Vitamine A / Beta caroteen als provitamine A

Toont alle 6 resultaten

 

Is van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen. Het is bouwsteen van het lichtgevoelige pigment rodopsine dat voorkomt in de staafjes in het netvlies van de ogen.

Vitamine A komt alleen voor in dierlijke bronnen

Bètacaroteen – provitamine A

In planten komt geen vitamine A voor, maar wel een stof die het lichaam zelf in vitamine A kan omzetten, namelijk bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Het bètacaroteenmolecule bestaat, eenvoudig gezegd, uit twee retinolmoleculen die met de staart aan elkaar zitten. Wanneer dit molecuul gesplitst wordt, ontstaan twee vitamine A (retinol) moleculen.

Onderzoek van de onderzoeksgroep van Clive West aan de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat carotenen uit de voeding veel minder goed worden opgenomen dan men aanvankelijk dacht, waardoor maar een klein deel van de in de voeding aanwezige caroteen uiteindelijk voor het lichaam bruikbare vitamine A levert. Op basis van dit onderzoek heeft het Institute of Medicine de conversiefactor voor bètacaroteen naar vitamine A gehalveerd van 1:6 naar 1:12.

Gevolgen van te weinig vitamine A

Te weinig vitamine A (een vitamine A-deficiëntie) kan onder meer de volgende effecten hebben:

  • nachtblindheid, die onbehandeld kan verergeren tot volledige blindheid;
  • een droge en schilferige huid;
  • slechte toestand van het gebit;
  • verminderde afweer;
  • verminderde vruchtbaarheid.
13,9547,50
11,9532,50
7,9539,95