Panax Ginseng Bloem

Er zijn drie belangrijke soorten ginseng: Siberische, Amerikaanse en Koreaanse Ginseng. In dit artikel gaan we het hebben over deze laatste soort, die ook wel bekend staat als Panax Ginseng. Panax Ginseng is afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde en wordt met name in de Aziatische al duizenden jaren gebruikt als geneeskrachtige plant, en dan vooral de wortels ervan.

Vandaag de dag is panax ginseng zelfs een van de populairste kruidenremedies. Miljoenen mensen gebruiken het dagelijks om de positieve effecten die het heeft op het immuunsysteem, maar ook voor het voorkomen of verbeteren van vermoeidheidsklachten, ontstekingen, seksualiteit, cognitieve functies, en meer. Benieuwd geworden naar deze wortel en wat deze voor jou zou kunnen betekenen? Lees dan zeker verder en ontdek alles wat je moet weten over Panax Ginseng.

Meer weten over Siberische Ginseng? Lees dan vooral ook onze blog: 6 Voordelen van Ginseng (Siberische) 

Wat is Panax ginseng en Werking?

panax ginseng

Panax ginseng, ook bekend als Koreaanse of Aziatische ginseng, is een kleine traaggroeiende plant die voorkomt in de bergen van Oost-Azië. Deze plant heeft vlezige wortels die we kunnen categoriseren in drie groepen, naargelang het moment waarop de wortel wordt geteeld: vers, wit of rood. Verse ginseng wordt geoogst vóór 4 jaar, terwijl witte ginseng wordt geoogst tussen 4-6 jaar en rode ginseng wordt geoogst na 6 jaar of meer.

Er zijn vele soorten van dit kruid, maar de meest populaire zijn Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius), Siberische Ginseng (Eleutherococcus senticosus) en Aziatische ginseng (Panax ginseng). Ondanks dat ze dezelfde naam delen is de werking heel verschillend. Het voornaamste verschil komt voort uit de werkzame stoffen en effecten op het lichaam. Zo werkt bijvoorbeeld Amerikaanse ginseng ontspannend, terwijl de Koreaanse Panax Ginseng juist een opwekkend en stimulerend effect. Panax ginseng is tevens een adaptogeen, wat betekent dat het stress en vermoeidheid tegengaat, en de immuunrespons van ons lichaam versterkt. Zoals gezegd komen deze verschillen voort uit de verschillende aanwezige voedingsstoffen en concentraties:

Welke voedingsstoffen bevat Panax Ginseng?

Aziatische ginsengsupplementen worden gemaakt van de ginsengwortel, en de lange, dunne uitlopers, die wortelharen worden genoemd. Panax Ginseng bevat (net zoals de Amerikaanse variant) ginsenosiden, saponinen als actieve bestanddelen. Deze verbindingen vullen elkaar aan en leveren diverse gezondheidsvoordelen. In Panax Ginseng zitten vooral veel ginsenoïden (panaxsoïden), maar liefst 35 verschillende soorten. Daarnaast bevat panax ginseng ook glycanen (panaxanen), polysaccharidefractie DPG-3-2, peptiden, maltol, aminozuren, fytonutriënten, fytosterolen, flavonoïden, en drie soorten vetzuur (oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur).

Een ander belangrijk aspect is de rijke hoeveelheid mineralen (calcium, magnesium, zink, ijzer, germanium, mangaan, seleen, vanadium, chroom, kobalt, fosfor, aluminium en arseen) en vitaminen ( A, B1, B2, B3, B5, B11, B12, C) in Panax.

8,9534,95
Uitverkocht
27,5087,50

Top 8 voordelen van Panax ginseng

Panax Ginseng - yoga
Mind, body and soul!

Koreaanse Panax Ginseng betekent letterlijk: geneest alles. Dit komt door de enorm veel positieve effecten die het heeft op de algehele gezondheid. Zo is het een krachtige adaptogeen welke het aanpassingsvermogen verhoogt bij psychisch en fysiek belastende omstandigheden en bevordert het lichamelijk en geestelijk welzijn. Ook geeft het haar gebruikers energie en een gevoel van vitaliteit. Al deze geneeskrachtige eigenschappen hebben van ginseng een populair tonicum gemaakt in zowel de oude als nieuwe wereld en wordt het gebruikt voor verschillende kwalen en problemen die de algemene bevolking ondervindt. Welke dat precies zijn, lees je hieronder in onze Top 8 van meest genoemde Panax Ginseng voordelen!

1. Geheugen en andere cognitieve functies

Mensen die ginseng nemen, voelen zich vaak alerter. Uit verschillende studies blijkt dat Aziatische ginseng de denk- en leerfuncties kan verbeteren, en dan voornamelijk het kortetermijngeheugen. De verbeterde cognitieve functies, zijn toe te schrijven aan de antioxiderende eigenschappen van panax ginseng.

Meer weten over hoe je je cognitieve functies kunt verbeteren? Lees dan vooral ook onze blog met 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen!

2. Fysiek uithoudingsvermogen

Panax Ginseng - energie en kracht

Er zijn een aantal studies gedaan naar het gebruik van Aziatische ginseng voor sportprestaties. Als adaptogeen verhoogt panax ginseng namelijk de celenergie, wat zeer positieve effecten levert op het uithoudingsvermogen en de conditie. Daarnaast kan dit kruid de longcapaciteit en het ademhalingsvermogen verbeteren. Geen wonder dus dat atleten gretig gebruik maken van Aziatische ginseng om zowel het uithoudingsvermogen als de kracht te verbeteren!

Ook op zoek naar meer energie, lees dan ook eens deze 10 Tips voor meer Energie

3. Seksuele gezondheid: afrodisiacum en middel tegen erectiestoornissen

Panax ginseng is al duizenden jaren populair voor de behandeling van seksuele aandoeningen bij mannen. Volgens de studies helpt de regelmatige inname van ginseng bij het verbeteren van de seksueel functies van mannen en is het een effectief middel tegen erectiestoornissen. Ginsengextract zou tevens het libido stimuleren en de seksuele prestaties verbeteren.

Dankzij de grote hoeveelheden ginsenosiden wordt Panax ginseng vaak aangeprezen als een afrodisiacum, omdat het de beweeglijkheid en het aantal zaadcellen verhoogt en onvruchtbaarheid bij mannen behandelt. Een studie bij mannen wees tevens uit dat Koreaanse ginseng de geslachtsdrift, seksuele opwinding en bevrediging aanscherpt.

Het zou ook de seksuele verlangens verbeteren bij vrouwen met seksuele klachten.

Meer weten over libido verhogende superfoods? Lees dan ook: Top 10 Libido verhogende Superfoods voor Man en Vrouw (Natuurlijk)

4. Oververmoeid? Boost je energielevels!

Panax Ginseng - voorkomt vermoeidheid

Naar schatting heeft 1 op 5 mensen last van chronische vermoeidheid. Bij langdurige periodes van weinig energie kan je lichaam uitgeput aanvoelen, en meer vatbaar maken voor ziekten. Panax ginseng zorgt voor een stabiele bron van energie, door de lichaamseigen energievoorraden aan te slaan en de ATP-productie te versnellen. ATP is een molecuul dat energie in de cellen vervoert, en dus eigenlijk de batterij waarop wij functioneren. Het helpt je lichaam ook om vermoeidheid tegen te gaan door je energieniveau te verbeteren, oxidatieve stress te verlagen en mentale en fysieke activiteit te stimuleren.

Kamp je met vermoeidheidsklachten of slaapproblemen? Misschien bieden deze tips ook voor jou de uitkomst: 8 Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust of neem een kijkje bij: CBD Olie: Voordelen en werking voor jou!

5. Natuurlijke ontstekingsremmer

Ontsteking kan pijnlijk zijn, zo niet slopend. Het goede nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat een actief bestanddeel van Koreaanse ginseng – de ginsenosiden – als ontstekingsremmer en antioxidant fungeren. Zo bleek onder meer dat het extract van Panax ginseng ontstekingen verminderde en de antioxidantwerking verbeterde in huidcellen van mensen met eczeem.

In een ander onderzoek bij studenten werd de invloed van Koreaanse ginseng op ontstekingen onderzocht die het gevolg waren van intensieve training en inspanning. Bij de groep die Koreaanse ginseng nam was de ontsteking en spierschade  aanzienlijk verminderd in vergelijking met de placebogroep.

Meer weten? Ontdek nu ook onze 8 tips voor Natuurlijke Pijnstilling

6. Versterkt het immuunsysteem

Panax Ginseng - Immuunsysteem

Koreaans ginsengextract bevat antimicrobiële verbindingen, die het risico op virale en bacteriële infecties kunnen afweren. In een studie consumeerden deelnemers gedurende 8 weken Panax ginseng-extract. Resultaat: bij de deelnemers werd een aanzienlijke daling van infectieuze stoffen in het lichaam vastgesteld, met een versterkt immuunsysteem tot gevolg!

In een andere studie consumeerde een groep ouderen met een verzwakt immuunsysteem rood ginseng-extract. Bij deze groep zagen we een verbetering van de immuunmechanismen van hun lymfocyten of immuniteitsversterkende cellen.

Of je nu de niesbuien voelt opkomen of iedereen om je heen niesbuien heeft, ginseng brengt je immuunsysteem op een natuurlijke manier op gang. Het houdt schadelijke organismen in het lichaam tegen, waardoor je je het hele griepseizoen goed blijft voelt!

Meer tips om je weerstand te verhogen tijdens de winter, lees je hier: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!

7. Antikanker eigenschappen

Koreaanse ginseng kan effectief zijn in de strijd tegen kanker. De ginsenoside bestanddelen in ginseng voorkomen abnormale celproductie en -groei. De wortel staat er ook om bekend mensen te helpen die een chemotherapiebehandeling ondergaan. Het vermindert de bijwerkingen van chemotherapie en verhoogt de impact van medicijnen op het lichaam. Een andere studie suggereerde dat Panax ginseng een blokkerende werking heeft op de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker.

8. Vermindert angst en depressie

Naast de nootropische effecten van Panax ginseng, kan het ook een veelbelovend middel zijn voor stemmingsstoornissen zoals angst en depressie. Onderzoek wijst uit dat ginseng de emotionele kalmte en bepaalde aspecten van het werkgeheugen (onderdeel van het kortetermijngeheugen) bij gezonde jonge volwassenen kan verbeteren. Ginseng kan daarnaast bijdragen aan de regulatie van neurotransmitters en neuronen in het zenuwstelsel bij personen die worden blootgesteld aan hoge niveaus van stress.

********************************

De gezondheidsvoordelen van Panax kunnen, zoals je in de bovenstaande Top 8 van voordelen hebt kunnen lezen, groot zijn!  Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de  juiste dosering (hierover hieronder meer) meer:

8,9534,95
Uitverkocht
27,5087,50

Gebruik en dosering van Koreaanse Panax Ginseng

Panax Ginseng - dosering

Ginsengwortel kan je op vele manieren consumeren. Je kan het bijvoorbeeld rauw eten of je kan het lichtjes stomen om het zachter te maken. Panax ginseng kan ook in water gekookt worden om er thee van te maken. Voeg hiervoor heet water toe aan vers gesneden ginseng en laat het een paar minuten trekken. Je kan de wortel toevoegen aan diverse recepten zoals soepen en roerbakgerechten. Als supplement kun je het gebruiken in poeder-, tablet-, capsule- en olievorm.

Hoeveel je moet nemen hangt af van de conditie die je wilt verbeteren. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 1-2 gram rauwe panax ginseng wortel of 200-400 mg extract aangeraden. Het is het beste om te beginnen met een lagere dosering en deze in de loop van de tijd te verhogen. Het wordt aanbevolen om Panax ginseng gedurende maximaal 6 maanden te gebruiken. Bij langdurig gebruik kan Panax ginseng een aantal hormonale effecten geven die schadelijk kunnen zijn.

Zoek naar een standaard ginseng extract dat 2-3% ginsenosiden bevat, en consumeer het voor de maaltijd om de absorptie te verhogen en de voordelen ten volle te benutten.

Bijwerkingen en voorbehouden

Bijwerkingen – Zoals elk kruidensupplement of medicijn, kan ook panax ginseng ongewenste effecten hebben. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en slapeloosheid. De meest voorkomende bijwerking is slaapproblemen. Zeldzame bijwerkingen die zijn gemeld zijn huiduitslag, leverschade en ernstige allergische reacties.

Panax ginseng kan de bloeddruk beïnvloeden, dus ook als je een hoge bloeddruk (hypertensie) hebt, kan je ginseng beter vermijden (tenzij in overleg met je zorgverlener).

Voorbehouden – Kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten het gebruik van panax ginseng vermijden.

Ook mensen met ziektes of aandoeningen waarvoor zij medicatie nemen, moeten extra voorzichtig handelen en het gebruik van panax ginseng overleggen met hun arts.

Panax ginseng kan de bloedsuikerspiegel verlagen en kan interfereren met diabetesmedicijnen. Zeker als je diabetes hebt moet je eventueel gebruik bespreken met je arts.

Allergenen

Biologische Panax Ginseng van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. Panax Ginseng is echter niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Ginseng.

Conclusie: back to the ‘roots’ met Panax Ginseng

Panax Ginseng (2)

De Panax ginsengwortel herinnert ons eraan dat het tijd is om letterlijk en figuurlijk terug te grijpen naar de ‘roots’! Mensen gebruiken Koreaanse ginseng al duizenden jaren, en terecht. Zowel in de traditionele Chinese geneeskunde als in onze moderne levensstijl helpt Panax ginseng het geheugen en de slaapkwaliteit te verbeteren, de huid te verzachten, het libido te verhogen en oxidatieve stress af te remmen.

Het is heel gemakkelijk om Koreaanse Panax ginseng aan je dieet toe te voegen. Zorg er wel voor dat je je ginseng haalt bij een kwaliteitsbedrijf die open is over waar het supplement vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Op die manier is Panax ginseng het ideale huismiddel om met nieuwe moed en energie aan je dag te beginnen.

Panax Ginseng kopen en genieten van deze voordelen? Klik op de link!

Ander Ginseng kopen? <Klik hier!

8,9534,95
Uitverkocht
27,5087,50

 

*********************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of ontdek alles wat je moet weten over de Ayurvedische kruidenwereld in onze Top 11 van Ayurvedische kruiden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.