Een wetenschapelijke blik op de werking van Lionsmane

In dit blog duiken we samen in de wereld van de zogeheten ‘Lion’s Mane’ paddenstoel, en zul je ontdekken hoe deze krachtige paddenstoel jouw gezondheid kan transformeren. Ga er lekker voor zitten, pak een gezonde snack en laten we beginnen met het verkennen van de vele voordelen van Lion’s Mane.

Wat is Lion’s Mane?

Lion’s Mane, ook bekend als Hericium erinaceus, is een opvallende paddenstoel met een uiterlijk dat – zoals de naam al verklapt – lijkt op de manen van een leeuw. Deze paddenstoel is al eeuwenlang een integraal onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt ook veel gebruikt in andere Aziatische landen zoals Japan en Korea (1). Lion’s Mane heeft zowel culinaire als medicinale toepassingen en staat bekend om zijn unieke smaak – die vaak wordt vergeleken met die van zeevruchten – en textuur. Je kan het rauw, gedroogd maar ook gekookt consumeren.

Wat maakt Lion’s Mane zo speciaal?

Lion’s Mane bevat veel bioactieve stoffen die tal van gezondheidsvoordelen bieden. Deze paddenstoel zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die essentieel zijn voor een optimale gezondheid. Van het ondersteunen van de hersenfunctie tot het versterken van het immuunsysteem, Lion’s Mane heeft veel te bieden voor iedereen die streeft naar een gezonder leven.

Voordelen voor de gezondheid: Een diepe duik

Laten we eens kijken naar enkele van de specifieke gezondheidsvoordelen van Lion’s Mane:

Bescherming tegen dementie 

Een van de meest opvallende eigenschappen van Lion’s Mane is het vermogen om de hersenfunctie te ondersteunen en mogelijk te beschermen tegen neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer (2, 3, 4). Onderzoek heeft aangetoond dat Lion’s Mane kan helpen bij het stimuleren van de groei van hersencellen en het voorkomen van geheugenverlies.

 

Verlichting van milde symptomen van depressie en angst 

Lion’s Mane kan bovendien helpen bij het verminderen van depressie en angst. Door de ontstekingsremmende effecten kan het een positieve invloed hebben op de stemming en het algehele welzijn (5, 6).

 

Vermindering van ontsteking en oxidatieve stress 

Lion’s Mane heeft sterke ontstekingsremmende- en antioxidante eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam. Dit kan op zijn beurt het risico op verschillende (hart)ziekten verminderen en de algehele gezondheid bevorderen (7, 8).

 

Beheer van diabetes symptomen

Lion’s Mane kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van diabetische complicaties zoals zenuwpijn. Door zijn positieve effecten op de bloedsuikercontrole kan het een waardevolle aanvulling zijn voor mensen met diabetes (9,10).

 

Versterking van het immuunsysteem

Lion’s Mane kan het immuunsysteem versterken door de activiteit van het darmsysteem te verhogen en het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers. Dit kan leiden tot een betere afweer tegen infecties (11).

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Lion’s Mane als aanvulling op een gezonde leefstijl

Met zoveel indrukwekkende voordelen is het geen wonder dat Lion’s Mane poeder steeds populairder wordt als een natuurlijk supplement voor gezondheid en welzijn. Of je nu op zoek bent naar een manier om je hersenfunctie te verbeteren, een betere stemming te bereiken of gewoon je algehele gezondheid wilt ondersteunen, Lion’s Mane kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de meeste onderzoeken naar Lion’s Mane zijn uitgevoerd op dieren. Hoewel de huidige bevindingen veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig bij mensen om een beter begrip te krijgen van de effecten van Lion’s Mane op het menselijk welzijn.

Bijwerkingen en dosering

Hoewel Lion’s Mane over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele bijwerkingen die kunnen optreden bij hoge doseringen of bij mensen met bepaalde aandoeningen. Deze bijwerkingen kunnen onder meer gastro-intestinale klachten, misselijkheid en huiduitslag omvatten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en eventuele bijwerkingen te melden aan een zorgverlener.

Lees hier meer over wanneer LionsMane innemen.

Waar op letten bij het kopen van Lion’s Mane-supplementen

Bij het kopen van Lion’s Mane-supplementen is het belangrijk om te kiezen voor producten van hoge kwaliteit die zijn geproduceerd door betrouwbare fabrikanten. Controleer altijd of het supplement voldoet aan strenge kwaliteitsnormen voor zuiverheid. Het kan ook verstandig zijn om de recensies van andere mensen te lezen om meer te weten te komen over hun ervaringen met het product en de fabrikant. Volg bovendien altijd de aanbevolen dosering op het etiket van het supplement en raadpleeg indien nodig een zorgverlener voor advies.

Lion´s Mane kopen? <Klik hier!

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, is Lion’s Mane een krachtige paddenstoel met indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke manier om je hersenfunctie, stemming en immuunsysteem te verbeteren, of gewoon je algehele gezondheid wilt ondersteunen, Lion’s Mane kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine. 

Met het gebruik in de traditionele geneeskunde en het groeiende wetenschappelijke bewijs dat zijn voordelen ondersteunt, is het geen wonder dat Lion’s Mane steeds populairder wordt als een natuurlijk supplement voor gezondheid en welzijn. Echter zijn de uitgevoerde onderzoeken voornamelijk gedaan op dieren, waardoor verdere studies naar de effecten van Lion’s Mane op het menselijk lichaam gewenst zijn.

Lion’s Mane is overigens geen drug en moet daarom niet worden verward met de welbekende ‘magische’ paddenstoelen die hallucinaties kunnen veroorzaken. Over het algemeen zijn Lion’s Mane paddenstoelen en de producten die ervan worden gemaakt legaal.

Heb ik je met dit artikel nieuwsgierig gemaakt naar Lion’s Mane? Probeer het zelf eens uit, en ontdek de talrijke voordelen van deze opmerkelijke paddenstoel!

Bedankt voor het lezen en vergeet niet om voor jezelf te (blijven) zorgen en te streven naar een gezonder en gelukkiger leven.

Manon

Bronnen:

 1.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26244378/ 
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27350344/
 3.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133811/
 4.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895996/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25529054/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8775512/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28087447/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28883631/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28266682/

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen