigheden in yin-energie. Traditioneel wordt Regmannia echter gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden, vermoeidheid te verminderen, stress tegen te gaan, maar ook voor een verscheidenheid aan aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, zoals astma en artritis. Meer informatie over dit Ayurvedische kruid lees je hier: 8 gezondheidsvoordelen Rehmannia, Chinees Vingerhoedskruid

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Rehmannia Chinees Vingerhoedskruid Poeder Premium

8,5012,95

 

10. Schisandra

voordelen van Schisandra

De schisandra, is afkomstig uit wilde, weelderige en bergachtige gebieden in China. Al meer dan 2000 jaar worden deze lignan-rijke schisandrabessen gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze duurzaam geoogste schisandrabessen staan bekend om hun geneeskrachtige werking, maar ook dat zij de voorouderlijke plantgeneeskundige praktijken, rijke ecosystemen en panda’s in stand houden! De schisandra plant wordt ook wel de Magnolia Wijnstok of ‘Vrucht met Vijf Smaken’ genoemd. Deze naam heeft het te danken aan de 5 verschillende smaken van de bes die overeenkomen met de 5 elementen die centraal staan in de traditionele Chinese kruidengeneeskunde: Zuur (Hout), Bitter (Vuur), Zoet (Aarde), Zuur (Metaal) en Zout (Water).

De Chinese kruidengeneeskunde schrijft voor dat het bezitten van deze 5 smaken maakt dat het kruid alle vijf yin organen ten goede kan komen: de lever, longen, hart, nieren en milt. Daarnaast zou Schisandra echter ook nog eens zorgen voor meer energie, een verbeterde spijsvertering en huidveroudering tegen gaan! Meer weten over de voordelen van Schisandra? Lees dan hier verder: Waarom Schisandra? Ontdek de 6 Voordelen en werking van Schisandra

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Schisandra Poeder Biologisch

12,9534,95

11. Shilajit 

Shilajit is een mineraalrijke organische verbinding die op grote hoogte als kleverige, teerachtige substantie sijpelt tussen krochten van de rotsen in het Himalayagebergte. Het is bijzonder voedselrijk en efficiënt supplement dat vooral veel mineralen en fulvinezuur bevat. Fulvinezuur staat erom bekend een sterke antioxidant te zijn die ontstekingsremmend werkt, beschermt tegen vrije radicalen en cellulaire schade, maar ook kan het helpen bij het verbeteren van het testosteron gehalte om zo haaruitval, verlies van spiermassa, vermoeidheid, lichaamsvet en een lage libido tegen te gaan. Mineralen daarentegen zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om überhaupt goed te laten functioneren.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt Shilajit om haar rijke hoeveelheid mineralen en fulvinezuur dan ook al eeuwen gebruikt als alternatief medicijnen tegen allerlei kwalen als nieraandoeningen, chronische ziektes, bloedarmoede, spijsverteringsstoornissen, verouderingsverschijnselen, artritis, diabetes en allergieën, maar ook om het libido te verhogen, het immuunsysteem te stimuleren en stress te verlagen. Ontdek hier alles wat je moet weten over Shilajit: 6 Voordelen van Shilajit – Ontdek De Kracht van Shilajit Shilajit kopen? <Klik hier!

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Shilajit Poeder Premium Kopen

16,9549,95
-6%

********************************

  Geïnteresseerd in nog meer superfoods met een wel heel bijzondere en positieve werking voor je lichaam en geest? Ontdek dan ook de wereld van de superalgen genaamd Chlorella en Spirulina: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Een reactie op “Ontdek onze Top 11 van Ayurvedische kruiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen