Zijn Superfoods en supplementen niet gewoon onzin?

Waarschijnlijk doe jij er alles aan om gezond te leven, zoals voldoende bewegen, stress vermijden en evenwichtig eten. Maar hoe gezond is je eetstijl echt? De voeding van nu heeft lang niet zoveel voedingswaarde als honderd jaar geleden. Dit is te wijten aan de verslechterde bodemkwaliteit (1). Tegenwoordig is het dan ook een stuk moeilijker om de nodige vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Hoewel het eten van fruit en groenten belangrijk is voor je gezondheid, is een appeltje per dag niet langer voldoende om de dokter weg te houden. Benieuwd naar wat je dan wél kan doen om gezond te blijven? Je ontdekt het geheim in dit artikel!

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid: goede richtlijn of niet?

ADH zorgt ervoor dat je (hopelijk) geen scheurbuik krijgt, maar…….

Als je gezond wilt zijn, is het van belang dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt (2). Het is logisch dat je dan denkt dat je de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) moet opvolgen. Dit werd je immers met de paplepel meegegeven. Maar eigenlijk is dat niet juist. De ADH duidt namelijk op de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft om deficiëntieziektes te voorkomen, maar dit is niet voldoende om optimaal gezond te zijn. De meeste mensen hebben baat bij hogere doseringen. 

Je kan dan extra veel fruit en groenten eten om een tekort te voorkomen. Een makkelijkere methode is echter om supplementen in te nemen. Deze bevatten hogere dosissen vitamines en mineralen en zijn daarom een goede aanvulling op een gezonde eetstijl. Heel wat gezondheidsvoordelen van supplementen zijn bovendien wetenschappelijk bewezen (3, 4, 5). Ze zouden onder andere kunnen helpen bij het voorkomen van allerlei kankers, katarakt en hart- en vaatziekten.

Superfoods: dé manier om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen

Hoewel vitaminesupplementen erg effectief zijn, is er een nog betere manier om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen:via superfoods. Dit zijn krachtige voedingsmiddelen die boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en aminozuren zitten en nauwelijks calorieën bevatten. Ook als je een dieet volgt, kun je ze dus zonder zorgen eten.

Superfoods hebben een sterke positieve invloed op je gezondheid onder voorwaarde dat je ook voor de rest een gezond voedingspatroon aanhoudt (6). Ze zijn dus een goede aanvulling op een gezonde eetstijl

Er bestaan heel wat verschillende superfoods om te kopen. Vaak worden ze onderverdeeld in categorieën, zoals algen, paddenstoelen en zaden & pitten. Je voegt ze eenvoudig aan een drankje of maaltijd toe als je ze in poedervorm koopt. En als je dat fijner vindt, kun je superfoods ook in tabletten en capsules verkrijgen. Door de vele mogelijkheden en soorten zijn ze geschikt voor iedereen!

Voor iedere kwaal een superfood 

Als je nog nooit eerder een superfood hebt gebruikt, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke je precies nodig hebt. Het helpt dan om te weten waarvoor de diverse superfoods goed zijn. Iedere superfood heeft namelijk zijn eigen specifieke eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Hieronder ontdek je welke superfoods je kunnen helpen bij angst, hooikoorts, een slechte bloedsomloop en meer.

 

  • Slecht humeur: Wil jij je beter voelen in je vel? Voeg maca toe aan je smoothie, sapje, dessert of ander gerecht. Deze wortel uit Peru is rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, vitamines B1, B2, C, E en ijzer en geeft je een goed gevoel. Maca helpt mogelijk ook bij menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, vermoeidheid, depressie en een slecht geheugen. Er bestaat gele, zwarte of rode maca.

 

  • Hooikoorts: Bijenpollen zijn een natuurlijke verlichter van hooikoorts. Als jij hier erg veel last van hebt, dan loont het de moeite om deze superfood uit te proberen. De anti-allergische werking van bijenpollen is wetenschappelijk bewezen (7). 


  • Angst: Als je angstig bent, dan raden wij je Ashwagandha aan. Dit is een kleine houtachtige plant die inheems is in Noord-Afrika en India en beschouwd wordt als een adaptogeen. Dit betekent dat Ashwagandha je lichaam met stress leert omgaan (8).

 

  • Verzwakt immuunsysteem: Chiazaad is erg rijk aan antioxidanten (9, 10) en is daardoor zeer effectief kan zijn voor het boosten van je immuunsysteem, het beschermen tegen kanker en het voorkomen van tal van andere ziektes (11). 

 

  • Slechte bloedsomloop: Kurkuma werkt uitstekend bij hartaandoeningen, omdat het mogelijk de bloeddoorstroming verbetert (12, 13, 14)

Spirulina in de Spotlights 

Hoewel alle superfoods vele voordelen bieden voor de gezondheid, willen we Spirulina deze keer extra in de spotlights plaatsen. Deze superfood met blauwgroene kleur heeft een zeer hoge voedingswaarde (15). Spirulina is een kleine, spiraalvormige, blauwgroene alg. Vanwege de hoge voedingswaarde werd deze in het verleden aan astronauten meegegeven op missie (16). 

Spirulina bevat fenolen, fycocyanine, carotenen, chlorofyl en polysachariden, stuk voor stuk krachtige antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben en gunstig zijn voor het immuunsysteem (17). Volgens andere onderzoeken heeft spirulina een positieve invloed op triglyceriden, HDL-, LDL-, VLDL- en totaal cholesterol (18). Deze superfood kan ook nog eens de sportprestaties verbeteren (19), de bloeddruk verlagen (20) en bloedsuiker verlagen bij diabetes (21).

Superfoods kopen 

Wil je spirulina of chlorella kopen of ben je op zoek naar andere superfoods of supplementen? In alle gevallen zit je goed bij Spiruella. Onze producten zijn van de hoogste kwaliteit. Want ze zijn uitvoerig gecontroleerd en geanalyseerd en voldoen aan de hoogste eisen en richtlijnen van de Europese Voedsel- & Warenautoriteit. Weet je niet wat je moet kiezen of heb je vragen? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag.

PS Wil je graag meer te weten komen over de vele gezondheidsvoordelen van onze supplementen en superfoods? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrieven of lees onze blog!

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Bronnen

Alles over superfood | Eerlijker Eten, gezonde recepten, voeding en het positieve effect daarvan

 

Waarom is superfood zo speciaal? (basboernoten.nl)

 

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van spirulina – aHealthylife.nl

 

Waarom ligt de dosering vitamines vaak boven de ADH? – GoldenNaturals.nl

 

Bevat onze voeding minder voedingsstoffen dan vroeger? | IVG (ivg-info.nl)

 

Trends in bodem- en gewaskwaliteit | Louis Bolk Instituut

 

Use of vitamin supplements and cataract: the blue mountains eye study – ScienceDirect

FoodData Central (usda.gov)

 

Wide Range Applications of Spirulina: From Earth to Space Missions – PMC (nih.gov)

 

De 8 beste Superfoods om je humeur en energieniveau te verbeteren – aHealthylife.nl

 

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van spirulina – aHealthylife.nl

 

Effect of Spirulina Supplementation on Systolic and Diastolic Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials – PMC (nih.gov)

Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina – PMC (nih.gov)

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen