Kurkuma: Een gouden kruid voor gezondheid, sport en welzijn! En hoe het mij helpt met CU (Colitis Ulcerosa).

Natuurlijke remedies winnen steeds meer aan populariteit, en kurkuma is daar een uitstekend voorbeeld van. Dit gele kruid staat bekend als een krachtige antioxidant en wordt vaak aanbevolen vanwege zijn natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingen kunnen zich overal in het lichaam voordoen en spelen een cruciale rol bij verschillende chronische aandoeningen. Een goed voorbeeld daarvan is colitis ulcerosa (CU), waar ik persoonlijk last van heb.

In dit artikel zal ik wat dieper ingaan op de vele gezondheidsvoordelen van kurkuma en hoe het mij helpt om mijn algehele gezondheid op peil te houden, de colitis onder controle te houden en mijn atletische prestaties te verbeteren.Laat ik eens even helemaal bij het begin beginnen, en uitleggen wat kurkuma nu precies is.

Wat is Kurkuma?

Kurkuma, ook wel bekend als ‘Indiase geelwortel’, of ‘turmeric’ in het Engels, is een specerij die te herkennen is aan zijn karakteristieke gele kleur en zijn milde, bittere smaak. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa en zien we vaak terug in de keuken.

Naast zijn culinaire toepassingen, staat kurkuma ook bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. In India en Zuid-Azië wordt kurkuma namelijk al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn zuiverende werking en om diverse gezondheidsproblemen, zoals eczeem, candida, reuma en artrose te behandelen.

Hoewel kurkumapoeder heerlijk is in gerechten, heeft het verder geen significante gezondheidseffecten. Om echt te profiteren van de geneeskrachtige werking van kurkuma, kun je het beste kurkuma in capsules gebruiken. 

 

Kurkuma C3 extract met Fenegriek en zwarte peper (Bioperine) 60 caps (Kenzi)

Waar is kurkuma goed voor?

Hier zijn tien voordelen van kurkuma op een rijtje:

 1. Verbeterde spijsvertering: Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, helpt bij het beter verteren van voedsel, wat gunstig is voor de darmgezondheid en een goed functioneren van het spijsverteringsstelsel ondersteunt (bron: Ali et al., 2012).
 2. Goed voor het libido: Het regelmatig gebruik van kurkuma kan de bloedcirculatie verbeteren en het libido verhogen, wat de seksuele gezondheid ten goede kan komen (bron: Aziz et al., 2012). 
 3. Ondersteuning van soepele gewrichten: Kurkuma kan ontstekingen helpen verminderen en bijdragen aan het behoud van gezonde gewrichten en flexibiliteit.
 4. Krachtige antioxidant: De curcumine in kurkuma is een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van cellen en weefsels tegen schadelijke vrije radicalen (bron: Aziz et al., 2012).
 5. Positieve invloed op de gemoedstoestand: Kurkuma kan de productie van gelukshormonen zoals serotonine en dopamine bevorderen, wat een positieve invloed kan hebben op het humeur en emotioneel welzijn (bron: Aziz et al., 2012).
 6. Zuivering van de lever: Kurkuma heeft een zuiverende werking en kan helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lever (bron: Hay et al., 2019). 
 7. Gunstig voor de bloedvaten: Kurkuma kan de werking van de bloedvaten verbeteren en helpen bij het verlagen van een te hoge bloeddruk (bron: Hay et al., 2019).
 8. Stabilisatie van bloedsuikerspiegel: Curcumine kan mensen met een verstoorde insulinewerking helpen de gevoeligheid voor insuline te verbeteren, waardoor pieken in de bloedsuikerspiegel worden verminderd (bron: Hay et al., 2019).
 9. Stimulatie van vetverbranding: Kurkuma kan de vetstofwisseling versnellen en vetverbranding stimuleren, wat gunstig kan zijn voor gewichtsverlies (bron: Hay et al., 2019).
 10. Bevordering van slaapkwaliteit: Het consumeren van kurkuma kan helpen om het stresshormoon cortisol in de hersenen te verlagen, wat kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit (bron: Kumar & Singh, 2008).

 

TIP! Probeer eens ‘golden milk’: warme melk met honing en een theelepel kurkuma, voordat je naar bed gaat! 

Golden Moon Milk (Anima Mundi) 142 gram

Kurkuma en CU (Colitis Ulcerosa)

Aangezien medicatie niet mijn voorkeur heeft, ben ik – nadat bij mij op 18-jarige leeftijd de CU werd vastgesteld – op zoek gegaan naar supplementen die zouden kunnen helpen om de symptomen van deze aandoening onder controle te houden. 

Het eerste supplement dat ik tegenkwam, was kurkuma, en dat komt natuurlijk door de ontstekingsremmende eigenschappen. Colitis ulcerosa is namelijk een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm.

Gelukkig zijn voor mij gezonde eet- en leefgewoonten altijd een prioriteit geweest, een gewoonte die ik van huis uit heb meegekregen. Zonder deze basis zou het waarschijnlijk veel moeilijker zijn geweest om de colitis onder controle te houden.

Het gebruik van kurkuma in combinatie met een gezonde levensstijl helpt mij om me goed te voelen en de symptomen van mijn CU te beheersen. Hoewel er veelbelovende resultaten zijn gevonden voor de behandeling van CU met medicatie in combinatie met kurkuma, is er meer onderzoek nodig om de rol van curcumine duidelijk te bepalen.

Kurkuma en sport

Kurkuma helpt mij niet alleen bij het beheersen van de colitis, maar heeft ook positieve effecten op mijn atletische prestaties. Het kruid begint steeds meer aan populariteit te winnen onder atleten vanwege onder andere de volgende voordelen (bron: Nutent Therapeutics):

 

 1. Sneller spierherstel: Onderzoek suggereert dat curcumine helpt bij het verminderen van spierschade en -pijn na inspanning, wat resulteert in een versneld herstel.
 2. Verhoogde prestaties: Curcumine kan oxidatieve stress en ontsteking verminderen na intensieve training, wat kan leiden tot een verbeterd glycogeengehalte, hogere prestaties en een groter uithoudingsvermogen.
 3. Minder ontstekingen en soepele gewrichten: Curcumine’s vermogen om ontstekingen te verminderen kan atleten helpen bij het verlichten van pijn, vooral bij ontstekingen veroorzaakt door inspanning.

Curcumine biedt atleten een natuurlijke manier om spierherstel te bevorderen, ontstekingen te verminderen en prestaties te verbeteren, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan hun trainingsroutine.

Heeft kurkuma ook nadelen?

Klinkt als een wondermiddel, niet? Het is echter belangrijk om te weten dat overmatig gebruik van kurkuma tot bijwerkingen kan leiden. Bij een inname van meer dan zes gram per dag gedurende vier tot zeven weken, kunnen bijwerkingen optreden, zoals maag-darmongemakken, een droge mond en huidreacties (bron: Gezondheidsplein, 2022). 

Wetenschappers adviseren daarom om maximaal twee keer per dag 500 milligram kurkuma te consumeren, niet langer dan dertig dagen achter elkaar. Een theelepel kurkumapoeder is al twee tot drie gram, dus aan die 500 mg zit je sneller dan je denkt.

Het gebruik van hoogwaardige kurkuma-supplementen kan helpen om sommige van de genoemde bijwerkingen te verminderen.

Conclusie

Een gezonde levensstijl omvat veel aspecten, zoals fysieke gezondheid, maar ook mentaal welzijn. Naast gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en mentale gezondheid, is het ondersteunen van je lichaam met natuurlijke supplementen zoals kurkuma een stap verder in de richting van welzijn. Ik kies er altijd voor om mijn dagelijkse supplementen, waaronder kurkuma in capsulevorm, in de ochtend te nemen. Deze dagelijkse routine is een praktische gewoonte geworden om ervoor te zorgen dat ik mijn supplementen niet vergeet. 

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft curcumine niet alleen ontstekingsremmende eigenschappen. Het heeft namelijk ook een positieve invloed op andere aspecten van onze gezondheid, waaronder humeur, spijsvertering, bloeddruk, vetverbranding en zelfs onze fysieke prestaties. En wist je dat, wanneer je kurkuma combineert met zwarte peper, de piperine en curcumine elkaars effecten versterken (bron: Dutta & Bhattacharjee, 2015)?

Word kurkuma je nieuwe beste vriend? Als we de vele voordelen van dit kruid afwegen tegen de mogelijke bijwerkingen, zou het antwoord zonder twijfel ‘ja’ moeten zijn! Mijn beste vriend is het in elk geval zeker.

 

Meer weten? In ons blog over dit superfood kun je nog meer lezen over kurkuma! Op zoek naar de beste Kurkuma? < Klik dan hier!

 

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen