Manuka honing

Er gaat niets boven een flinke scheut zoete honing bij een kopje thee. Honing is van oudsher ook een middel dat niet mag ontbreken in de natuurlijke thuisapotheek. Zo kan het o.a. de symptomen van een verkoudheid helpen verzachten. Maar de laatste jaren hoor je meer en meer over een speciale soort honing, met name Manuka honing.

In dit blogartikel kom je aan de weet wat Manuka honing is en wat er zo bijzonder aan is. Verder verneem je of het gevaarlijk of gezond is. Wil je dus graag het fijne weten van deze uitheemse honingsoort, lees dan verder en ontdek wat hij voor jou kan betekenen.

De oorsprong van Manuka honing

Manuka honing is afkomstig van een struik die van oorsprong in Nieuw-Zeeland groeit. Deze gedijt daar in het onherbergzame, prachtige landschap dat een ideale voedingsbodem vormt voor deze unieke plant.

Manuka struik

Bijna 200 jaar geleden slaagden kolonisten er voor het eerst in honingbijen naar het eiland mee te nemen. Maar dan nog duurde het meer dan een hele eeuw voor de bijzondere kwaliteiten van Manuka honing ontdekt werden. En sinds enkele decennia zit de verkoop van deze bijzondere honing enorm in de lift.

De honing is donkergekleurd en heeft een erg aparte, intense smaak. De struik bloeit niet langer dan twee tot zes weken per jaar en valt in het landschap op door de wondermooie witroze bloemetjes.

Productie van Manuka 

Manuka Honing is zoals je hierboven hebt kunnen lezen afkomstig uit Nieuw Zeeland, van de wilde Manuka-boom.  Om het ultieme productie proces te creëren worden de bijenvolken uitsluitend in houten bijenkorven gehouden en door de imkers zeer goed verzorgd. Manuka verwerkt en verpakt haar monoflorale Manuka Honingen vervolgens volledig in haar eigen gespecialiseerde faciliteiten, waardoor het haar monoflorale honing tijdens elke fase van het proces nauwlettend kan monitoren op kwaliteit en integriteit.

Het zal dan ook niet verbazen dat elke elke pot honing wordt getest op zuiverheid, kwaliteit en het natuurlijke MGO-gehalte. Pas als de honing alle testen heeft doorstaan, wordt de monoflorale Manuka honing voorzien van een etiket met de MGO-gradatie (gouden MGO garantie aanduiding).

Meer weten, neem een kijkje bij onze Manuka producten!

De sterkte van Manuka honing

Manuka honing is een eenbloemige honing, wat wil zeggen dat de honing afkomstig is van de nectar van slechts één bloem. Dit in tegenstelling tot meerbloemige honing waarbij je een combinatie hebt van de nectar van twee of meerdere soorten bloemen.

Manuka honing is uniek als honingsoort omdat het in erg hoge mate het bioactieve bestanddeel methylglyoxal (MGO) bevat. Bij gewone honing bedraagt het percentage MGO 0,2 tot 0,5 %, maar bij Manuka honing kan dat tot wel 8% oplopen. Dat verklaart dan ook meteen waarom de prijs van deze unieke honing zo hoog is.

Maar de kracht van de werking van de honing hangt niet alleen hiervan af, maar ook van de manier waarop de honing geoogst wordt. Daardoor kan de werking van sommige soorten honing wel 100 keer sterker zijn dan bij andere soorten.

In onze webshop is de Manuka honing onderverdeeld in de volgende sterktes:

Wat zijn de ‘gezonde voordelen’ van de Manuka honing?

Manuka honing bezit een schat aan werkzame stoffen en is goed voor de immuniteit. Maar verder bezit de honing ook nog andere voordelen:

1. Zo zou de honing goed zijn voor de huid. Hij kan onder andere het proces van wondgenezing van de huid positief beïnvloeden*.

2. Ook bij verkoudheid kan Manuka honing enigszins voor verlichting zorgen*.

3. Daarnaast kan de honing ook nuttig zijn als je last hebt van de spijsvertering*.

4. Tot slot kan de plant ook de natuurlijke energie in het lichaam boosten*.

ondersteuning immuniteit

 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

 

****************************

Bijwerkingen en contra-indicaties

Bijwerkingen komen zelden tot nooit voor. Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarmee je dient rekening te houden.

Mensen die allergisch zijn aan bijenpollen kunnen bij gebruik van de honing heftige reacties vertonen. Het gaat dan onder andere over misselijkheid, duizeligheid en braken, een onregelmatige hartslag en hevig zweten. Als je last krijgt van één van deze reacties, spreekt het voor zich dat je het gebruik van de honing beter kan stopzetten.

Ook mag je niet uit het oog verliezen dat het gebruik van honing erg grote schommelingen kan veroorzaken in je bloedsuikerspiegel. Dat is meteen ook de reden waarom diabetici beter geen Manuka honing gebruiken.

Tot slot is ook het geven van honing aan baby’s uit den boze. Er zijn namelijk bepaalde bacteriën in honing aanwezig die eens ze in hun darmen terechtkomen vrij spel krijgen. Ze kunnen zich daar dan vermenigvuldigen en gevaarlijke toxines gaan produceren.

Conclusie

De goudkleurige Manuka honing is de meest krachtige honing die er op markt beschikbaar is. Maar niet alleen biedt het gezonde voordelen die de werking van andere voordelen overstijgt. Het is bovendien ook nog eens een onweerstaanbaar lekkere honing, wat de populariteit voor deze unieke honingsoort de laatste jaren alleen maar verder doet toenemen…! Probeer eens een scheutje Manuka honing in je thee of smeer het op je brood.

lepel honing

****************************

Wil je graag meer weten over een ander natuurlijk middel om de immuniteit te ondersteunen, lees dan het blogartikel over het kruidensupplement Echinacea, zijn voordelen, gebruik en werking. – Of ontdek top 5 superfoods die rijk zijn aan vitamine C, een belangrijke vitamine voor de ondersteuning van de weerstand.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen