Verlies sneller gewicht met deze tips

Heb jij je al afgevraagd waarom die ene vriend(in) alles kan eten terwijl jij maar lijkt te blijven verdikken van het minste wat je eet? Dit heeft te maken met je stofwisseling. Of beter gezegd met de snelheid hiervan. Die is niet bij iedereen hetzelfde. Mensen met een snelle stofwisseling hebben meer calorieën nodig, omdat ze deze sneller verbranden. Het gevolg daarvan is dat ze meer kunnen eten zonder te verdikken.

Als jij zo iemand bent die al aankomt van naar een stukje taart te kijken, dan zit je vast met een heleboel frustraties. Begrijpelijk, want leuk is anders. Maar gelukkig zijn er heel wat eenvoudige manieren om je stofwisseling te versnellen. Lees verder en ontdek hoe je meer kan genieten van je eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je gewicht!

Wat is stofwisseling/metabolisme?

Je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, is verantwoordelijk voor het omzetten van voedingsstoffen in brandstof. Zo krijgt het lichaam de energie die het nodig heeft om te ademen, bloed te laten circuleren, weefsels te herstellen en te bewegen.

De snelheid van die stofwisseling bepaalt hoeveel calorieën er binnen een bepaalde tijd verbrand worden. Er zijn verschillende factoren, zoals je eetstijl, geslacht, leeftijd en lichaamsgrootte die deze snelheid beïnvloeden (1).

Tips om de stofwisseling te versnellen

Je stofwisseling versnellen, klinkt als een hele opgave maar eigenlijk hoeft dit helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn namelijk verschillende bewezen strategieën voor het verhogen van je metabolisme:

1. Eet de juiste voeding

Als je eet, dan verhoogt je stofwisseling voor een paar uur. Dit noemt het thermische effect van voedsel of TEF. Eiwitten zijn het beste om te eten, omdat deze de grootste stijging in TEF veroorzaken. Het verteren van eiwit vergt 20 tot 30 procent van de bruikbare energie. Bij koolhydraten is dat slechts 5 tot 10 procent en bij vetten 0 tot 2 procent (2). Bovendien helpen eiwitten bij het verminderen van het hongergevoel, waardoor je je niet zal overeten (3). Regelmatig eiwitten eten helpt dus met gewichtsverlies (4).

Er zijn nog andere voedingsmiddelen en dranken die je stofwisseling verhogen. Groene thee en oolong thee zijn hier een goed voorbeeld van (5, 6). Hetzelfde geldt voor koffie. Dit heeft voornamelijk te maken met de aanwezigheid van cafeïne. Het effect van cafeïne op de stofwisseling zou echter niet voor iedereen hetzelfde zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat cafeïne bij personen met een minder actieve leefstijl doeltreffender was in het verhogen van de vetverbranding tijdens de training dan bij ervaren sporters (7).

2. Slaap voldoende

Voldoende slapen is erg belangrijk als je gewicht wilt verliezen en gezond wilt zijn. Een slaapgebrek wordt namelijk in verband gebracht met een groter risico op zwaarlijvigheid (8). Bovendien kan het zorgen voor een verhoogde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie, wat de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 (9) vergroot. Lees hier Tips om beter te slapen.

Er werd zelfs aangetoond dat slaapgebrek invloed heeft op je verzadigingshormoon (10). Dit is waarschijnlijk waarom veel mensen met een slaaptekort vaak een hongergevoel hebben. En dat maakt afvallen een stuk moeilijker. 

3. Drink water

Een van de eenvoudigste manieren om je stofwisseling te versnellen: drink water. Mensen die water drinken in plaats van dranken met een hoog suikergehalte, vallen makkelijker af (11,12). Water kan er zelfs rechtstreeks voor zorgen dat je metabolisme tijdelijk verhoogt (13). 

Uit een onderzoek van 2013 is gebleken dat het drinken van minstens 500 ml water je metabolisme met maar liefst 30 procent verhoogt gedurende ongeveer een uur (14). Dit onderzoek was echter kleinschalig en er is nog aanvullend onderzoek nodig. Toch doe je er goed aan om water te drinken als je wil vermageren, want het vermindert ook je hongergevoel (15, 16). 

4. Blijf bewegen

Wil je je stofwisseling versnellen, dan is het belangrijk dat je voldoende blijft bewegen. Als je te veel zit, kan dat negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid (17). Ook worden er minder calorieën verbrand. De kans op gewichtstoename neemt dan ook sterk toe (18). Ga wat vaker sporten en overweeg een stabureau als je werk hebt waarbij je de hele dag moet zitten. 

Een van de beste dingen om te doen qua sport als je een sneller metabolisme wil, is Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT). Dit houdt in dat je rustig en intensief trainen afwisselt. Het maakt daarbij niet uit of je nu traint, zwemt of fietst. HIIT verhoogt de stofwisseling (19) en helpt je vet verbranden (20). Twijfel je om aan krachttraining te doen? Ook een goed idee, want spieren zijn metabolisch actiever dan vet. Door spieren op te bouwen, verhoogt je stofwisseling dus ook (21).

Hoger metabolisme? Probeer deze superfoods

Superfoods zijn krachtige bronnen van vitamines, mineralen en antioxidanten. Het is dan ook geen wonder dat ze ontzettend veel voordelen bieden voor je gezondheid. Voor iedere kwaal is er wel een superfood die je kan gebruiken. Dit zijn de beste superfoods voor het verhogen van je metabolisme: 

 

  • Hennepzaad: Ondertussen weet je al dat eiwitrijke voeding een positief effect heeft op je metabolisme. Er zijn heel wat voedingsmiddelen die je kan eten om eiwitten binnen te krijgen, zoals kalkoenfilet, biefstuk, tonijn en varkenshaas. Maar hennepzaad is nog veel eiwitrijker. Het bevat maar liefst 32 gram eiwit per 100 gram voeding.

 

  • Gember: Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van gemberthee (wordt vaak gemaakt van gemberpoeder) je kan helpen om tot 43 extra calorieën te verbranden (22). Gemberthee helpt ook bij het verminderen van het hongergevoel en het versterken van het verzadigingsgevoel (23). 

 

  • Spirulina: Net zoals hennepzaad is spirulina rijk aan eiwitten. Als je niet zo dol bent op zaadjes, maar je op een natuurlijke manier eiwitten wil binnenkrijgen, is spirulina het ideale alternatief.

 

  • Appelazijn: Ook appelazijn is goed voor je stofwisseling. Studies op dieren hebben aangetoond dat het erg nuttig is bij het verhogen van de vetverbranding (24). Er wordt vaak gezegd dat dit ook voor mensen zou werken, maar er zijn tot zo ver nog weinig studies die dit hebben onderzocht. Neem bij voorkeur 1 tot 2 eetlepels per dag en verdun het in een glaasje water. 

 

Wil je je metabolisme verhogen op de meest natuurlijk en makkelijke manier? Spiruella helpt je! Bovenstaande superfoods vind je namelijk allemaal terug in onze online natuurwinkel en zijn vaak verkrijgbaar in verschillende varianten, zodat er voor iedereen wat wils is. 

Wij garanderen een uitstekende kwaliteit door onze producten uitvoerig te laten analyseren en testen. Jij kan ze gebruiken zonder zorgen, want ze voldoen aan de hoogste eisen en richtlijnen van de Europese Voedsel- & Warenautoriteit. 

PS Wil je graag meer weten over onze krachtige superfoods? Dan is er goed nieuws, want binnenkort komen er nog meer nieuwsbrieven boordevol gezondheidstips in je mailbox. Dus schrijf je snel in! Je kan ook altijd terecht op onze blog voor meer advies en tips.

Bronnen

9 eenvoudige manieren om je stofwisseling te versnellen – aHealthylife.nl

Hoe krijg je een snellere stofwisseling? 8 manieren die je metabolisme verhogen – aHealthylife.nl

De 12 beste voedingsmiddelen om je stofwisseling te stimuleren – aHealthylife.nl

Physiology, Metabolism – PubMed (nih.gov)

Protein-Enriched Liquid Preloads Varying in Macronutrient Content Modulate Appetite and Appetite-Regulating Hormones in Healthy Adults – PubMed (nih.gov)

Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss – PMC (nih.gov)

Tea catechin and caffeine activate brown adipose tissue and increase cold-induced thermogenic capacity in humans – PubMed (nih.gov)

https://www.google.com/url?q=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4688118/&sa=D&source=docs&ust=1716645171440002&usg=AOvVaw3rtEse9q5lN7CKPUu1R-fQ

https://www.google.com/url?q=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4688118/&sa=D&source=docs&ust=1716645171440002&usg=AOvVaw3rtEse9q5lN7CKPUu1R-fQ

Effect of water consumption on weight loss: a systematic review – PubMed (nih.gov)

https://www.google.com/url?q=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3809630/&sa=D&source=docs&ust=1716645462803555&usg=AOvVaw0NbcDfbhB-vDJnM5nuN2NH

Do the associations of sedentary behaviour with cardiovascular disease mortality and cancer mortality differ by physical activity level? A systematic review and harmonised meta-analysis of data from 850 060 participants | British Journal of Sports Medicine (bmj.com)

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen