superfoods rijk aan vitamine C

Van de vitamines is vitamine C zonder twijfel de bekendste. Helaas kunnen we op bepaalde momenten tekorten opbouwen aan vitamine C. Daarom is de inname van extra vitamine C geen overbodige luxe. Daarbij kunnen een aantal superfoods rijk aan vitamine C reuzegoed van pas komen.

In dit blogartikel duiken we samen met jou in de boeiende wereld van de vitamine C. We bespreken waarom vitamine C zo belangrijk is en wat de mogelijke gevaren van een vitamine C tekort zijn. Verder verdiepen we ons in 5 superfoods die bekend staan als natuurlijke vitamine C bommen.

Waarom is vitamine C zo belangrijk?

We kennen vitamine C ook als ascorbinezuur. Het heeft vele functies in het menselijk lichaam. Zo staat het in voor de vorming en de bescherming van het bindweefsel in onze huid, bloedvaten, botten, tanden en huid, maar draagt het ook bij aan het ondersteunen van onze weerstand.

immuniteit boosten

Maar daar stopt het niet want vitamine C heeft nog vele andere voordelen voor ons lichaam:

  • Het ondersteund de natuurlijke energie doordat het de werking van sommige enzymen in ons energiemetabolisme stimuleert.
  • Het ondersteunt de opname van ijzer in ons bloed. IJzer speelt een essentiële rol bij het zuurstoftransport in ons bloed.
  • Vitamine C ondersteund haargroei en stimuleert het behoud van een gezonde huid.
  • Het draagt bij aan de concentratie, het leervermogen en het geheugen.
  • Vitamine C is belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.

Hoe herken je een vitamine C tekort?

Wanneer je een vitamine C tekort opbouwt, kan dit tot allerlei onaangename gevolgen leiden. Je kan last krijgen van vermoeidheid en algemene zwakte. Bovendien kunnen allerlei aandoeningen en kwalen die met de gezondheid van het bindweefsel te maken hebben de kop opsteken. Ernstige tekorten kunnen zelfs leiden tot het ontstaan van scheurbuik, maar gelukkig is dit zeer zeldzaam.

Er valt dus wel wat te zeggen voor de inname van extra vitamine C. We pleiten voor alle duidelijkheid niet voor supplementen op basis van synthetische vitamine C. Niets gaat boven natuurlijke bronnen van vitamine C, en het goede nieuws is dat die talrijk zijn. De beste, je raadt het misschien al, zijn een aantal fenomenale superfoods!

Top 5 superfoods rijk aan vitamine C

1. Camu camu, de fabelachtige bes uit het Amazonegebied

Camu camu is een mysterieuze struik uit het Amazone gebied. Hij heeft de laatste jaren stormenderhand de markt van de natuurlijke vitamine C supplementen veroverd. De overigens erg zure bessen van deze struik zitten boordevol vitamine C.

Tegenwoordig heb je hoe langer hoe meer plantages waar camu camu wordt geteeld. Na de oogst start het vriesdrogen van de pulp uit de vrucht. Zo krijgen we het poeder dat we als supplement kunnen aanschaffen om onze gezondheid een boost te geven.

Camu camu bestaat voor maar liefst 13% uit vitamine C. Het bevat daarnaast ook in hoge mate heel wat andere essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine B1 en B2, calcium, kalium, ijzer en fosfor.

Lees hier meer over de voordelen van de vitamine C-bom Camu camu.

-11%
16,9544,50

2. Acerola, een topper onder de superfoods rijk aan vitamine C

Acerola is een bes, net als de meeste superfoods die we hier de revu laten passeren. De bes heeft een hoog gehalte aan vitamine C, en is zelfs één van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C op aarde.

acerola

Tegelijkertijd is acerola veel meer dan een vitamine C bom. Er zitten ook heel wat andere vitamines in, onder andere vitamine A, B1, B2 en B3. Vooral vitamine A is ook overvloedig aanwezig in Acerola. Het bevat tot slot ook massa’s voedingsstoffen en mineralen als ijzer, fosfor, magnesium en calcium.

Tip: Gebruik het poeder als een verrijking voor je smoothies en desserts. Of strooi het over je havermout of yoghurt bij het ontbijt. Een frisse start van je dag gegarandeerd!

Ontdek hier de top-7 voordelen van acerola.  

Bessen & Vruchtenpoeder

Acerola Poeder Biologisch

16,9529,95

 

3. Amla, een naam al seen klok in de Ayurveda

Amla, ook wel de Indische kruisbes genoemd, is een vaste waarde in de Ayurvedische geneeskunde. De plant staat het meest bekend wegens zijn ondersteunende functie voor onze immuniteit. Hij is rijk aan vitamine C maar ook aan diverse andere werkzame stoffen als vitamine A, E, ijzer en calcium.

amla indische kruisbes

 

Lees over de vele voordelen die amla bes te bieden heeft.

 

4. Baobab, een levensboom in de echte zin van het woord

De Baobab is een mythische boom die in Afrika, maar ook in Australië en Zuid-Oost Azië groeit. Hij staat beter bekend als de ‘Levensboom’ wegens een aantal enorm tot de verbeelding sprekende eigenschappen.

Zo bestaan hun stammen voor meer dan 80% uit water. Ze creëren ook een uniek ecosysteem dat voldoende water en voeding biedt voor allerlei diersoorten die ervan afhankelijk zijn. Verder kunnen ze ook gemakkelijk tot 1000 jaar oud worden. De vrucht van de Baobab zelf is enorm rijk aan vitamine C.

baobab boom

 

Ontdek hier op welke manieren je baobob poeder creatief kan gebruiken. 

-12%
Uitverkocht

Bessen & Vruchtenpoeder

Baobab Poeder Biologisch

11,9518,95

5. Maqui, nog een krachtpatser uit Zuid-Amerika

Deze bijzondere paarskleurige bes groeit in Zuid-Amerika in het wild. Wat betreft de vorm hebben ze wat weg van blauwe bessen. De maqui is rijk in ijzer, calcium en vitamine C. Met slechts 18 gram per dag kom je al aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit is bijvoorbeeld 4,5 keer zo veel dan bij blauwe bessen.

 

************************************************

Als je meer wil weten over een andere belangrijke vitaminen, lees dan Hoe een vitamine B12 tekort herkennen en ermee omgaan. Of ontdek hier meer over vitaminen en waar ze goed voor zijn.

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of onze tips om je weerstand te verbeteren!

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen