Rhodiola en angst

Angst is een regelrechte kwaal waarmee naar schatting 1 tot 3 miljoen Nederlanders te maken heeft. Wie via de klassieke weg hulp zoekt, komt vaak bij angstremmers uit. Niet iedereen is daar voor te vinden, o.a. wegens mogelijke bijwerkingen. Gelukkig heb je ook veilige natuurlijke alternatieven. Het is in deze context dat we de waarde van Rhodiola en angst kunnen begrijpen.

Wat is Rhodiola?

Rhodiola Rosea is een fascinerend kruid. Het kan zelfs in de meest onherbergzame streken op aarde perfect gedijen. Het is vooral de wortel die enorm rijk is aan voedingsstoffen. Hij bevat maar liefst 140 actieve ingrediënten.

Het kruid heeft in Rusland en Scandinavië een rijke traditie als een natuurlijk hulpmiddel bij allerlei klachten en aandoeningen. Van alle mogelijke voordelen die Rhodiola te bieden heeft, spreekt de ondersteuning bij angst, depressie en vermoeidheid misschien wel het meest tot de verbeelding.

Rhodiola en angst, helpt het echt?

Voor we die vraag kunnen beantwoorden, loont het de moeite even stil te staan bij wat angst precies is. Angst is een mentale toestand waarbij we ons gespannen en overweldigd kunnen voelen.

Het is belangrijk om te beseffen dat zowel onze gedachten als omgevingsfactoren daar aanleiding toe kunnen geven. Kenmerkend is dat we ons dan zorgen maken en in ernstige gevallen zelfs in paniek kunnen raken.

Rhodiola is een kruid dat steeds meer terrein wint als natuurlijke behandeling bij angst. Ook bij milde tot matige depressie kan Rhodiola heel nuttig zijn.

Toegegeven, er zijn wel niet zo erg veel wetenschappelijke studies over de werking van Rhodiola op dit vlak. De voorlopige resultaten zijn evenwel bemoedigend. En op een relatief korte tijd, na 10 tot 12 weken, worden de effecten al zichtbaar.

17,5059,50

Rhodiola en angst, hoe werkt het?

rhodiola tegen angst

Rhodiola Rosea werkt als een adaptogeen. De wetenschap heeft nog niet kunnen achterhalen hoe adaptogenen precies werken. Wat wel vaststaat is dat ze het centraal zenuwstelsel helpen kalmeren. Daardoor onderdrukt Rhodiola de natuurlijke vecht-vluchtreactie die angst in gang zet wanneer er sprake is van gevaar.

Lees hier meer over Adaptogenen.

Artsen schrijven vaak antidepressiva voor bij angststoornissen. Hoewel niet alle antidepressiva hierbij helpen, zien we toch een interessant verband. Men gaat ervan uit dat Rhodiola in beide gevallen een heilzaam effect vertoont. Dus zowel bij mensen die lijden aan angststoornissen als depressies.

Rhodiola kan helpen bij angst doordat het zorgt voor:

1. een kalmering van het sympathisch zenuwstelsel

Dit stelsel heeft invloed op je ademhaling, hartslag en je bijnieren. Een overactief sympathisch zenuwstelsel leidt tot het ontstaan van de typische symptomen die te maken hebben met angst. Denk aan een versnelde hartslag, duizeligheid, kortademigheid, enz.

2. een activering van het parasympathisch zenuwstelsel

Het parasympathisch zenuwstelsel doet precies het tegenovergestelde van het sympathisch zenuwstelsel. Als dit actiever wordt, komen we dus meer tot rust. De lichaamsprocessen die te maken hebben met angst, beginnen dus met andere woorden te vertragen.

3. een toename van de productie van serotonine

Serotonine staat bekend als het gelukshormoon en helpt ons ook ontspannen. Vaak hebben mensen die leiden aan angststoornissen en depressies er een tekort aan.

4. een betere focus en geheugen

Als je al last hebt van angst, leidt een ongefocuste houding vaak alleen maar tot meer angst. Je ziet minder snel oplossingen waardoor beide elkaar alleen maar versterken. Er vonden heel wat studies plaats die erop duiden dat Rhodiola zowel het geheugen als onze focus stimuleert.

Lees hier meer over Nootropics die je brein stimuleren en je geheugen helpen door verbeterde hersenfunctie.

17,5059,50

*******************************************

Wil je meer weten over dit kruid, lees dan ook hoe het je  kan helpen je beter met de effecten van stress om te gaan. Er is nog een ander superfood dat een belangrijke invloed uitoefent op één van onze gelukshormonen, met name Mucuna Puriens, ontdek hier alles over de werking en de belangrijkste voordelen van Mucuna Puriens. Een ander sterk adaptogeen is Ashwagandha.

Wil je meer weten over Lion´s Mane Paddenstoel, lees dan hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.