Welke supplementen en superfoods gebruikt een 50-jarige Commando om fit te blijven?

Mijn tijd bij het Korps Commando Troepen (Nederlandse Special Forces) heeft me heel veel goeds gebracht: uithoudingsvermogen, doorzettingskracht, flexibiliteit, relativeren en omgaan met teleurstellingen, uiteraard een familie voor het leven en nog veel meer. 

Maar iets waar ik me nog steeds over verbaas, is dat er in mijn tijd bij het KCT echt geen aandacht was voor voeding. Ik hoop dat dat inmiddels verbeterd is. 

Want hier heb je een ´tot-op-het-bot´-gemotiveerde groep gasten die tot het uiterste gaan. Constant op ´Olympisch´ niveau trainen en afzien…..omdat ze weten wat er op het spel staat. Ook zwaar vermoeid de juiste beslissingen kunnen nemen. Altijd maar doorgaan. Maximaal presteren dus.

En hoeveel aandacht was er voor voeding? Nul. We aten op de kazerne gewoon het standaard Koninklijke Landmacht eten. Weinig mis mee, maar niet ´Premium Jetfuel voor je Ferrari-lichaam´. En in het veld…..tja…..niet al te best.

Het was pas na mijn 5 jarige Commando avontuur dat ik me meer ging verdiepen in de optimalisatie van je ´input´.  Want als ´crap in = crap uit´, dan is ´premium fuel in = excellence uit´.

Als je eenmaal jarenlang hebt gesport, dan blijf je die gewoonte waarschijnlijk wel vasthouden. Dus dat doe ik nog steeds. Elke dag. Hardlopen, boksen, trail running (we wonen in de bergen), lichaamsgewicht oefeningen en zwaar pompen. (Niet alles tegelijk trouwens) Dus dat werkt ook zeker mee om fit te blijven! Ja, ik ben fit.  

Maar er valt niet op te sporten tegen een ongezonde leefstijl. Daar kom je een heel eind mee weg als je 25 bent: veel vet en suiker eten, af en toe een nachtje overslaan, veel alcohol drinken, stress management…..´Wat is dat?!?´

Maar ja, je wordt 30, 40 en als het meezit ook 50…..en 60, en verder. En dan reageert je lichaam wat anders op die flauwekul. Je metabolisme verlaagt, je natuurlijke Testosteron verlaagt, je hebt langere hersteltijd nodig na een workout of wedstrijd, je hebt minder energie en meer last van pijntjes…..ja, ouder worden is echt lachen.

Dus kun je je wel voorstellen wat er gebeurt als je dat allemaal versterkt door je lichaam extra voedings-stress te geven.

Voedings-stress?

Dat is je lichaam wel geven waar het helemaal niet op zit te wachten en niet geven wat het absoluut nodig heeft.

Brandan Brazier, een Amerikaanse ultra-runner, heeft het in zijn boek Thrive er over dat dat weleens 40% van al je stress kan zijn. Dus stel je voor dat je die stress kunt reduceren naar 10%. 

Dan kun je dus:

  1. Minder stress hebben (Good)
  2. Andere stress opladen tot je maximum (minder ´Good´ maar wel handig voor energie voor tijdelijk extra hard werken of trainen)

Hoe pas ik dat toe in mijn leven?

Het eerste gedeelte spreekt eigenlijk voor zich: ik drink al bijna 10 jaar geen alcohol, eet maar matig vlees en vis, kom nooit bij Fast Food Joints etcetc.

Dat 2e gedeelte vraagt wat uitleg. Ik eet meer van wat er uit de natuur komt en minder van wat er uit de fabriek komt. Veel groente, noten en fruit dus.

Maar helaas is de voedingswaarde daarvan niet meer wat het geweest is. Dat heeft te maken met de bodem kwaliteit.

En daarom gebruik ik supplementen. Erbij dus. Bij gezond eten.

En waarom? Omdat ik het meeste uit mijn leven wil halen. En ik vermoed dat jij dat ook wilt.

Er zijn wat supplementen waarmee ik ´cycle´: de ene keer wel en de andere keer niet (extra magnesium, NMN, cordyceps, chaga). Maar de onderstaanden zijn een vast onderdeel van mijn ´Daily Goodness´. 

De specifieken over de Superfoods kun je lezen als je klikt op de link(s) onderop de pagina.

*By the way, we verkopen het spul allemaal in de webshop van Spiruella, dus als je daar niet tegen kan….moet je zeker niet verder lezen 😉

Wil je weten hoe ik train om fit en sterk te blijven? < Klik dan hier.

Wat neem ik dagelijks?

Ik neem elke dag Greens als basis. Ik gebruik Kenzi Greens. Ik vind AG1 ook erg goed en lekker, maar dat spul is bijna niet te betalen (over de 100E per maand). Ik voel me goed bij Kenzi Greens en het heeft nog een voordeel: omdat je lichaam al veel voedingsstoffen binnen krijgt, heb je minder snack trek gedurende de hele dag. Werkt echt….try it out!

Voor mijn spieren neem ik 1 of 2 scoops vegan proteine en creatine.

Ook neem ik wat Spirulina en Chlorella tabletten voor de extreem hoge voedingswaarde en ontgiftende werking. 

Tegen ontstekingen en voor de anti-oxidante werking neem ik Kurkuma, 1 van de meest ge-researchte superfoods.

Als stress manager / adaptogeen neem ik Ashwagandha. Tja, wat moet je erover zeggen. Adaptogenen zijn raar: ze geven je meer energie en verminderen je stress gevoel….tegelijk. Uiteraard neem ik de KSM 66 variant, want die is gewoon het beste.

Voor mijn hersenen neem ik Lion´s Mane. Het is niet alleen een hersen-beschermer, maar helpt je ook met het bouwen van nieuwe hersenverbindingen. Tevens neem ik Omega 3 Krillolie voor mijn hersenen.

 

Je zult onderhand wel denken……eet die beste man ook nog normaal? Hahaha, ja. Ik neem meer supplementen dan de gemiddelde persoon. Maar ik wil dan ook niet ´slechts niet ziek zijn´, maar ik wil ´optimaal zijn´.

Daarnaast heb ik een paar eigen bedrijven. Elke dag dat ik ziek ben of geen energie heb, kost me geld. Elke foute beslissing die ik neem omdat ik niet scherp ben….kost me ook geld en is vervelend voor iedereen om me heen.

 

Tot slot neem ik een superfood waar nog wat minder personen vanaf weten: Shilajit. Dat merk ik dus gelijk als ik het heb ingenomen: meer energie, scherper….en een bewezen Testosteron booster. Ik ben net overgestapt van de Kenzi Shilajit Resin Altai naar de Himalaya variant. Die is wat makkelijker in gebruik en vind ik wat vriendelijker qua smaak.

 

Op het moment experimenteer ik met een soort koffie vervanger, die me erg goed bevalt.

Je leest het al, het is best veel. En dit zijn de ´altijd, bijna elke dag´, er zijn nog anderen.

We zijn hier in het gezin nou eenmaal nogal serieus met onze gezondheid en sport bezig (zoals mijn vrouw Manon)

En daar voelen we ons fantastisch bij!

Zijn andere superfoods ook goed? Jazeker. Dit is gewoon mijn selectie.

Ik hoop dat ik je op ideeën gebracht heb voor je eigen mix.

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan gewoon even een mailtje!

 

Sport gezin 😉

Geschreven door Robin Coenen, man van Manon van Spiruella.

Wil je meer lezen over de superfoods zelf? Klik dan hieronder:

Kurkuma

Shilajit

Krill olie

Lion´s Mane

Creatine

Ashwagandha

Spirulina en Chlorella

 

 

  

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

2 reacties op “Wat gebruikt een 50-jarige Commando om fit te blijven?

  1. Carola zegt:

    Hoi, mooi stuk om te lezen. Ik herken de functies van alle producten en de logische keuze. Ik wilde iets aanvullen op de krill olie. Er zijn ook goede algen olie te verkrijgen, en dit voorkomt het leegvissen van de zuidpool oceaan. Uiteindelijk haalt de krill zijn omega 3 uit algen, dus beter om direct de omega3 daaruit te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen