Shatavari

Shatavari is een soort aspergeplant die al eeuwenlang wordt gebruikt in de Indiase Ayurvedische geneeskunde.

De wetenschap is er erg geinteresseerd in geraakt, hieronder een aantal studies die de kenmerken van shatavari bevestigen op de gezondheid van met name vrouwen.

Shatavari, ook bekend als satavari, satavar of Asparagus racemosus (A. racemosus), zou de vruchtbaarheid bevorderen en een reeks gezondheidsvoordelen hebben, vooral voor het vrouwelijke voortplantingssysteem.

Men denkt dat het kruid adaptogeen is, wat betekent dat het kan helpen de lichaamssystemen te reguleren en de weerstand tegen stress te verbeteren.

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Shatavari Poeder Biologisch Kopen

8,9524,95

Gezondheidsvoordelen van Shatavari

Shatavari is een populair supplement dat mensen gebruiken om een ​​breed scala aan symptomen te behandelen. Het kan oraal worden ingenomen als een tablet, shatavari poeder of vloeibare essence.

Onderzoek heeft uitgewezen dat shatavari de volgende gezondheidsvoordelen kan opleveren:

Verbetering van de hormonale gezondheid van de vrouw.

Het meest gebruikelijke traditionele gebruik van shatavari is de behandeling van vrouwelijke gezondheidsproblemen, met name reproductieve stoornissen.

Een aantal studies* suggereert dat deze plant aandoeningen zoals hormonale onevenwichtigheden en polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) kan verbeteren.

Symptomen van de menopauze verminderen

In lijn met het traditionele gebruik als behandeling voor reproductieve aandoeningen bij vrouwen, suggereert recent onderzoek dat een combinatie van kruidengeneesmiddelen, shatavari de symptomen van de menopauze kan verminderen.

Een kleinschalig onderzoek uit 2018 testte de effecten van kruidengeneeskunde op menopauzeklachten bij 117 vrouwen. Na 12 weken lang shatavari en drie andere kruiden te hebben gebruikt, rapporteerden vrouwen een vermindering van opvliegers en nachtelijk zweten, maar geen verschil in hormoonspiegels of algehele gezondheid.

Antioxiderende effecten van Shatavari

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die cellen kunnen beschadigen en tot de ontwikkeling van ziekten, waaronder kanker, kunnen leiden. Antioxidanten bestrijden ook oxidatieve stress, een andere oorzaak van ziekte.

Een recensie uit 2018 suggereerde dat shatavari mogelijk antioxiderende eigenschappen heeft, hoewel er meer onderzoek nodig is bij mensen. Een studie uit 2018 vond enig bewijs dat het extract van de plant antioxiderende effecten had bij muizen.

Anti-angst effecten

Shatavari-supplementen worden van oudsher ook gebruikt om angst en depressie te bestrijden. Geen enkel onderzoek heeft deze effecten bij mensen onderzocht, hoewel studies suggereren dat de plant deze effecten bij ratten kan hebben.

Een studie uit 2014, gepubliceerd in Cellular and Molecular Neurobiology, stelt dat shatavari angst bij ratten vermindert door interactie met de serotonine- en gamma-aminoboterzuur (GABA) -systemen, die betrokken zijn bij angst, zowel bij ratten als bij mensen.

Onderzoek gepubliceerd in farmacologie, biochemie en gedrag in 2009 suggereert dat shatavari-extract antidepressieve effecten had bij ratten.

Borstvoeding en zwangerschap

Een stof die de melkproductie tijdens het geven van borstvoeding stimuleert, wordt een galactagogue genoemd en shatavari wordt hiervoor vaak gebruikt.

Auteurs van een recensie gepubliceerd in The Ochsner Journal in 2016 vonden gemengd bewijs. Eén studie meldde een toename van de melkaanvoer na suppletie met shatavari en een andere toonde geen verschil.

Meer onderzoek is nodig om ervoor te zorgen dat een supplement dat shatavari bevat veilig kan worden ingenomen tijdens zwangerschap of borstvoeding. Raadpleeg tijdens deze periodes een arts of een andere professionele zorgverlener voordat u kruiden of supplementen inneemt.

* Biomedicine and Pharmacotherapy in 2018

Ginseng kopen? >Klik hier!

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Shatavari Poeder Biologisch Kopen

8,9524,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.