voor- en nadelen van moringa

Moringa, of de Moringa Oleifera, wordt ook wel de Wonderboom of Levensboom noemt. Zoals je zal ontdekken, heeft Moringa deze bijnaam zeker niet gestolen. Maar ondanks de verkregen naam en faam, loont het wel even de moeite te onderzoeken welke nu precies de voor- en nadelen van moringa zijn.

We nemen met jou in dit blogartikel de belangrijkste gezondheidsvoor- en nadelen onder de loep en bekijken het voedingsprofiel. Daarnaast laten we de belangrijkste contra-indicaties en bijwerkingen de revue passeren. Op het einde kan je dan voor jezelf besluiten of het moringa poeder voor jou gezond dan wel ongezond of zelfs potentieel gevaarlijk kan zijn.

Als je dus wilt weten welke meerwaarde moringa jou te bieden heeft en wat nu precies de voor- en nadelen van moringa zijn, lees dan zeker verder.

9,9519,95

Wat is Moringa precies?

Moringa is een plant die traditioneel in Indië en Pakistan voorkomt maar ondertussen wegens de vele wonderlijke effecten ook in andere delen van Azië en in Afrika groeit en wordt geteeld. Zowel de bladeren, de bloemen, de wortel, de schors als de zaden bezitten talrijke geneeskrachtige eigenschappen.

In de inheemse volksgeneeskunde kent de plant ook vele gebruikstoepassingen ter ondersteuning van de gezondheid, maar men vindt men het ook terug in moderne cosmetische producten voor haar- en huidverzorging.

moringa poeder

Een groot bijkomend voordeel van moringa is dat je het relatief makkelijk en goedkoop kan verbouwen. Dit, in combinatie met het indrukwekkende nutriëntenprofiel ervan, verklaart ook meteen waarom programma’s om ondervoeding tegen te gaan in Indië en Afrika er vaak gebruik van maken.

Meer weten over de werking van Moringa, lees dan ook: Moringa Oleifera: Wat is het en wat is de werking?

Moringa kopen? < Klik hier!

De voedingswaarde van Moringa

Moringa heeft zijn bijnaam van “wonderboom” niet gestolen. Dat wordt onmiddellijk duidelijk als we kijken naar het nutriëntenprofiel van de plant. Moringa bevat een schat aan voedingsstoffen, waaronder:

 • vitamine A, C, D en K
 • vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine) en B6
 • aminozuren, waaronder de 9 essentiële aminozuren
 • omega 3 en 6-vetzuren
 • ijzer
 • magnesium
 • calcium
 • kalium
 • fosfor
 • zink

De top 5 voordelen van het gebruik van Moringa

 • Ondersteunt het afweersysteem*
 • Een positieve invloed op de energie*
 • Bevordert een goede spijsvertering*
 • Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid*
 • Helpt ondervoeding tegen te gaan*
9,9519,95

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Mogelijke contra-indicaties voor Moringa

Er zijn tot op heden slechts weinig bijwerkingen bekend. Er zijn wel een aantal gevallen waarin het gebruik van moringa sterk af te raden is. In geval van twijfel is het altijd verstandig om met je dokter te overleggen voordat je besluit om het zelf te gaan gebruiken.

1. Bij gebruik van medicijnen voor de schildklier

Er zijn bepaalde stoffen aanwezig in de plant die de productie van het schildklierhormoon stimuleren. Bij een overactieve schildklier kan moringa dus voor schadelijke effecten verantwoordelijk zijn.

2. Bij diabetes

Iemand die al medicijnen neemt om zijn bloedsuikerspiegel te verlagen, kan het gebruik van moringa beter vermijden. Het risico dat de waarden hierdoor te ver zouden dalen is namelijk reëel.

3. Bij lage bloeddruk

Moringa werkt heel goed bij hoge bloeddruk. Daaruit volgt natuurlijk dat je geen moringa mag gebruiken op het moment dat je last hebt van een lage bloeddruk. Dit geldt ook als je medicijnen neemt om je bloeddruk te verlagen. Je loopt in dat geval het gevaar dat je bloeddruk te laag wordt.

Meer weten over hoe je de bloeddruk natuur kunt verlagen? Lees dan ook onze 10 tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!)

4. Bij zwangerschap

Moringa kan resulteren in samentrekkingen van de baarmoeder en is dus niet raadzaam voor zwangere vrouwen.

Heeft Moringa bijwerkingen?

Het is erg belangrijk om een onderscheid te maken tussen de schors en de wortel enerzijds en de bladeren en de zaden van de plant anderzijds.

Zo is het gebruik van de bladeren volstrekt veilig, wat bleek uit onderzoeken waarin de bladeren 6 maanden lang werden toegevoegd aan het dieet van de deelnemers. De zaden zijn ook veilig in gebruik, maar men raadt wel af om de zaden te roosteren. Dit zou namelijk een chemische reactie kunnen veroorzaken die tot schadelijke celmutaties kan leiden.

De wortel en de schors daarentegen bevatten naast de vele waardevolle nutriënten ook een aantal toxische substanties dus de aanbeveling luidt veiligheidshalve om met het gebruik ervan zeker niet te overdrijven.

Bij het gebruik van kleine hoeveelheden is er hoegenaamd geen probleem, maar bij grote dosissen kan moringa wel tot een aantal klachten en ongemakken leiden. Deze vinden hun oorsprong in de laxerende eigenschappen van moringa. We hebben het dan vooral over spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid.

Samengevat, hoewel er enkele uitzonderingen zijn, is moringa over het algemeen veilig voor gebruik. Zolang we de belangrijke vuistregel respecteren om altijd de instructies op de verpakking te lezen, kan er weinig fout gaan. Zo kan je op je twee oren slapen en weet je zeker dat je niet onbedoeld over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gaat

Conclusie

Er zijn zoals bij elk supplement of geneesmiddel bepaalde contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen. Het is dus belangrijk de voor- en nadelen van moringa tegen elkaar af te wegen. Zolang de contra-indicaties niet op jouw betrekking hebben is er geen enkele reden om de magie van moringa niet voor jou te laten werken!

9,9519,95

 

Moringa Oleifera

 

**************************************

Meer weten over krachtige superfoods die je net als Moringa kunnen helpen met het boosten van je lichamelijke en geestelijke gesteldheid? Lees dan nu ook onze Top 11 van Ayurvedische kruiden of ontdek de kracht van CBD olie!

8 reacties op “Voor- en Nadelen van Moringa – Is dit poeder gezond?

 1. Christel van Amstel zegt:

  Er is mij verteld, dat dit poeder ook geschikt zou zijn tegen artrose. Hebben jullie daar reacties op gekregen van cliënten?

  • robinxl zegt:

   Hallo Christel,Er is enig bewijs dat Moringa mogelijk kan helpen bij het verminderen van de symptomen van artrose, maar er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bevestigen.

   Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast, wat leidt tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Moringa wordt soms gebruikt als een natuurlijk middel om de symptomen van artrose te verlichten vanwege de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

   Sommige studies hebben aangetoond dat Moringa-extract kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn in de gewrichten bij ratten met artrose. Een ander onderzoek bij mensen met knie-artrose toonde aan dat Moringa-extract de pijn en stijfheid verminderde, en de fysieke functie verbeterde.

   Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit van Moringa bij artrose te bevestigen en de juiste doseringen en vormen van Moringa te bepalen. Het is belangrijk op te merken dat Moringa niet als vervanging moet worden gebruikt voor de voorgeschreven behandeling van artrose, en dat patiënten altijd hun zorgverlener moeten raadplegen voordat ze Moringa gebruiken om hun symptomen te behandelen.

   Ik ben geen dokter!

 2. Touria Msaad zegt:

  Ik gebruik al ruim 15 jaar medicijnen voor mijn te hoge bloeddruk, wil hiernaast moringa gebruiken. Kan dat ? (Heb het gevraagd aan mijn behandelde arts , wilde niets van weten)

  • robinxl zegt:

   Hallo Carine,
   Er is enig wetenschappelijk bewijs dat Moringa mogelijk voordelen heeft voor mensen met astma, hoewel er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan te bevestigen.

   Moringa is een plant die inheems is in India, en de bladeren, peulen en zaden worden vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde. Moringa is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking in de luchtwegen van mensen met astma.

   Verschillende studies hebben de potentiële voordelen van Moringa voor mensen met astma onderzocht. Zo vond een in 2014 gepubliceerde studie in het Journal of Asthma dat Moringa-extract de luchtwegontsteking verminderde en de longfunctie verbeterde bij ratten met astma. Een andere studie gepubliceerd in het International Journal of Health Sciences and Research in 2017 vond dat Moringa-extract de ontsteking verminderde en de longfunctie verbeterde bij mensen met milde tot matige astma.

   Het is echter belangrijk op te merken dat deze studies relatief klein en voorlopig zijn, en dat er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen en de meest effectieve doses en vormen van Moringa voor de behandeling van astma vast te stellen. Bovendien mag Moringa niet worden gebruikt ter vervanging van standaard astmamedicatie zonder eerst een zorgverlener te raadplegen.

   Ik ben geen dokter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen