Rehmannia wordt al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat sommige van de verbindingen gunstige effecten kunnen hebben op de algemene gezondheid en bij verschillende ziekten.

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Rehmannia Chinees Vingerhoedskruid Poeder Premium

7,9511,50

Wat is Rehmannia?

Rehmannia glutinosa is een bloeiende plant die voorkomt in centraal China. Het wordt soms Chinese vingerhoedskruid genoemd omdat het een beetje lijkt op een vingerhoedsbloem, hoewel de twee niet echt aan elkaar verwant zijn.

Volgens de traditionele visie ligt de harmonie van tegengestelde, maar complementaire krachten – yin en yang – ten grondslag aan een goede gezondheid. Men denkt dat Rehmannia helpt bij onevenwichtigheden in yin-energie. Het wordt traditioneel gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden, als een tonicum, en voor een verscheidenheid aan aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, zoals astma en artritis.

Rehmannia wordt ook vaak gecombineerd met andere kruiden om “yin-tekort” te verhelpen. Het is bijvoorbeeld een van de zes ingrediënten in een populair Chinees kruidenproduct genaamd Rehmannia Six Formula en een van de zeven ingrediënten in de traditionele nier-voedende kruidenformule Yukmi-jihang-tang. Het is ook opgenomen in veelgebruikte formuleringen, zoals Liuwei Dihuang-pillen.

Waar kan Rehmannia, Chinees Vingerhoedkruid effect op hebben?

  • Kan vermoeidheid verminderen en het uithoudingsvermogen verbeteren
  • Kan de gezondheid van nieren en botten verbeteren
  • Kan helpen kanker te bestrijden
  • Kan gunstig zijn voor diabetes
  • Kan de stemming en de negatieve effecten van stress in evenwicht brengen

Onduidelijk welke actieve componenten verantwoordelijk zijn voor de voordelen

Meer dan 70 actieve verbindingen zijn gevonden in Rehmannia, waaronder aminozuren, eenvoudige en complexe suikers, vitamines en plantspecifieke verbindingen. Hun samenstelling in extracten varieert meestal volgens de plantensoort en de wortelbereidingsmethode.

Een van de meest bekende plantspecifieke verbindingen in Rehmannia wordt catalpol genoemd, die 0,3-0,5% van de gedroogde wortel uitmaakt. Catalpol is een iridoid glycoside, een groep moleculen die planten creëren om zich te verdedigen tegen roofdieren. Ze hebben ook een aantal gezondheidseffecten bij mensen

Catalpol is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de suikerverlagende, ontstekingsbestrijdende en immuunbalancerende voordelen van de plant. Rehmannia bevat ook rehmapicrogenin, een sterke ontstekingsremmer. Deze verbinding die helpt bij het deactiveren van een van de belangrijkste ontstekingsbevorderende factoren in het lichaam.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31488111

8 gezondheidsvoordelen Rehmannia, Chinees Vingerhoedskruid

1.Rehmannia kan de stressbestendigheid en het humeur verbeteren door de antioxidantafweer van het lichaam te verbeteren.

2. Bepaalde complexe suikers in Rehmannia kunnen ook de hippocampus beschermen – een deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt in het geheugen en de stemming. Catalpol kan ook hersencellen helpen schade te weerstaan. Als gevolg hiervan kunnen de verbindingen van de plant dementie en angst voorkomen of verbeteren.

3. Rehmania wordt in verband gebracht met haarverlies en haargroei als een belangrijk extract in een samenstelling om haargroei te bevorderen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29693180

4. Rehmannia beïnvloedt ook het energieverbruik en kan gunstig zijn voor mensen met diabetes en insulineresistentie. Suikerextracten van deze plant verhoogden de insulineproductie bij muizen en catalpol verlaagde de glucosespiegel bij diabetische ratten. Catalpol verhoogt ook de secretie van endorfines uit de bijnier, die helpt glucose uit het bloed naar de spieren te transporteren

5. Dit Chinese kruid kan bloedarmoede helpen tegengaan door delen van het beenmerg te beschermen die rode bloedcellen vormen. Het voeden van het bloed is een van de belangrijkste traditionele indicaties, terwijl bloedarmoede wordt beschouwd als een teken van yin-tekort. Bereid om de voordelen te bevestigen, zijn klinische onderzoeken met vroege sikkelcelanemie aan de gang met een verbinding geïsoleerd uit de gestoomde wortels.

6.Rehmannia kan helpen ontstekingen te verlichten door vrije radicalen op te blazen – zeer reactieve verbindingen die cellen kunnen beschadigen – en door ervoor te zorgen dat immuuncellen minder inflammatoire signaalmoleculen afscheiden. Belangrijk is dat het ook de expressie van ontstekingsgenen blokkeert. Het verminderen van ontstekingen kan op zijn beurt gunstig zijn voor de gezondheid van botten en nieren

7. Bovendien kan dit kruid helpen dat niercellen minder receptoren tot expressie brengen die een hoge bloeddruk veroorzaken. Dit is belangrijk voor de bescherming van de nieren die al gespannen zijn vanwege andere ziektes, zoals diabetes. Gedroogde en gestoomde wortels verminderen renine, wat de bloeddruk helpt verlagen en nierbeschadiging vermindert

Er is nog veel wetenschappelijk onbekend over dit kruid maar het heeft medisch veel potentie en kan met het juiste onderzoek evident worden als hulp voor een betere gezondheid al is de Traditionele Chinese Medicine benadering minstens zo belangrijk.

Meer weten? Kijk dan ook eens bij de gezondheidsvoordelen van He Shou Wu

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Rehmannia Chinees Vingerhoedskruid Poeder Premium

7,9511,50

2 reacties op “8 gezondheidsvoordelen Rehmannia, Chinees Vingerhoedskruid

    • Manon van Spiruella zegt:

      Hallo Katja, ik heb geen contra indicaties gevonden voor Rehmannia met Citalopram, maar ik ben geen dokter. Het beste vraag je het nog even na aan je dokter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.