cacao poeder

Cacao en chocolade gaan samen als Bonnie en Clyde. Ze roepen het beeld op van intens zintuiglijk genieten. Natuurlijk is chocolade maar één de vele producten die van cacao afkomstig zijn. Er valt dus heel wat meer te zeggen over cacao dan je op het eerst gezicht geneigd bent te denken. In deze blog hebben we het daarom vooral over een aantal minder bekende variëteiten en vormen waarin cacao verwerkt is, en waarvan cacao poeder de meest bekende is.

We bespreken onder meer wat cacao is, waar het vandaan komt en waarom het zo waardevol is. Daarnaast verneem je ook wat het verschil is tussen rauwe en gewone cacao poeder. Je ontdekt bovendien ook nog wat cacao boter en cacao pasta is. Met andere woorden, lees verder en laat je wegwijs maken in de boeiende wereld van de cacao.

Wat is cacao?

Cacao is een product dat men wint uit de cacaoboon. Deze is op zijn beurt dan weer afkomstig uit de vruchten die de cacaoboom voortbrengt. Cacaobonen zijn dan niets meer dan de zaden die uit die vruchten voortkomen. De bomen die deze vruchten voortbrengen, groeien vooral in Latijns-Amerika, West-Afrika en Zuid-Oost Azië.

De cacao plant heet officieel Theobroma cacao. Theobroma betekent in het Latijn ‘voedsel van de goden’. De naam cacao is dan weer afkomstig uit het Nahuatl, de taal van de Azteken. Die naam is een samentrekking van de twee woorden xococ (bitter) en atl (water).

cacao vrucht

De gezonde voordelen van het superfood cacao

Cacao noemt men met recht en reden een superfood én wordt niet voor niets ook wel ‘voedsel van de goden’ genoemd. Rauwe, onverhitte cacao bonen zitten namelijk vol werkzame stoffen, mineralen en vitamines. Je kan er o.a. heel wat van je dagelijkse vitamine C, zink, zwavel, magnesium en chroom uit halen.

Hierdoor zou Cacao goed zijn voor onze bloedsuikerspiegel, ons hart- en vaatstelsel, maar ook voor onze nachtrust. Helaas verdwijnt het merendeel van de werkzame stoffen in cacaobonen bij de verwerking naar chocolade. Door de verhitting die bij dit proces nodig is, gaan veel voedzame en gezonde stoffen, en daardoor ook de gezonde voordelen, van de cacaoboon verloren.

De belangrijkste voordelen van rauwe cacao op een rijtje*:

Cacao Poeder

  • Ondersteunt de bloeddruk*
  • Goed voor de bloedsuikerspiegel*
  • Ondersteunt het hart- en vaatstelsel*
  • Rauwe cacao is een rijke bron van magnesium, koper en ijzer. Mineralen die belangrijk zijn voor o.a. de hersenen, stofwisseling en immuniteit. Ook helpen deze stoffen de spieren, botten en tanden gezond te houden*
  • Cacao kan een vol gevoel geven, wat positief kan zijn als je wilt afvallen (uiteraard moet je dan wel cacao in beperkte mate nuttigen)*
  • Kan ondersteuning bieden bij stressvolle situaties*

Uiteraard geldt hier dat cacao goed is, mits je je houdt aan de dagelijks aanbevolen dosering en gebruikt maakt van de juiste soort cacao! Zo zal een grote geconserveerde chocoladereep uit de supermarkt in bijna alle gevallen niet het gewenste resultaat geven!

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

De vele varianten en hoedanigheden van cacao

Als je hebt over soorten cacao, dan verwijst men vaak naar het onderscheid tussen de soorten cacaobonen. Maar er is meer dan dat, want afhankelijk van hoe je de cacaobonen verwerkt, heb je verschillende vormen waarin je cacao kan consumeren.

Cacaobonen

De cacaobonen kwamen met de ontdekkingsreizigers mee uit de Nieuwe Wereld. Ze stonden daar heel hoog in aanzien. Zo gebruikten de Maya’s en Azteken het zelfs als betaalmiddel. De cacaobonen zijn zoals gezegd dus het grondingrediënt voor chocolade. Ze bepalen met andere woorden de smaak van hetgeen wij chocolade noemen. Maar er zijn nog meer toepassingen zoals bijvoorbeeld rauwe cacao, cacao nibs, cacao boter en pasta.

cacao bonen

Van cacaobonen naar cacaoboter en cacaopoeder

Het is heel belangrijk een onderscheid te maken tussen twee erg verschillende methodes om cacaopoeder te verkrijgen. Bij het cacaopoeder dat men in de meeste supermarkten aanbiedt, kan je niet over een superfood spreken. Deze cacaobonen zijn geroosterd en dus verhit wat betekent dat veel van de kostbare waarde verloren gaat.

Bij de productie van rauwe cacao daarentegen spreek je over een heel ander proces. Men oefent druk uit op de boon, waardoor de massa van de boon zelf van de boon gescheiden wordt. Uit de cacaomassa ontstaat zo een vloeibare massa, cacaoboter, en een vast deel dat overblijft. Vervolgens maalt men dit deel zodat we als eindresultaat rauw cacao poeder krijgen.

Hoe kan je rauw cacaopoeder gebruiken?

Je kan rauwe cacao op vele manieren toevoegen aan je voeding. Je kan het gebruiken in je smoothie, maar je kan er ook de smaak van je kwark of yoghurt mee verrijken. Verder kan je het zelf verwerken in je milkshakes, eten met je fruit of ontbijtgranen, of zelfs broodbeleg mee maken.

Er zijn zoals je ziet dus heel wat manieren waarop je creatief kan omgaan met het gebruik van rauw cacao poeder. Natuurlijk kan je het ook als ingrediënt gebruiken als je gaat bakken, maar dat valt sterk af te raden. Zoals gezegd gaat er op die manier een goot deel van de voedingswaarde onherroepelijk verloren.

rauw cacao poeder

Cacao nibs – de nieuwe smaaksensatie

De laatste jaren zie je hoe langer hoe meer ook cacao nibs opduiken in de winkelrekken. Dit zijn eenvoudigweg kleine stukjes chocolade in hun meest pure vorm. Het zijn stukjes cacaobonen die gedroogd zijn en een fermentatieproces ondergaan hebben. Ze smaken erg intens en hebben iets weg van pure chocolade maar dan meer bitter en nootachtig van smaak.

Cacao nibs zijn onbewerkt en daardoor erg rijk aan nutriënten. Hierdoor is hun voedingswaarde intact gebleven. Als je graag iets hebt om op te knabbelen bij je ontbijt of je yoghurt of kwark, zijn cacao nibs vast en zeker een aanrader. Ook met noten of gedroogd fruit laten ze zich perfect combineren.

Je kan ze eigenlijk een beetje vergelijken met koffiebonen. Cacao nibs zijn en blijven stukjes cacaoboon en je kan ze dus niet smelten, ook niet in een warme cacao drank. Natuurlijk kan je ze wel vermalen tot cacaopoeder met wat mechanische hulp van bijvoorbeeld een keukenmachine maar dan heb je gewoon weer cacao poeder.

Cacao pasta

Tot slot hebben we ook nog rauwe cacao pasta. Die noemt met ook wel eens cacao likeur. Het proces dat men bij de productie van cacao likeur gebruikt, verschilt fundamenteel van hetgeen voor rauwe cacao wordt gebruikt. Eerst gaat men de cacaobonen fijnmalen, en vervolgens op lage temperatuur verwarmen. Zo krijg je uiteindelijk een cacao pasta.

Eens de pasta opnieuw gaat afkoelen, krijgt de pasta dan opnieuw een vaste vorm. De pasta kan dan als ingrediënt dienen voor verleidelijke lekkernijen als chocolade, ijs, en andere desserts.

Ceremoniele cacao kopen? Klik hier!

***************************

Als je meer wil weten over cacao, lees dan ook Cacao – de mythe over de drie cacao soorten. Of duik in het mystieke aspect dat de cacao plant zo eigen is en verdiep je in de wondere wereld van de cacao ceremonies (met bijhorend recept!).

Op zoek naar nog meer overheerlijke “gezonde” chocolade recepten en hoe je zelf chocolade kunt maken? Lees dan ook: Hoe maak je zelf gezonde Chocolade? 3 Makkelijke Stappen! 

Cacao boter kopen? <Klik hier!

Wil thuis een cacao ceremonie doen? <Klik dan hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen