Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. Het is essentieel voor diverse lichaamsfuncties, zoals bescherming tegen oxidatieve stress en ondersteuning van het immuunsysteem.  Onderzoek ondersteunt het gebruik van vitamine E-supplementen voor verschillende gezondheidsvoordelen. 

Wat is vitamine E precies, en waar zit het in? Waar heb je deze vitamine voor nodig, en wat zijn de gevolgen van een teveel en een tekort aan vitamine E? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en omvat verschillende stoffen die van nature in voeding voorkomen, bekend als tocoferolen. Voorbeelden van tocoferolen zijn alfa-, bèta-, gamma- en delta-tocoferol, waarbij alfa-tocoferol het beste door het lichaam wordt opgenomen en daarom de belangrijkste vorm is voor het lichaam. In vitamine E-supplementen vind je vaak alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat. 

Op het etiket van supplementen wordt de hoeveelheid vitamine E soms uitgedrukt in internationale eenheden (IE of IU), waarbij 1 IE gelijk staat aan 0,67 milligram vitamine E (alfa-tocoferol).

Het is belangrijk op te merken dat de natuurlijke vorm van vitamine E (RRR-alfa-tocoferol) verschilt van de synthetische variant (all-rac-alfa-tocoferol) die in supplementen wordt gevonden.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E komt van nature voor in diverse voedingsmiddelen, zoals zaden, noten, bepaalde groenten en verrijkte producten. Daarnaast is het aanwezig in plantaardige oliën, granen, vlees, gevogelte, eieren en fruit. Hoewel vitamine E gedeeltelijk afbreekt bij verhitting, blijft er voldoende van deze vitamine behouden in voedsel en dranken.

Waar heb je vitamine E voor nodig?

Vitamine E heeft diverse functies in het lichaam:

  • Als antioxidant beschermt het de cellen, celwanden, bloedvaten en weefsels.
  • Het speelt een rol bij het reguleren van de stofwisseling binnen de cellen. Door gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf, zou je voldoende vitamine E binnen moeten krijgen.

Gevolgen van een tekort aan Vitamine E

Vitamine E-tekorten komen in Nederland vrijwel niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan er een vitamine E tekort ontstaan. Dit kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

Gevolgen van een teveel aan vitamine E

Een te hoge inname van vitamine E komt alleen voor bij langdurig gebruik van supplementen met hoge doseringen. Via voeding kun je niet te veel vitamine E binnenkrijgen.

Er zijn gelukkig weinig bijwerkingen van een teveel aan vitamine E. Bij mensen met een vitamine K-tekort en mensen die bloedverdunners gebruiken, kan een overschot aan vitamine E echter de bloedstolling remmen.

Voordelen vitamine E

Vitamine E heeft verschillende voordelen, waardoor het belangrijk is om genoeg van deze vitamine binnen te krijgen. Hieronder lees je welke dat zijn.

Oxidatieve stress verminderen en antioxidante verdediging verbeteren

Oxidatieve stress treedt op wanneer er een disbalans is tussen antioxidante verdediging en de productie van reactieve zuurstof soorten (ROS), wat kan leiden tot celschade en een verhoogd ziekterisico

Als krachtige antioxidant kan vitamine E suppletie helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en het versterken van antioxidante verdediging, zoals ook bevestigd door onderzoek.

Risicofactoren voor hartziekten verminderen

Hoge bloeddruk en verhoogde niveaus van LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden verhogen het risico op hartziekten. Vitamine E-supplementen kunnen deze risicofactoren helpen verlagen, met name door de systolische bloeddruk en LDL-waarden te verminderen, vooral wanneer vitamine E wordt gecombineerd met omega-3 supplementen.

Ondersteunt levergezondheid bij NAFLD

Niet-alcoholische vervetting van de lever (NAFLD) wordt gekenmerkt door vetophoping in de lever (niet door alcohol veroorzaakt). Uit onderzoek is gebleken dat Vitamine E-supplementen de levergezondheid kunnen verbeteren bij mensen met NAFLD. 

Verlicht menstruatiepijn

Vitamine E kan menstruatiepijn verminderen bij vrouwen met dysmenorroe (pijnlijke menstruaties). Een studie toont aan dat het dagelijks innemen van vitamine E, vooral in combinatie met omega-3 vetzuren, de ernst van menstruatiekrampen aanzienlijk kan verminderen.

Een andere studie uit 2021 toonde aan dat het innemen van vitamine E- en C-supplementen gedurende 8 weken de bekkenpijn en dysmenorroe bij vrouwen met endometriose verminderde.

Andere gezondheidsvoordelen van vitamine E

  • Verbetering van de huidgezondheid: Vitamine E kan nuttig zijn voor huidaandoeningen zoals eczeem, maar meer onderzoek is nodig.
  • Bevordering van cognitieve gezondheid: De vitamine kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang, hoewel wederom meer onderzoek nodig is bij bijvoorbeeld mensen met Alzheimer.
  • Ondersteuning voor ouderen: Vitamine E kan ontstekingen verminderen en de immuunfunctie verbeteren bij mensen met een verhoogde behoefte.
  • Verbetering van longfunctie: Vitamine E kan symptomen van astma en de longfunctie verbeteren bij kinderen en volwassenen.

Hoewel een tekort aan vitamine E in Nederland weinig voorkomt, kan in sommige gevallen vitamine E suppletie van pas komen. 

Conclusie

Vitamine E is een essentiële voedingsstof met krachtige antioxidante eigenschappen. Het ondersteunt het immuunsysteem en speelt een cruciale rol in de celcommunicatie. Vitamine E komt voor in veel voedingsmiddelen, maar kan ook worden aangevuld met supplementen.

Onderzoek toont aan dat vitamine E-supplementen bijzonder gunstig kunnen zijn voor bepaalde groepen, zoals mensen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Gelukkig krijgen de meeste mensen voldoende vitamine E via hun dagelijkse voeding, waardoor supplementen vaak niet nodig zijn.

Als je overweegt om vitamine E-supplementen te nemen, bespreek dit dan eerst met je arts om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. Het is essentieel voor diverse lichaamsfuncties, zoals bescherming tegen oxidatieve stress en ondersteuning van het immuunsysteem.  Onderzoek ondersteunt het gebruik van vitamine E-supplementen voor verschillende gezondheidsvoordelen. 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen