Voeding, Supplementen en Superfoods voor Stressmanagement en Cognitieve Functie 

Herken je dat gevoel? Je zit achter je laptop, met talloze browser tabs open, terwijl je telefoon voortdurend afgaat. We leven in een tijd waarin we constant worden overladen met prikkels en waarin de druk om steeds meer te doen alleen maar lijkt toe te nemen. De concentratie is dan ver te zoeken.

Om goed geconcentreerd te blijven, is een gezonde levensstijl essentieel. Dit omvat gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, maar ook het gebruik van supplementen en mentale training kan een extra zetje in de rug geven. Met de juiste aanpak en levensstijl is het mogelijk om je focus te behouden, zelfs in de meest uitdagende situaties.

In dit artikel neem ik je mee in mijn persoonlijke reis naar het behoud van focus en het beheersen van stress in een hectisch leven. Als professioneel atlete en vrouw die worstelt met colitis ulcerosa, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om zowel fysiek als mentaal in topconditie te zijn!

Voeding en hydratatie

Ongeveer een kwart van de energie die uit je voeding komt, gaat naar je hersenen. Dit benadrukt het belang van een gezond en gevarieerd dieet voor het optimaal functioneren van je brein. Een ongezonde levensstijl kan leiden tot de welbekende ‘brain fog’; een staat van mentale troebelheid die het moeilijk maakt om helder te denken en je te concentreren. 

Water en voeding voor je brein

Aangezien je hersenen voor 75 procent uit water bestaan, is het niet verrassend dat voldoende hydratatie essentieel is voor optimale hersenfuncties. 

Enkele voedingsmiddelen en vitaminen die bovendien gunstig zijn voor cognitieve functies, zijn: Omega-3 vetzuren, te vinden in vette vis; Vitamine B, aanwezig in groene bladgroenten, dierlijke producten, noten en peulvruchten; en belangrijke mineralen zoals ijzer, jodium en zink, aanwezig in vlees, vis, peulvruchten, noten, zeewier en meer.

Walnoten

Walnoten bevatten vitamine B6, ijzer, magnesium en omega-3 vetzuren, waardoor deze noot een uitstekende keuze is voor een gezond brein. Het is bovendien opvallend dat walnoten daadwerkelijk lijken op hersenen, waardoor het gemakkelijker is om te onthouden dat ze goed zijn voor ons brein!

Supplementen tegen ‘brain fog’ en stress

Een gezonde levensstijl is voor mij de sleutel tot succes. Dit omvat niet alleen gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, maar ook het toevoegen van supplementen en superfoods aan mijn dieet. Als atleet weet ik hoe belangrijk het is om mijn lichaam te voeden met de juiste voedingsstoffen om optimale prestaties te kunnen leveren. En als iemand die worstelt met colitis ulcerosa, begrijp ik ook het belang van een goed uitgebalanceerd dieet voor mijn algehele gezondheid en welzijn.

Welke supplementen zijn goed voor cognitieve functie en kunnen helpen stressniveaus te verlagen? Als je extra ondersteuning voor je brein wilt, kun je overwegen om de volgende voedingssupplementen aan je dieet toe te voegen:

Omega-3 vetzuren: Deze zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen en zijn ontstekingsremmend. Het regelmatig consumeren van omega-3 vetzuren kan symptomen van depressie en angst verminderen en je algemene gemoedstoestand verbeteren. Bovendien dragen ze bij aan een gezond hart- en vaatstelsel (bron).

B-vitamines, waaronder B6, B9 (foliumzuur) en B12, zijn van vitaal belang voor een optimale hersenfunctie en het handhaven van een stabiele stemming. Ze helpen bij de omzetting van voedsel in energie. Een gebrek aan B-vitamines kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde concentratie (bron).

Magnesium is een essentieel mineraal dat een rol speelt bij meer dan 300 enzymatische reacties in je lichaam, waaronder processen die je hersenfunctie beïnvloeden. Het draagt bovendien bij aan ontspanning (bron). Mijn favoriete magnesium supplement is deze van Vitakruid. Ik neem het vlak voor het slapengaan omdat het me helpt te ontspannen en een goede nachtrust te krijgen. Lees hier meer over Magnesium.

L-theanine, een aminozuur dat voorkomt in groene thee, stimuleert de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die een positieve impact hebben op onze stemming. L-theanine helpt bij het verminderen van stress, het verlichten van angst en het bevorderen van mentale alertheid. Daarnaast draagt L-theanine bij aan een betere slaapkwaliteit (bron). Lees hier meer over L-Theanine.

Vitamine D speelt een rol bij het reguleren van je stemming. Het kan je humeur verbeteren, depressieve symptomen verminderen en helpt bij de opname van calcium voor sterke botten en spieren (bron). Lees hier meer over Vitamine D.

Lion’s Mane: Dit supplement heb ik sinds kort ontdekt en ben nu al een fan! Onderzoek suggereert dat Lion’s Mane kan helpen bij het beschermen van zenuwcellen en het bevorderen van een betere cognitieve gezondheid (bron). Lees hier meer over Lion´s Mane.

Superfoods

Naast supplementen zijn er ook superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van cognitieve functies en het vermijden van ‘brain fog’, namelijk:

Ashwagandha: Een adaptogeen kruid met een lange geschiedenis in de Ayurvedische geneeskunde, waar het wordt gebruikt tegen stress en het verbeteren van mentale prestaties. Het kan helpen bij het reguleren van cortisolniveaus, het verminderen van angst en het vergroten van algemene veerkracht (bron). Ashwagandha heeft niet perse een lekkere smaak, dus neem ik het in poedervorm en gooi ik het door mijn smoothies! Merk je niks van 😉 Lees hier meer over Ashwagandha.

Matcha poeder: Matcha heeft een aparte smaak, en ik kwam er voor het eerst mee in aanraking in Brazilië. Daar drinken ze dit de hele dag door als thee. Matcha poeder, afkomstig van fijn gemalen groene theebladeren, is een stress-verlagend superfood, grotendeels dankzij het gehalte aan L-theanine (zie boven). Wat matcha uniek maakt, is dat het een geleidelijke afgifte van energie biedt vanwege de combinatie van L-theanine en cafeïne. Deze combinatie veroorzaakt een staat van gefocuste alertheid, maar ook stressverlichting (bron). Lees hier meer over Matcha.

Kurkuma: Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine ontstekingen in de hersenen kan verminderen en neuronen kan beschermen. Dit kan leiden tot verbeterde cognitieve functies (bron). Kurkuma is een van mijn favoriete supplementen, omdat het mij ook helpt met het onder controle houden van mijn colitis ulcerosa (waarover je meer kunt lezen in dit artikel)

Cacao: Matige consumptie van hoogwaardige pure chocolade met een cacaogehalte van minstens 70% kan een manier zijn om stress te verminderen en djee stemming te verbeteren (bron). Ik neem iedere avond een blokje cacao (95%, ik ben echt dol op pure chocolade), vlak na het avondeten.

Maca: Macapoeder, zoals deze, staat bekend om zijn vermogen om de hormonale balans te reguleren, de vruchtbaarheid te verbeteren, stress te verminderen, het libido en energie levels te verhogen en de gezondheid van botten te bevorderen (bron). Lees hier meer over Maca,

Blauwe bessen: Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten en kunnen bijdragen aan stressvermindering. Bovendien bevatten blauwe bessen vitamine C, wat het immuunsysteem versterkt, en vezels, die de spijsverteringsgezondheid bevorderen (bron). Ik doe vaak een handje blauwe bessen, vers of uit de diepvries, door mijn protein shakes.

Bonus tips om geconcentreerd te blijven

Een gezond en gevarieerd dieet, samen met voldoende beweging, is cruciaal voor een goede hersenfunctie en stressmanagement. Supplementen en superfoods kunnen je bovendien nét dat beetje extra geven.

Maar mijn benadering gaat verder dan alleen voeding en supplementen. Ik geloof ook sterk in de kracht van mentale training en ontspanningstechnieken om mijn geest scherp en veerkrachtig te houden. Of het nu gaat om meditatie, yoga of gewoon even een wandeling maken met de hond, ik vind het belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken voor rust en ontspanning.

Hieronder geef ik je een paar persoonlijke bonus tips die je kunnen helpen om je concentratie te verbeteren en stress te verlagen:

  1. Minimaliseer afleidingen door een rustige omgeving te creëren en eventueel meldingen uit te schakelen.
  2. Formuleer specifieke en haalbare doelen om je focus te behouden.
  3. “If you fail to plan, you plan to fail”; leer goed te plannen.
  4. Werk in korte sessies van ongeveer 30 minuten en concentreer je op één taak tegelijk.
  5. Gun jezelf voldoende rust en ontspanning, want een constant gespannen geest kan contraproductief zijn.
  6. Zorg voor een goede nachtrust, aangezien slaaptekort je vermogen om je te concentreren kan belemmeren.

Conclusie

Soms kan een ‘brain fog’, een staat van mentale troebelheid, onze concentratie en cognitieve functies belemmeren, waardoor het moeilijk wordt om helder te denken en effectief te functioneren. Een gezonde levensstijl, inclusief voeding, hydratatie. voldoende lichaamsbeweging en ontspanning, vormt de basis voor een heldere geest en een scherp brein. 

Als je net als ik bent – altijd onderweg, altijd bezig, altijd strevend naar het beste – weet dan dat je niet alleen bent. Met de juiste mindset, de juiste brandstof voor je lichaam en geest, en een beetje zelfzorg, kun je elke uitdaging overwinnen en je focus behouden, zelfs te midden van de chaos en stress van het moderne leven!

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen