nootropics

Wist je dat onze hersenen slechts 2% van ons lichaam uitmaken maar wel 25% van onze energie gebruiken? Dat is maar één van de vele verrassende feiten over ons brein. Onze hersenen zijn dan ook ongetwijfeld het orgaan dat het meest tot de verbeelding spreekt. De drang van de mens om met allerlei middelen te experimenteren en zo de werking van onze hersenen te boosten is dan ook zo oud als de beschaving. Deze middelen die gebruikt worden om de hersenen te boosten heten noötropics en in dit blogartikel laten we je kennis maken met de “wondere wereld” van de noötropics.

We hebben het om te beginnen over wat noötropics precies zijn, we analyseren verder hoe ze werken, en wat de voordelen en de mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties zijn. We presenteren ook een bondig overzicht van de meest bekende noötropics.

Dus, als je warm loopt bij het vooruitzicht om te ontdekken hoe je je brein kunt stimuleren, lees dan vooral verder. Ontdek wat er te weten valt over noötropics en vind de noötropic die het beste aansluit bij je wensen.

Wat zijn noötropics?

Noötropics zijn middelen die de cognitieve functies van het brein ondersteunen. Deze functies omvatten zowel het denk- en leervermogen, het geheugen, creativiteit als motivatie. Vaak verwijst men ook naar noötropics met de term ‘smart drugs’ maar die leidt helaas tot misverstanden. Om die reden is het belangrijk in het begin gelijk een onderscheid te maken tussen natuurlijke en synthetische noötropics.

Tot die laatste categorie, de synthetische noötropics, behoren o.a. middelen die je enkel op dokters voorschrift kan verkrijgen, zoals Adderall en Rilatine. Het spreekt voor zich dat het gebruik van deze middelen bepaalde risico’s inhoudt en dat we het in dit blogartikel enkel hebben over natuurlijke noötropics.

Hoe werken natuurlijke nootropics?

Als we willen begrijpen hoe noötropics werken volstaat het om de oorsprong van het woord te analyseren. Het woord ‘noötropics’ is een samentrekking tussen twee oud-Griekse woorden, ‘noes’ en ‘tropein’. Ze betekenen respectievelijk geest en controleren of aansturen. Deze werking krijgt in de praktijk vorm doordat noötropics de productie van bepaalde neurotransmitters, enzymen en hormonen stimuleren en/of afremmen.

noötropics voor je brein

Bovendien blijkt ook dat ze de hoeveelheid beschikbare zuurstof en voedingsstoffen in de hersenen stimuleren. Al deze biochemische processen die ons brein plaatsvinden, ondersteunen de werking van onze hersenen.

Wat zijn de voordelen van noötropics?

Het gebruik van noötropics heeft een hele reeks voordelen voor onze hersenen. De positieve effecten op de werking van ons brein zijn onmiskenbaar en komen op meerdere vlakken tot uiting, zoals

  • een betere focus en concentratie
  • ondersteuning van het leer- en denkvermogen
  • ondersteuning van het geheugen
  • toename van creativiteit
  • omgaan met stress
  • verbetering van de slaapkwaliteit

Onze zeven favoriete natuurlijke noötropics

1. Gotu Kola*

De Gotu Kola plant bezit een aantal interessante eigenschappen die een optimale ondersteuning van onze hersenen mogelijk maken. Het stimuleert de algemene cognitieve functies en verbetert de werking van het geheugen. Ook beschermt het de hersenen tegen toxische stoffen.

We hebben geen moment getwijfeld om Gotu Kola met stip bovenaan ons lijstje van favoriete noötropics te noteren. Gotu Kola is uniek omdat het als één van de weinige noötropics voor een hogere productie van zenuwgroeifactor in het brein zorgt. Naarmate we ouder worden, neemt de productie hiervan af en beginnen onze hersenen te krimpen. Gotu Kola kan hier dus een belangrijk tegengewicht tegen vormen.

Meer weten over Gotu Kola? Lees dan Gotu Kola – 6 voordelen en werking.

brahmi - bacopa monnieri

2. Bacopa monnieri*

Supplementen die Bacopa monnieri bevatten, verhogen de snelheid waarmee onze hersenen informatie kunnen verwerken. Daardoor verbetert ook de reactiesnelheid van onze hersenen, wat verschillende studies hebben bevestigd.

De werking van Bacopa monnieri als noötropic vloeit voort uit de aanwezigheid van de zogenaamde bacosiden. Deze bioactieve bestanddelen beschermen het brein tegen oxidatieve stress. Daarnaast hebben ze ook een positieve invloed op de hippocampus. Dit is het deel van het brein dat een belangrijke rol speelt bij de opslag van informatie en herinneringen in het geheugen.

Meer weten over Bacopa Monnieri? Lees dan ook Bacopa Monnieri – Top 10 en voordelen.

3. Tulsi (Holy Basil)*

Tulsi is zoals de bijnaam “Holy Basil” doet vermoeden één van de meest heilige planten in de hindoeïstische traditie. Supplementen met Tulsi zorgen dankzij de aanwezige voedingsstoffen voor een toename van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die ons geluksgevoel doet toenemen. Bovendien helpt Tulsi het lichaam ook om de aanmaak van het stresshormoon cortisol te controleren.

Meer weten over Tulsi? De 6 voordelen van Tulsi, het heilige basilicum.

tulsi

4. Lions Mane*

Lion’s Mane is een krachtige paddenstoel die een speciale plaats inneemt in dit lijstje van noötropics. Noötropics reguleren over het algemeen de werking van neurotransmitters, maar de stofjes in Lion’s Mane gaat nog een stapje verder. Deze gaan net als de voedingsstoffen in Gotu Kola naar de kern van het probleem door de productie van zenuwgroeifactor te stimuleren.

Meer weten over Lion’s Mane? Lion’s Mane – Wat kan deze bijzondere pruikzwam voor jou betekenen? 

5. Ashwagandha*

Ashwagandha is een vaste waarde in de Ayurvedische geneeskunde. De naam betekent in het Sanskriet de ‘geur van een paard’. Het verklaart meteen waarom men dit superfood al eeuwenlang als een paardenmiddel beschouwt. Ondertussen heeft het ook bij ons een sterke reputatie opgebouwd wegens zijn adaptogene en noötropische eigenschappen.

Het heeft drie positieve effecten op de werking van onze hersenen:

  1. De voedingsstoffen in Ashwagandha ondersteunen in gevallen stress omdat deze rechtstreeks invloed uitoefent op de hormoonproductie in ons lichaam.
  2. Ook helpen ze bij de regeneratie van onze hersencellen. Ook activeren ze de werking van de synapsen, waardoor ons geheugen beter kan werken.
  3. Tot slot oefenen de voedingsstoffen ook invloed uit op de productie van acetylcholinesterase. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter die de werking van het geheugen ondersteunt.

Meer weten over Ashwagandha? Lees dan ook Voordelen van ashwagandha – onze top-7

6. Panax Ginseng*

Panax Ginseng Bloem

Panax Ginseng is een andere plant die men al sinds mensenheugenis gebruikt om de werking van de hersenen te stimuleren. Enkele studies hebben hierbij aangetoond dat de voedingsstoffen in Panax kunnen ondersteunen bij mentale vermoeidheid. Ook zou het de prestaties van de hersenen helpen bij moeilijke cognitieve taken. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe het noöptropische effect van Panax ginseng precies tot stand komt.

Meer weten over Panax Ginseng? Panax Ginseng – Werking en Top 8 Voordelen voor Jou

Ginseng kopen? < Klik hier!

7. Rhodiola Rosea*

Rhodiola is een plant die groeit op grote hoogte in koude klimaten. Het noötropisch effect ontstaat door de werking van het aanwezige AMPK, of AMP-geactiveerde proteïne kinase, in onze hersenen. Dit is een enzym die in onze cellen o.a. de stofwisseling stimuleert en afvalstoffen afvoert. Als het in onze hersenen wordt geactiveerd maakt het je alert en ondersteunt het de cognitieve functies. Daarnaast gebruikt men ook voor het verbeteren van de concentratie, het geheugen en het gemoed. Het laatste geldt in het bijzonder wanneer dit te maken heeft met een teveel aan stress.

Meer weten over Rhodiola Rosea? Rhodiola Rosea – Werking en Voordelen Rhodiola kopen? Kijk dan hier!

rhodiola

8. GABA*

GABA is een neurotransmitter die in je hersenen wordt aangemaakt door de stof glutamaat. Deze lichaamseigen stof zit ter hoogte van de hypothalamus en heeft rechtstreeks invloed op de werking van ons autonoom zenuwstelsel. Zo stuurt het in belangrijke mate lichaamsfuncties als de slaapcyclus, de lichaamstemperatuur en de ademhaling.

GABA oefent een remmende invloed uit op andere neurotransmitters die vrijkomen als gevolg van stress. In de praktijk zien we dat het een kalmerend effect heeft bij stress en slapeloosheid.

Lees hier meer over de werking van GABA.

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Hoe kan je noötropics gebruiken?

Je kan noötropics op verschillende manier gebruiken. Het is zeker in het Oosten gebruikelijk de kruiden of delen van de desbetreffende plant toe te voegen aan de voeding. Bij ons zien we dat in mindere mate. Je kan daarom in principe beter kiezen voor supplementen die de extracten van deze planten of kruiden bevatten. Daarbij heb je de mogelijkheid uit zowel capsules als poeders.

ashwaganda caps

Er bestaat trouwens nog een interessant fenomeen in de markt van de noötropics. Sommige gebruikers combineren namelijk twee of zelfs meerdere noötropics. De reden hiervoor is simpel: verschillende noötropics hebben soms erg verschillende effecten. Op deze manier krijg je dus een zo breed mogelijke ondersteuning voor de werking van onze hersenen. Producenten van voedingssupplementen spelen hier handig op in door supplementen aan te bieden waarin meerdere noötropics verwerkt zijn.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties van noötropics?

De meeste van deze kruiden of planten bevatten massa’s fytochemicaliën. Deze hebben invloed op de fysiologische processen die in ons lichaam plaatsvinden. Als je dus klassieke medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te overleggen met je arts voordat je beslist een noötropic te gebruiken.

Anderzijds zijn er tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat het gebruik van natuurlijke noötropics gevaarlijk zou zijn. Alle onderzoeken wijzen erop dat ze consistent werken en volledig veilig zijn.

Wel raadt men aan de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen bij bepaalde mentale aandoeningen. Specifiek gaat het dan over aandoeningen zoals ernstige psychoses en paranoia, paniekaanvallen en zware angsten, schizofrenie en bipolaire stoornissen. Bij twijfel raadpleeg altijd eerst je arts of specialist!

Wil je nootropics kopen voor het ondersteunen van je hersenen? < Klik dan hier!

 

********************************

Ontdek hier meer over een andere soort superfoods die op een unieke manier fysieke en geestelijke stressreacties kunnen ondersteunen: de adaptogenen. – Of ben je geïnteresseerd in nog meer superfoods met een positieve werking voor je lichaam en geest? Ontdek dan ook de wereld van de superalgen genaamd Chlorella en Spirulina: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Meer hulp bij ontspannen? Lees dan over de werking van CBD olie!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen