adaptogenen

Het antwoord op de vraag welke klacht de grootste impact heeft op ons algemeen welbevinden, is even kort als voorspelbaar: stress. In onze maatschappij neemt het aantal stressoren die onze gezondheid onder druk zetten alleen maar toe. Het is precies in deze context dat we de waarde kunnen begrijpen van een unieke soort superfoods, met name de adaptogenen.

Stress heeft een destructief effect op onze gezondheid en kan leiden tot een hele reeks klachten en aandoeningen. Adaptogenen, zoals de naam doet vermoeden, helpen ons lichaam zich aanpassen in functie van de gezondheidsproblemen die allerlei stress met zich meebrengt.

In dit artikel vind je alles wat je moet weten over adaptogenen. Je ontdekt wat ze precies zijn, hoe ze concreet werken en wat de belangrijkste voordelen zijn. We bedienen je ook op je wenken met een handig overzichtje van 10 populaire adaptogenen. Verder bespreken we ook eventuele bijwerkingen en contra-indicaties en hoe je ze kan gebruiken.

Lees dus verder en ontdek waarom adaptogenen the ‘new hot thing’ zijn in superfood land.

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn superfoods die het lichaam helpen beter omgaan met allerlei vormen van stress, van zowel fysieke, chemische als biologische aard. Het betreft zowel planten, kruiden als paddenstoelen die bovendien nog op vele andere manieren onze gezondheid ondersteunen.

Hoewel ze vaak een rijke traditie kennen, is men pas recent begonnen met onderzoek naar de krachtige werking van deze superfoods.

Hoe werken adaptogenen?

Adaptogenen zijn superfoods die ons lichaam ondersteunen om een toestand van homeostase te behouden of herstellen. Daarin onderscheiden ze zich van andere superfoods. Homeostase heeft betrekking op het zelfregulerend vermogen van het lichaam waarbij alle lichaamsfuncties in evenwicht blijven.

innerlijke rust

Ze doen dit door de samenwerking tussen de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren te verbeteren. Men heeft nog geen sluitende verklaring kunnen geven over hoe dit effect precies tot stand komt. Wat wel vaststaat is dat adaptogenen de hormoonproductie beïnvloeden en allerlei fysiologische processen aansturen. Ze pakken dus verstoringen aan die het gevolg zijn van stress en kunnen betrekking hebben op zowel je geest, energie als immuniteit.

Wat zijn de voordelen van adaptogenen?

De effecten van adaptogenen kunnen even krachtig als subtiel zijn. Er zijn vele gezonde voordelen die men eraan toeschrijft. Natuurlijk zijn de voordelen afhankelijk van het specifieke adapatogeen maar over het algemeen helpen ze in de volgende gevallen. Adaptogenen

  • bevorderen ons algemeen welzijn
  • preventie van cardiovasculaire ziekten
  • houden je mentaal scherp
  • ondersteunen de immuniteit
  • zorgen voor meer energie en een betere uithouding

uithouding

Daarnaast hebben ze door hun adaptogeen karakter een unieke werking op onze hormonen. Zoals aangehaald beïnvloeden adaptogenen de hormoonproductie op basis van wat je lichaam nodig heeft. Verder duidt onderzoek erop dat je ze zowel bij chronische als acute klachten of aandoeningen kan gebruiken.

Onze tien favoriete adaptogenen

1. Maca

Maca is een buitenbeentje in deze lijst omdat het in tegenstelling tot de andere adaptogenen niet uit het Oosten komt. Men noemt hem ook de Peruviaanse ginseng, maar dat is een misleidende naam. Maca is namelijk een knolgewas terwijl ginseng een kruid is.

Beiden hebben echter de reputatie een krachtige energiebooster te zijn. Verder gebruikt men Maca als afrodisiacum maar ook ter ondersteuning van het geheugen en het leervermogen .

Ontdek hier meer over deze krachtpatser uit het Zuid-Amerikaanse hooggebergte.  

Maca koop je hier!

2. Ashwagandha

Deze klassieker uit de Ayurvedische geneeskunde noemt men wel eens de ‘verjonger’. Hij is populair als tonicum en helpt ons zenuwstelsel kalmeren. Daarnaast helpt ashwagandha ook bij vermoeidheid dankzij de vele voedingsstoffen die de plant bevat.

Wil je meer weten over dit befaamde kruid uit de Ayurveda, lees dan hier meer over ashwagandha.

is ashwagandha gevaarlijk

3. Panax Ginseng

Naast Panax Ginseng of Koreaanse ginseng zijn er ook andere soorten ginseng, zoals Amerikaanse en Siberische ginseng. Het verschil reikt echter verder dan de streek van oorsprong want de werkzame stoffen zijn niet dezelfde en verklaren waarom ze elk andere effecten hebben.

Zo werkt in tegenstelling tot de Amerikaans ginseng Panax ginseng activerend en opwekkend. Het kruid helpt ook bij uitputting en stress en heeft een positief effect op de immuniteit van ons lichaam.

Kijk hier hoe Panax ginseng je kan helpen om je gezondheid te ondersteunen  

4. Moringa

Moringa is een populair en veelzijdig adaptogeen omdat je het kan inzetten bij een breed gamma aan toepassingen. Het ondersteunt o.a. ons afweersysteem en heeft een positieve invloed op onze huid. Overigens zit Moringa tjokvol micronutriënten, wat één van de hoofdredenen is waarom men het de wonderboom noemt.

Ontdek hier wat de belangrijkste voordelen van moringa zijn. 

5. Astragalus

astragalus

Astragalus ondersteunt onze immuniteit en dat maakt het tot het ideale supplement tijdens de koude maanden.

Lees hier meer over de werking en de belangrijkste voordelen van de adaptogeen astragalus. 

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Astragalus poeder biologisch

9,9526,95

6. Rhodiola

Rhodiola heeft een goede reputatie als het aankomt op het aanpakken van symptomen die te maken hebben met burn-out. Burn-out is een aandoening die veel mensen plots overvalt en te maken heeft met chronische stress.

Ontdek hier waarom men rhodiola ook wel eens de gouden wortel noemt. 

Rhodiola kopen? <Klik hier!

7. Lion’s Mane

De Lion’s Mane heeft een rijke traditie in het Oosten, meer bepaald in landen als China, Japan, Korea en India. De bioactieve bestanddelen van dit superfood vertonen bijzonder effecten op onze hersenen, het hart en onze spijsvertering.

Lees hier over de kracht van deze unieke paddenstoel.  Wil je Lions Mane kopen? < Klik dan hier!

8. Maitake

Deze paddenstoel staat bekend om zijn fenomenale eigenschappen. Hoewel men deze paddenstoel in landen als Japan en China al duizenden jaren gebruikt, is het gebruik van deze adaptogeen nog pril bij ons. Desondanks heeft Maitake op korte tijd veel aan populariteit gewonnen door zijn positieve invloed op onze vitaliteit.

Kom hier te weten wat maitake voor jou kan betekenen

15,9547,50

9. Cordyceps

Deze andere paddenstoel heeft een haast mythische weerklank gekregen in de loop van de geschiedenis. Het feit dat het gebruik ervan uitsluitend was voorbehouden aan de Chinese keizer heeft hier natuurlijk ruim aan bijgedragen.

Deze adaptogeen biedt heel wat voordelen die te maken hebben met het zijn van een natuurlijke energiebooster.

Vind hier meer informatie over deze buitengewone paddenstoel.

Cordyceps kopen? <Klik hier!

cordyceps

10. Reishi

Reishi is de laatste paddenstoel in ons overzichtje van adaptogenen. Zoals de naam doet vermoeden, komt hij ook uit Azië waar men hem al honderden jaren inzet tegen diverse kwalen.

Ontdek hoe dit superfood, ook de paddenstoel van de onsterfelijkheid genaamd, jouw gezondheid kan bevorderen. 

Hoe kan je adaptogenen gebruiken?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan genieten van de vele voordelen die adaptogenen met zich meebrengen.

  • Je kan ze als ingrediënten toevoegen aan je voeding, zoals men in het Oosten regelmatig doet. Bij ons zien we wel eens vaker dat ze in de blender belanden voor een heerlijke smoothie.
  • Zoals de meeste supplementen, kan je adaptogenen ook in poeder- of capsulevorm innemen.
  • Je treft ze soms ook aan als tincturen, wat geconcentreerde extracten op basis van de plant zijn.
  • Tot slot kan je genieten van de voordelen van adaptogenen door ze als een heerlijk kopje thee te consumeren.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties van adaptogenen?

Hoewel adaptogenen niet-toxisch zijn en je ze dus zonder problemen kan gebruiken, zijn er toch een paar factoren om mee rekening te houden.

Wees voorzichtig als je andere medicijnen gebruikt. Ga dus eerst in gesprek met je dokter voordat je een adaptogeen neemt. Soms kunnen ze namelijk de werking van medicijnen negatief beïnvloeden. Hetzelfde advies geldt trouwens als je zwanger bent, borstvoeding geeft of lijdt aan een auto-immuunziekte.

Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, overgeven, duizeligheid en hoofdpijn. Gelukkig zijn deze symptomen van voorbijgaande aard en meestal zijn ze het gevolg van een te hoge dosering.

Daarom raden we ook aan om eerder met kleine dosissen te beginnen, zo speel je op safe. Het effect van adaptogenen is namelijk cumulatief en het kan enkele dagen tot maanden duren voordat de effecten duidelijk voelbaar worden. Laat je dus niet te snel ontmoedigen als je niet gelijk een verschil voelt.

Conclusie

adaptogenen

Laat je niet misleiden door de uitdrukking dat als iets te mooi is om waar te zijn het meestal ook zo is. Want als er één categorie is van superfoods die de belofte van krachtige booster waarmaakt, zijn het wel de adaptogenen. Zij zorgen er echt voor dat je dat verloren stukje balans in je leven weer terug vindt!

Adaptogenen hebben door hun unieke werking dus echt voor elk wat wils in petto. Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welke superfoods dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon en voldoende beweging. Zorgt er daarnaast voor dat je je, voor een optimale werking, ook altijd houdt aan de aanbevolen dosering.

Superfoods tegen stress kopen? < Klik dan hier!

********************************

Geïnteresseerd in nog meer superfoods met een wel heel bijzondere en positieve werking voor je lichaam en geest? Ontdek dan ook de wereld van de superalgen genaamd Chlorella en Spirulina: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Nog meer hulp tegen stress? Kijk dan ook eens bij CBD olie en werking!

Libido-verhogend met Superfoods? (Man/Vrouw) <Klik hier

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen