De geneeskracht van He Shou Wu

He Shou Wu is een kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt om gezond ouder te worden en aandoeningen zoals hartproblemen, diabetes en kanker te voorkomen. De kruid wordt ook verondersteld om tekenen van veroudering tegen te gaan, verbetering van seksuele kracht en bevordert het energie niveau.

De wetenschappelijke naam is Polygonum multiflorum Thunb. Het is een klimplant en lid van de duizendknoop-familie Polygonaceae. De plant komt oorspronkelijk uit China, maar wordt tegenwoordig ook vele hoeveelheden in Taiwan en Japan gekweekt. 

He Shou Wu is verwant aan de Japanse Duizendknoop. Een plant die in Nederland op veel plekken overvloedig groeit. Wat zijn de voordelen  en heeft het bijwerkingen? En voorkomt deze kruid inderdaad het grijzer worden van onze haren, zoals men zegt? 

Wat is He Shou Wu?

Het Chinese kruiden geneesmiddel He Shou Wu staat in Amerika bekend als Fo-Ti en wordt ook wel Chinese duizendknoop genoemd. Wat de benaming ook is, de werking is hetzelfde. 

Deze populaire kruidenremedie wordt wereldwijd gebruikt om een goede gezondheid en viriliteit te bevorderen. En daarnaast om diverse gezondheidsproblemen te behandelen. 

De kruid wordt gebruikt voor leeftijdsgebonden vroegtijdig haarverlies, vergrijzing, mannelijke en vrouwelijke onvruchtbaarheid en ter bevordering van goede gezondheid en een lange levensduur.

De plant is een soort wijnstok. In de herfst worden de planten geoogst. De bladeren, wortels en wortelknollen worden van elkaar gescheiden. Ze worden gedroogd voor later gebruik. Voor poeder worden voornamelijk de wortels gebruikt, in enkele gevallen worden ook de bladeren erin vermengd. 

Haarverlies en grijze haren

De naam He Shou Wu betekent “Zwartharige meneer He” en verwijst naar de legende van een oudere Chinese dorpeling genaamd Meneer He. Vanwege gebrek aan voldoende eten, nam hij het kruid veelvuldig. In de loop der jaren kreeg hij een jeugdigere uitstraling, hij voelde zich vitaler én zijn grijze haren verdwenen. Hij had weer zwart haar en had energie voor tien. 

Beoefenaars van traditionele Chinese kruidengeneeskunde geloven dat de haargroei kan worden bevordert door het stimuleren van lever en nieren ontgifting. En door verbetering van de circulatie, waarbij er gezondere haarzakjes ontstaan. Deze aanpak is ook gedacht om het pigment van het haar te behouden, waarbij vergrijzing wordt vertraagd.

He Shou Wu wordt daarom vaak gebruikt voor vroegtijdig haarverlies en voor haar terug te krijgen naar haar jeugdige kleur. Wetenschappelijke studie van He Shou Wu is beperkt en er bestaat daardoor onvoldoende bewijs om deze veronderstellingen te bevestigen.

Meer lezen over tips tegen haarverlies? Klik dan hier.

11,9534,95

Het tonicum He Shou Wu 

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt He Shou Wu als een tonicum gebruikt voor de behandeling van aandoeningen. Zoals duizeligheid, wazig zien, grijzend haar, pijn in de onderrug en knieën. Als ook tegen spermatorrhea (onvrijwillige ejaculatie) en nachtelijke emissies (ejaculatie tijdens het slapen) die verband houden met bloedtekorten. 

Een tonicum is een versterkend middel voor het gehele lichaam. Daarnaast wordt het ook toegepast voor behandeling van andere aandoeningen, zoals:
Atherosclerose
– Vermoeidheid
– Hoge cholesterol
– Slapeloosheid
– Menstruele problemen
– Malaria

Het type dat meestal wordt gebruikt, is rode Fo-Ti, waarbij de wortel wordt gekookt in een vloeistof van zwarte bonen. De onbewerkte wortel, bekend als witte Fo-Ti vanwege zijn lichte kleur, wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van constipatie. Of wordt plaatselijk direct op de huid aangebracht voor de behandeling van acne, voetschimmel of dermatitis.

Mogelijke bijwerkingen

He Shou Wu kan een aantal bijwerkingen veroorzaken, waaronder dunnere ontlasting en diarree. De kruid kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, vooral bij mensen met diabetes hebben. Zelden ontwikkelen mensen een allergische huiduitslag na het nemen van He Shou Wu.

Het innemen van het kruid kan een nadelige wisselwerking hebben met medicijnen zoals digoxine, stimulerende laxeermiddelen en diabetes medicatie. Kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, worden afgeraden om dit kruid te gebruiken. Ook mag het niet worden ingenomen in de weken voorafgaand aan een operatie.

Ondanks dat sommige laboratorium- en dieronderzoeken aantonen dat He Shou Wu bepaalde gunstige effecten zou hebben, is er momenteel een gebrek aan klinische onderzoeken om deze bevindingen te ondersteunen. 

Om je risico te minimaliseren is het raadzaam om je arts of diëtiste te raadplegen voordat je begint met het nemen van kruidensupplementen.

He Shou Wu kopen

He Shou Wu kan je online kopen bij in de webwinkel van Spiruella (zie hieronder). Het is verkrijgbaar in ruwe vorm als poeder, havervlokken of in capsulevorm. Het kan ook worden gecombineerd met andere natuurlijke producten uit de klassieke traditionele Chinese geneeskunde, zoals Dang Gui, Sesam, Liguster en Drynaria. 

Meer weten over Chinese kruiden met gezondheidsvoordelen? Kijk dan ook eens bij Rehmannia, Chinees Vingerhoudskruid.

11,9534,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.