Gotu kola brahmi

Bij kenners van het hindoeïsme doet de naam brahmi waarschijnlijk een belletje rinkelen. De naam ‘brahmi’ is namelijk afgeleid van Brahma. Deze Indische god vertegenwoordigt het scheppende principe in de kosmos. Als je je verdiept in de vele gezonde voordelen die dit superfood biedt, begrijp je al snel waarom men aan deze plant “bovennatuurlijke eigenschappen” toekende.

In dit blogartikel vertellen we je wat brahmi precies is en ontleden we het nutriëntenprofiel ervan. Daarnaast bekijken we de gebruikstoepassingen, voordelen en klachten waarbij je deze plant kan inzetten. We bespreken ook de verschillende manieren waarop je brahmi kan toevoegen aan je dieet. Maar hoe fantastisch het potentieel van gelijk welke plant ook is, er zijn altijd mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen. Die krijg je van ons ook zodat je niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan.

Als je wil weten hoe je via deze plant voordeel kan halen uit de bovennatuurlijke eigenschappen die men van oudsher toeschreef aan deze plant, wacht dan niet langer en lees verder.

Wat is Brahmi precies?

Gotu kola of brahmi is een kruipende plant die groeit in vochtige en warme klimaten. De plant is te herkennen aan zijn typische dunne stengels en kleine purperen roze bloemen.  Hij komt van oorsprong voor in India en Sri Lanka maar groeit ook in Zuid-Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika.

Men noemt hem ook de Aziatische waternavel of de Centella Asiatica maar men durft hem wel eens verwarren met twee andere planten. Eerst en vooral de kola noot, die in tegenstelling tot gotu kola wel cafeïne bevat en een stimulerend middel is.

 

brahmi - bacopa monnieri

In de Ayurvedische geneeskunde zet men de plant al millennia lang in wegens zijn neuroprotectieve en noötropische eigenschappen. Zo zou hij een stimulerend effect hebben op onze hersenen doordat hij de hersencellen beschermt en chemicaliën afscheidt die gelinkt zijn aan een beter leervermogen en geheugen.

Belangrijkste voedingsstoffen

 • Triterpeenzuren waaronder betulinezuur
 • Fytosterolen waaronder stigmasterol, dat de groei van bepaalde kankercellen kan afremmen
 • Flavonoïden, die ook als antioxidant werken
 • Heel wat vitamines, waaronder vitamine A, C, B1 en B2
 • Mineralen zoals calcium, ijzer, chroom, silicium, kalium en zink

De 6 belangrijkste voordelen van brahmi

noötropisch effect

 

 1. Bacopa monnieri ondersteunt de hersenen*
 2. Brahmi stimuleert het denk- en leervermogen en het geheugen*
 3. Bacopa monnieri ondersteunt de weerstand*
 4. Bacopa monnieri geeft geestelijke energie*
 5. Bacopa monnieri ondersteunt in gevallen van druk of stress*
 6. Brahmi (Bacopa monnieri) ondersteunt de bloeddruk*

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Brahmi kent zoals je hebt kunnen zien vele gezonde voordelen! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Zorgt daarnaast dat je je ook altijd houdt aan de juiste dosering!

Hoe brahmi in te nemen?

Brahmi capsules

De beste manier om ten volle te genieten van de voordelen van deze krachtige plant, is door hem toe te voegen aan je dagelijkse dieet. Daarvoor heb je een aantal opties ter beschikking, met name

 1. brahmi als voedingssupplement, meestal in de vorm van capsules, tabletten of poeder
 2. brahmi als tinctuur
 3. de bladeren van brahmi, vers of gedroogd, als ingrediënt bij gerechten
 4. brahmi als kruidenthee
 5. als olie, voor het haar en de huid
 6. als churna, een naam voor Ayurvedische mengelingen van kruidenpoeders en mineralen

  Triphala kopen? <Klik hier!

 

Bijwerkingen en contra-indicaties

Brahmi is als veilig te beschouwen hoewel het in uitzonderlijke gevallen bijwerkingen kan veroorzaken. Het gaat dan over symptomen als vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, maagpijn, jeuk en een verminderde eetlust.

Er zijn wel een aantal contra-indicaties om mee rekening te houden. Je kan zoals altijd veiligheidshalve je arts best om advies vragen voordat je besluit een supplement te nemen. In onderstaande gevallen is het sowieso niet aangeraden om brahmi te nemen.

 • borstvoeding en zwangerschap
 • bij hepatitis en andere leverziekten
 • als je een operatie dient te ondergaan
 • een voorgeschiedenis met huidkanker

Conclusie

Deze wonderlijke plant heeft een even brede als krachtige werking en de vele toepassingen geven hem een bijna “magische status” binnen de Ayurvedische superfoods. Maar meer dan wat ook is het gebruik ervan aan te bevelen voor iedereen die zijn cognitieve vaardigheden en geheugen op een natuurlijke manier wil ondersteunen en verbeteren. Als je brahmi wil gebruiken, raden we je aan om zeker eens een kijkje te nemen in onze webshop, de biologische brahmi capsules van spiruella.nl zijn een absolute aanrader.

 

*********************************

Als je meer wil weten over de krachtige werking van een aantal Ayurvedische kruiden, lees dan zeker Onze Top 14 van Ayurvedische kruiden. Of ontdek de gezondhe effecten van een andere topper uit de Ayurvedische geneeskunde: Wat zijn de voordelen en nadelen van ashwagandha?

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen