Panax Ginseng Bloem

Er zijn drie belangrijke soorten ginseng: Siberische, Amerikaanse en Koreaanse Ginseng. In dit artikel gaan we het hebben over deze laatste soort, die ook wel bekend staat als Panax Ginseng. Panax Ginseng is afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde en wordt met name in de Aziatische al duizenden jaren gebruikt als geneeskrachtige plant, en dan vooral de wortels ervan.

Vandaag de dag is panax ginseng zelfs een van de populairste kruidenremedies. Miljoenen mensen gebruiken het dagelijks om de positieve effecten die het heeft op de weerstand, maar ook voor seksualiteit, de cognitieve functies, en meer. Benieuwd geworden naar deze wortel en wat deze voor jou zou kunnen betekenen? Lees dan zeker verder en ontdek alles wat je moet weten over Panax Ginseng.

Meer weten over Siberische Ginseng? Lees dan vooral ook onze blog: 6 Voordelen van Ginseng (Siberische) 

Wat is Panax ginseng en Werking?

panax ginseng

Panax ginseng, ook bekend als Koreaanse of Aziatische ginseng, is een kleine traaggroeiende plant die voorkomt in de bergen van Oost-Azië. Deze plant heeft vlezige wortels die we kunnen categoriseren in drie groepen, naargelang het moment waarop de wortel wordt geteeld: vers, wit of rood. Verse ginseng wordt geoogst vóór 4 jaar, terwijl witte ginseng wordt geoogst tussen 4-6 jaar en rode ginseng wordt geoogst na 6 jaar of meer.

Er zijn vele soorten van dit kruid, maar de meest populaire zijn Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius), Siberische Ginseng (Eleutherococcus senticosus) en Aziatische ginseng (Panax ginseng). Ondanks dat ze dezelfde naam delen is de werking heel verschillend. Het voornaamste verschil komt voort uit de werkzame stoffen en effecten op het lichaam. Zo werkt bijvoorbeeld Amerikaanse ginseng ontspannend, terwijl de Koreaanse Panax Ginseng juist een opwekkend en stimulerend effect. Zoals gezegd komen deze verschillen voort uit de verschillende aanwezige voedingsstoffen en concentraties:

Welke voedingsstoffen bevat Panax Ginseng?

Aziatische ginsengsupplementen worden gemaakt van de ginsengwortel, en de lange, dunne uitlopers, die wortelharen worden genoemd. Panax Ginseng bevat (net zoals de Amerikaanse variant) ginsenosiden, saponinen als actieve bestanddelen. Deze verbindingen vullen elkaar aan en leveren diverse gezonde voordelen. In Panax Ginseng zitten vooral veel ginsenoïden (panaxsoïden), maar liefst 35 verschillende soorten. Daarnaast bevat panax ginseng ook glycanen (panaxanen), polysaccharidefractie DPG-3-2, peptiden, maltol, aminozuren, fytonutriënten, fytosterolen, flavonoïden, en drie soorten vetzuur (oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur).

Een ander belangrijk aspect is de rijke hoeveelheid mineralen (calcium, magnesium, zink, ijzer, germanium, mangaan, seleen, vanadium, chroom, kobalt, fosfor, aluminium en arseen) en vitaminen ( A, B1, B2, B3, B5, B11, B12, C) in Panax.

Top 6 voordelen van Panax ginseng*

Panax Ginseng - yoga
Mind, body and soul!

Koreaanse Panax Ginseng betekent letterlijk: geneest alles. Dit komt door de enorm veel positieve effecten die het heeft op de algehele gezondheid. Zo is het een krachtige adaptogeen welke het aanpassingsvermogen verhoogt bij psychisch en fysiek belastende omstandigheden en bevordert het lichamelijk en geestelijk welzijn. Ook geeft het haar gebruikers energie en een gevoel van vitaliteit. Al deze eigenschappen hebben van ginseng een populair tonicum gemaakt in zowel de oude als nieuwe wereld:

1. Geheugen en andere cognitieve functies*

2. Ondersteunt het uithoudingsvermogen*

3. Stimuleert de Libido*

4. Boost je energielevels!*

5. Ondersteunt de weerstand*

6. Biedt hulp bij stress*

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Gebruik en dosering van Koreaanse Panax Ginseng

Panax Ginseng - dosering

De gezonde voordelen van Panax kunnen, zoals je in de bovenstaande Top 6 van voordelen hebt kunnen lezen, groot zijn!  Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de  juiste dosering (hierover hieronder meer) meer:

Ginsengwortel kan je op vele manieren consumeren. Je kan het bijvoorbeeld rauw eten of je kan het lichtjes stomen om het zachter te maken. Panax ginseng kan ook in water gekookt worden om er thee van te maken. Voeg hiervoor heet water toe aan vers gesneden ginseng en laat het een paar minuten trekken. Je kan de wortel toevoegen aan diverse recepten zoals soepen en roerbakgerechten. Als supplement kun je het gebruiken in poeder-, tablet-, capsule- en olievorm.

Hoeveel je moet nemen hangt af van de conditie die je wilt verbeteren. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 1-2 gram rauwe panax ginseng wortel of 200-400 mg extract aangeraden. Het is het beste om te beginnen met een lagere dosering en deze in de loop van de tijd te verhogen. Het wordt aanbevolen om Panax ginseng gedurende maximaal 6 maanden te gebruiken. Bij langdurig gebruik kan Panax ginseng een aantal hormonale effecten geven die schadelijk kunnen zijn.

Zoek naar een standaard ginseng extract dat 2-3% ginsenosiden bevat, en consumeer het voor de maaltijd om de absorptie te verhogen en de voordelen ten volle te benutten.

Bijwerkingen en voorbehouden

Bijwerkingen – Zoals elk kruidensupplement of medicijn, kan ook panax ginseng ongewenste effecten hebben. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en slapeloosheid. De meest voorkomende bijwerking is slaapproblemen. Zeldzame bijwerkingen die zijn gemeld zijn huiduitslag, leverschade en ernstige allergische reacties.

Panax ginseng kan de bloeddruk beïnvloeden, dus ook als je een hoge bloeddruk (hypertensie) hebt, kan je ginseng beter vermijden (tenzij in overleg met je zorgverlener).

Voorbehouden – Kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten het gebruik van panax ginseng vermijden.

Ook mensen met ziektes of aandoeningen waarvoor zij medicatie nemen, moeten extra voorzichtig handelen en het gebruik van panax ginseng overleggen met hun arts.

Panax ginseng kan de bloedsuikerspiegel verlagen en kan interfereren met diabetesmedicijnen. Zeker als je diabetes hebt moet je eventueel gebruik bespreken met je arts.

Allergenen

Biologische Panax Ginseng van Spiruella.nl is gegarandeerd vrij van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulmiddelen. Panax Ginseng is echter niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Ginseng.

Conclusie: back to the ‘roots’ met Panax Ginseng

Panax Ginseng (2)

De Panax ginsengwortel herinnert ons eraan dat het tijd is om letterlijk en figuurlijk terug te grijpen naar de ‘roots’! Mensen gebruiken Koreaanse ginseng al duizenden jaren, en terecht. Het is heel gemakkelijk om Koreaanse Panax ginseng aan je dieet toe te voegen. Zorg er wel voor dat je je ginseng haalt bij een kwaliteitsbedrijf die open is over waar het supplement vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Op die manier is Panax ginseng het ideale huismiddel om met nieuwe moed en energie aan je dag te beginnen.

Panax Ginseng kopen en genieten van deze voordelen? Klik op de link!

Ander Ginseng kopen? <Klik hier!

 

*********************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of ontdek alles wat je moet weten over de Ayurvedische kruidenwereld in onze Top 11 van Ayurvedische kruiden!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen