Brahmi - Bacopa Monnieri

Er zijn heel wat superfoods die wegens hun overvloed aan voedingsstoffen haast mythische kwaliteiten krijgen toegeschreven. Bacopa monnieribrahmi genoemd in de Ayurvedische traditie, hoort ongetwijfeld thuis in dit rijtje.

Zo gaat de overlevering dat deze plant het geheim was van de religieuze geleerden in Indië waardoor ze ellenlange heilige teksten en gezangen van buiten konden leren. Bacopa monnieri is dan ook zonder meer de ster uit de Ayurvedische geneeskunde wegens zijn geclaimde effect op het geheugen.

In deze blog gaan we dieper in op de redenen waarom Bacopa monnieri zo’n legendarische reputatie verworven heeft. We bekijken wat Bacopa monnieri precies is, maar ook het nutriëntenprofiel en de gebruikstoepassingen komen aan bod. Daarnaast sommen we voor jou de 6 belangrijkste voordelen op die Bacopa monnieri heeft op onze gezondheid. Verder hebben we het ook over de manieren waarop je de plant kan toevoegen aan je dieet en bespreken we de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties.

Kortom, lees verder en ontdek alles wat je moet weten over dit bijzondere superfood.

Wat is Bacopa Monnieri (Brahmi)?

De Bacopa monnieri, of brahmi, is een kruipende plant die behoort tot de familie van de Scrophulariaceae. Hij komt voornamelijk voor in vochtige en moerassige gebieden in India en is te herkennen aan de typische hangende of drijvende stengels.

Bacopa monnieri in het wild

In de Ayurvedische geneeskunde zet men de plant al millennia lang in wegens zijn neuroprotectieve en noötropische eigenschappen. Zo zou hij een stimulerend effect hebben op onze hersenen doordat hij de hersencellen beschermt en chemicaliën afscheidt die gelinkt zijn aan een beter leervermogen en geheugen.

Belangrijkste voedingsstoffen in Bacopa Monnieri (Brahmi)

Na een chemische analyse van de plant stelde men vast dat de plant erg rijk is aan alkaloïden, saponinen, triterpenen, fytosterolen en flavonoïden, waaronder onder andere:

 • bacoside A
 • bacoside B
 • betulinezuur
 • stigmasterol
 • beta-sitosterol

Maar daarnaast bevat brahmi ook:

 • heel wat vitamines, waaronder, vitamine A, E en K
 • mineralen zoals natrium, magnesium en mangaan

Top 6 belangrijkste voordelen*

Bacopa monnieri

 1. Bacopa monnieri ondersteunt de hersenen*
 2. Brahmi stimuleert het denk- en leervermogen en het geheugen*
 3. Bacopa monnieri ondersteunt de weerstand*
 4. Bacopa monnieri geeft geestelijke energie*
 5. Bacopa monnieri ondersteunt in gevallen van druk of stress*
 6. Brahmi (Bacopa monnieri) ondersteunt de bloeddruk*

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Hoe in te nemen?

De beste manier om ten volle de voordelen van deze krachtige plant te plukken, is door hem toe te voegen aan je dagelijkse dieet. Daarvoor heb je een aantal opties ter beschikking, met name

 1. brahmi als supplement, meestal in de vorm van capsules, tabletten of poeder
 2. brahmi extract of sap
 3. de bladeren van brahmi, vers of gedroogd
 4. brahmi als kruidenthee – Je kan creatief hiermee aan de slag, je kan van de bladeren zelf thee maken, maar je kan ook een doosje kant-en-klare theezakjes kopen die brahmipoeder bevatten.
 5. als olie, voor het haar en de huid
 6. als churna, een naam voor mengelingen met Ayurvedische kruidenpoeders en mineralen

Bijwerkingen en contra-indicaties

Zwanger? Neem Brahmi alleen in na overleg met uw medisch specialist!

Brahmi is als veilig te beschouwen hoewel het in uitzonderlijke gevallen bijwerkingen kan veroorzaken bij sommige mensen. Het gaat dan over symptomen als een droge mond, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, maagkrampen, diarree en hartkloppingen.

Er zijn wel een aantal contra-indicaties om mee rekening te houden. Je kan veiligheidshalve je arts best om advies vragen voordat je besluit een supplement te nemen. Maar in onderstaande gevallen raden we je aan om brahmi niet te nemen.

 • longaandoeningen, zoals astma en COPD
 • borstvoeding en zwangerschap
 • obstructies ter hoogte van het maagdarmkanaal
 • maagzweren
 • schildklieraandoeningen
 • plasbuisvernauwing
 • bradycardie (trage hartslag)

Conclusie

Als de bovenstaande contra-indicaties op jou geen betrekking hebben, kan je zorgeloos gebruik maken van het potentieel van Bacopa monnieri. Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de aanbevolen dosering. Of Brahmi (Bacopa monnieri) zijn plaatsje verdient tussen jouw favoriete superfoods, laten we graag aan jou over maar wij zijn in elk geval fan.

 

*********************************

Wil je weten welke andere plant uit de Ayurvedische geneeskunde in het Westen onder dezelfde naam furore maakt, lees dan Brahmi (Gotu Kola) – Top 6 Voordelen en werking! Of verdiep je in de geneeskrachtige werking van een aantal Ayurvedische kruiden, en klik door naar Onze Top 11 van Ayurvedische kruiden.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen