is ashwagandha gevaarlijk

Ashwagandha is een krachtige plant die door de geschiedenis heen zijn plaats heeft verworven in het rijtje van de meest voedzame superfoods. In de Ayurveda beschouwt men de plant al sinds enkele duizenden jaren als de koningin van de kruiden. Anderzijds luiden er ook stemmen die beweren dat Ashwagandha schadelijke neveneffecten zou hebben. Is Ashwagandha gevaarlijk dan wel gezond?

We onderzoeken wat daar van waar is zodat je voor jezelf kan uitmaken of het een verstandig besluit is Ashwagandha toe te voegen aan je dieet. Maar voordat we tot een eindoordeel kunnen komen, moeten we wat dieper ingaan in op wat Ashwagandha precies is. Ook bekijken we welke voordelen het gebruik ervan biedt en welke voedingsstoffen de plant bevat.

Als je meer wil weten over deze plant die door zijn rijke verleden een haast mysterieuze dimensie heeft gekregen, lees dan verder tot het eind van het blogartikel. Hierna zal deze plant voor jou gegarandeerd geen geheimen meer hebben.

Ashwagandha kopen? <Klik hier!

-30%
Uitverkocht
6,95
Bekijk product
24,95
Bekijk product
17,95
Bekijk product
34,50
Bekijk product
13,44
Bekijk product
-13%
Uitverkocht
32,95
Bekijk product
-18%
22,50
Bekijk product
-20%
19,95
Bekijk product

Wat is Ashwaganda?

Ashwagandha, of de Withania somnifera, is een plant met een rijk verleden die in de Ayurvedische traditie een belangrijke plaats inneemt. Het gebruik ervan was echter niet beperkt tot Indië. Ook in Zuidoost Azië en Afrika maakte men van oudsher gebruik van de bijzondere kwaliteiten van deze wortel.

Meer zelfs, de wortel van de ashwagandha werd aanbeden om zijn vele effecten op de gezondheid. Men gebruikte hem onder meer voor zijn opwekkende en vochtafdrijvende eigenschappen maar de wortel vond ook gretig aftrek als afrodisiacum. Ashwagandha bezit een paardachtige geur (“ashwa”), en betekent dus letterlijk ‘de kracht gevend van een paard’.

Zijn naam heeft dit paardenmiddel dus allesbehalve gestolen maar in het Westen is ashwagandha echter nog een relatieve nieuwkomer. Men zet het hier voornamelijk in voor de verzorging van de huid, maar ook om de slaap te proberen te verbeteren en de algehele vitaliteit te bevorderen.

Meer weten over het verbeteren van de slaap? Onze Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust

8 voordelen van ashwagandha*

ashwagandha bij stress

Zoals gezegd gebruikte men ashwagandha in de Ayurveda reeds vele millennia voordat het hier in het Westen bekend was. De lijst van effecten waarvoor zij de gebruiken is haast eindeloos. De plant was bekend onder de naam Rayasana en men gebruikte hem o.a. voor het behoud van jeugdigheid en de bevordering van mentaal welzijn en geluk.

Het zou ons te ver brengen om alle gezondheidsclaims op te sommen, maar de belangrijkste presenteren we voor jou handig in een overzichtje.

 1. Ashwagandha ondersteunt de cognitieve functies* – Meer weten over het verbeteren van de cognitieve functies? Lees dan ook:  Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen
 2. Ondersteunt bij stress*
 3. Ondersteun de bloedsuikerspiegel* – Lees ook onze tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!)
 4. Ondersteunt spiergroei*
 5. Kan helpen het libido te verbeteren* – Ook deze superfoods staan bekend om hun libido verhogende functies: Top 10 Libido verhogende Superfoods voor Man en Vrouw
 6. Ondersteunt bij hart- en vaatziekten*
 7. Goed voor de weerstand!*
 8. Ashwagandha is een zegen voor onze huid*

 

ashwagandha voor een gezonde huid

 

Meer weten over de voordelen van Ashwaganda? Lees ook: Voordelen en werking van Ashwaganda

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

De voedingstoffen in ashwagandha

Ashwagandha bezit een aantal bijzondere biologisch actieve stoffen die de krachtige werking ervan verklaren. Meer bepaald hebben we het dan over een enkele alkaloïden, saponinen en de withanolide genaamd withaferin A, die specifiek in ashwagandha voorkomt. Deze stoffen hebben onder andere een sterk kalmerend, hydraterend en reinigend effect op de huid.

Maar er zijn nog andere nutriënten die ashwagandha bevat, waaronder

 • vitamine B6
 • vezels
 • de aminozuren L-lysine en L-arganine
 • een totaal van maar liefst 14 mineralen en sporenelementen waaronder natrium, kobalt, koper, ijzer, nikkel, zink, mangaan, magnesium, molybdeen en chroom.

Zitten er naast voordelen ook nadelen aan ashwagandha?

Zolang je ashwagandha niet in grote dosissen inneemt of toevoegt aan je dieet, is het een volstrekt veilig superfood. Als je over de maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gaat, kan dat wel tot een aantal klachten leiden. Meer bepaald gaat het dan over misselijkheid, duizeligheid en de spijsvertering (diarree). Dit laatste zou te wijten zijn aan een overmatige irritatie van het darmslijm.

Lees hier meerover de beste ashwagandha: KSM66.

Zitten er bijwerkingen aan ashwagandha?

Zolang je niet tot de categorie van mensen behoort die ashwagandha om medische redenen beter niet gebruiken, kan je genieten van de vele voordelen die het biedt .

Maar er zijn natuurlijk altijd producten op de markt die, hoewel het over een superfood gaat, soms een bedenkelijke kwaliteit hebben.  Dit is doorgaans te wijten aan het gebruik van producten die sterk vervuild zijn en zo nodeloos onze organen belasten.

Als je ashwagandha wil toevoegen aan je dieet, kan je deze het best bestellen bij een firma met een onberispelijke reputatie. Bij Spiruella.nl vind je ashwagandha van biologisch gecertificeerde oorsprong die garant staat voor een zuivere kwaliteit.

Ashwagandha kopen? <Klik hier!

-8%
22,95
Bekijk product
-15%
10,9529,95
16,95
Bekijk product
22,50
Bekijk product
19,95
Bekijk product

Is ashwaganda gevaarlijk of juist gezond?

Het aantal gezondheidsvoordelen is haast eindeloos maar toch zijn er een aantal gevallen waarin je ashwagandha beter links kan laten liggen.

1. mensen met een auto-immuunziekte

Als je medicijnen gebruikt om je immuunsysteem te onderdrukken, kan ashwagandha het effect van deze geneesmiddelen grotendeels tenietdoen.

2. zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap is ashwagandha absoluut te mijden. Het kan leiden tot premature geboorte, tot spontane abortussen en tot samentrekkingen van de baarmoeder.

Zwangerschap als contra-indicatie

3. mensen met een aandoening aan de schildklier

Ashwangandha staat erom bekend de productie van de schildklierhormonen te stimuleren. Dit is mogelijk gevaarlijk voor mensen die lijden aan hyperthyreoïdie. Ook als je medicijnen neemt voor je schildklier, kan je best geen ashwagandha supplement of poeder nemen.

4. bij bepaalde medicijnen

Omdat ashwagandha duizeligheid kan veroorzaken raadt men het sterk af bij het gebruik van

 • benzodiazepinen, vooral gebruikt bij angststoornissen
 • barbituraten, die kalmerend werken op het zenuwstelsel, en
 • anti-epileptica

5. bij bepaalde vormen van prostaatkanker

Ashwagandha kan een stimulerend effect hebben op het testeronniveau en daarom is het gebruik ervan af te raden wanneer de prostaatkanker hormoongevoelig van aard is.

Conclusie: een paardenmiddel als geen ander

ashwangandha capsules

Ashwgandha heeft als superfood één van de meest rijke tradities die teruggaat tot ver in de oudheid. Het is een absolute krachtpatser onder de superfoods. Hoewel er inderdaad enkele uitzonderingen zijn, voor wie Ashwagandha mogelijk gevaarlijk is, is dit paardenmiddel over het algemeen goed voor iedereen. Zijn brede inzetbaarheid maken het dan ook tot een ideale toevoeging voor je dieet.

Lees ook meer over ´wanneer ashwagandha innemen´ en ´hoe snel werkt ashwagandha´ en de combinatie met shialjit werking van ashwagandha.

Ashwagandha kopen? <Klik hier!

-8%
22,95
Bekijk product
-15%
10,9529,95
16,95
Bekijk product
22,50
Bekijk product
19,95
Bekijk product

**************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Maca, de Peruviaanse alleskunner onder de Superfoods of ontdek deze 11 geweldige Ayurvedische kruiden! Wil je meer weten over de werking van Siberische ginseng, klik dan hier!

2 reacties op “Is Ashwagandha gevaarlijk? Wat zijn de bijwerkingen?

 1. Greet Warens zegt:

  Jullie raden Ashwagandha af in geval van prostaatkanker hormoontherapie.
  Ik krijg een hormoontherapie voor borstkanker die na veel jaren in mijn maagvlies genesteld is. Wacht ik ook beter om deze kruiden te nemen?
  Veel dank
  Greet

  • robinxl zegt:

   Geachte Greet, bedankt voor uw bericht. Maar sorry, dit is te specifiek voor me en ik kan hier niet goed iets over zeggen. Ik denk dat u het het beste aan uw arts vraagt. In geval van twijfel zou ik eerst advies vragen aan een arts. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen