gingko biloba

Er bestaat allicht geen supplement dat meer symbool staat voor moed, doorzettingsvermogen en kracht dan ginkgo biloba. Sterker nog, de dino’s deden zich miljoenen jaren geleden al te goed aan de blaadjes van deze bijzondere boom. Een mens zou voor minder zijn nieuwsgierigheid in bedwang kunnen houden.

We gaan in deze blog dan ook dieper in op wat ginkgo biloba precies is en bekijken zijn nutriëntenprofiel. Verder belichten we een aantal vaak genoemde gezondheidsvoordelen van ginkgo. Tot slot bespreken we ook de mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen. Kortom, lees verder en ontdek waarom ginkgo biloba zo’n tot de verbeelding sprekend supplement is.

Wat is ginkgo biloba?

Ginkgo biloba, ook kortweg ginkgo of maagdenhaar boom genoemd, is een boom die van nature voorkomt in China. Het is een boom met waaiervormige bladeren die tot wel 1000 jaar oud kan worden. Het is dan ook een enorm sterke boom waaraan men vele wonderbaarlijke eigenschappen toedicht. Meer zelfs, de overlevering doet de ronde dat er vier ginkgo bomen zijn die de atoombom op Hiroshima overleefd hebben en vandaag nog steeds groeien.

Bijzonder aan ginkgo is verder dat het de laatst overblijvende boomsoort is uit de familie van de ginkgoaceae, die 200 tot 300 miljoen jaar geleden voor het eerst verschenen op aarde. Het gebruik van ginkgo kent dan ook een rijke traditie. Zo gebruikte men hem tien eeuwen geleden in China al om verscheidene aandoeningen te behandelen. Dementie, longklachten en blaas- en nieraandoeningen, het waren slechts enkele van de vele toepassingen waarvoor men o.a. de schors, de bladeren en de vruchten van de ginkgo biloba inzette.

gingko biloba boom

De voedingswaarde van ginkgo biloba

De ginkgo boom is rijk aan flavanoïden en terpenoïden, stoffen die als krachtige antioxidanten werken. Tot die laatste categorie behoren de befaamde ginkgoliden, unieke stoffen die in de vorm van ginkgo biloba-extract op de markt te krijgen zijn wegens hun sterk genezende en klinische eigenschappen.

Daarnaast bevat hij ook nog andere nutriënten, als

 • vitamine A en C
 • vitamine B2 en B3
 • calcium
 • ijzer
 • magnesium
 • fosfor
 • kalium

De top 8 voordelen van het gebruik van ginkgo biloba

 1. Ondersteunt de bloedcirculatie*
 2. Draagt bij aan de normale werking van het hart*
 3. Ondersteunt de cognitieve functies*
 4. Draagt bij aan het leervermogen*
 5. Is goed voor de concentratie*
 6. Draagt bij aan het normaal functioneren van het geheugen*
 7. Is goed voor de algehele gemoedstoestand*
 8. Goed bij stress*

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen van ginkgo biloba

Een aantal bijwerkingen die gebruikers tot dusver hebben gerapporteerd zijn misselijkheid, duizeligheid, diarree, buikpijn en overgeven. Die bijwerkingen zijn meestal erg uitzonderlijk maar je kan ze natuurlijk nooit uitsluiten. Hoofdpijn is ook een bijwerking die men zou toeschrijven aan ginkgo maar daar bestaat geen eenduidigheid over. Andere bronnen suggereren immers dat het extract in te zetten is bij de behandeling van hoofdpijn en migraine.

De gevallen waarin het sowieso beter is geen ginkgo biloba te gebruiken hebben te maken met de bloedverdunnende eigenschappen van het extract. Als je dus bloedverdunners gebruikt, zwanger bent, of een operatie moet ondergaan, kan je beter op zoek gaan naar een alternatief. Ook bij borstvoeding raadt men trouwens het gebruik van ginkgo af. Neem in al deze situaties dus altijd eerst contact op met je arts alvorens je Ginkgo gaat gebruiken!

Conclusie

We hebben nu de belangrijkste feiten en weetjes over ginkgo voor jou op een rijtje gezet. Er zijn ongetwijfeld veel supplementen die op allerlei gebieden hun werking hebben aangetoond, maar weinigen vertonen zo’n diepgaand effect op onze gezondheid en welbevinden als ginkgo biloba.

Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welke superfoods dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon en voldoende beweging. Zorgt er daarnaast voor dat je je, voor een optimale werking, ook altijd houdt aan de aanbevolen dosering.

*********************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of ontdek alles wat je moet weten over de Ayurvedische kruidenwereld in onze Top 14 van Ayurvedische kruiden! Liever Ginseng kopen? < Klik dan hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen