Rhodiola (Rozewortel)

Rhodiola (Rosea)/ Rozewortel wat is de Werking?

Rhodiola Rosea is een adaptogeen kruid wat je helpt bij momenten van stress. Het helpt daardoor je lichaam en geest aan te passen aan veranderingen in de omgeving. Het biedt steun bij stressvolle omstandigheden, bevordert je uithoudingsvermogen en verbetert bovendien je atletische prestaties. 

Het Oost-Siberische bergplantje Rhodiola wordt ook wel rozenwortel of gouden wortel genoemd. Als je deze kruid gebruikt geeft het je een gevoel van luchtigheid, het verbetert je stemming, vermindert stress en helpt je om even afstand te kunnen nemen de zaken die jou stress geven. Ook verhoogt Rhodiola het dopamine en serotonine gehalte. 

Rhodiola is daarom uit het ultieme adaptogene kruid wat helpt bij angst, depressie, stress en spanning. We gaan verder in op de werking van dit bijzondere bergplantje en de voordelen op onze gezondheid. 

Hoe werkt Rhodiola?

Rhodiola bevat antioxidanten die schadelijke oxidatieprocessen in het lichaam remmen en de normale werking van cellen beschermen. Degenen die Rhodiola regelmatig gebruiken, prijzen de voordelen ervan in alles aan. Van het verminderen van stress en vermoeidheid tot het verbeteren van je geheugen. 

Als medicinale plant wordt Rhodiola al heel lang gebruikt. De plant komt voor in koude gebieden als Rusland, Noord-Amerika, Noord-Europa en Himalaya. Russische kosmonauten, sporters, het leger en de Vikingen gebruikte Rhodiola om het uithoudingsvermogen en werkprestaties te verbeteren. Het kruid hielp hen om de hoge mentale en fysieke druk die zij hadden te overwinnen. In Tibet staat Rhodiola bekend als het meest heilige kruid ter wereld. het wordt daar veel toegepast bij meditaties. 

De positieve werking van Rhodiola op ons lichaam

Rhodiola bevat de werkende stoffen rosavinen (fenylpropanoïden) en salidroside (fenylglycoside). Laatstgenoemde zorgt ervoor dat we ons lekker in ons vel voelen. Je wordt er blijer van. 

De wortels van de plant bevatten flavonoïden, fytosterolen, organische zuren, vetten, fenolen, glycosiden en sporen van etherische oliën. Daardoor helpt Rhodiola het energie niveau te verhogen, een betere weerstand op te bouwen en mentaal sterker in je schoenen te staan. 

Rhodiola is het ultieme adaptogene kruid en helpt bij angst, spanning, depressie en stress. Het kruid helpt je bij zware mentale uitdagingen, laat je beter informatie opnemen en verbetert je geheugen. Bovendien kom je beter tot rust. Het remt de afbraak van serotonine en dopamine. Rhodiola werkt daarom zowel rustgevend als oppeppend.

Als je veel stress hebt, kalmeert de kruid de stress in je lichaam en beschermt het je bijnieren. Zonder dat je hiervan slaperig of suf wordt. Als je te weinig gelukshormonen kent, helpt Rhodiola je aan een snellere opname van dopamine in je hersencellen. Dit geeft je een blijer, beter en energieker gevoel.

17,5059,50

Werking van Rhodiola op een rij

– Rhodiola voorkomt de afbraak van serotonine en dopamine.
– Luchtiger en blijer gevoel.
– Zorgt voor een betere ontspanning en rustmomenten voor jezelf.
– Verlicht de mentale druk, waardoor je beter kan ontspannen.
– Gevoel van geluk.
– Verhoogt het gevoel van plezier in wat je doet.
– Je kunt zowel fysiek als mentaal meer hebben.
– Zorgt ervoor dat je makkelijker afstand kan nemen van je bezigheden/werkzaamheden.

Vermindert stress

In onze huidige samenleving hebben we het allemaal drukker dan ooit. We zijn lid van de sportclub, werken hard en volgen in de avonduren nog een cursus. Best een opwindend leven, maar dit kan ook leiden tot een overweldigd of bezorgd gevoel. We voelen de druk van alle kanten, wat een bepaalde vorm van stress oproept. 

Iedereen ervaart wel eens een stress-moment, dat is ook niet erg of gevaarlijk. Sterker nog, je hebt af en toe stress nodig om je te focussen, het maakt dingen doen mogelijk en het zorgt ervoor dat je een stapje harder kan lopen. Echter het langdurig blootstaan aan stress of onvoldoende afwisseling met ontspanning heeft negatieve gevolgen voor je lichaam en geest. 

Door stress voel jij je niet lekker in je vel. Je moet je van tijd tot tijd ook ontspannen. Rhodiola kan helpen om je stress hormonen te verlagen, zodat jij je hoofd tot rust kan brengen. 

Zit je middenin een stress situatie, doordat je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt of een belangrijke presentatie aan klanten moet geven? En ervaar je daardoor veel stress? Dan kan je het beste Ashwagandha gebruiken. Lees hier meer over in de voordelen van Ashwaghanda, onze top 7. Deze kruid heeft een kalmerend effect op ons zenuwstelsel. Je gaat je grens niet over en haalt het onrustige gevoel weg. Doordat je bijnieren kalmeren maken deze minder stresshormonen aan. 

Beter geheugen

Een ander voordeel van Rhodiola is dat het de zuurstoftoevoer naar belangrijke organen verhoogt. Daardoor krijgen je hersenen meer zuurstof en bloed toegevoerd. Dit heeft tot positief gevoel dat geheugen verbetert en jij je beter kan focussen. Je voelt je ook minder vermoeid. Heb je bijvoorbeeld een deadline die je moet halen, sta je voor een belangrijke wedstrijd of moet je een examen afleggen? Dan kan Rhodiola je hierbij helpen. 

Verbetert gemoedstoestand

In Rodolia zit de stof rosiridine, welke werkt als een krachtige remmer van MAO-enzym. Dit enzym zorgt ervoor dat gelukshormonen in je lichaam worden afgebroken, zoals serotonine en dopamine. Een tekort aan deze gelukshormonen geeft klachten als besluiteloosheid, uitgeput, kort lontje, stress, depressie, migraine en slapeloosheid. 

Rhodiola remt de afbraak van je gelukshormonen, waardoor het een natuurlijke antidepressiva werking heeft. Het verbetert vervolgens je gemoedstoestand, maakt je relaxter en vrolijker. Je ervaart daardoor meer balans en plezier in je leven. 

Combinatie van Rhodiola en andere adaptogene kruiden

Rhodiola kan je prima combineren met andere adaptogene kruiden zoals Ashwagandha, Ginseng, Reishi of Saffraan. Iedere kruid heeft haar eigen bijzondere werking. 

Je kan ze daarom prima combineren om bijvoorbeeld je energie niveau te verhogen of voor een betere ondersteuning van je immuunsysteem. Alle genoemde adaptogene kruiden kan je online in de webwinkel van Spiruella kopen.

Over het algemeen zijn de bijwerkingen van Rhodiola mild. Indien je medicijnen slikt is het altijd aan te raden om met je behandeld arts te overleggen, voordat je start met een behandeling. Als je zwanger bent, neem dan ook eerst contact op met je arts voordat je Rhodiola inneemt. 

Wil je Rhodiola kopen? Klik dan hier!

-23%
9,9527,50
8,9534,95
-7%
12,9534,95
17,5059,50

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.