Rode, gele of zwarte maca

De kans is groot dat je in een natuurvoedingswinkel vanuit een ooghoek al eens ergens enkele potten maca hebt zien staan. De gezonde voordelen die men eraan toekent zijn groot, maar wie is deze alleskunner uit de Andes precies? En nog meer specifiek, wat is nou het onderscheid tussen rode, zwarte of gele maca?

In deze blog krijg je hierop een antwoord. Je ontdekt wat de verschillen zijn. Niet alleen botanisch of wat betreft samenstelling, maar ook wat betreft de werking. Zo kan je ontdekken welke maca het beste is voor jou.

Wat is maca?

Maca Lepidium meyenii Walp. – zo luidt de volledig naam – is een uniek knolgewas uit de familie van de Brassicaceae. Wat er zo bijzonder is, is dat je het enkel in de Andes kan vinden, op een hoogte boven de 4000 meter. Een plant die op deze hoogte kan overleven, kan niet anders dan bijzonder sterk zijn. Vandaar ook het ongelooflijk versterkende effect van de plant op wie hem gebruikt, maar daarover dadelijk meer.

Maca uit de Andes

Wat zijn de verschillen tussen rode, zwarte en gele maca?

Er zijn drie variëteiten van maca en die kunnen we herkennen aan hun kleur. Gele maca is ongetwijfeld het meest bekend en het gebruik ervan is wijd verspreid over de hele wereld. Maar je hebt ook rode en zwarte maca die een iets mildere smaak hebben. Daardoor zijn er ook fervente gebruikers die bij deze twee alternatieve soorten maca blijven zweren.

Het fascinerende is dat elke variëteit van dezelfde plant afkomstig is. Het is enkel de kleur van de schil die verschillend is. De schil bevat telkens andere Fytonutriënten wat meteen verklaart waarom de drie variëteiten elk andere gezonde voordelen vertonen.

Rode, zwarte of gele maca, welke kies je het best?*

Volgens de overlevering zou de gele het beste zijn voor dagelijks gebruik. De twee andere soorten zijn zeldzamer en werden bovendien als heilig vereerd. Verder beschouwde men de rode variant als meer vrouwelijk en de zwarte als meer mannelijk. De eerste zou naar verluidt een meer voedende functie hebben, terwijl de zwarte variant meer geschikt is om de energie te boosten.

Gele maca*

Gele maca is een populair supplement wegens zijn sterk opwekkende en adaptogene eigenschappen. Verder is het enorm rijk aan voedingsstoffen, welke bekend staan om het in balans brengen van de hormoonhuishouding, ondersteunen van de vruchtbaarheid en het versterken van de focus.

Meer weten? Lees dan nu ook: Maca Poeder: Top 4 Voordelen en Werking.

Rode Maca*

 

rode maca

Rode maca beschikt over een nutriëntenprofiel dat licht verschilt van gele maca. Het bevat namelijk meer alkaloïden, taninen, sapoinen en glycosiden.

Om deze reden zou dit, zoals gezegd, een variant zijn die meer de “vrouwelijke energie” ondersteunt. Zou zouden de stoffen in deze maca een eerder voedend, kalmerend en balancerend effect hebben. Deze variëteit gebruikt men dan ook bij voorkeur in gevallen van stress of ter ondersteuning van de cognitieve functies.

Verder komt het “vrouwelijke aspect” ook tot uiting in de inzetbaarheid van rode maca voor klachten tijdens de overgang en zou het  bovendien ook een positief effect op de vrouwelijke voortplantingsorganen.

Zwarte maca*

 

zwarte maca

De schil van de Zwarte maca heeft ook een andere samenstelling dan de rode en gele variant. Hij bevat dus andere fytonutriënten die in dit geval ondersteuning bieden tegen de oxidatieve stress.

Zwarte maca heeft meer de reputatie van invloed te zijn op de “mannelijke energie”. Zwarte maca zou namelijk ondersteunend werken voor het mannelijk libido en als dusdanig kent het als afrodisiacum een rijke traditie in de Andes. Het wetenschappelijk onderzoek bevestigt de werking van maca in dit opzicht. Supplementering met maca leidt toe een toename van de kwaliteit, beweeglijkheid en het aantal spermacellen1. Dit effect is bij zwarte maca nog meer uitgesproken2.

Verder kan zwarte maca ook de bloedsuikerspiegel ondersteunen.

 

 

**********************************************

Wil je meer weten over nog andere adaptogenen die het zelf genezend vermogen van het lichaam activeren, lees dan ook Adaptogenen, van stress naar balans. – Of ontdek in een andere blog de Top 10 Libido Verhogende Superfoods voor Man En Vrouw.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen