chocolade maken

Als er nu één guilty pleasure is waar jong en oud van geniet, dan is het wel chocolade! Het nadeel is alleen dat dit niet altijd even goed is voor de gezondheid en lijn. Wat mensen echter vaak niet weten is dat er ook “gezonde” chocolade te verkrijgen is, waardoor je 100% gerechtvaardigd af en toe eens mag zondigen. Donkere chocolade (puur) heeft namelijk indrukwekkende gezonde voordelen die je versteld laten staan. Het is dan wel belangrijk om te kiezen voor kwaliteitschocolade van de juiste bronnen, of wat nog beter is: zelfgemaakte chocolade! Zelf chocolade maken is namelijk niet alleen heel eenvoudig, maar als je het zelf maakt, kun je bovendien zelf al je (gezonde) ingrediënten uitkiezen en kunstmatige smaakstoffen vermijden. Hoe? Heel Simpel!

Smelt de chocolade, giet deze in vormpjes, laat het even afkoelen én smullen maar!  Hieronder leg ik je het recept stap voor stap uit, te beginnen met de nodige ingrediënten, maar ook hoe het kan dat pure chocolade gezond is!

Gezonde Chocolade?

Ja, het is echt waar! Chocolade kan gezond zijn, als je kiest voor de juiste chocolade of ingrediënten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat donkere chocolade, met meer dan 60% cacao, zelfs meer gezonde plantaardige verbindingen bevat dan fruit. Dit komt doordat rauwe cacao rijk is aan werkzame stoffen. Het eten van pure chocolade (minimaal 85% cacao), of nog beter 100% rauwe cacao, kan zelfs cholesterolwaardes reguleren en ondersteuning bieden bij stress. Let wel: Helaas geldt dit alleen voor rauwe cacao of pure chocolade met een hoog cacao gehalte. Dit geldt dus niet voor die verleidelijke en verslavende luxe bonbons of chocolademelk. Uiteraard geldt in alle gevallen dat te veel chocolade, ook met veel rauwe cacao, nimmer goed is!

Chocolade maken: Ingrediënten en benodigdheden 

Chocolade maken

Dit heerlijke en gezonde chocoladerecept bevat slechts twee ingrediënten (en een snuifje zout)!

  1. Cacaoboter (50 gram) – Bij Cacaoboter is het heel belangrijk om te gaan voor een boter van goede kwaliteit. Doe je dit niet dat is het recept al snel niet meer al te gezond! Koop dus niet zomaar een willekeurige cacaoboter, maar zonder er zeker van te zijn dat de ingrediënten goed zijn! Cacao boter kopen? < Klik hier!
  2. Rauw cacaopoeder (50 gram) – Voor rauwe cacaopoeder geldt hetzelfde als voor de cacaoboter! Zorg ervoor dat het product dat je koopt ook echt gezond is! Bij Spiruella weet je zeker dat het product van goede kwaliteit is. Hier koop je Criollo cacao, ook wel genoemd “De Koningin van de Cacao” genoemd, omdat het een superieure kwaliteit bonen produceert.  Deze rauwe cacao is de gezondste van alle chocolade-ingrediënten en is perfect voor zij die willen profiteren van de gezondheidsvoordelen van chocolade zonder veel suiker te consumeren. Zo is deze chocolade zeer rijk van smaak en een beetje bitter, precies zoals chocolade hoort te zijn. Vind je een beetje te bitter? Dan kun je optioneel altijd wat natuurlijke zoetstof (zie hieronder) toevoegen om de smaak in balans te brengen.
  3. Zout Een snuifje zout versterkt de cacaosmaak en geeft de chocolade meer diepte. 

Optioneel – Natuurlijk Zoetstof Zoals gezegd kun je voor een iets minder bittere smaal ook een beetje natuurlijk zoetstof toevoegen. Gebruik in dit geval een natuurlijke poedersuiker als kokossuiker, rietsuiker, monk fruit poeder, etc. Als je alleen kristalsuiker thuis hebt, dan kun je eventueel ook je eigen poedersuiker maken. Je kunt tot slot ook een suikervrij alternatief gebruiken, zoals erythritol poeder. Vermijd echter ten alle tijde vloeibare zoetstoffen, zoals ahornsuiker, want die kunnen de chocolade laten vastlopen.

Overige benodigdheden:

  • Een dubbele boiler pot een dubbele boiler pot is de meest efficiënte manier om de cacaoboter te smelten.
  • Chocoladevorm gebruik een flexibele siliconenvorm, tenzij je van plan bent de chocolade eerst te temperen. Anders komt hij niet los van de vorm. Ik gebruik meestal een siliconen chocoladereepvorm. 

Tip: Je kunt ook mallen kopen om chocolade chips te maken!

Bereiding: Stap voor stap Chocolade maken

STAP 1: SMELT DE CACAOBOTER

Begin met het opzetten van je dubbele boiler door een paar centimeter water toe te voegen aan een middelgrote pan, en vul deze aan met een hittebestendige kom die iets groter is dan de omtrek van de pan (au bain-marie kooktechniek).  Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt.

Breng het water op een matig laag vuur zachtjes aan de kook. Als je ondertussen een groot stuk cacaoboter hebt, hak het dan in kleine, gelijke stukjes. Zo smelt de cacaoboter snel en gelijkmatig zonder aan te branden.

Doe de cacaoboter in de kom en klop of roer voorzichtig maar regelmatig, zodat je mengsel zeker niet aanbrandt.

STAP 2: VOEG HET CACAOPOEDER TOE

Van zodra de boter volledig gesmolten is, zeef je het cacaopoeder en het zout erdoor en roer je alles goed door elkaar.

Als je suiker wilt toevoegen, doe je dit nu ook in deze stap.

Zet vervolgens het vuur af en haal de kom uit de pan.

STAP 3: FINAL TOUCH NAAR EIGEN SMAAK EN LAAT OPSTIJVEN

Voeg nu eventuele extra smaakstoffen toe zoals vanillepoeder of vanille-extract of andere natuurlijke smaakmakers zoals munt of sinaasappel. Zorg er wel voor dat de extra smaakstoffen niet op waterbasis zijn, anders kan de chocolade vastlopen.

Laat het mengsel een paar minuten afkoelen voordat je de chocolade nog een laatste keer doorroert. Giet het mengsel vervolgens in de chocoladevorm(en) van je keuze en laat de vormpjes opstijven in de koelkast of vriezer.

Ik geef er de voorkeur aan de chocoladevormen ongeveer 2 uur in de koelkast te laten staan. Je kunt de chocolade dan overbrengen in een luchtdicht potje of bakje in de koelkast (of bewaren in de vriezer). Klaar om te proeven, enjoy!

Tips en receptvariaties

chocolade tips

  • Je kan ook kokosolie gebruiken in plaats van cacaoboter als je dat liever hebt. De chocolade zal dan iets minder dik een romig zijn, wat het nog gezonder maakt! Kokosolie kan iets gemakkelijker zijn om mee te werken, maar kan smelten bij kamertemperatuur, dus zeker koel bewaren!
  • Als je poedersuiker gebruikt, zeef deze dan door de chocolade om klonters te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat je cacaoboter gebruikt die geschikt is voor voeding. Sommige soorten worden namelijk alleen verkocht voor cosmetische doeleinden.
  • Voor chocoladerepen met een topping, hoef je gewoon wat wat toppings in de vormpjes te strooien voordat je de pure chocolade erover giet.

Heb je zin gekregen om zelfgemaakte chocolade te maken? Dan vind je alle ingrediënten voor dit heerlijk en eenvoudig chocoladerecept hier.

Interesse in een cacao ceremonie? Klik dan hier!

Meer weten over Superfoods, en de mogelijkheden? Lees dan ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? TOP 15 Lijst met Superfoods!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen